2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A többletjuttatások és a keresetek növelése érdekében

Hosz  |  2007. 02. 28., 13:03

Ülést tartott a Hosz választmánya Bármennyire is lelkiismeretesek tisztségviselõink, alapszervezeti- és csoportvezetõink, úgy ítéljük meg, hogy újfajta szakszervezeti jelenlétre van szükség a csapattagozatban - hangzott el a Honvédszakszervezet választmányi ülésén. A február 27-i rendezvényen Mészáros Géza elnök azt is hangsúlyozta, hogy a tagság, a katona-állomány illetményfejlesztése érdekében a Hosz az ágazati bértárgyalásokon fog tovább menetelni.

A Hosz választmányi ülésének résztvevõit Mészáros Géza elnök köszöntötte, majd a határozatképesség megállapítása, az ülés tisztségviselõinek és bizottságainak megválasztása és a napirend elfogadása után a szervezeti átalakítással kapcsolatos teendõket tárgyalták meg.

A Magyar Honvédség szervezeti korszerûsítésének a szakszervezet képviseleti rendjére gyakorolt hatásairól szóló tervezetet ismertetõ és az azt indokló Heiling Ottó alelnök szóbeli kiegészítése után a Hosz - következõ kongresszusig szóló - választmányi mandátumairól szóló határozatot fogadott el a testület. 

A személyi kérdéseket beterjesztõ Mészáros Géza kijelentette: a haderõ-átalakítás a Hosz tisztségviselõit sem kerüli el, így a nyugállományba vonulók helyére és az eddig be nem töltött pozíciókra új tisztségviselõket kell jelölni és választani.

Ennek kapcsán a Hosz választmányának - a szavazási procedúra utáni - döntését Nagy Zoltán, a szavazatszámláló bizottság elnöke ismertette. A Hosz elnökségének tagja, a közigazgatási és intézményi képviselõ Gáspár Tamásné, a jogi ügyvivõ (jogsegélyszolgálat-vezetõ) Doszpolyné dr. Mészáros Melinda, a szociális és személyügyi ügyvivõ Jeszenyi Ildikó, a pénzügyi ügyvivõ Sándor Roland, míg a légierõ haderõnemi titkár Tóvári Róbert lett.

Az elnökség - az elõzõ választmányi ülés óta eltelt idõszakról szóló - aktuális tájékoztatójában Mészáros Géza kiemelte: a személyi beszélgetéseken való részvétel, a szakértõi támogatás az elmúlt idõszakban intézményessé vált.

A Hosz elnöke beszélt még a csapattagozatban történõ újfajta szakszervezeti jelenlétrõl, az ágazati bértárgyalások folytatásáról, a bõvülõ, egyre korszerûbb és kedvezõbb szakszervezeti szolgáltatásokról. A választmány tagjait tájékoztató Szincsák Gyula alelnök - egyebek mellett - a szolgálati nyugdíjrendszerrel kapcsolatos elképzelésekrõl, a február 19-én aláírt bérmegállapodás pozitív és negatív hozadékairól, illetve az illetményekkel kapcsolatos további ágazati egyeztetésekben rejlõ lehetõségekrõl beszélt. Nagyon nehéz a helyzet, így illetményfejlesztésrõl sajnos nem beszélhetünk, de a többletjuttatásokért és a keresetek növekedéséért tovább küzd a szakszervezet - zárta hozzászólását Szincsák alelnök.

Az elnökség tájékoztatójában Heiling Ottó - többek között - az Államreform Bizottság civilesítésrõl és a szolgálati viszonyról szóló újfajta szabályozásáról, a Hjt. fakultatív módosításairól, illetve az ezzel kapcsolatos szakszervezeti álláspontról beszélt. A Hosz alelnöke szót ejtett még a pótlékrendszerrõl, a szakszervezet által javasolt új pótlékok bevezetésének lehetõségeirõl, a közelmúltban benyújtott alkotmánybírósági beadványról, valamint az új üdültetési lehetõségekrõl is.

Az elnökség tájékoztatója után, a választmány által elfogadott közlemény hangsúlyozza: a Hosz - ágazati szinten - tovább folytatja tárgyalásait a hivatásos és szerzõdéses katonák reálkereset-csökkenése mérsékléséért, a veszteségek mind nagyobb mértékû kompenzálásáért. A Hosz választmánya elégedetlenségét fejezi ki a szakszervezetek és a kormány közötti megállapodásban foglalt keresetnövelés mértékére vonatkozóan.

Az elnökség tájékoztatója után a választmány tagjai kérdéseket tettek fel a tisztségviselõknek, melyek elsõsorban a bérmegállapodásra, a szolgálati törvény módosítására, illetve a szakszervezet új üdülõapartmanjainak igénybevételére vonatkoztak.

A Hosz választmánya ezt követõen részletes tájékoztatót kapott a szakszervezet, az Egység 2002 Kft. és a Katonákért Alapítvány legújabb, vonzó szolgáltatásairól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.