2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hitelesség hiánya, bizalomvesztés - kontra lojalitás

Hosz  |  2007. 11. 07., 18:44

Az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban (OÉT), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanácsban (OKÉT) 2007 februárban elhangzott kormányzati ígéretek alapján a fegyveres és rendvédelmi szektorban is teljesülni kellett volna idén minimálisan a 6,5-8%-os jövedelemnövekedésnek. A honvédelmi tárcát kivéve, ahol a HÉF-en sikerült a katonák jövedelem kiegészítésérõl megállapodni, a rendvédelmi szerveknél jelentõs elmaradás kompenzálásáról a Kormány - még ágazati szinten sem - a mai napig érdemi tárgyalásra nem volt hajlandó. Az FRDÉSZ sajtóközleménye az alábbiakban olvasható:

A szolgálati törvény Parlament elõtt lévõ módosítását törvénysértõ módon egyeztetés nélkül nyújtották be az Országgyûlés elé.

Jelenleg tömeges munkaügyi perek zajlanak a fegyveres és rendvédelmi szférában a szakközépiskolai évek szolgálati idõbe történõ beszámítása kapcsán. A különféle bírósági ítéletek miatt az igazságügyi és rendészeti miniszter nyár elején jogegységi határozatot kért a Legfelsõbb Bíróságtól. A jogegységi határozat megszületésének elhúzódása miatt Dr. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter szeptember 24-én a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumán (SZÉF) ígéretet tett arra, amennyiben október 5-ig nem születik meg a Legfelsõbb Bíróság határozata, akkor saját hatáskörében intézkedik majd, milyen mértékben kell beszámítani a rendvédelmi szerveknél a szakközépiskolai idõt. A határidõ leteltét követõen, a fenti ígérettel szemben, levelet írt a miniszter az FRDÉSZ elnökének, amelyben kijelentette - hatáskör hiányában - nem áll módjában intézkedni az ügyben. Jogászok álláspontja szerint ugyanakkor az irányító miniszternek törvényi hatásköre van utasításban vagy rendeletben szabályozni ezt a kérdést.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) mai elnökségi ülésén értékelve az elmúlt idõszak történéseit, valamint a miniszteri válaszlevelet, arra a megállapításra jutott, hogy a Kormány sorozatosan semmibe veszi az érdekegyeztetést - egyetlen kivétel ez alól a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum - megszegi ígéreteit, nem tartja be a megállapodásokat. Ugyanakkor a kormány egyoldalúan elvárja, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra munkavállalói lojálisak legyenek a hatalomhoz, a kapott parancsokat maradéktalanul hajtsák végre.

Az elkeseredett és bizalmukat vesztett rendvédelmi munkavállalók nem látják hitelesnek vezetõiket, amelynek következtében a szolgálat ellátásának hatékonysága és színvonala törést szenved. Ezért az FRDÉSZ Elnöksége felszólítja a Magyar Köztársaság Kormányát, haladéktalanul változtasson magatartásán, maradéktalanul tartsa be a törvényeket, érdemi egyeztetés nélkül, a munkavállalói érdekek figyelmen kívül hagyásával ne hozzon döntéseket!

Budapest, 2007. október 19.

Az FRDÉSZ Elnöksége nevében:

Kónya Péter s.k.

FRDÉSZ elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.