2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, események

Hosz  |  2006. 11. 29., 11:43

Végső megoldás

A HM kabinetfõnökének jóváhagyásával, a haderõ-átalakítás 2007. évi feladatainak következtében megjelenõ munkaerõpiaci válsághelyzetek kezelése érdekében megalakították a Központi Munkábahelyezést Elõsegítõ Bizottságot (KMEB). A bizottság munkájában való részvételre, mint a hivatásos- és szerzõdéses katonák reprezentatív  szakszervezete, meghívást kapott a Honvédszakszervezet is. A november 16-i alakuló ülésen érdekképviseleti szervezetünk nevében Takács István budapesti területi ügyvivõ vett részt. (Részletek a www.hsz.hu weblapon azonos címû cikkben olvashatók - a szerk.)

Magiszterek találkozása Hévízen

Október elsõ hétvégéjén különleges találkozás helyszíne volt Hévíz, a magyar gyógyfürdõk gyöngyszeme. A nyáriasan meleg napokban Hévízen tartotta éves baráti összejövetelét a WAT Magiszterek Védegylet (magyar-lengyel kibernetikusok civil egyesülete) magyar tagsága és lengyel barátaik. A nyugállományú, tartalékos és aktív katonai informatikusokat ezúttal elkísérték az Egyesület legkitartóbb szimpatizánsai, a feleségek is. A háromnapos találkozón a magyar és lengyel nemzeti események  legutóbbi 30 évének történéseit a szakmai és magánéletrõl elhangzott egyéni beszámolók tették hitelessé. További részletek a http://vedegylet.varso74.hu weblapon!

A leltározás utolsó fázisa

A Honvédszakszervezet elnöke a júliusi elnökségi ülésen a szervezet tulajdonában lévõ tárgyi eszközök, valamint az elszámolás-köteles anyagok mennyiségi felvétellel történõ leltározását rendelte el. A központi irodában november 17-én megkezdõdött az elektronikus feldolgozás. A korszerûsítés szellemében egy új, a számviteli törvényeknek megfelelõ programot alkalmazunk. A nyilvántartó programot a Régens Zrt-tõl (www.regens.hu) szereztük be, ezt követõen az elszámolás-köteles eszközök és anyagok elszámolását, leltárát, mozgásbizonylatait is a bevezetett programmal rögzítjük, az anyagkezelõket ez alapján számoltatjuk el.

Kitekerte a nyakát

A járda szélén feküdt, a feje túl is lógott a durva, kopott szegélyen. Talán éppen ettõl a kissé nyújtott póztól tûnt úgy, hogy még él, s a kilógó piros nyelv is mintha mozdulni látszott volna - ám ez késõbb csak csalóka, röpke illúzió maradt. Néhány órával vagy perccel korábban valószínûleg még valamelyik környékbeli épület lépcsõházában száguldozhatott, s lehet, hogy egy nyitva felejtett kapu keltette fel benne a kalandvágyat. Még így, alélt állapotban is ápolt, igazi Wiskas macska volt – a bolhairtó nyakörvön szépívû táblácskán míves betûkkel közölte a barátságába fogadott emberekkel a nevét: Viola.

Az õszi napsütésben Viola, a tavasz egyik elsõ virága már elbúcsúzott az élettõl, de ezt nem tudhatta az a középkorú hölgy, aki szánakozva hajolt fölé. Kicsit megemelte a cica fejét, de az hideg volt, s ahogy megérezte a vért is a kezén, tudta – elkésett a segítség. Hosszú másodpercekig maradt így elõrehajolva, s aztán papírzsebkendõt vett elõ. Többet is: megtörölte Viola fejét, majd a kezeit, s éppen indulni készült, amikor hat kiskamasz érkezett mellé hangoskodva, kíváncsiskodva.

- Ez megdöglött, csákókáim! – kiáltott fel az egyik, s már mentek is tovább, de az élmény még ott dolgozott bennük, s így kiáltoztak vissza:

- Kitekerte a nyakát, kitekerte a nyakát!

Kitekerte a nyakát – visszhangozták a falak, s a hölgy a járókelõk megvetésétõl sújtva térdre rogyott Viola merevedõ teste mellett – kissé késõbb a fásult, sietõ gyalogosok csak azt láthatták, hogy válla meg-megrándul, s szinte megfojtja, megbénítja a magába fojtott, néma zokogás.                S.F.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.