2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb idõhúzás a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámítása ügyében

Hosz  |  2007. 11. 07., 18:45

A 2008. évi bértárgyalásokra történõ felkészülés, a LIGA által november 21-re meghirdetett országos sztrájkhoz történõ csatlakozás, a Hszt.-Hjt. módosítás, valamint a szakközépiskolai évek beszámításával és az FRDÉSZ székház mûködésével kapcsolatos kérdések szerepeltek az FRDÉSZ elnökségi ülésének napirendjén. Az október 19-i szakszervezeti rendezvényt Kónya Péter elnök vezette, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök képviselte.

Az elõzõ FRDÉSZ elnökségi ülés emlékeztetõjének elfogadása után a 2008. évi bértárgyalásokra történõ felkészülésrõl egyeztettek. Kónya Péter elmondta, hogy az ügy kapcsán folyamatosan kezdeményezte a SZÉF ülés összehívását, emellett zajlanak az egyeztetések az OKÉT keretein belül is.

- Ki kell használni az érdekegyeztetés csatornáit, hivatalosan – a SZÉF és miniszteriális érdekegyeztetõ fórumokon – kell megkérni mindig az illetményekre vonatkozó alapadatokat – hangsúlyozta dr. Heiling Ottó, a Hosz alelnöke.

- Elkeserítõ a helyzet, sokáig azt hittem, hogy nincs 80 ezer forintos illetménynél kevesebb, de az elmúlt idõszakban megtapasztaltam, hogy van: több kollégánk is 70 ezer forint alatt keres! Folyamatosan csökken a bértömeg, - a honvédek kivételével - a teljes rendvédelmi szférában a Kormány megszegte a sztrájkbizottsággal kötött megállapodást. Ki kell mondani: nincs értelme a bértárgyalásoknak, nincs munkabéke – mondta dr. Ese Ferenc, az FBVSZOSZ fõtitkára.

A napirendi téma tárgyalása végén az FRDÉSZ elnöke elmondta, hogy az illetményekre vonatkozó, a KSH-tól kért adatkérést követõen rendkívüli SZÉF ülést kezdeményez a munkavállalói oldal.

Ezt követõen Kónya Péter ismertette az IRM vezetõjének a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámítására vonatkozó levelét. Miután a dokumentum egyértelmûen elodázza a döntést, az FRDÉSZ elnöke azt javasolta, hogy dr. Takács Albertnek és dr. Lomniczi Zoltánnak is tiltakozó levelet kell fogalmazni, valamint sajtóközleményt kell kiadni az ügy kapcsán.

A LIGA által november 21-re meghirdetett országos figyelmeztetõ sztrájkon történõ FRDÉSZ-részvételrõl tárgyalva Kónya Péter elmondta: az egészségbiztosító-rendszer privatizálása nem tesz jót a magyar lakosságnak, a szolidaritás-alapú ellátó rendszer szétverését a szakszervezeteknek meg kell akadályozni. Akik tudnak, sztrájkoljanak, akiknek nincs sztrájkjoguk, de érintettek a nyugdíjrendszer átalakításában, azok pedig demonstráljanak majd.

Ezt követõen minden FRDÉSZ tagszervezet vezetõ tisztségviselõje elmondta, hogy milyen módon lesz szolidáris a tiltakozáson résztvevõkkel. A Hosz alelnöke, dr. Heiling Ottó alelnök azt fogalmazta meg, hogy a katonák-reprezentatív szakszervezete a közelgõ kongresszus döntése alapján - valószínûsíthetõen ,,választmányi erõvel” – képviselteti majd magát a november 21-i eseményen.

- Mindenki központilag fogja koordinálni a demonstráción résztvevõ csapatát – foglalta össze a napirendi témáról, illetve a szervezéssel kapcsolatban kibontakozott vitát az FRDÉSZ elnöke.

Az egyebekben elhangzott, hogy az FRDÉSZ székházban történt csõtörés miatt csak a hibaelhárítást követõen lehet beköltözni. Ezt követõen az FRDÉSZ és az EGYSÉG 2002 Kft. közötti vállalkozói szerzõdésrõl történõ egyeztetés során a tagszervezetek vezetõi abban állapodtak meg, hogy október 31-ig megtalálják a közös megoldást mind a székház, mind a szövetség Alapszabály-módosítása ügyében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.