2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kongresszus elõtt

Hosz  |  2007. 11. 07., 19:00

Négy, történésekben, eseményekben igazán sûrû év telt el a Honvédszakszervezet Zánkán megrendezett kongresszusa óta. E négy év alatt jelentõs változások történtek munkahelyünkön, a Magyar Honvédségen belül is – a szinte permanens haderõreform, a sorkatonai szolgálat megszüntetése alapjaiban változtatta meg azt a közeget, melyben a Hosz kifejti tevékenységét. A körülményekhez - kisebb hezitálás után – szervezetünk is igazodott. Az új kihívásokkal szembeni stratégiára a 2005 áprilisában megtartott rendkívüli kongresszus határozatai, az ekkor kezdeményezett és elfogadott személycserék adtak útmutatást, illetve garanciákat. A november közepén tartandó Kongresszus alkalmat ad majd a számvetésre: arra, hogy mérlegre tegyük tetteink súlyát, s bizonyítsuk tizenkétezer fõs tagságunknak, hogy az élet számos területén - elsõsorban a munkáltatóval folytatott tárgyalásaink során - eredményesen képviseltük érdekeiket.

A Magyar Honvédség struktúrájának átalakítása a közelmúltban befejezõdött, de az új rendszerben is meg kell találnunk azokat a pontokat, melyek igazolják, hogy a katonáknak érdemes és fontos a Honvédszakszervezethez tartozniuk. Érdemes és hasznos, mert a közösség ereje, a Hosz birtokában lévõ tudás és tapasztalat, a szakértõ kollégák elkötelezettsége változatlanul felhatalmaz bennünket bajtársaink reprezentatív képviseletére. Rangunk és elismertségünk lehetõvé teszi, hogy aktívan részt vegyünk a bennünket érintõ jogszabályok elõkészítésében – ezek meghatározóak a magyar katonák XXI. századi élet- és szolgálati körülményeinek megteremtésében, a külszolgálati tevékenység hátterének számunkra  kedvezõ kialakításában. Létérdekünk tehát a konkrét, a katonai élet szinte minden vitás pontjára kiterjedõ és alkalmazható törvények, rendeletek megalkotása, szükség esetén ezek módosítása. El kell érnünk, hogy a mindenkori kormányok ne csak pénzügyi kérdésként kezeljék a Magyar Honvédséget, hanem empátiával is rendelkezzenek a katonatársadalom problémái iránt. Ha jól dolgozunk, fel tudjuk hívni a törvényalkotók, a szakmai irányítók figyelmét, hogy bár õk a felelõsek a törvények végrehajtásáért, a Magyar Honvédségért és az ország biztonságáért, a végrehajtásban elsõsorban a katonákra számíthatnak. Úgy gondolom: azonos a parancsnokok és a szakszervezeti vezetõk érdeke – a katonák gondjait, a munkahelyi konfliktusokat mindig a humánum szellemében, az emberi oldalról kell megközelíteni. Ebben is meghatározó szerepe lesz a Honvédszakszervezetnek.

November közepén lezárul egy folyamat, s új szakasz kezdõdik szakszervezetünk életében. A további utat az elmúlt tizenhat év érdekvédelmi munkájának tapasztalatai és az eddigi sikerek jelölik ki. Együtt kell haladnunk, hogy a következõ négy évben sem legyen üres szólam: „Rólunk – nélkülünk ne döntsenek!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.