2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felhívás a személyi jövedelemadó 1%-ának gyűjtésére

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:23

A magyar állampolgároknak alig több mint egyharmada gondoskodik arról, hogy személyi jövedelemadójának 1%-a az általa fontosnak tartott intézményhez, szervezethez, egyházhoz vagy alapítványhoz kerüljön. A Magyar Honvédségen belül sem sokkal jobb az arány, holott a katonák által így befizetett összegbõl azokat az egzisztenciálisan vagy anyagilag bajba jutott bajtársainkat tudnánk segíteni, akik erre a bajtársiasság, a szolidaritás jegyében joggal tarthatnak igényt. A személyi jövedelemadó 1%-ának jelentõségére, fontosságára hívja fel a figyelmet Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke, és Szekeres István, a Katonákért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke:

A Honvédszakszervezet elnöksége – ahogy az elmúlt években is – rendkívül fontosnak tartja, hogy a következõ idõszakban felhívjuk a Magyar Honvédség személyi állománya, s különösen a Hosz tagok figyelmét a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlására. Mint ismeretes, az elmúlt években a katonák alig fele rendelkezett a személyi jövedelemadó 1%-nak felhasználásáról, holott a jogszabályi rendelkezések lehetõséget biztosítanak arra, hogy minden magyar állampolgár a számára kiemelten fontos intézményt, szervezetet vagy alapítványt ekképp is támogasson.

A Honvédszakszervezet fennállásának tizenhat éve alatt már számtalanszor tapasztalhattuk, hogy katonáink önzetlenek és szívesen adakoznak, ha nemes a cél és átlátható a pénz felhasználása. Szakszervezetünk 1994-ben kezdeményezte a Katonákért Közhasznú Alapítvány létrejöttét, s az elmúlt idõszakban jelentõs összegeket juttathattunk az önhibájukon kívül bajba jutott bajtársainknak. Segítettünk, amikor a haderõreform miatt kikerülõk átképzésére volt szükség, segítettünk, ha bajtársunk életét veszítette, vagy ha egészségi állapota miatt kellett megválnia az egyenruhától, s segítettünk akkor is, ha kevés volt a nyugdíj, vagy ha a tanévkezdés felborította a családi költségvetés egyensúlyát. Erre a katonák által felajánlott 1% is lehetõséget nyújtott, hiszen az Alapítvány csak a növekvõ forrásokból tudja bõvíteni szolgáltatásait, csak így tud segítséget nyújtani a Honvédszakszervezet tagjainak. Ne felejtsük el, hogy bármelyikünk kerülhet nehéz élethelyzetbe! Halljuk és fogadjuk meg az alapítvány felhívását: támogass, hogy segíthessünk!

Kérem a Honvédszakszervezet tisztségviselõit, aktivistáit, valamennyi tagunkat kérjék fel: ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át a Katonákért Közhasznú Alapítvány javára.

Katonákért Közhasznú Alapítvány: támogass, hogy segíthessünk

A Honvédszakszervezet léte, funkciója a szolidaritásról szól: célja a munkavállalók kölcsönös támogatása, hiszen a bajtársiasság  hitünk szerint a legerõsebb szolidaritás. Fontos tehát, hogy valamennyi katona úgy gondolkodjon: közös feladat e hagyományos érték ébrentartása, ápolása. A Katonákért Alapítvány munkájáról, napi feladatairól, a személyi jövedelemadó 1%-ának fontosságáról nyilatkozott lapunknak Szekeres István nyugállományú dandártábornok, az Alapítvány kuratóriumának elnöke (jobb oldali képünkön). 

- A cél nemes, s a szlogen – támogass, hogy segíthessünk – tökéletesen fedi alapítványunk célkitûzéseit: alapító okiratunk szerint is ennek cselekvésre váltása elsõdleges feladatunk. Munkánkban nem maradunk egyedül, hiszen a Katonákért Alapítvány és a Honvédszakszervezet azonos célért dolgozik, bár más-más lehetõségekkel, jogosítványokkal -  a Hosz különbözõ szolgáltatásaival, a közösségeknek és egyéneknek juttatott kedvezményeivel is elõsegítheti a tagok életminõségének javítását. Az alapítvány ugyancsak ebbõl, azaz a szolidaritásból meríti anyagi, szellemi erejét. Számunkra, a katonák számára a szolidaritás alapvetõ emberi érték, melyet mintegy szimbolizál a szakszervezeti tagsági díj. Mindazok, akik itt, az alapítványnál dolgoznak, a bajtársiasság szellemében nevelkedtek, ekként szocializálódtak, s ez számukra napjainkban is a vezérlõ elv. Érthetõ tehát, ha társadalmi munkában, önzetlenül kívánnak mindazokon segíteni, akik önhibájukon kívül bajba, anyagi vagy egzisztenciális csapdába kerültek.

