2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2006. 09. 28., 19:38

APROPÓ! Jut eszembe, hogy egy évvel ezelõtt azon nosztalgiáztam, megérjük-e valaha, hogy lesz majd lakható idõsotthon, meghallják szavunkat abban, hogy szükség lenne a gyógyszer, a fogpótlás támogatására, az idõs, beteg emberek, az egyedül, nehéz körülmények között élõk megbecsülésére, hiszen egész életükben õk is tettek a társadalom asztalára annyit, hogy most, életük alkonyán morzsányit visszakapjanak belõle.

Az Idõsek Világnapján nem szeretnék ünneprontó lenni, mégis kikívánkozik belõlem az, amit a választások elõtt úgy fogalmaztam meg, hogy a választás közeledtével nagyon fontosak leszünk mi, idõs emberek és utána négy évig ismét talonba kerülünk.

Még jó, hogy októberben van az idõsek napja, így – ha csak egy napra is – ismét szó esik az idõs emberek iránti szeretetrõl, megbecsülésrõl, gondoskodásról szóban. Aztán ismét, mint már oly sokszor az elmúlt évek során minden marad a régiben!

Tavasz óta várjuk, hogy a 40.000 fõs nyugállományúval és hozzátartozóik képviselõivel szót váltsanak, legalább annyit mondjanak: „tudjuk, hogy vagytok”.

Valahogy erre a mai napig senkinek nem jutott ideje. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a helyõrségekben eladják, átadják a klubokat, kihúzzák az idõs emberek lába alól az egyetlen lehetõséget, ahol összejöhetnek, közösségben lehetnek – különösen az egyedül élõk, mert nincs rosszabb a magánynál. Mondhatják, hogy ötéves garanciával adják át a klubokat.

Én meg azt kérdezem: és azután?

Mit szeretnénk mi, idõs emberek: nem sokat, nem kívánunk különlegesebb bánásmódot annál, amit a társadalom a tagjainak biztosítani tud. Mégis néhány tõmondatban hadd próbáljam megfogalmazni gondolataimat az idõsek ünnepén, s elmondani, mire vágyunk. Arra, hogy tiszteljék az idõs embert, mert megdolgozott érte, engedjék meg neki és segítsék õt az állampolgári aktivitásban való részvételben, teremtsék meg az egészség megõrzéséhez szükséges feltételeket, legyen meg a joga a biztonságos élethez.

Igazából az idõsek ünnepe méltatásának szándékával fogtam tollat, mégis valahogy a mindennapi gondok kerekedtek ki belõle.

Azt gondolom, nem követtem el szentségtörést azzal, amikor az idõsek ünnepén ezeket leírtam. Úgy gondolom, ezekrõl sem szabad megfeledkezni, ahogy Óbecsey István a versében írja:

Ha majd örök szeretet

Elhívja  Õket közületek

Ti foglaljátok el a helyüket.

Mert ti lesztek majd az öregek

S mindazt, mit nekik tettetek,

Azt adják nektek a gyerekek.

Azért elõre intelek titeket

Szeressétek az öregeket.

Kása László

tagozat elnök

 

 

 

Idősek napja - tervezett program

 

Idõpont: 2006. október 13.  -  Helye: MH Támogató Ezred X. Zách u. 4.

Részletes program

09.00‑ -10.00 Érkezõ vendégek fogadása. Térzene - Légierõ zenekar

10.00‑ - 10.15 Díszelnökség bevonulása. Himnusz. Megnyitó, résztvevõk köszöntése. Elõadó: Kása László

10.20‑ - 10.25 Vers  Az idõsek köszöntése.

10.25‑ - 10.40 Ünnepi beszéd.

10.40‑ - 10.50 Elõléptetések, kitüntetések átadása. Átadja: A HM képviselõje és a Hosz elnöke

10.50‑ - 11.00 Szózat. Játsza: Légierõ Fúvós Zenekara

11.00‑ - 11.30 Szünet

11.30‑ - 13.00 Ünnepi mûsor. Fellép: Horváth Gyula és zenekara.

13.00‑ - 14.00 Díszebéd. Pohárköszöntõt mond: Mészáros Géza Hosz elnök

14.00‑ - A résztvevõk hazautazása

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.