2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kongresszus elõtt

Hosz  |  2007. 11. 07., 19:00

Négy, történésekben, eseményekben igazán sûrû év telt el a Honvédszakszervezet Zánkán megrendezett kongresszusa óta. E négy év alatt jelentõs változások történtek munkahelyünkön, a Magyar Honvédségen belül is – a szinte permanens haderõreform, a sorkatonai szolgálat megszüntetése alapjaiban változtatta meg azt a közeget, melyben a Hosz kifejti tevékenységét. A körülményekhez - kisebb hezitálás után – szervezetünk is igazodott. Az új kihívásokkal szembeni stratégiára a 2005 áprilisában megtartott rendkívüli kongresszus határozatai, az ekkor kezdeményezett és elfogadott személycserék adtak útmutatást, illetve garanciákat. A november közepén tartandó Kongresszus alkalmat ad majd a számvetésre: arra, hogy mérlegre tegyük tetteink súlyát, s bizonyítsuk tizenkétezer fõs tagságunknak, hogy az élet számos területén - elsõsorban a munkáltatóval folytatott tárgyalásaink során - eredményesen képviseltük érdekeiket.

A Magyar Honvédség struktúrájának átalakítása a közelmúltban befejezõdött, de az új rendszerben is meg kell találnunk azokat a pontokat, melyek igazolják, hogy a katonáknak érdemes és fontos a Honvédszakszervezethez tartozniuk. Érdemes és hasznos, mert a közösség ereje, a Hosz birtokában lévõ tudás és tapasztalat, a szakértõ kollégák elkötelezettsége változatlanul felhatalmaz bennünket bajtársaink reprezentatív képviseletére. Rangunk és elismertségünk lehetõvé teszi, hogy aktívan részt vegyünk a bennünket érintõ jogszabályok elõkészítésében – ezek meghatározóak a magyar katonák XXI. századi élet- és szolgálati körülményeinek megteremtésében, a külszolgálati tevékenység hátterének számunkra  kedvezõ kialakításában. Létérdekünk tehát a konkrét, a katonai élet szinte minden vitás pontjára kiterjedõ és alkalmazható törvények, rendeletek megalkotása, szükség esetén ezek módosítása. El kell érnünk, hogy a mindenkori kormányok ne csak pénzügyi kérdésként kezeljék a Magyar Honvédséget, hanem empátiával is rendelkezzenek a katonatársadalom problémái iránt. Ha jól dolgozunk, fel tudjuk hívni a törvényalkotók, a szakmai irányítók figyelmét, hogy bár õk a felelõsek a törvények végrehajtásáért, a Magyar Honvédségért és az ország biztonságáért, a végrehajtásban elsõsorban a katonákra számíthatnak. Úgy gondolom: azonos a parancsnokok és a szakszervezeti vezetõk érdeke – a katonák gondjait, a munkahelyi konfliktusokat mindig a humánum szellemében, az emberi oldalról kell megközelíteni. Ebben is meghatározó szerepe lesz a Honvédszakszervezetnek.

November közepén lezárul egy folyamat, s új szakasz kezdõdik szakszervezetünk életében. A további utat az elmúlt tizenhat év érdekvédelmi munkájának tapasztalatai és az eddigi sikerek jelölik ki. Együtt kell haladnunk, hogy a következõ négy évben sem legyen üres szólam: „Rólunk – nélkülünk ne döntsenek!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.