2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 379 Ft   : 350 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Komáromi pillanatok

Hosz  |  2007. 06. 29., 08:27

Nincs abban semmi túlzás, hogy Komáromban a monostori erõdöt – a Világörökség-jelölt komáromi erõdrendszer legnagyobbikát –, amely párját ritkítja nemcsak Európában, hanem az egész világon érdemes egyszer bebarangolnunk. Annyi különleges épület, kazamata van ebben a száznegyven éve felépült óriás erõdben, és annyi hangulat lengi be a tereit, hogy a látogatóból akaratlanul is kibukik az elismerés: de jó itt lenni! Az eseményen részt vett Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke és Szincsák Gyula alelnök is…

Nem véletlen, hogy a Honvédelmi Minisztérium az idén nem Ópusztaszeren, hanem a változatosság kedvéért itt, a monostori erõdben rendezte meg a katonacsaládok V. országos találkozóját. A találkozóra összesen az ország minden tájáról több mint hétezren sereglettek össze, s ami külön figyelemreméltó volt: a katonacsaládok gyerekei épp olyan nagy számban jöttek el, mint az obsitosok. A találkozó megnyitóján Iváncsik Imre államtitkár külön is köszönetet mondott a katonacsaládfõk példás hazai és külföldi helytállásáért, Havril András vezérezredes, a HM HVK vezérkari fõnöke pedig külön köszöntötte az elõdöket, a nyugállományú katonákat a hazai jelenlegi védõit és a jövõ katonáit, a katonacsaládok legfiatalabb tagjait, a gyerekeket. A térzene és a mazsorettek felvonulása után felejthetetlen félórában zenés alaki bemutatóra került sor, amelyet nagy tapssal jutalmaztak a nézõk. Ezután a Monostori Erõd Kht. erõd- és kazamata túrákra invitálta a megjelenteket. A harminc fõs csoportok félóránként indultak egy kis történelmi kalandra a monostori erõd katonai titkainak felfedezésére. A katonacsaládok apraja és nagyja élményt nyújtó magyarázatot kapott arra, hogy ez a hatalmas hadi objektum, amely egykor a katonai védelmi célokat szolgálta, az elmúlt 15 évben hogyan szelídült békés mûemlékké. Külön élmény volt az erõd múzeumának, valamint a hazánkban is párját ritkító kenyérmúzeumnak a megtekintése, ahol nemcsak a helyben sütött komisz kenyér, hanem finom pékáru is várta a látogatókat. Közben elkezdõdött a fõzõverseny, amelyen ezúttal 16 csapat vett részt. A feladat nem volt egyszerû, a minden csapatnak kiporciózott marhalábszárból különlegesen finom ízesítésû bográcspörköltet kellett készíteni. Zsûrizés elõtt még az államtitkár és a vezérkari fõnök is megkóstolta a katonaszakácsok remekléseit. Végül is volt nagy nevetés, amikor az eredményt hirdetõ konferanszié maliciózusan bejelentette, hogy a fõzõverseny gyõztesei a haderõ átszervezés egyik vesztesei, az elsõ logisztikai támogató zászlóalj felszámolói lettek.

A borverseny gyõztese, szekszárdi kékfrankossal egy derék obsitos, Durgocsis János lett, a horgászok vetélkedõjébõl pedig a mindössze tizenhárom éves „katonautánpótlás” Somogyi Barnabás került ki gyõztesen.

A katonacsaládok találkozójának a felsoroltakon kívül még említésre méltó perceket szerzett Nádas György humorista, aki mindössze egy hétig volt „angyalbõrben”. Nemcsak hangulatot varázsolt a finom babgulyás ebéd mellé a Honvéd Mûvészegyüttes zenés, táncos mûsora, majd a veszprémi és a tatai katonazenekarok bemutatója, de a program végén „bombameglepetésként” még a Benkó Dixilend Band is fellépett.

Mindent összevetve: a nagy nyári meleg ellenére a katonacsaládok V. találkozója jó mulatság, emlékezetes élmény volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

2023. december 2-án, szombaton került sor a Veszprém vármegyei Pápateszér községben Marjay Tamás huszár hadnagy emléktáblájának ünnepélyes avatására születésének 100. évfordulóján.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.