2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kell a párbeszéd!

Hosz  |  2006. 09. 28., 19:36

Az elnökségi ülésen történtA nyári szabadságolások után - augusztus 30-án - elsõ alkalommal ülésezett a Honvédszakszervezet elnöksége. A budapesti rendezvényen részt vettek az ügyvezetés tagjai, a haderõnemi titkárok, a szekcióelnökök, valamint az ellenõrzõ bizottság elnöke és az Egység 2002 Kft. ügyvezetõje is. A tisztségviselõket Mészáros Géza elnök köszöntötte, majd a napirend ismertetése után beszámolt a képviselt hivatásos- szerzõdéses- és nyugállományú katonákat érintõ legfontosabb szakszervezeti történésekrõl.

Az elõzõ elnökségi ülés jegyzõkönyvének elfogadása után a Hosz elnöke tájékoztatta a megjelenteket az elnökségi ülés óta eltelt idõszak eseményeirõl és a szervezet elõtt álló feladatokról. Mészáros Géza – miután részletes idõrendben is beszámolt a Hosz és a HM közötti egyeztetésekrõl, szakszervezeti és szövetségi rendezvényekrõl, a nemzetközi kapcsolatok alakulásáról – kiemelte: levélben kérte fel a honvédelmi minisztert, hogy párbeszédet folytasson az állománnyal, majd azt is elmondta, hogy a szakszervezet vezetése mindent megtesz azért, hogy a hivatásos és szerzõdéses állomány szerzett jogai a jövõben sem csorbuljanak. Az elnök az érdekegyeztetéssel kapcsolatban hozzáfûzte, hogy aláírásra elõkészített állapotban van a HÉF együttmûködési megállapodás, emellett a honvédelmi államtitkárral, a kabinetfõnökkel, a vezérkar-fõnökkel, valamint a jogi szakállamtitkárral folytatott megbeszéléseken elhangzottakat is fontosnak nevezte. A Ceglédi Thermál és Szabadidõközpontban rendezett Juliális, a fõidényi saját üdültetés, a Honvédszakszervezet pénzügy- lakás- és befektetés-politikája, valamint az újonnan megkötött Vodafone dolgozói csomag is kedvezõ tapasztalatokkal szolgált, illetve szolgálni fog - mondta tájékoztatója végén Mészáros Géza.

A folyamatban lévõ egyeztetésekrõl a Hosz alelnöke számolt be. Szincsák Gyula - többek között - elmondta: a reformtervek további egyeztetéseket igényelnek, nem szabad hagyni, hogy az állomány érdekeirõl szakszervezeti véleményezés nélkül döntsenek. Az alelnök szerint a tervezett bértömeggazdálkodás és szolgálati nyugdíjrendszer anomáliái, a kondíciók romlása rengeteg kérdést vet fel. Szincsák alelnök szólt a pótlékrendszerrõl is. Az alelnök elmondta, hogy a Hosz továbbra is fontosnak tartja a betöltött beosztások – felelõsséget tükrözõ – pótlékainak megtartását, valamint a szakszervezet által már korábban javasolt szolgálati idõpótlék bevezetését.

Ezt követõen Sárkány Ferenc részletesen is beszámolt a nyári családi rendezvényekrõl. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetõje külön is szólt a ceglédi Juliális, valamint a tarnamérai, cserkeszõlõi és békésszentandrási üdültetés tapasztalatairól. A Vodafone új dolgozói díjcsomagjával kapcsolatban a kft. vezetõje kiemelte: a Hosz kiváló elõnyöket tartalmazó díjcsomagban egyezett meg a fent már említett mobil telefon-szolgáltatóval.

A költségvetés elsõ féléves helyzetérõl szóló írásos anyaghoz Heiling Ottó fûzött szóbeli kiegészítést. A Hosz alelnöke a befektetési struktúráról is tájékoztatott. Eszerint az éves költségvetési, valamint a szakszervezet vagyoni helyzete is stabil, a Hosz teljesítette a választmány által már korábban elfogadott, tervezett irányelveket.

A 2007. évi kongresszus elõkészületeirõl dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. A szakszervezet fõtitkára a munkabizottságokról, – a kongresszust elõkészítõ, a hosszú távú programokat és a határozatokat elõkészítõ, az alapszabályt elõkészítõ – illetve annak tagjainak kijelölésérõl is beszélt. A Hosz családi napjának elõkészületeirõl szintén dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár számolt be, majd az EB ellenõrzések által felvetett problémák megoldásával kapcsolatos, valamint az évközi leltárról szóló tájékoztatót is õ tartotta meg. Az Idõsek Világnapja rendezvény október 13-i megtartásáról szóló határozattervezetet Kása László elnökségi tag, a Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke ismertette. Az egyebek napirendi pont során - többek között - személyi ügyekrõl és a haderõnemi képviselõk által felvetett, átszervezéssel kapcsolatos kérdésekrõl esett szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.