2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Döntött a választmány: Az FRDÉSZ által szervezett fáklyás demonstráción vett részt a Hosz

Hosz  |  2007. 05. 30., 13:39

A Hosz IV. kongresszusa elõtt 5 hónappal, az elnökség 8/2007. számú határozata alapján megtartott május 15-i választmányi ülés - az elnökség beszámolója, valamint a 2006. évi zárszámadás elfogadása mellett - arról is döntött, hogy a június elsejei, FRDÉSZ által szervezett fáklyás demonstráción a Hosz aktívan fogja képviseltetni magát.

A Hosz választmányi ülése a hagyományos napirend szerint, az elnöki köszöntõvel, majd a fórum tisztségviselõinek, a mandátumvizsgáló és a szavazatszámláló bizottság megválasztásával vette kezdetét. Miután megállapították a választmány határozatképességét, megszavazták az ülés napirendjét, a Hosz elnökségének 2006.évi beszámolója szerepelt napirenden. Mészáros Géza - egyebek mellett - elmondta: a 2005. évi bértárgyalások alkalmával észlelt bíztató jelek alapján alakítottuk ki 2006-os költségvetésünket. A bekövetkezett financiális változások, ágazati szervezeti korszerûsítések miatt azonban veszélybe került a szolgálati nyugdíj intézménye, az illetményrendszer és a szolgálati törvény egyes rendelkezései is.

A Hosz elnöke szerint - s ezt támasztják alá a folyamatban lévõ ügyek is - a szakszervezet jól alkalmazkodott a Magyar Honvédség szervezeti változásaihoz, a megváltozott financiális feltételekhez. Az érdekképviseleti, érdekvédelmi munkáról, valamint a hazai és nemzetközi szövetségi kapcsolatokról szólva külön kiemelte a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórumon (HÉF) végzett eredményes tevékenységet, szakmai munkát, oldalegyeztetéseket. 2006-ban 81 utasítás, rendelet, illetve törvény-módosítás került a Hosz asztalára véleményezés céljából - tette hozzá a Hosz elnöke.

A LIGA és az FRDÉSZ tagság fontos a Hosz számára, ám az FRDÉSZ-t ma már nem lehet mozgalmi jelleggel mûködtetni, át kell alakítani a szakszervezeti szövetség struktúráját, alapszabályát, döntési rendszerét - mondta Mészáros Géza. A nemzetközi kapcsolatokat említve a krakkói Euromil elnökségi ülés, a Visegrádi Négyek tavalyi találkozója, valamint a kétoldalú kapcsolatok értékelése is elhangzott röviden.

A Hosz elnöke - ezt követõen - a jogállással, valamint a foglalkoztatással kapcsolatos aktualitásokról, így a személyi beszélgetések, a szakmai team-ek munkatapasztalatairól, majd a szolgálati nyugdíjproblematikáról, az illetmények, juttatások és szociális ellátások rendszerérõl beszélt. Ha nem ad a munkáltató illetményemelést, akkor kereset-kiegészítõ elemeket kell alkalmazni - egészítette ki a közszférás keresetek 2007. évi növelését szolgáló központi intézkedésekrõl szóló tájékoztatóját Mészáros Géza elnök.

Az elnökség aktuális tájékoztatójában a szolgálatteljesítési idõvel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványról, a szervezeti életrõl, a Hosz mûködési rendjérõl és feltételeirõl, így a nyugállományú tagozat, a katonanõi és szerzõdéses szekció mindennapjairól, majd az aktív taglétszám alakulásáról, valamint az új és legkedvezõbb szakszervezeti szolgáltatásokról is szó esett.

A HM Kollégium üléseken, a humánpolitikai szakmai rendezvényeken, a kihelyezett ügyfélszolgálatokon, a missziók meglátogatásában való jelenlétek eredményesek, sikeresen hozzájárulnak a Hosz pozitív megítéléséhez. A jövõben is eredményes szakmai munkának kell zajlani, együtt kell mûködni, sikeres párbeszédet kell folytatni, s ha lehet, még többet kell szolgáltatni a tagságnak - fejezte be gondolatait a Hosz elnöke.

A 2006. évi zárszámadásról szóló határozattervezetet Heiling Ottó ismertette. A Hosz alelnöke az elmúlt évi vagyongyarapodásról, majd a költségvetés teljesülésérõl, a bevételek és kiadások alakulásáról is szólt.

Ezt követõen Séber István könyvvizsgáló szóbeli kiegészítésében azt hangsúlyozta: a 2006. évi beszámoló a számviteli törvény szerinti, a vagyoni- és pénzügyi helyzetrõl megbízható képet nyújt. Az Ellenõrzõ Bizottság elnökének hozzászólása után a Hosz választmánya egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Az egyéb választmányi határozatok elfogadása közben a Kongresszus összehívásáról, annak napirendjérõl, a jelölõbizottság felállításáról Heiling Ottó alelnök adott elõterjesztést, majd a jelölõbizottság elnökének javasolt Szekeres István ny. dandártábornok, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke arra kérte a választmányt, hogy mindenki aktívan járuljon hozzá a Kongresszus eredményes mûködéséhez. A határozati javaslatot egyhangúlag fogadta el a választmány.

Az egyebekben Mészáros Géza elnök a Szerzõdéses Katonák Országos Találkozójának június 21-23 közötti lebonyolítási részleteirõl, a július 21-i, Aquaparkban megrendezendõ családi napról adott hasznos információkat. Ezt követõen pedig az FRDÉSZ június 1-re tervezett fáklyás demonstrációján való Hosz részvételrõl egyeztetett a választmány. Miután az elnök sorba vette és értékelte az eddigi, 2006. õszi tiltakozó akciók tapasztalatait, a pró és kontra érvek elhangzása, és a megfogalmazott követelések ismertetése következett, majd a Hosz megjelenésének hogyanjáról döntöttek. Eszerint a Hosz aktívan fogja képviseltetni magát az FRDÉSZ által szervezett június elsejei tiltakozáson. Demonstrációról részletesen beszámolunk a hsz.hu weblapunkon, majd Egység júliusi számában is. A Hosz választmánya sajtóközleményt fogadott el az ülés végén.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-09-27 19:36:15
A Kecskeméten megkezdett tájékoztató sorozat újabb állomásaként Szentesen tartunk tájékoztatót...

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.