2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kongresszus elõtt

Hosz  |  2007. 11. 07., 19:00

Négy, történésekben, eseményekben igazán sûrû év telt el a Honvédszakszervezet Zánkán megrendezett kongresszusa óta. E négy év alatt jelentõs változások történtek munkahelyünkön, a Magyar Honvédségen belül is – a szinte permanens haderõreform, a sorkatonai szolgálat megszüntetése alapjaiban változtatta meg azt a közeget, melyben a Hosz kifejti tevékenységét. A körülményekhez - kisebb hezitálás után – szervezetünk is igazodott. Az új kihívásokkal szembeni stratégiára a 2005 áprilisában megtartott rendkívüli kongresszus határozatai, az ekkor kezdeményezett és elfogadott személycserék adtak útmutatást, illetve garanciákat. A november közepén tartandó Kongresszus alkalmat ad majd a számvetésre: arra, hogy mérlegre tegyük tetteink súlyát, s bizonyítsuk tizenkétezer fõs tagságunknak, hogy az élet számos területén - elsõsorban a munkáltatóval folytatott tárgyalásaink során - eredményesen képviseltük érdekeiket.

A Magyar Honvédség struktúrájának átalakítása a közelmúltban befejezõdött, de az új rendszerben is meg kell találnunk azokat a pontokat, melyek igazolják, hogy a katonáknak érdemes és fontos a Honvédszakszervezethez tartozniuk. Érdemes és hasznos, mert a közösség ereje, a Hosz birtokában lévõ tudás és tapasztalat, a szakértõ kollégák elkötelezettsége változatlanul felhatalmaz bennünket bajtársaink reprezentatív képviseletére. Rangunk és elismertségünk lehetõvé teszi, hogy aktívan részt vegyünk a bennünket érintõ jogszabályok elõkészítésében – ezek meghatározóak a magyar katonák XXI. századi élet- és szolgálati körülményeinek megteremtésében, a külszolgálati tevékenység hátterének számunkra  kedvezõ kialakításában. Létérdekünk tehát a konkrét, a katonai élet szinte minden vitás pontjára kiterjedõ és alkalmazható törvények, rendeletek megalkotása, szükség esetén ezek módosítása. El kell érnünk, hogy a mindenkori kormányok ne csak pénzügyi kérdésként kezeljék a Magyar Honvédséget, hanem empátiával is rendelkezzenek a katonatársadalom problémái iránt. Ha jól dolgozunk, fel tudjuk hívni a törvényalkotók, a szakmai irányítók figyelmét, hogy bár õk a felelõsek a törvények végrehajtásáért, a Magyar Honvédségért és az ország biztonságáért, a végrehajtásban elsõsorban a katonákra számíthatnak. Úgy gondolom: azonos a parancsnokok és a szakszervezeti vezetõk érdeke – a katonák gondjait, a munkahelyi konfliktusokat mindig a humánum szellemében, az emberi oldalról kell megközelíteni. Ebben is meghatározó szerepe lesz a Honvédszakszervezetnek.

November közepén lezárul egy folyamat, s új szakasz kezdõdik szakszervezetünk életében. A további utat az elmúlt tizenhat év érdekvédelmi munkájának tapasztalatai és az eddigi sikerek jelölik ki. Együtt kell haladnunk, hogy a következõ négy évben sem legyen üres szólam: „Rólunk – nélkülünk ne döntsenek!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.