2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

El nem múló kötelezettség

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:30

Katonákért Díjasok 2007-ben A Honvédszakszervezet 2005 óta minden esztendõben átadja a ,,Katonákért Díjat”. A szakszervezeti elismerésben azok részesülhetnek, akik nem szakszervezeti tagként kimagasló szakmai és vezetõi tevékenységükkel jelentõsen hozzájárultak, hozzájárulnak a hivatásos és szerzõdéses katonák szolgálati-, élet- és munkakörülményeinek javításához. Balogh Imre, Gyõrössy Ferenc és Gáspár Tibor tábornokok után, 2007-ben Iváncsik Imre és Zsoldos Géza vehette át a reprezentatív katona-szakszervezet által alapított kitüntetést.

Iváncsik Imre a HM államtitkáraként – öt éven keresztül – 2007. június 30-ig tevékenykedett. A következõ idõszakban – a miniszterelnök bizalmából – marad a kapcsolat, hiszen július 1-jétõl a honvédelemmel rokon területen, a Miniszterelnöki Hivatalnál a polgári titkosszolgálatokat felügyelõ tárca nélküli miniszter mellett dolgozik, szintén államtitkárként.

- Sorkatonai szolgálatom óta elkötelezett vagyok a honvédelem ügye iránt, egész pályám során mindig valamilyen módon kapcsolódtam a Magyar Honvédséghez, a honvédelemhez. 1994 óta vagyok országgyûlési képviselõ, részt vettem a honvédelmi bizottság munkájában is, majd 2002 óta a tárca államtitkáraként dolgoztam. Úgy vélem, ez egy el nem múló elkötelezettség, teljesen függetlenül attól, hogy éppen milyen szerepkört, funkciót töltök be a Kormányban. 

A díjat a lehetõ legnagyobb megbecsülésnek tartom, hiszen egyrészt egy olyan szervezettõl vehettem át az elismerést, amellyel öt éven keresztül partnerként – olykor persze kemény vitapartnerként – mûködhettem együtt. Mindig igyekeztem mindent megtenni azoknak a kompromisszumoknak a megtalálása érdekében, hogy észrevegyem, melyek azok a jogos követelések, amelyek megoldására forrást is tudunk találni.

Másrészt azért örülök, mert nagyon szép, nagyon kifejezõ már a díj elnevezése is. Úgy gondolom, magában hordozza a lényeget, azt, hogy a ,,Katonákért” dolgoztunk, dolgoztam. Rendkívül hálás vagyok a bizalomért, a megtapasztalt együttmûködésért – mondta a díjazott. 

Iváncsik Imre azzal köszönt le honvédelmi államtitkári pozíciójáról, hogy a honvédelem, a védelempolitika továbbra is a szívügye marad. Az államtitkári pozíció ellátása mellett, mint mondta, 2007 õszétõl – immár tudományos igényességgel – a ZMNE doktori iskolájában folytatja a honvédelmi ügyek elsajátítását.

Zsoldos Géza, a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) titkára Hódmezõvásárhelyen, a Hosz és a HM Honvéd Vezérkar közös rendezvényén vette át a szakszervezeti elismerést. A kitüntetettel a honvédelmi érdekegyeztetés jövõjérõl, a Hosz hatékony érdekegyeztetõ képességérõl beszélgettünk.

- Elérzékenyültem. Nagyon meglepett a kitüntetés, bár azt gondolom, hogy olyan tekintélyt vívtam ki a katonatársadalomban, mely tevékenységet még 1963-ban kezdtem meg. Mindig a katonákért dolgoztam, ezért is tartom igazán magas elismerésnek a Hosz kitüntetését. Amikor a Hosz elnöke ,,Géza bácsi”-nak hív, tudom, hogy nem elsõsorban a koromnak, sokkal inkább az elmúlt évtizedekben végzett hathatós munkámnak szól.

A HÉF titkáraként 5 éven keresztül - Iváncsik Imre államtitkárral együtt – végeztem az érdekegyeztetéssel kapcsolatos feladataimat. A folyamatos, havi rendszerességgel megtartott fórumok mellett rendszeres szakértõi értekezleteket, kétoldalú megbeszéléseket is tartottunk.

Úgy gondolom, hogy a 2007-ben 15 esztendõs honvédelmi érdekegyeztetést hatékonyan kell továbbvinni. Bízom benne, hogy dr. Vadai Ágnes, az új honvédelmi államtitkár személye és a szakszervezetek akarata is garancia lesz erre.

A Honvédszakszervezet mindenre odafigyel, nagyon sok tapasztalatot ad a munka során, a párbeszéd folyamatos a munkáltató és a munkavállalók képviselõi (Hosz, Hodosz) között.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.