2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hitelesség hiánya, bizalomvesztés - kontra lojalitás

Hosz  |  2007. 11. 07., 18:44

Az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban (OÉT), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanácsban (OKÉT) 2007 februárban elhangzott kormányzati ígéretek alapján a fegyveres és rendvédelmi szektorban is teljesülni kellett volna idén minimálisan a 6,5-8%-os jövedelemnövekedésnek. A honvédelmi tárcát kivéve, ahol a HÉF-en sikerült a katonák jövedelem kiegészítésérõl megállapodni, a rendvédelmi szerveknél jelentõs elmaradás kompenzálásáról a Kormány - még ágazati szinten sem - a mai napig érdemi tárgyalásra nem volt hajlandó. Az FRDÉSZ sajtóközleménye az alábbiakban olvasható:

A szolgálati törvény Parlament elõtt lévõ módosítását törvénysértõ módon egyeztetés nélkül nyújtották be az Országgyûlés elé.

Jelenleg tömeges munkaügyi perek zajlanak a fegyveres és rendvédelmi szférában a szakközépiskolai évek szolgálati idõbe történõ beszámítása kapcsán. A különféle bírósági ítéletek miatt az igazságügyi és rendészeti miniszter nyár elején jogegységi határozatot kért a Legfelsõbb Bíróságtól. A jogegységi határozat megszületésének elhúzódása miatt Dr. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter szeptember 24-én a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumán (SZÉF) ígéretet tett arra, amennyiben október 5-ig nem születik meg a Legfelsõbb Bíróság határozata, akkor saját hatáskörében intézkedik majd, milyen mértékben kell beszámítani a rendvédelmi szerveknél a szakközépiskolai idõt. A határidõ leteltét követõen, a fenti ígérettel szemben, levelet írt a miniszter az FRDÉSZ elnökének, amelyben kijelentette - hatáskör hiányában - nem áll módjában intézkedni az ügyben. Jogászok álláspontja szerint ugyanakkor az irányító miniszternek törvényi hatásköre van utasításban vagy rendeletben szabályozni ezt a kérdést.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) mai elnökségi ülésén értékelve az elmúlt idõszak történéseit, valamint a miniszteri válaszlevelet, arra a megállapításra jutott, hogy a Kormány sorozatosan semmibe veszi az érdekegyeztetést - egyetlen kivétel ez alól a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum - megszegi ígéreteit, nem tartja be a megállapodásokat. Ugyanakkor a kormány egyoldalúan elvárja, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói lojálisak legyenek a hatalomhoz, a kapott parancsokat maradéktalanul hajtsák végre.

Az elkeseredett és bizalmukat vesztett rendvédelmi munkavállalók nem látják hitelesnek vezetõiket, amelynek következtében a szolgálat ellátásának hatékonysága és színvonala törést szenved. Ezért az FRDÉSZ Elnöksége felszólítja a Magyar Köztársaság Kormányát, haladéktalanul változtasson magatartásán, maradéktalanul tartsa be a törvényeket, érdemi egyeztetés nélkül, a munkavállalói érdekek figyelmen kívül hagyásával ne hozzon döntéseket!

Budapest, 2007. október 19.

Az FRDÉSZ Elnöksége nevében:

Kónya Péter s.k.

FRDÉSZ elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.