2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jubileumát ünneplő Hosz már előre tekint

Hosz  |  2006. 11. 29., 12:09

Interjú Mészáros Gézával, a Honvédszakszervezet elnökével Az esemény rangjához, jelentõségéhez méltóan emlékezett meg a Honvédszakszervezet megalakulásának 15. évfordulójáról. A katonák érdekvédelmi szervezetének taglétszáma a jubileumi évben is tovább emelkedett, s napjainkban már meghaladja a tizenkétezer fõt. Ez a tény, valamint a Magyar Honvédség elõtt álló újabb átszervezés és  a következõ év végén befejezõdõ haderõreform az érdekvédelmi szervezet munkáját változatlanul reflektorfénybe helyezi. Az ünnepi év megemlékezéseirõl, a tárca új vezetésével kialakított munkakapcsolatról, a Hosz vezetõinek szakmai felkészültségérõl és a továbbra is bõvülõ szolgáltatási tervekrõl beszélgettünk Mészáros Gézával, a Honvédszakszervezet elnökével.

- Elnök úr, a jubileumi év végéhez közeledve bizonyára számvetést készítettek már arról: miként, milyen színvonalon emlékezett meg a Hosz az alapítókról, s hogyan értékelte a tizenöt év alatt megtett utat.

- Ez természetes, hiszen a jubileumi év eseményei nemcsak a rendezvényeken megjelent tagok számára volt fontos, hanem azoknak is, akik más irányú elfoglaltságaik miatt nem tudtak személyesen megjelenni, sõt talán azoknak a katonáknak is, akik ma még csak érdeklõdéssel figyelik munkánkat. A szervezõk – közöttük a Hosz irányítói – számba vették a lezajlott programokat, azok színvonalát, s önkritikusan megfogalmazták a felmerülõ hibákat is. Ennek az évnek szinte valamennyi rendezvénye a kezdetekrõl és a múltról szólt - a mögöttünk hagyott, sikeresnek minõsíthetõ tizenöt évrõl. Az általunk szervezett programok jó apropót biztosítottak arra, hogy tagjaink méltóan emlékezzenek meg a szervezet alapítóiról, az alapítás körülményeirõl – az események természetszerûleg az egyûvé tartozást is erõsítették. A katonák többsége nagy megelégedéssel nyugtázta, és rendkívül nívósnak értékelte a március 10-én kezdõdött rendezvénysorozatot.

- A parlamenti választásokat követõen új vezetést bízott meg a tárca irányításával az Országgyûlés. Hogyan alakult az elmúlt hónapokban a kapcsolatfelvétel, marad-e a korábbi idõszakra jellemzõ harmonikus együttmûködés?

- A tárca vezetése és a struktúra változott. Azt gondolom, hogy a korábbihoz hasonlóan eredményes kapcsolat formálódik dr. Szekeres Imre miniszterrel és a tárca más vezetõivel egyaránt. A Honvédszakszervezettõl azt várják el tagjai, hogy mindig eredményesen képviselje érdekeiket, ezért azt gondoljuk, hogy a korábbival legalább azonos színvonalú együttmûködés jellemzi majd a következõ idõszakot is. Feladatunk a jelenlegi gazdasági helyzetben nem könnyû, hiszen a Konvergenciaprogram újszerû kihívásokat jelent a Hosz számára is. Úgy látom: az ágazati szinten való problémamegoldás lehetõségei kissé beszûkültek - ilyen esetekben különös jelentõsége van az FRDÉSZ és a LIGA tagságnak. Ami megnyugtató: 2006. augusztus 18-án aláírtuk az új HÉF megállapodást, s így a munkavállalói oldal képviseletében a Hodosz, a BEOSZ és természetesen a Honvédszakszervezet van jelen a fórumon. Ez a korábbinál jobb érdekképviseletet jelenthet, bár eddig is komoly munka folyt e tanácskozásokon. A várhatóan jelentkezõ nehézségek, problémák miatt valószínûleg többet kell majd dolgozni ezen a szinten is, s új formákkal, módszerekkel szükséges a fórum munkáját megújítani. Azt gondolom: a közeljövõben elsõsorban azokról a jogszabályokról vagy ezek tervezeteirõl fogunk majd vitatkozni, amelyek a katonák szerzett jogait, a szolgálati nyugdíjat, a jogállásról szóló törvényt, az illetményt illetik – ezek lesznek a legfontosabb kérdések az érdekvédelmi munkában.

