2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

El nem múló kötelezettség

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:30

Katonákért Díjasok 2007-ben A Honvédszakszervezet 2005 óta minden esztendõben átadja a ,,Katonákért Díjat”. A szakszervezeti elismerésben azok részesülhetnek, akik nem szakszervezeti tagként kimagasló szakmai és vezetõi tevékenységükkel jelentõsen hozzájárultak, hozzájárulnak a hivatásos és szerzõdéses katonák szolgálati-, élet- és munkakörülményeinek javításához. Balogh Imre, Gyõrössy Ferenc és Gáspár Tibor tábornokok után, 2007-ben Iváncsik Imre és Zsoldos Géza vehette át a reprezentatív katona-szakszervezet által alapított kitüntetést.

Iváncsik Imre a HM államtitkáraként – öt éven keresztül – 2007. június 30-ig tevékenykedett. A következõ idõszakban – a miniszterelnök bizalmából – marad a kapcsolat, hiszen július 1-jétõl a honvédelemmel rokon területen, a Miniszterelnöki Hivatalnál a polgári titkosszolgálatokat felügyelõ tárca nélküli miniszter mellett dolgozik, szintén államtitkárként.

- Sorkatonai szolgálatom óta elkötelezett vagyok a honvédelem ügye iránt, egész pályám során mindig valamilyen módon kapcsolódtam a Magyar Honvédséghez, a honvédelemhez. 1994 óta vagyok országgyûlési képviselõ, részt vettem a honvédelmi bizottság munkájában is, majd 2002 óta a tárca államtitkáraként dolgoztam. Úgy vélem, ez egy el nem múló elkötelezettség, teljesen függetlenül attól, hogy éppen milyen szerepkört, funkciót töltök be a Kormányban. 

A díjat a lehetõ legnagyobb megbecsülésnek tartom, hiszen egyrészt egy olyan szervezettõl vehettem át az elismerést, amellyel öt éven keresztül partnerként – olykor persze kemény vitapartnerként – mûködhettem együtt. Mindig igyekeztem mindent megtenni azoknak a kompromisszumoknak a megtalálása érdekében, hogy észrevegyem, melyek azok a jogos követelések, amelyek megoldására forrást is tudunk találni.

Másrészt azért örülök, mert nagyon szép, nagyon kifejezõ már a díj elnevezése is. Úgy gondolom, magában hordozza a lényeget, azt, hogy a ,,Katonákért” dolgoztunk, dolgoztam. Rendkívül hálás vagyok a bizalomért, a megtapasztalt együttmûködésért – mondta a díjazott. 

Iváncsik Imre azzal köszönt le honvédelmi államtitkári pozíciójáról, hogy a honvédelem, a védelempolitika továbbra is a szívügye marad. Az államtitkári pozíció ellátása mellett, mint mondta, 2007 õszétõl – immár tudományos igényességgel – a ZMNE doktori iskolájában folytatja a honvédelmi ügyek elsajátítását.

Zsoldos Géza, a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) titkára Hódmezõvásárhelyen, a Hosz és a HM Honvéd Vezérkar közös rendezvényén vette át a szakszervezeti elismerést. A kitüntetettel a honvédelmi érdekegyeztetés jövõjérõl, a Hosz hatékony érdekegyeztetõ képességérõl beszélgettünk.

- Elérzékenyültem. Nagyon meglepett a kitüntetés, bár azt gondolom, hogy olyan tekintélyt vívtam ki a katonatársadalomban, mely tevékenységet még 1963-ban kezdtem meg. Mindig a katonákért dolgoztam, ezért is tartom igazán magas elismerésnek a Hosz kitüntetését. Amikor a Hosz elnöke ,,Géza bácsi”-nak hív, tudom, hogy nem elsõsorban a koromnak, sokkal inkább az elmúlt évtizedekben végzett hathatós munkámnak szól.

A HÉF titkáraként 5 éven keresztül - Iváncsik Imre államtitkárral együtt – végeztem az érdekegyeztetéssel kapcsolatos feladataimat. A folyamatos, havi rendszerességgel megtartott fórumok mellett rendszeres szakértõi értekezleteket, kétoldalú megbeszéléseket is tartottunk.

Úgy gondolom, hogy a 2007-ben 15 esztendõs honvédelmi érdekegyeztetést hatékonyan kell továbbvinni. Bízom benne, hogy dr. Vadai Ágnes, az új honvédelmi államtitkár személye és a szakszervezetek akarata is garancia lesz erre.

A Honvédszakszervezet mindenre odafigyel, nagyon sok tapasztalatot ad a munka során, a párbeszéd folyamatos a munkáltató és a munkavállalók képviselõi (Hosz, Hodosz) között.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.