2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A katonák és a honvédségi dolgozók érdekében

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:59

A Honvédszakszervezet (Hosz) kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF). A január 10-i egyeztetésen a napirend elõtti Hosz javaslat után a közalkalmazottak részére biztosítható 2%-os, a 2005-ös OKÉT megállapodás szerinti keresetkiegészítés idei felszámításáról és felhasználásáról szóló HM utasítás-tervezetet véleményezték a megjelentek. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök képviselte.

A HÉF soros elnöke Erdélyi Lajos dandártábornok, miniszteri fõtanácsadó, a munkaadói oldal ügyvivõje dr. Lakatos László mérnök vezérõrnagy, a HM tervezési és koordinációs fõosztályvezetõje, a munkavállalói oldal ügyvivõje pedig Galló István, a BEOSZ ügyvivõje volt, a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre államtitkár képviselte.

Napirend elõtti felszólalásában Mészáros Géza, a Hosz elnöke elmondta: a Honvédszakszervezethez 2006. decemberében olyan információk érkeztek, miszerint napirenden van a szolgálati autóbuszjáratok felülvizsgálata, illetve több viszonylat forráshiány okán történõ csökkentése, megszüntetése. Mivel a járatok sorsa közvetlenül érinti az általunk képviselt személyi állomány élet- és munkakörülményeit, a Hosz 2006. december 13-án írásban (a HÉF titkárság útján) hívta fel a HM HVKF képviselõjének figyelmét arra, hogy a kérdés (szolgálati járatok rendszerének módosítása) a HÉF ügykörébe tartozik, így a döntést megelõzõen kéri az érdekvédelmi- szakmai egyeztetés végrehajtását, valamint a HÉF-en történõ megtárgyalását.

Az elõzmények ismeretében nagyfokú értetlenséggel állunk azon - 2006. december 15-én dokumentált - kollektív szóbeli intézkedéssel szemben, amely 5 járat megszüntetésérõl és 3 járat csökkentésérõl döntött. Ugyancsak meghökkentõ számunkra az utólagosan tudomásunkra jutott következmény, nevezetesen, hogy 2006. december 19-ig a szolgáltatókkal kötött szerzõdéseket - a fentiek szerint - módosították. Mindamellett, hogy a járatok megszüntetése és csökkentése egyértelmûen sérti az érintett szolgálatvállalók érdekeit, álláspontunk szerint a döntés meghozatalának módja és körülményei nem egyeztethetõk össze a tárcaszintû érdekegyeztetés mûködési rendjével. Tisztelettel jelezzük, hogy a tárca egyoldalú lépését elfogadni nem tudjuk - tette hozzá a Hosz elnöke. Mészáros Géza ezt követõen megkérdezte: Milyen egyeztetések elõzték meg a döntést, határozott kérés ellenére miért nem került sor az érdekképviseleti szervezetekkel való elõzetes egyeztetésre? Mely idõpontban és hogyan tervezik a tárca illetékesei az egyeztetések lefolytatását, a döntések szükség szerinti módosítását?

Palásti Ferenc dandártábornok válaszában elismerte a Hosz által sérelmezett intézkedést. A HM személyzeti fõosztályvezetõje elmondta, hogy az MH közlekedési fõnöke valóban kiadott egy intézkedést a parancsnokok felé, de ezt már a vezérkar fõnöke visszavonta. Az MH ÖLTP képviseletében felszólaló Anda Árpád dandártábornok elmondta, hogy számos félreértésre ad okot a bizonytalanságból adódó beszélgetések sorozata, egy azonban biztos: nincs érvényes szerzõdés 2007-re. Egyébként csak olyan helyen lesz megszüntetve szerzõdéses járat, ahol ez indokolt, példának okáért ilyen lesz valószínûleg a nyíregyházi járat, de még ez is további egyeztetés kérdése - tette hozzá Anda dandártábornok.

A rendkívüli HÉF egyetlen - a közalkalmazottak részére biztosítható 2%-os mértékû keresetkiegészítésrõl szóló - napirendi pontjához fûzött szóbeli kiegészítésében dr. Alkéri István dandártábornok, a HM védelmi-tervezési fõosztályvezetõje elmondta, hogy ez egy olyan formális utasítás, amely mögött nagyon komoly szociális megfontolások szerepelnek.

Mészáros Géza - miután megköszönte a 2x5.000 Ft-os, a katona-állomány részére biztosított utalványt és a két ünnep közötti illetménykifizetést is - kiemelte: egyetértünk a közalkalmazottakat érintõ 2%-os keresetkiegészítésrõl szóló intézkedéssel, de morálisan nem szerencsés, hogy ugyanannál a munkáltatónál az egyik állománykategória kap, a másik pedig nem kap emelést. Ezért a Hosz azt javasolja, hogy a 2007-es ruházati illetmény terhére minimum 25.000 Ft legyen kifizetve, emellett - függetlenül a kormányzati bérpolitikától - szakértõi egyeztetést kellene lefolytatni a tárca kompetenciájába tartozó ügyekrõl - tette hozzá a Honvédszakszervezet elnöke. A tárgyalások során a fentiekben már említetten kívül a HOMNYP és a HONVEP támogatásokról, a bankkártyapénz felemelésének kérdésérõl, az étkezési hozzájárulásról, az iskolakezdési támogatásról és egyéb kérdésekrõl esne szó. 

Breuer László vezetõ titkár elmondta, hogy a Hodosz támogatja a Hosz kérését, hiszen valóban nem korrekt és nem célszerû ebben a szituációban megkülönböztetni a honvédségi dolgozókat a katonáktól. Miután dr. Alkéri István teljesen korrektnek és elfogadhatónak is tartotta a javaslatot, Pál István ezredes még hozzátette, hogy nagyon sürgõs az intézkedés aláírása.

Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke a napirend tárgyalása során hangsúlyozta: a bruttó bérek csökkenését el kell kerülni, noha a katonák esetében már be is következett az illetménycsökkenés. Ebben a szituációban rendkívül érzékenyek az emberek, minél hamarabb tetõ alá kellene hozni a szakminisztérium és a szakszervezetek közötti bérmegállapodást. A Hosz alelnöke még azt is kérte, hogy a tárca kommunikációjában is jelenjen meg a megállapodás ténye és korrektsége.

A HÉF ezt követõen egyhangúlag elfogadta és támogatta a közalkalmazottak részére felszámítható 2%-os kereset kiegészítést. 2007. januárjában a a közalkalmazottak részére biztosított kereset kiegészítés a 2005. évi OKÉT Megállapodás alapján történik. A munkaadói oldal Iváncsik Imre államtitkár állásfoglalásával egyetértésben azt a véleményt alakította ki, hogy rövid idõn belül megkezdõdik a szakértõi tárgyalás a honvédelmi miniszter hatáskörébe tartozó illetményen kívüli juttatásokról. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.