2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Döntött a választmány: Az FRDÉSZ által szervezett fáklyás demonstráción vett részt a Hosz

Hosz  |  2007. 05. 30., 13:39

A Hosz IV. kongresszusa elõtt 5 hónappal, az elnökség 8/2007. számú határozata alapján megtartott május 15-i választmányi ülés - az elnökség beszámolója, valamint a 2006. évi zárszámadás elfogadása mellett - arról is döntött, hogy a június elsejei, FRDÉSZ által szervezett fáklyás demonstráción a Hosz aktívan fogja képviseltetni magát.

A Hosz választmányi ülése a hagyományos napirend szerint, az elnöki köszöntõvel, majd a fórum tisztségviselõinek, a mandátumvizsgáló és a szavazatszámláló bizottság megválasztásával vette kezdetét. Miután megállapították a választmány határozatképességét, megszavazták az ülés napirendjét, a Hosz elnökségének 2006.évi beszámolója szerepelt napirenden. Mészáros Géza - egyebek mellett - elmondta: a 2005. évi bértárgyalások alkalmával észlelt bíztató jelek alapján alakítottuk ki 2006-os költségvetésünket. A bekövetkezett financiális változások, ágazati szervezeti korszerûsítések miatt azonban veszélybe került a szolgálati nyugdíj intézménye, az illetményrendszer és a szolgálati törvény egyes rendelkezései is.

A Hosz elnöke szerint - s ezt támasztják alá a folyamatban lévõ ügyek is - a szakszervezet jól alkalmazkodott a Magyar Honvédség szervezeti változásaihoz, a megváltozott financiális feltételekhez. Az érdekképviseleti, érdekvédelmi munkáról, valamint a hazai és nemzetközi szövetségi kapcsolatokról szólva külön kiemelte a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórumon (HÉF) végzett eredményes tevékenységet, szakmai munkát, oldalegyeztetéseket. 2006-ban 81 utasítás, rendelet, illetve törvény-módosítás került a Hosz asztalára véleményezés céljából - tette hozzá a Hosz elnöke.

A LIGA és az FRDÉSZ tagság fontos a Hosz számára, ám az FRDÉSZ-t ma már nem lehet mozgalmi jelleggel mûködtetni, át kell alakítani a szakszervezeti szövetség struktúráját, alapszabályát, döntési rendszerét - mondta Mészáros Géza. A nemzetközi kapcsolatokat említve a krakkói Euromil elnökségi ülés, a Visegrádi Négyek tavalyi találkozója, valamint a kétoldalú kapcsolatok értékelése is elhangzott röviden.

A Hosz elnöke - ezt követõen - a jogállással, valamint a foglalkoztatással kapcsolatos aktualitásokról, így a személyi beszélgetések, a szakmai team-ek munkatapasztalatairól, majd a szolgálati nyugdíjproblematikáról, az illetmények, juttatások és szociális ellátások rendszerérõl beszélt. Ha nem ad a munkáltató illetményemelést, akkor kereset-kiegészítõ elemeket kell alkalmazni - egészítette ki a közszférás keresetek 2007. évi növelését szolgáló központi intézkedésekrõl szóló tájékoztatóját Mészáros Géza elnök.

Az elnökség aktuális tájékoztatójában a szolgálatteljesítési idõvel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványról, a szervezeti életrõl, a Hosz mûködési rendjérõl és feltételeirõl, így a nyugállományú tagozat, a katonanõi és szerzõdéses szekció mindennapjairól, majd az aktív taglétszám alakulásáról, valamint az új és legkedvezõbb szakszervezeti szolgáltatásokról is szó esett.

A HM Kollégium üléseken, a humánpolitikai szakmai rendezvényeken, a kihelyezett ügyfélszolgálatokon, a missziók meglátogatásában való jelenlétek eredményesek, sikeresen hozzájárulnak a Hosz pozitív megítéléséhez. A jövõben is eredményes szakmai munkának kell zajlani, együtt kell mûködni, sikeres párbeszédet kell folytatni, s ha lehet, még többet kell szolgáltatni a tagságnak - fejezte be gondolatait a Hosz elnöke.

A 2006. évi zárszámadásról szóló határozattervezetet Heiling Ottó ismertette. A Hosz alelnöke az elmúlt évi vagyongyarapodásról, majd a költségvetés teljesülésérõl, a bevételek és kiadások alakulásáról is szólt.

Ezt követõen Séber István könyvvizsgáló szóbeli kiegészítésében azt hangsúlyozta: a 2006. évi beszámoló a számviteli törvény szerinti, a vagyoni- és pénzügyi helyzetrõl megbízható képet nyújt. Az Ellenõrzõ Bizottság elnökének hozzászólása után a Hosz választmánya egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Az egyéb választmányi határozatok elfogadása közben a Kongresszus összehívásáról, annak napirendjérõl, a jelölõbizottság felállításáról Heiling Ottó alelnök adott elõterjesztést, majd a jelölõbizottság elnökének javasolt Szekeres István ny. dandártábornok, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnöke arra kérte a választmányt, hogy mindenki aktívan járuljon hozzá a Kongresszus eredményes mûködéséhez. A határozati javaslatot egyhangúlag fogadta el a választmány.

Az egyebekben Mészáros Géza elnök a Szerzõdéses Katonák Országos Találkozójának június 21-23 közötti lebonyolítási részleteirõl, a július 21-i, Aquaparkban megrendezendõ családi napról adott hasznos információkat. Ezt követõen pedig az FRDÉSZ június 1-re tervezett fáklyás demonstrációján való Hosz részvételrõl egyeztetett a választmány. Miután az elnök sorba vette és értékelte az eddigi, 2006. õszi tiltakozó akciók tapasztalatait, a pró és kontra érvek elhangzása, és a megfogalmazott követelések ismertetése következett, majd a Hosz megjelenésének hogyanjáról döntöttek. Eszerint a Hosz aktívan fogja képviseltetni magát az FRDÉSZ által szervezett június elsejei tiltakozáson. Demonstrációról részletesen beszámolunk a hsz.hu weblapunkon, majd Egység júliusi számában is. A Hosz választmánya sajtóközleményt fogadott el az ülés végén.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.