- A szakszervezet vezetése jelentõs erõket mozgósít arra, hogy napi kapcsolatban legyen a katonákkal, hogy ismerjék gondjaikat, problémáikat. Ennek megfelelõen a szervezeti struktúra is állandóan formálódik.

- Ezeket a lépéseket részben az élet kényszeríti ki, bár én is úgy látom, hogy a meglévõ gondok ellenére jó irányba változik a struktúra. A csapatlátogatásokon meggyõzõdhetünk arról, hogy valóban jó, „beszélõ viszony” észlelhetõ a tagság, a csoport-és alapszervezeti vezetõk között, s ebben a kommunikációs rendszerben a Hosz irányítói is az õket megilletõ helyen vannak. Bizonyára értékelik bajtársaink azt, hogy folyamatos az érdekegyeztetés, rendszeresen jelen vagyunk a konfliktuskezelõ napokon, a haderõnemi rendezvényeken pedig bepillantást kapunk több fegyvernem  életébe is. Ezeken a programokon használható információk birtokába jutnak a döntéshozó testületek. Számomra az is örömöt jelent, hogy jó összetételû, kitûnõen együttmûködõ elnökség irányítja a szervezetet, s munkánkhoz az ellenõrzõ bizottság komoly szakmai hátteret nyújt. Ugyancsak a Hosz presztízsét növeli, hogy a függetlenített tisztségviselõk szakmai tudása folyamatosan bõvül, s így szervezetünket már nemcsak a tagság létszáma fémjelzi, hanem a szakemberek tudása, s az ezzel együtt járó elfogadottsága is. A szakmai megerõsítés folytatódik, a jobb és tökéletesebb kiválasztást pedig a közelmúltban kiírt pályázat is szolgálja. Úgy gondolom, a napi eredmények és a rendezvények sikerei mögött a tagság vezetõk iránti bizalma nyilvánul meg. E nélkül a bizalom és hátország nélkül nem lehetne jó munkát végezni. Köszönöm ezt tagjainknak, akik akkor is számíthatnak ránk, ha ez nem kötõdik minden esetben személyes kontaktushoz.

- Elnök úr gyakran hangsúlyozza, hogy a modern szakszervezetnek egyik feladata a tagság gazdasági helyzetének, életkörülményeinek javítása - ehhez a Hosz különbözõ szolgáltatások bõvítésével járulhat hozzá.

- Változatlanul azt vallom, hogy a korszerû szakszervezeteknek az érdekvédelem, érdekképviselet mellett az életminõség javításában vannak nélkülözhetetlen feladatai. Így vagyunk ezzel mi is, ezért hoztuk létre az Egység 2002. Kft-t, amely gyermekkorból serdülõkorba lépve immár túllépett a kezdeti nehézségeken. Ehhez természetesen kellett a tagság pozitív hozzáállása, türelme is. A változások azonban itt is elkerülhetetlenek, a részletek taglalása helyett csak egy dolgot emelek ki: a sok bosszúságot okozó anomáliák megszüntetése érdekében átstrukturáljuk a Vodafone szerzõdéseket. Új szolgáltatásokkal is jelentkezünk, a leglényegesebbek a pénzintézetekkel kötött megállapodásokhoz fûzõdnek. Több bankkal és biztosítóval vagyunk kapcsolatban – aláírt szerzõdéseink a lakáshoz jutás optimális lehetõségét és a pénzügyi szolgáltatások bõvülését eredményezik.  Formálódik egy vásárlói rendszer kiépítése is, amely különbözõ kedvezményeket biztosít tagjainknak. Ezek közül csak néhány: az egészségügyi- és nyugdíjpénztár által nyújtott remek feltételek elsõsorban a megtakarítást segítik, míg például a különbözõ vásárlások – gépkocsi, tartós élelmiszerek, házi elektronika, vagy éppen sportruházat – esetén egyaránt élvezhetik a Hosz tagság elõnyeit bajtársaink. Nagyobb ünnepekhez köthetõ akciós vásárlásokat is érzékelhetnek majd tagjaink, s azt is elmondhatom, hogy a kedvezmény az átlagosnál jobb, az ügyintézés pedig gyorsabb lesz.

Az év végéhez közeledve kérem katonatársaimat, hogy a jövõben is tiszteljenek meg bennünket bizalmukkal.

Kívánok mindnyájuknak békés, szeretetteljes karácsonyt, vállalható, örömöket és sikereket biztosító új esztendõt!           

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.