2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Merjünk szembenézni a valósággal!

Hosz  |  2007. 05. 30., 13:26

A Hosz központi irodájához 2007.04.10-én elektronikus levél érkezett Orosházáról, Mátyási Imre nyá. õrnagytól, aki levelének tárgyát így fogalmazta meg: „miért léptem ki”.

Tekintettel a levél tartalmára és a Hosz-t ért kritikára, szükségesnek tartom a nyílt reagálást, mert bizonyos kérdések ismétlõdõ és torz felvetése azt mutatja, hogy egyes tagjainkhoz nem jutnak el bizonyos információk, vagy ha eljutnak, helytelenül értékelõdnek.

A levélíró 3 éves szakszervezeti életének fõbb állomásait leírva, méltán dicsekszik a 2004-es nagy rendezvényükkel, ahol az egykori alakulatuknál szolgált közel 300 fõ találkozott. A csoport által szervezett kiállítás és kirándulás is bizonyára sikeres rendezvényük volt, tehát van értelme a szervezeti tagságuknak.

Ez év februárjában a csoportjukban is felvetõdött a volt honvédségi közalkalmazottak szakszervezeti tagságának, illetve pártoló tagságának a kérdése. Levélírónk kérdõre vonja a Hosz-t, hogy milyen alapon merték elfogadni a tagdíjat, amikor a volt közalkalmazottakat nem ismerik el rendes tagnak, ezért õ többedmagával kilép a szervezetünkbõl.

Nos! Kedves Mátyási Imre nyá. õrnagy bajtárs, az általad leírtak nagyfokú tájékozatlanságot mutatnak.

Elõször is a Hosz és a HODOSZ között érvényes megállapodás van érvényben a tagépítési körrõl, tehát a volt honvédségi közalkalmazottak a HODOSZ körébe tartoznak, ezért nálunk csak pártoló tagok lehetnek. A nyugállományú pártoló tagok ugyanolyan tagdíjat kötelesek fizetni, mint a rendes tagok és ezáltal a választmány határozata alapján jogosultak a Hosz szolgáltatásait igénybe venni, sõt a szakszervezet érdekében végzett munkájukért elismerésben részesíthetõk. Az a tény, hogy egy volt kinevezett polgári alkalmazott a csoport vezetõségének is tagja volt, az alapszabály nem ismeretét, illetve megsértését reprezentálja, ugyanis az alapszabály értelmében pártoló tag tisztségviselõnek nem jelölhetõ és nem választható, szavazati joga nincs.

Az elnökség többször foglalkozott a témával, miszerint az év novemberében tartandó kongresszusig a zavarosan alakult közalkalmazottakat érintõ tagsági viszony változatlanul fennmarad. A kongresszus elé azt a javaslatot terjeszti a nyá. tagozat elnöksége, hogy a jelenlegi közalkalmazotti körbe tatozó pártoló és rendes tagjaink kongresszusi határozattal váljanak rendes taggá. Ezzel a probléma véglegesen lezárható. Az új pártoló tagsági viszony létesítésének feltételeit úgy kívánjuk változtatni, ahogy az a szervezetünk érdekében kívánatos. Errõl az álláspontunkról minden alapszervezeti és csoportvezetõ tájékoztatást kapott!

Súlyosabbnak tatom azt a problémát, amivel a levélírónk a szakszervezeti tagság értelmetlenségét igazolja. Elõször is a Hosz széleskörû szolgáltatásaival áll a tagság rendelkezésére, nem csak az Egység újságot biztosítja tagjainak, azon körülmény, hogy a tag ezen szolgáltatásokból mit vesz igénybe, saját szíve joga eldönteni.

Még súlyosabbnak tartom azt a nézetet, mely szerint „velünk nyugdíjasokkal nem tudnak mit kezdeni, mert semmi hatalmuk nincs a nyugdíjasok felé”...

Nos! Tisztelt Mátyási Imre bajtársam! A Hosz valóban nem parancsszóval intézi a nyugállományú tagág érdekeinek védelmét, képviseletét, illetve érvényesítését. Nem a Hosz parancsára születnek meg azok a döntések, amelyek minden nyugállományú katona érdekét szolgálják, hanem a tisztségviselõk szívós, kitartó munkájának, sorozatos kezdeményezésének, eredményes tárgyalásoknak a következménye. Bármilyen hihetetlen számodra, ilyen munkastílus hatására született meg a 13. havi nyugdíj, a nyugdíjak 5 éves korrekciós programjának a törvénybe iktatása, az elõléptethetõség visszaállítása és sorolhatnám a példákat...

Ezért nagyon szomorú számomra, hogy azt állítod: „segíteni nem tudunk, csak arra kellettünk, hogy a létszámot szaporítsuk és a tagdíjat fizessük”.

A Hosz sikerei, vívmányai, az általa folytatott széleskörû munka eredménye, a számunkra nyújtott segítséget jelenti, még akkor is, ha egyeseknek ez kevés. A létszám szaporítását meg természetes dolognak kellene felfogni, ugyanis mi minden nyugállományú katona érdekében végezzük munkánkat, tehát ha nem kívánsz szervezetünkhöz tartozni, mi akkor is dolgozunk érted. A nyugállományúak által befizetett tagdíjból pedig a Hosz egy fillért sem használt fel, azt teljes egészében magunk érdekében és döntése szerint használjuk fel, többek között a nehéz élethelyzetbe került bajtársaink segélyezésére is.

Tisztelt bajtársaim! Merem remélni, hogy írásommal hozzájárultam a téma reális és mindnyájunk számára elfogadható bemutatásához. A felmerülõ helytelen és számunkra elfogadhatatlan nézetek ellen a nyilvánosságot választottam, õszintén feltártam a valóságot annak érdekében, hogy a Mátyási Imréhez hasonlóan gondolkodókat rádöbbentsem álláspontjuk, nézeteik pontatlanságára, helytelenségére és értésükre kívántam adni, hogy ha el is fordulnak tõlünk, mi akkor is dolgozunk a nyugállományú katonák nagy családjának érdekeiért!

Szoboszlai Endre nyá. mérnök ezredes

Nyá. Tagozat elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.