2024. 05. 18. szombat
Alexandra, Erik
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fegyelmezett rendben

Hosz  |  2006. 11. 02., 08:25

Figyelmeztetõ demonstrációt tartott az FRDÉSZ Fegyveres és rendvédelmi dolgozók: katonák, rendõrök, határõrök, tûzoltók, polgári védelmisek, vámosok és börtönõrök demonstráltak szerzett jogaik megtartásáért. Az október 14-i, Kossuth téri tiltakozáson résztvevõ ,,megerõsített zászlóalj” elõtt Kónya Péter FRDÉSZ elnök – az írott és elektronikus sajtó élénk érdeklõdése mellett - olvasta fel a petíciót.

Már jóval a figyelmeztetõ demonstráció elõtt több százan gyülekeztek a Kossuth tér környéki utcákban. Az egyes tagszervezetek által viselt egyenruhák a Kossuth-szobornál reprezentálták a fegyveres és rendvédelmi szféra szervezeteit.

Aztán az induló alakzatok felvétele után, pontosan 11 órakor az FRDÉSZ tagszervezetei: a Hosz, az FRSZ, az RVE, a PVDÉSZ, a VPFSZ, a BVDOSZ és a FBVDOSZ tagjai, mintegy nyolcszázan bevonultak a Kossuth-szobor elõtti területre – az NBHSZ képviselõi szolidaritásukról biztosították a demonstrálókat, a HTFSZ pedig ugyanebben az idõben az egri Dobó téren szervezett tiltakozást.

A demonstráció helyszínén, az alakzat felvétele, majd Kónya Péter FRDÉSZ elnök vezényszava (FRDÉSZ zászlóalj, Vigyázz! Középre nézz!) után felhívó jel mutatta: kezdõdik a demonstráció. A Himnusz hangjai után Gaskó István, a LIGA elnöke szólt a megjelent demonstrálókhoz. Miután a LIGA vezetõje szolidaritásáról biztosította a demonstrálókat, azt mondta: Ott lebeg felettetek azoknak a kedvezményeknek a megvonása, amelyek a speciális munka ellátásához eddig járandóság volt. Úgy gondolom, hogy ez az a munkavállalói csoport, amely a legnagyobb kárvallottja lesz a megszorító intézkedéseknek – kezdte hozzászólását Gaskó István. A LIGA szakszervezeti konföderáció elnöke elmondta, hogy a konföderáció október 28-án azért folytatja tovább a megkezdett tiltakozást, hogy a Kormány vonja vissza a megszorító intézkedéseket, s azokat helyettesítse más bevételekbõl, olyanokból, amiket eddig a feketegazdaságban hagyott. Csak remélni lehet, hogy a fegyelmezett, a hatalomhoz kötelezõen lojális magatartást tanúsító fegyveres és rendvédelmi szféra tiltakozását meghallja a Kormány, és megpróbál olyan helyettesítõ bevételi forrásokat felderíteni, amelyek szükségtelenné teszik a megszokott javak, illetmények megcsonkítását. Nem szabad, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozók kárvallottjai legyenek a megszorításoknak - mondta beszéde végén Gaskó István, a LIGA elnöke.

Ezt követõen a Bánk Bánból ismert részlet, a Hazám, hazám hangzott el, majd a katonai és a rendvédelmi tiszti eskü szövege következett, végül az FRDÉSZ elnök ismertette a petíció szövegét: 

Mi, akik a magyar állam és a magyar állampolgárok biztonságát és közbiztonságot védjük, elvárjuk a Magyar Köztársaság Kormányától és Országgyûlésétõl, hogy maradéktalanul biztosítsák a feltételeket ahhoz, hogy esküben vállalt kötelességünknek eleget tudjunk tenni!

Nem nézhetjük tétlenül tovább, hogy átgondolatlan, reformoknak álcázott, kizárólag költségvetési indíttatású, fûnyíróelvû létszámcsökkentések, átszervezések végleg mûködésképtelenné tegyék a fegyveres és rendvédelmi testületeket, amely miatt az állam és az ország kiszolgáltatottá váljon!