Alapítványunkról tudni kell, hogy bevételeink 1/3-át a Honvédszakszervezet tagjainak 1%-os felajánlásából képeztük - ez az elmúlt két évben 2-2 millió volt. Hasonló összeghez jutottunk különbözõ pályázatokból, míg a Hosz támogatásból és a vállalkozói bevételeinkbõl ugyancsak 2 millió forintra tettünk szert éves szinten, az Alapítvány mûködési költségeit pedig a vállalkozói tevékenység bevételeibõl fedeztük. Tevékenységünk egyik sarokköve, a szolidaritási és önsegélyzõ alap mûködtetése az álláskeresés mindazok számára, akik kikerülnek a honvédség kötelékébõl – õk gyakran kérnek konkrét tanácsot és rendszeresen érdeklõdnek a különbözõ képzési formák iránt. Ezért is fontosak az általunk szervezett állásbörzék, melyek már több jelentõs munkáltató figyelmét felkeltették. Ismeretes, hogy tisztjeink és tiszthelyetteseink között nagyon sok a jól képzett, esetenként nyelveket beszélõ, még aktívkorú munkavállaló - közvetítõi szerepünk így általában sikerrel kecsegtet. Az Alapítvány azonban nemcsak információkat áramoltat, nemcsak közvetítésekre vállalkozik, hanem közremûködik abban is, hogy tudományos alapú diagnózist adjon a jelenlegi munkaerõ-piaci helyzetre és a megoldási javaslatokra – ezért rendeztük meg az elmúlt évben a rendkívül nagy érdeklõdést kiváltó rekonverziós konferenciát. A tanácskozás anyagát egyébként DVD-én és írásos formában is megjelentettük.

Az Alapítvány munkájának értékelésekor szólni kell kiadásainkról is: általában bevételeink 1/3-át fordítjuk évente vezetõképzésre, oktatásra és átképzésre: ebben a Hosz vezetõk és a honvédségbõl kikerülõk egyaránt érintettek. Tavaly 3,1 millió forint szociális segélyt fizettünk ki 140 fõ részére, s több száz, az alapítványunkhoz forduló bajtársunknak nyújtottunk jogi segítséget – ez utóbbi célra egymillió forint honoráriumot fizettünk ki. Hangsúlyoznom kell, hogy az Alapítvány önfenntartó, minden adományt, illetve támogatást a katonákra fordítunk.

Bizonyára kevesen tudják bajtársaink közül, hogy az APEH nyilvántartása szerint a magyar állampolgárok alig egyharmada ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át valamilyen célra, s hogy az átlag 6 ezer forint. E tények ismeretében talán nem tûnik távoli, szép álomnak, hogy a tizenegyezer Hosz tag közel 10%-ának adományozása révén 6 millió forinttal gyarapodik az Alapítvány kaszszája. Úgy gondolom: a bajtársiasság legszebb megnyilvánulása lenne ezt a pénz saját közegben, a magyar katonák céljára felhasználni.

A Honvédszakszervezet és Alapítványunk mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenlegi, kissé kedvezõtlen helyzet megváltozzon: minden, az intézkedéshez szükséges segédanyagot megküldünk az alapszervezeteknek – mindössze az a kérésünk, hogy ezeket a szakszervezeti aktivisták juttassák el a bajtársakhoz. Fontos információ: azok a katonák, akik a munkáltatót bízzák meg a lebonyolítással, február 15-ig adják le a rendelkezõ nyilatkozatot a pénzügyi referensnek. Az 1994-ben alakult Alapítványunk egyébként 2002-tõl minõsül közhasznú szervezetnek, s mióta mi gyûjtjük a személyi jövedelemadó 1%-át, 13 millió forintot sikerült a számlánkra juttatni. Úgy gondolom - és azt tapasztaljuk -, hogy a strukturális átalakítások során már sokan szembesültek azzal: ha bajban vannak, Alapítványunkra mindig számíthatnak. Arra kérem tehát a Honvédszakszervezet tagjait, az Egység újság olvasóit: támogassanak bennünket, hogy segíthessünk! A személyi jövedelemadó 1%-ának felhasználásával kapcsolatos tudnivalókról Alapítványunk minden szükséges információt megad, s ha kell, névre szólóan megküldi az érdeklõdõnek a szükséges dokumentációkat. Kérjük, ha kétségeik vagy gondjaik vannak, hívjanak bennünket!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.