2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elmúlt évek legsikeresebb haderõnemi rendezvénye

Hosz  |  2006. 11. 02., 08:38

Továbbképzés és konzultációk a légierõnél A honvédség átalakításáról, a haderõreformról, a légierõ jövõjérõl, s ennek kapcsán a szakszervezet feladatairól tanácskoztak a közelmúltban a légierõ szakszervezeti vezetõi és aktivistái. Andor Tamás, a Hosz elnökségének tagja, a légierõ haderõnemi képviselõje a háromnapos programról úgy nyilatkozott, hogy ez volt az elmúlt évek legsikeresebb haderõnemi rendezvénye.

A Magyar Honvédség átalakításáról, ennek kapcsán a légierõn belüli feladatokról, valamint a belsõ kommunikációról tanácskoztak a haderõnem szakszervezeti aktivistái a közelmúltban. Andor Tamás ez utóbbival összefüggésben elmondta azt is, hogy a katonák között rengeteg hamis információ kering, s ezek eloszlatása is feladata a Honvédszakszervezetnek.

- A Hosz vezetõi – az elnök, az alelnökök és a szakmai ügyvivõk – személyesen is megismerkedtek az 12. Arrabona Légvédelmi Rakétadandárral, a felszereltséggel és a feladatokkal. Fontos volt ez, hiszen a személyes tapasztalatok és kontaktusok sokat segíthetnek az érdekvédelmi munka és a hosszú távú koncepció kialakításában. Érdemes volt megismerkedni a helyi laktanyával is, hiszen ez a létesítmény ma Magyarország legkorszerûbb ilyen jellegû objektuma, ahol ráadásul valódi csapatélet zajlik. Ugyanakkor büszkék lehetünk a szervezettségre is, hiszen a katonák közel 60%-a tagja már a haderõnemen belül a Honvédszakszervezetnek. A kollégák, a szerzõdéses és a hivatásos állomány tagjai egyaránt azt hangsúlyozták, hogy számukra rendkívül fontos a közvetlen információ. A szakszervezeti vezetõk részvételével megtartott fórumokon, kötetlen beszélgetéseken számtalan olyan kérdés terítéken volt, melyek szinte naponta foglalkoztatják a katonákat. Így szóba került a szolgálati nyugdíj kérdése, a Hjt. tervezett módosítása, a bér és a pótlékok várható átalakítása – ez utóbbi a légierõnél domináns, fontos minden állománykategóriában. Ezek várható módosítása egzisztenciálisan is meghatározhatja a kollégák életszínvonalát és a katonai pálya presztízsét. A szerzett jogok eltörlése érzékenyen érinti az állományt. A háromnapos továbbképzés és fórum csapatépítõ tréningnek is kitûnõen megfelelt - a jövõben kívánatos ezek rendszeres megtartása. Nemcsak a korábban már említett pragmatikus és szervezeti okok miatt, hanem azért is, hogy a kollégák jobban megismerjék egymást.

A fórumokon elhangzott, hogy az utolsó másfél évben pozitív irányban változott a parancsnokok és a minisztérium kapcsolata a Honvédszakszervezettel. Kompromisszumkeresés jellemzi a tárgyaló partnereket, s az is egyértelmû, hogy a jó ötletekre, az építõ kritikára „vevõ” a másik fél. A tárca részérõl érzékelhetõ bizalom a parancsnokok számára iránytûként is használható – a konszenzust egyébként segíti, hogy gyakorlatilag õk is munkavállalók – szakmai kérdésekben így az érdekvédelmi szervezet érdemben is tudja segíteni munkájukat.

Az ilyen jellegû konzultációkon egyébként rendkívül sokat segít - és növeli a Hosz elfogadottságát - az ügyvivõk felkészültsége, konstruktivitása. Az utóbbi idõben sokat javult a szakszervezeti tagok közötti információáramlás, melyet érdemes és hasznos is kihasználni. A továbbképzés után egyértelmûen a kellemes élményeikrõl számoltak be a résztvevõk, akik elmondták azt is, hogy valamennyi, általuk feltett kérdésre kielégítõ választ kaptak a szakszervezeti vezetõktõl. Számomra azért volt emlékezetes ez a három nap, mert az alakulatokra jellemzõ specialitásokat is ki tudtuk tárgyalni. Ezek után nem meglepõ, hogy a résztvevõk a szervezettség, a program és az érdemi információk miatt a legsikeresebb haderõnemi rendezvénynek minõsítették a találkozót. Olyannak, amely a jövõben is hasonló színvonalú események és szakmai tanácskozások alapjául szolgálhat.               