Nekünk az életünk feláldozásával is meg kell védenünk az országot, az államot, az állampolgárokat. Törvényi kötelességünk, hogy lojálisak legyünk a mindenkori Kormányhoz. Elvárhatjuk-e ugyanezt mi is viszont az államtól, az állami vezetõktõl?

A fegyveres erõk és a rendvédelmi szervek az állam alappillérei. Azok feladatrendszerén, mûködésén, szerkezetén, állománystruktúráján változtatni csak társadalmi és politikai konszenzussal lehet. A szakmai és jogállási törvények a fegyveres erõk és a rendvédelmi szervek mûködésének stabilitását garantálják, ezért elengedhetetlen, hogy az Országgyûlés megerõsítse ezeket a törvényeket. Tiltakozunk az ellen, hogy az Országgyûlés kizárólag fiskális okokból módosítsa a szolgálati törvényeinket, ezzel kiszolgáltatottá téve bennünket.

A fentiekkel összhangban:

1. Követeljük, hogy az Országgyûlés a fegyveres és rendvédelmi szerveknek, feladatukkal arányos, azt maradéktalanul fedezõ költségvetési forrásokat biztosítson. Az alaprendeltetéstõl eltérõ, rendkívüli feladatok forrásául, ne a tárcák büdzséje, hanem a központi költségvetési tartalék szolgáljon!

2. Követeljük, hogy a különleges közszolgálat ellentételezéseként törvényben garantált jogainkat és juttatásainkat- különösen a szolgálati nyugdíj intézményét- tovább ne csorbítsák!

3. Követeljük, hogy a tûzoltók, rendõrök, katonák, börtönõrök, pénzügyõrök, határõrök, polgári védelmisek és nemzetbiztonságiak is, más magyar munkavállalóhoz hasonlóan az Európai Uniós direktíváknak megfelelõ munkaidõben dolgozhassanak!

4. Követeljük, hogy béreink reálértéken ne csökkenjenek, a gazdasági egyensúly helyreállítását követõen pedig GDP arányosan kezdjék meg az uniós bérekhez történõ bérfelzárkóztatást!

5. Követeljük, hogy a fegyveres erõkre és rendvédelmi szervekre vonatkozó, jelenleg egyszerû parlamenti többséggel módosítható törvényeket az Országgyûlés minõsítse át kétharmadosokká!

6. Követeljük, hogy a Kormány folytasson érdemi párbeszédet a szakszervezeteinkkel! Rólunk, nélkülünk ne döntsenek!

Az egyes követeléseket hangos szirénaszó választotta el.

Ezután az FRDÉSZ tagszervezeteinek elnökei – hangos dobszó kíséretében, egyesével – egymás után kiálltak az alakzatból, majd a mikrofonnál a saját szervezetük nevében megerõsítették a petícióban foglalt követeléseket.

A petíciót a Kormányt képviselõ dr. Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) államtitkára vette át, aki minden szakszervezeti vezetõtõl egy-egy, a szakma által rendszeresített tányérsapkát is kapott.

Az államtitkár a petíció átvétele után megköszönte a fegyveres és rendvédelmi dolgozók által a mindennapok során tanúsított hazafias, tisztességes és elhivatott tevékenységét, majd kijelentette, hogy figyelmesen és lelkiismeretesen fogja tanulmányozni a Kormány az átvett petíciót.

Az IRM államtitkára a sajtó elõtt elmondta, hogy a benyújtott petícióról a következõ kormányülésen fognak tárgyalni.

A Szózat hangjai után a ,,Takarodó”-t jelzõ trombitaszóval ért véget a demonstráció, ezt követõen az FRDÉSZ ,,megerõsített zászlóalja” fegyelmezett rendben hagyta el a Kossuth teret.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.