2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2006. 09. 28., 19:38

APROPÓ! Jut eszembe, hogy egy évvel ezelõtt azon nosztalgiáztam, megérjük-e valaha, hogy lesz majd lakható idõsotthon, meghallják szavunkat abban, hogy szükség lenne a gyógyszer, a fogpótlás támogatására, az idõs, beteg emberek, az egyedül, nehéz körülmények között élõk megbecsülésére, hiszen egész életükben õk is tettek a társadalom asztalára annyit, hogy most, életük alkonyán morzsányit visszakapjanak belõle.

Az Idõsek Világnapján nem szeretnék ünneprontó lenni, mégis kikívánkozik belõlem az, amit a választások elõtt úgy fogalmaztam meg, hogy a választás közeledtével nagyon fontosak leszünk mi, idõs emberek és utána négy évig ismét talonba kerülünk.

Még jó, hogy októberben van az idõsek napja, így – ha csak egy napra is – ismét szó esik az idõs emberek iránti szeretetrõl, megbecsülésrõl, gondoskodásról szóban. Aztán ismét, mint már oly sokszor az elmúlt évek során minden marad a régiben!

Tavasz óta várjuk, hogy a 40.000 fõs nyugállományúval és hozzátartozóik képviselõivel szót váltsanak, legalább annyit mondjanak: „tudjuk, hogy vagytok”.

Valahogy erre a mai napig senkinek nem jutott ideje. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a helyõrségekben eladják, átadják a klubokat, kihúzzák az idõs emberek lába alól az egyetlen lehetõséget, ahol összejöhetnek, közösségben lehetnek – különösen az egyedül élõk, mert nincs rosszabb a magánynál. Mondhatják, hogy ötéves garanciával adják át a klubokat.

Én meg azt kérdezem: és azután?

Mit szeretnénk mi, idõs emberek: nem sokat, nem kívánunk különlegesebb bánásmódot annál, amit a társadalom a tagjainak biztosítani tud. Mégis néhány tõmondatban hadd próbáljam megfogalmazni gondolataimat az idõsek ünnepén, s elmondani, mire vágyunk. Arra, hogy tiszteljék az idõs embert, mert megdolgozott érte, engedjék meg neki és segítsék õt az állampolgári aktivitásban való részvételben, teremtsék meg az egészség megõrzéséhez szükséges feltételeket, legyen meg a joga a biztonságos élethez.

Igazából az idõsek ünnepe méltatásának szándékával fogtam tollat, mégis valahogy a mindennapi gondok kerekedtek ki belõle.

Azt gondolom, nem követtem el szentségtörést azzal, amikor az idõsek ünnepén ezeket leírtam. Úgy gondolom, ezekrõl sem szabad megfeledkezni, ahogy Óbecsey István a versében írja:

Ha majd örök szeretet

Elhívja  Õket közületek

Ti foglaljátok el a helyüket.

Mert ti lesztek majd az öregek

S mindazt, mit nekik tettetek,

Azt adják nektek a gyerekek.

Azért elõre intelek titeket

Szeressétek az öregeket.

Kása László

tagozat elnök

 

 

 

Idősek napja - tervezett program

 

Idõpont: 2006. október 13.  -  Helye: MH Támogató Ezred X. Zách u. 4.

Részletes program

09.00‑ -10.00 Érkezõ vendégek fogadása. Térzene - Légierõ zenekar

10.00‑ - 10.15 Díszelnökség bevonulása. Himnusz. Megnyitó, résztvevõk köszöntése. Elõadó: Kása László

10.20‑ - 10.25 Vers  Az idõsek köszöntése.

10.25‑ - 10.40 Ünnepi beszéd.

10.40‑ - 10.50 Elõléptetések, kitüntetések átadása. Átadja: A HM képviselõje és a Hosz elnöke

10.50‑ - 11.00 Szózat. Játsza: Légierõ Fúvós Zenekara

11.00‑ - 11.30 Szünet

11.30‑ - 13.00 Ünnepi mûsor. Fellép: Horváth Gyula és zenekara.

13.00‑ - 14.00 Díszebéd. Pohárköszöntõt mond: Mészáros Géza Hosz elnök

14.00‑ - A résztvevõk hazautazása

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.