A légierõ haderõnemi gyûlésén történt:

A csopaki rendezvényen – többek  között – az is elhangzott, hogy a hatékonyság és a takarékosság szellemében dolgozott az elmúlt idõszakban is a képviselet. Az érdekvédelmi- és érdekképviseleti feladatokról szólva Andor Tamás elnökségi tag kiemelte azon alapszervezetek és csoportok, valamint a szakmai és területi ügyvivõk tevékenységét, akik támogatták a kompromisszumokra épülõ szakmai egyeztetéseket.

A képviseleti és jogalkotási tevékenység is erõsödött – mondta, majd köszönetet mondott a jogász szakembereknek, valamint a szakszervezet elnökének és alelnökeinek. Az értékelésbõl kiderült: valamennyi alapszervezeti- és csoportvezetõ jól, az aktivitás fellendítése érdekében irányítja a helyi tagságot. Több hozzászóló is megfogalmazta, hogy a következõ idõszakot még nagyobb konstruktivitásnak és nyugalomnak kell jellemeznie. A beszámolót a képviselet egyhangú szavazással fogadta el.

Ezt követõen – Iváncsik Miklós haderõnemi képviselõ-helyettes nyugállományba vonulása miatt – utódot választott a légierõ képviselet. Miután Iváncsik Miklós a legemlékezetesebb pillanatokat idézte fel, az eredményes szakszervezeti munkát elismerve, Andor Tamás ajándéktárgyat adott át az aktív szolgálattól visszavonuló szakszervezeti tisztségviselõnek.

A két jelölt bemutatkozása, majd a voksolás után Tóvári Róbertet, a veszprémi radar alapszervezet vezetõjét jelölték a választmány számára a haderõnemi képviselõ új helyettesének. Kedvezõ szavazás esetén a megbízatás a 2007. novemberi kongresszusig szól. – A bizalmat köszönöm, igyekszem hatékonyan támogatni Andor Tamás munkáját, illetve méltó utóda lenni Iváncsik Miklósnak – ezekkel a szavakkal fejezte ki köszönetét a nyílt szavazás után Tóvári Róbert.

Ezt követõen Mészáros Géza adott tájékoztatást az elmúlt idõszak legfontosabb szakszervezeti történéseirõl. A Hosz elnöke - többek között - elmondta, hogy a 15 esztendõs szakszervezet rendkívül eredményes évet fog zárni 2006-ban. A szakszervezeti vezetõ megfogalmazta: a HÉF megállapodás szeptemberi aláírása mérföldkõnek tekinthetõ a minisztériumi érdekegyeztetés történetében. Mészáros Géza beszélt az ágazati érdekegyeztetés mindennapjairól, a haderõ-átalakítással összefüggõ személyi beszélgetések sajátosságairól, majd a szövetségi kapcsolatokat vette számba. A LIGA és az FRDÉSZ szövetségi kereteiben - október 14-re, illetve október 28-ra - tervezett figyelmeztetõ demonstrációkat részletesen is megindokolta. – Fontos, hogy a szerzett jogaink, az egzisztenciánk megmaradjon, illetve, hogy a katonák minimális veszteséggel éljék túl a szükséges reformokat – mondta a Hosz elnöke. Mészáros Géza fontosnak nevezte, hogy a jövõben a Hjt. módosítása a Hosz-szal történõ egyeztetés nélkül ne mehessen végbe. Ezt követõen még a szolgálati viszonyban állók érdekegyeztetõ fórumának (SZÉF) tervezett alapszabályáról is tájékoztatott, majd Andor Tamás bemutatta Nagy Károlyt, a leendõ nyugat-magyarországi területi ügyvivõt.

Ezután Szincsák Gyula alelnök a folyamatban lévõ szakmai egyeztetésekrõl tájékoztatta részletesen a légierõ haderõnem alapszervezeti- és csoportvezetõit, majd dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivõ a jelenleg is zajló, illetve a közelmúltban befejezõdött, katonákkal kapcsolatos jogi esetekrõl számolt be. Dr. Oláh Gábor tájékoztatot adott az október 5-6-i LIGA konferencián történtekrõl: részletesen is elmondta, hogy Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter mit mondott a Kormány által tervezett nyugdíjrendszerrõl. A tájékoztatók után az elhangzottakról – így elsõsorban a nyugdíj- és illetményrendszerrel kapcsolatban – tettek fel kérdéseket a megjelentek.

Az esemény harmadik napján, október 11-én Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivõ a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (HOMNYP) szolgáltatásairól és aktuális hozamairól, míg Sárkány Ferenc, az Egység 2002 Kft. ügyvezetõje a szakszervezet és a kft. szolgáltatásairól tájékoztatta a megjelenteket. Az ülés végén a háromnapos rendezvény, illetve a hivatásos és szerzõdéses katonák ügyeinek intézése során felmerült problémákra is megoldást kerestek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.