2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eljött az idõ, újra közösségi döntést kell hozni...

Hosz  |  2007. 09. 26., 17:50

Kongresszusi jelölõgyûléseken történt A haderõnemi és nyugállományú jelölõgyûlések lebonyolítása elõtt Mészáros Géza elnök köszöntötte a megjelenteket. Ezt követõen pedig mind a négy haderõnem megtartotta kongresszusi jelölõgyûlését. A Magyar Honvédség Támogató Dandár Zách utcai objektumában megtartott szeptember 11-i szakszervezeti eseményen Mészáros Géza - egyebek mellett - elmondta, hogy a párbeszéd és az egyensúlyra való törekvés a legfontosabb, emellett tovább kell dinamizálni a szervezet mûködését, minden egyes taghoz el kell juttatni az információkat.

- Eljött az idõ, egy kicsit meg kell állni, a jó dolgokat meg kell erõsíteni, a gyengébbeket pedig javítani kell, újra közösségi döntést kell hozni a novemberi kongresszuson - mondta bevezetõjében a Hosz elnöke. A szakszervezet vezetõje azt is bejelentette, hogy az alapszervezeti vezetõk eddigi eredményes munkáját - a szociális és személyügyi ügyvivõ által kidolgozott kérdõív ismérvei alapján - fogják a következõ idõszakban elismerni.

- A mi regnálásunk ugyan nem a szokványos módon kezdõdött, de már a 2005. április 9-i rendkívüli kongresszus utáni idõszak elején helyreállítottuk a munkáltató és a munkavállalók közötti viszonyt, a Hosz visszaült a HÉF-re - kezdte az elmúlt két és fél esztendõ értékelését az elnök.

Mészáros Géza elmondta még, hogy a Hosz jól teszi a dolgát, a hazai helyõrségek mellett több külföldi missziót is felkerestek már a szakszervezet vezetõ tisztségviselõi. A Hosz elnöke a szövetségi kapcsolatokat említve jó döntésnek nevezte a LIGA konföderációhoz történõ csatlakozást, a kereset- és illetmény növelõ megállapodásokat említve pedig azt emelte ki, hogy a szakszervezet áldozatos közbenjárásának köszönhetõen mintegy 130-140 ezer forintot sikerül minden katonának többletként a zsebébe tenni.

Az FRDÉSZ-szel történõ együttmûködésrõl azt mondta, hogy a HM, a Hosz és a LIGA elnökének köszönhetõen megszûnt a fegyveres és rendvédelmi szféra szövetségének hontalansága, ugyanakkor szükség van az FRDÉSZ Alapszabályának komoly módosítására is, majd a Hodosz-szal és a BEOSZ-szal való kontaktusról is szólt. Ezt követõen a Hosz által alapított Egység 2002 Kft. és a Katonákért Alapítvány mûködésérõl, majd az üdültetés tapasztalatairól és a jogsegély-szolgálat tevékenységérõl adott rövid áttekintést. A Hosz elnöke - a jelölõgyûlések elõtt - beszélt még a legfontosabb szakszervezeti rendezvényekrõl, a demonstrációkon való megjelenésrõl is. A Hjt. módosításával és a katonák érdekében szükséges teendõkkel kapcsolatos jövõbeni feladatokról kijelentette, hogy tovább kell dinamizálni a szervezet mûködését, minden egyes taghoz el kell juttatni a legfontosabb információkat.

- Amennyiben úgy gondoljátok, hogy továbbra is megtiszteltek bizalmatokkal, akkor természetesen örömmel vállalom - jelenlegi munkatársaimmal együtt - a következõ négy esztendõben is az elnöki teendõket - mondta beszéde végén a Hosz elnöke.

Ezt követõen - korrekt forgatókönyv szerint - bonyolították le a jelölõgyûléseket. A megnyitót minden esetben az elnökségi tag, a haderõnem képviselõje tartotta, majd megállapította, hogy a gyûlés létszáma megfelelõ a jelölés megtételéhez, emellett a haderõnemi képviselõk beszámoltak az elmúlt idõszakban kifejtett tevékenységükrõl is.

Ezt követõen a jegyzõkönyvvezetõ, a levezetõ elnök, illetve a szavazatszámláló megválasztása, a jelenléti ívek felfektetése következett. Valamennyi haderõnemi gyûlésen ismertették a jelölõgyûlés feladatát, az Alapszabály 19. § 5/d pontjának 4 fr. bekezdése szerint: ,,Az elnökségi tagok és helyettesek személyére kizárólagos joggal, elsõ alkalommal a tagozatok, azt követõen a haderõnemek (szakcsapatok, intézmények, stb.) önálló csoportjainak és alapszervezeteinek vezetõibõl álló jelölõgyûlések és a nyugállományú tagozat tesznek javaslatot“.

A levezetõ közölte a megjelentekkel, hogy a gyûlésen a haderõnemi elnökségi/nyugállományú elnökségi tagra, illetve helyettesére tehetnek jelölést. A haderõnem/tagozat a többi kongresszus által választandó személyre vonatkozóan az elnök, az alelnökök, az ellenõrzõ bizottság elnöke, valamint az ellenõrzõ bizottság tagjai (legalább 9 fõre kell javaslatot tenni, 6 tag és 3 póttag) személyére is kialakította álláspontját.

Ezt követõen a haderõnemi jelölõbizottsági tag számolt be a bizottság eddigi tevékenységérõl, és a jelölések helyzetérõl. A jelölés során a levezetõ elnök javaslatot/-kat kért a haderõnemi elnökségi tag személyére, a javaslattal érintettek nyilatkoztak a jelölés elfogadásáról, majd az érintettek felkerültek a szavazólapra, ABC rendben. A titkos szavazás, majd az eredményhirdetés után a levezetõ elnök javaslatot/-kat kért a haderõnemi elnökségi tag helyettesének személyére is. A javaslattal érintettek itt is nyilatkoztak a jelölés elfogadásáról, s az érintettek ez esetben is felkerültek a szavazólapra, ABC rendben. A titkos szavazás és az eredményhirdetést követõen a kongresszus által választandó tisztségviselõkre, az elnökre, az alelnökökre, az ellenõrzõ bizottság elnökére, az ellenõrzõ bizottság tagjaira (6 plusz 3 fõ) vonatkoztatva alakították ki álláspontjukat a haderõnemek. Az eredmények jegyzõkönyvben történõ rögzítése után a haderõnemi képviselõk mondtak zárszót.

A jegyzõkönyv egy-egy példányát a jelenléti ívvel együtt a Hosz fõtitkárának és a jelölõbizottság elnökének adták le. A jegyzõkönyvet a kongresszusi okmányokkal együtt kezelik és õrzik meg. A jelölõgyûlések után a Szekeres István ny. dandártábornok vezette jelölõbizottság is összeült.

 

*** 

Október 15-én a Magyar Honvédség Támogató Dandár Zách utcai objektumában ül össze a Honvédszakszervezet õszi választmánya. Az ülésen döntenek a kongresszus elé kerülõ határozatokról, a 2008. évi költségvetésrõl, s ezzel összefüggésben megtárgyalják az azt befolyásoló választmányi határozatot. Döntenek még a Hosz 2008. évi fõbb feladatairól, az elnökség jövõ évi üléstervérõl, és programjairól. Amennyiben a grémium elfogadásra alkalmasnak tartja, úgy megváltozik a segélyezés rendje, valamint az elismerés egy új fajtájával bõvülhet a paletta. A választmányi ülés azért is mérföldkõ, mert e napig lehet benyújtani a Hosz alapszabályához módosító indítványt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.