2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A többletjuttatások és a keresetek növelése érdekében

Hosz  |  2007. 02. 28., 13:03

Ülést tartott a Hosz választmánya Bármennyire is lelkiismeretesek tisztségviselõink, alapszervezeti- és csoportvezetõink, úgy ítéljük meg, hogy újfajta szakszervezeti jelenlétre van szükség a csapattagozatban - hangzott el a Honvédszakszervezet választmányi ülésén. A február 27-i rendezvényen Mészáros Géza elnök azt is hangsúlyozta, hogy a tagság, a katona-állomány illetményfejlesztése érdekében a Hosz az ágazati bértárgyalásokon fog tovább menetelni.

A Hosz választmányi ülésének résztvevõit Mészáros Géza elnök köszöntötte, majd a határozatképesség megállapítása, az ülés tisztségviselõinek és bizottságainak megválasztása és a napirend elfogadása után a szervezeti átalakítással kapcsolatos teendõket tárgyalták meg.

A Magyar Honvédség szervezeti korszerûsítésének a szakszervezet képviseleti rendjére gyakorolt hatásairól szóló tervezetet ismertetõ és az azt indokló Heiling Ottó alelnök szóbeli kiegészítése után a Hosz - következõ kongresszusig szóló - választmányi mandátumairól szóló határozatot fogadott el a testület. 

A személyi kérdéseket beterjesztõ Mészáros Géza kijelentette: a haderõ-átalakítás a Hosz tisztségviselõit sem kerüli el, így a nyugállományba vonulók helyére és az eddig be nem töltött pozíciókra új tisztségviselõket kell jelölni és választani.

Ennek kapcsán a Hosz választmányának - a szavazási procedúra utáni - döntését Nagy Zoltán, a szavazatszámláló bizottság elnöke ismertette. A Hosz elnökségének tagja, a közigazgatási és intézményi képviselõ Gáspár Tamásné, a jogi ügyvivõ (jogsegélyszolgálat-vezetõ) Doszpolyné dr. Mészáros Melinda, a szociális és személyügyi ügyvivõ Jeszenyi Ildikó, a pénzügyi ügyvivõ Sándor Roland, míg a légierõ haderõnemi titkár Tóvári Róbert lett.

Az elnökség - az elõzõ választmányi ülés óta eltelt idõszakról szóló - aktuális tájékoztatójában Mészáros Géza kiemelte: a személyi beszélgetéseken való részvétel, a szakértõi támogatás az elmúlt idõszakban intézményessé vált.

A Hosz elnöke beszélt még a csapattagozatban történõ újfajta szakszervezeti jelenlétrõl, az ágazati bértárgyalások folytatásáról, a bõvülõ, egyre korszerûbb és kedvezõbb szakszervezeti szolgáltatásokról. A választmány tagjait tájékoztató Szincsák Gyula alelnök - egyebek mellett - a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos elképzelésekrõl, a február 19-én aláírt bérmegállapodás pozitív és negatív hozadékairól, illetve az illetményekkel kapcsolatos további ágazati egyeztetésekben rejlõ lehetõségekrõl beszélt. Nagyon nehéz a helyzet, így illetményfejlesztésrõl sajnos nem beszélhetünk, de a többletjuttatásokért és a keresetek növekedéséért tovább küzd a szakszervezet - zárta hozzászólását Szincsák alelnök.

Az elnökség tájékoztatójában Heiling Ottó - többek között - az Államreform Bizottság civilesítésrõl és a szolgálati viszonyról szóló újfajta szabályozásáról, a Hjt. fakultatív módosításairól, illetve az ezzel kapcsolatos szakszervezeti álláspontról beszélt. A Hosz alelnöke szót ejtett még a pótlékrendszerrõl, a szakszervezet által javasolt új pótlékok bevezetésének lehetõségeirõl, a közelmúltban benyújtott alkotmánybírósági beadványról, valamint az új üdültetési lehetõségekrõl is.

Az elnökség tájékoztatója után, a választmány által elfogadott közlemény hangsúlyozza: a Hosz - ágazati szinten - tovább folytatja tárgyalásait a hivatásos és szerzõdéses katonák reálkereset-csökkenése mérsékléséért, a veszteségek mind nagyobb mértékû kompenzálásáért. A Hosz választmánya elégedetlenségét fejezi ki a szakszervezetek és a kormány közötti megállapodásban foglalt keresetnövelés mértékére vonatkozóan.

Az elnökség tájékoztatója után a választmány tagjai kérdéseket tettek fel a tisztségviselõknek, melyek elsõsorban a bérmegállapodásra, a szolgálati törvény módosítására, illetve a szakszervezet új üdülõapartmanjainak igénybevételére vonatkoztak.

A Hosz választmánya ezt követõen részletes tájékoztatót kapott a szakszervezet, az Egység 2002 Kft. és a Katonákért Alapítvány legújabb, vonzó szolgáltatásairól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.