2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az önkéntes haderõ létrejötte honvédelmi rendszerváltásként értékelhetõ

Hosz  |  2007. 11. 28., 16:18

Kihelyezett HÉF-ülés Gyõrött A tradíciókat folytatva ismét kihelyezett ülést tartott a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF). Az október 31-i gyõri eseményen dr. Vadai Ágnes államtitkár kijelentette, hogy az önkéntes haderõre történõ áttérés honvédelmi rendszerváltásként értékelhetõ. Az érdekegyeztetésen a Honvédszakszervezetet Szincsák Gyula alelnök, Besenyi Csaba és Andor Tamás elnökségi tagok, Nagy Zoltán ellenõrzõ bizottsági elnök, Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivõ és Czövek János haderõnemi titkár képviselte.

A HÉF soros elnöke Mészáros Géza Hosz elnök, a munkaadói oldal ügyvivõje dr. József Péter, a HM jogi fõosztályának vezetõje, míg a munkavállalói oldal ügyvivõje Breuer László, a Hodosz vezetõ titkára volt. Az ülésen a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte, a Honvédszakszervezet képviseletében a fentebb felsorolt tisztségviselõkön kívül a nyugat-magyarországi alapszervezetek és csoportok vezetõi is megjelentek.

Az oldalegyeztetés után – még napirend elõtt – dr. Vadai Ágnes mondott köszöntõt az önkéntes haderõ létrejöttének 3. évfordulója alkalmából. A HM államtitkára kiemelte: a Magyar Köztársaság kiemelten a hazánk védelmében aktív szerepet vállalók érdekében 3 évvel ezelõtt végleg szakított a tradícióval, áttért az önkéntes haderõre. A haderõ professzionális jellegének kialakítása honvédelmi rendszerváltásként is értékelhetõ. Nehéz idõszakon vagyunk túl, de már a

stabilitás is megkezdõdhet,

s így nagyobb figyelem hárulhat majd a fizikailag és lelkileg jól felkészült katonákra, illetve a szolgálati körülményekre.

Az államtitkár elmondta azt is: az évforduló arra is alklmat ad, hogy a tárca újragondolja a haderõ foglalkoztatáspolitikáját, hiszen már a minõségnek kell nagyobb szerepet kapni - az legyen katona, akire a Magyar Honvédségnek is szüksége van!

Ezt követõen a soros elnök, Mészáros Géza tolmácsolta a munkavállalói oldal köszönetét, miszerint – a HM KPÜ jóvoltából – már október 31-én megkaphatták illetményüket a hivatásos és szerzõdéses katonák.

Ezt követõen Varga László mérnök dandártábornok, a vendéglátó, MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred parancsnoka adott tájékoztatót az alakulat megalakításával kapcsolatos tapasztalatokról, valamint a jelenlegi mûködési feltételekrõl. Az ezredparancsnok kiemelten foglalkozott a személyi állomány élet- és munkakörülményeivel, valamint a technikai feltételrendszerrel is.

- A tiszti- és tiszthelyettesi állomány oktatása, továbbképzése esetén a parancsnok eszköztelen. Képzett szakemberek, jogász, közgazdász és talán az utolsó csapatpszichológus került ki az ezredtõl, pótlásuk megoldatlan. Véleményem szerint továbbra is szükség van a nappali szakos csapatlégvédelmi rakéta tiszti képzésre is. A lakásellátottság tekintetében az egyik legnagyobb hiány itt, Gyõr helyõrségben van. Az állomány nem érti, hogy a helyi bérlettámogatás bizonyos helyõrségekben automatikus, nálunk pedig költségvetésfügõ. Azt gondolom, hogy a csapatgazdálkodás esetén a rigorózusan gazdálkodók járnak rosszul. Az érdekvédelmi szervezetekkel – parancsnokként és magánemberként is – jó kapcsolatot ápolok, bizonyíték erre az is, hogy a Hosz légierõ haderõnemi képviselõje alakulatunknál szolgál, emellett a Hodosz elnöke is itt dolgozik, jómagam pedig a BEOSZ elnökségi tagja vagyok – egyebek mellett ezt mondta Varga László mérnök dandártábornok.

A tájékoztatóval kapcsolatban dr. Vadai Ágnes elmondta: nagyon pozitív és már az új kor szellemét jelzi, hogy a környezetvédelmi feladatokkal is foglalkozik a gyõri alakulat, majd miután megköszönte a helyi katonák kiemelkedõ feladatteljesítését, külön is örvendetesnek nevezte, hogy az ezredparancsnok ,,itt is és ott is“ ül. A vezérkari fõnök képviseletében Palásti Ferenc dandártábornok elmondta, hogy a gyõri alakulat jövõje biztos, nem szabad, hogy a gyõri katonáknak a Magyar Honvédség vezetésébe, a vezérkarba vetett bizalma csökkenjen. A munkavállalói oldal nevében Breuer László Hodosz vezetõ titkár, Szincsák Gyula Hosz alelnök és Varga István Hodosz elnök köszönte meg a gyõri alakulat problémáit bemutató õszinte elõadást.

Szincsák Gyula Hosz alelnök megkérdezte, hogy a jelenlegi létszámhiány mennyiben befolyásolja a feladatvégrehajtást, a leterheltséget, a pillanatnyi elõmeneteli lehetõség közép és hosszú távon hogyan tud megvalósulni, illetve a lakhatással és a szabadnapok kiadásával kapcsolatban orvosolhatók-e a helyi szinten tapasztalt problémák?

Varga dandártábornok válaszait, majd a munkaadói és a munkavállalói oldal reakcióit követõen a szolgálati buszjáratok 2007. I. félévében történt módosításának tapasztalataival, kiemelten a megszüntetett viszonylatok által érintett állomány munkába járásának biztosítottságával, a szolgálati járatok költségeivel, valamint a költségtérítések alakulásával kapcsolatban hangzott el elõterjesztés.

Kádár Róbert mérnök dandártábornok, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese – egyebek mellett – elmondta, hogy a két oldal közötti együttmûködés eddig is megfelelõ volt, de a következõ idõszakban is kompromisszumra, egyeztetési készségre van szükség ahhoz, hogy a költségtérítések a lehetõ legésszerûbben alakulhassanak.

A HM vezetése nem a költségeket lefaragó intézmények közé tatozik, a szaktárca továbbra is azon dolgozik, hogy korrekt párbeszédeket folytasson a honvédségi autóbuszjáratok üzemeltetése kérdésében is – tette hozzá dr. Vadai Ágnes államtitkár.

A munkavállalói oldal véleményét megfogalmazó Szincsák Gyula kiemelte: ésszerû, hogy 4-5 fõ utaztatására nem kell 40 fõ szállítására alkalmas autóbuszt közlekedtetni, de a munkavállaló ideje és kényelme is számít, emellett azt is el kellene fogadni, hogy a fenntartási díjak emelkedésével a 9Ft/km-es elszámolás már nem alkalmas arra, hogy fedezze a munkavállaló költségeit.

Az elõterjesztéssel kapcsolatos hozzászólások, majd válaszok után laktanyalátogatás és technikai bemutató szerepelt a HÉF gyõri programjában.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.