2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aláírásgyűjtés

Hosz  |  2007. 03. 29., 06:29

Egymillió aláírás szükséges Közösen olyan közszolgáltatásokat követelünk, amelyek megfelelnek az emberek valós igényeinek, és felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy terjesszenek elõ európai szintû törvényeket - áll abban a petícióban, melyet több európai szakszervezeti szövetség is megerõsített. Ennek érdekében aláírás-gyûjtõ akciót hirdetett az ETUC, melynek a LIGA konföderáció, így a Hosz is tagja. A nemzetközi szakszervezeti szövetség a mindenki számára elérhetõ magas színvonalú közszolgáltatásokért indított küzdelmet.

A közszolgáltatások nélkülözhetetlen elemei a társadalmi, gazdasági és területi összetartozásnak Európában. E szolgáltatásoknak magas színvonalúaknak és mindenki számára elérhetõeknek kell lenniük. A szolgáltatások fejlesztésének eszközeiként eddig csupán a privatizáció és a liberalizáció lehetõsége merült fel (például az energia, valamint a postai szolgáltatások és telekommunikáció terén). Itt az ideje, hogy más típusú megoldásokat keressünk!

Ezért felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy terjesszenek elõ a közszolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot, amely:

- Elsõdleges szempontnak tartja a közszolgáltatások alapját képezõ közérdeket;

- Biztosítja, hogy mindenki hozzáférhessen a közszolgáltatásokhoz;

- Javítja a közszolgáltatásokat, hogy biztosítsa az állampolgárok alapvetõ jogait;

- Szélesebb körû törvényi biztonságot nyújt, hogy a fenntartható közszolgáltatási célkitûzések megvalósulhassanak;

- A közszolgáltatásoknak stabil törvényi hátteret biztosít, és ezáltal megvédi az ideológiai alapú szabadpiaci támadásoktól.

[1] Az uniós szóhasználatban általában a „direktíva” vagy „keret-direktíva” kifejezést használják a törvényekre, törvényhozásra.

[2] Az Európai Unió szóhasználatában a közszolgáltatásokat általános érdekû szolgáltatásoknak vagy általános gazdasági érdekû szolgáltatásoknak hívják.

A közérdekü közszolgáltatások a jelenlegi liberális gazdaságpolitikák miatt Európa szerte veszélyben vannak.

Sajnos fokozottan igaz ez Magyarországra, ahol a kormány nagy erõkkel dolgozik az egészségügy és az oktatatás reformján, ami az eddigiekhez képest a változások mellett romlást is jelent. A többi közszolgáltatás is folyamatosan leépítés alatt áll, gondoljunk csak pl. a bezáró postahivatalokra és a megszüntetett vasútvonalakra.

Mivel az Európai Unió „szociális Európát“ is ígér polgárai számára, az Európai Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy az EU tagállamai egyre csökkenõ mértékben tesznek eleget a szociális „gondoskodásnak“, és egyre több közszolgáltatást helyeznek üzleti alapokra.

Az ESZSZ azt szeretné, ha nem távolabb, hanem közelebb kerülnénk a jóléti Európához, ezért aláírásgyûjtést szervez tagszervezeteiben a jobb, színvonalasabb közszolgáltatásokért. A cél egymillió aláírás összegyûjtése a 2007. májusában megrendezésre kerülõ kongresszusig.

Arra kérjük Tagságunkat, hogy a www.hsz.hu weblapon található  Aláírásgyûjtés: „A mindenki számára elérhetõ magas színvonalú közszolgáltatásokért“ címû cikkhez mellékelt aláíróívet nyomtassa ki, és minél többen írják alá. Ha már sok aláírást összegyûlt, tegyék be az íveket egy borítékba és azokat a LIGA címére (1068 Budapest, Benczúr u. 41.) küldjék meg!

Elõre is köszönettel:

Heiling Ottó, alelnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.