2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eljött az idõ, újra közösségi döntést kell hozni...

Hosz  |  2007. 09. 26., 17:50

Kongresszusi jelölõgyûléseken történt A haderõnemi és nyugállományú jelölõgyûlések lebonyolítása elõtt Mészáros Géza elnök köszöntötte a megjelenteket. Ezt követõen pedig mind a négy haderõnem megtartotta kongresszusi jelölõgyûlését. A Magyar Honvédség Támogató Dandár Zách utcai objektumában megtartott szeptember 11-i szakszervezeti eseményen Mészáros Géza - egyebek mellett - elmondta, hogy a párbeszéd és az egyensúlyra való törekvés a legfontosabb, emellett tovább kell dinamizálni a szervezet mûködését, minden egyes taghoz el kell juttatni az információkat.

- Eljött az idõ, egy kicsit meg kell állni, a jó dolgokat meg kell erõsíteni, a gyengébbeket pedig javítani kell, újra közösségi döntést kell hozni a novemberi kongresszuson - mondta bevezetõjében a Hosz elnöke. A szakszervezet vezetõje azt is bejelentette, hogy az alapszervezeti vezetõk eddigi eredményes munkáját - a szociális és személyügyi ügyvivõ által kidolgozott kérdõív ismérvei alapján - fogják a következõ idõszakban elismerni.

- A mi regnálásunk ugyan nem a szokványos módon kezdõdött, de már a 2005. április 9-i rendkívüli kongresszus utáni idõszak elején helyreállítottuk a munkáltató és a munkavállalók közötti viszonyt, a Hosz visszaült a HÉF-re - kezdte az elmúlt két és fél esztendõ értékelését az elnök.

Mészáros Géza elmondta még, hogy a Hosz jól teszi a dolgát, a hazai helyõrségek mellett több külföldi missziót is felkerestek már a szakszervezet vezetõ tisztségviselõi. A Hosz elnöke a szövetségi kapcsolatokat említve jó döntésnek nevezte a LIGA konföderációhoz történõ csatlakozást, a kereset- és illetmény növelõ megállapodásokat említve pedig azt emelte ki, hogy a szakszervezet áldozatos közbenjárásának köszönhetõen mintegy 130-140 ezer forintot sikerül minden katonának többletként a zsebébe tenni.

Az FRDÉSZ-szel történõ együttmûködésrõl azt mondta, hogy a HM, a Hosz és a LIGA elnökének köszönhetõen megszûnt a fegyveres és rendvédelmi szféra szövetségének hontalansága, ugyanakkor szükség van az FRDÉSZ Alapszabályának komoly módosítására is, majd a Hodosz-szal és a BEOSZ-szal való kontaktusról is szólt. Ezt követõen a Hosz által alapított Egység 2002 Kft. és a Katonákért Alapítvány mûködésérõl, majd az üdültetés tapasztalatairól és a jogsegély-szolgálat tevékenységérõl adott rövid áttekintést. A Hosz elnöke - a jelölõgyûlések elõtt - beszélt még a legfontosabb szakszervezeti rendezvényekrõl, a demonstrációkon való megjelenésrõl is. A Hjt. módosításával és a katonák érdekében szükséges teendõkkel kapcsolatos jövõbeni feladatokról kijelentette, hogy tovább kell dinamizálni a szervezet mûködését, minden egyes taghoz el kell juttatni a legfontosabb információkat.

- Amennyiben úgy gondoljátok, hogy továbbra is megtiszteltek bizalmatokkal, akkor természetesen örömmel vállalom - jelenlegi munkatársaimmal együtt - a következõ négy esztendõben is az elnöki teendõket - mondta beszéde végén a Hosz elnöke.

Ezt követõen - korrekt forgatókönyv szerint - bonyolították le a jelölõgyûléseket. A megnyitót minden esetben az elnökségi tag, a haderõnem képviselõje tartotta, majd megállapította, hogy a gyûlés létszáma megfelelõ a jelölés megtételéhez, emellett a haderõnemi képviselõk beszámoltak az elmúlt idõszakban kifejtett tevékenységükrõl is.

Ezt követõen a jegyzõkönyvvezetõ, a levezetõ elnök, illetve a szavazatszámláló megválasztása, a jelenléti ívek felfektetése következett. Valamennyi haderõnemi gyûlésen ismertették a jelölõgyûlés feladatát, az Alapszabály 19. § 5/d pontjának 4 fr. bekezdése szerint: ,,Az elnökségi tagok és helyettesek személyére kizárólagos joggal, elsõ alkalommal a tagozatok, azt követõen a haderõnemek (szakcsapatok, intézmények, stb.) önálló csoportjainak és alapszervezeteinek vezetõibõl álló jelölõgyûlések és a nyugállományú tagozat tesznek javaslatot“.

A levezetõ közölte a megjelentekkel, hogy a gyûlésen a haderõnemi elnökségi/nyugállományú elnökségi tagra, illetve helyettesére tehetnek jelölést. A haderõnem/tagozat a többi kongresszus által választandó személyre vonatkozóan az elnök, az alelnökök, az ellenõrzõ bizottság elnöke, valamint az ellenõrzõ bizottság tagjai (legalább 9 fõre kell javaslatot tenni, 6 tag és 3 póttag) személyére is kialakította álláspontját.

Ezt követõen a haderõnemi jelölõbizottsági tag számolt be a bizottság eddigi tevékenységérõl, és a jelölések helyzetérõl. A jelölés során a levezetõ elnök javaslatot/-kat kért a haderõnemi elnökségi tag személyére, a javaslattal érintettek nyilatkoztak a jelölés elfogadásáról, majd az érintettek felkerültek a szavazólapra, ABC rendben. A titkos szavazás, majd az eredményhirdetés után a levezetõ elnök javaslatot/-kat kért a haderõnemi elnökségi tag helyettesének személyére is. A javaslattal érintettek itt is nyilatkoztak a jelölés elfogadásáról, s az érintettek ez esetben is felkerültek a szavazólapra, ABC rendben. A titkos szavazás és az eredményhirdetést követõen a kongresszus által választandó tisztségviselõkre, az elnökre, az alelnökökre, az ellenõrzõ bizottság elnökére, az ellenõrzõ bizottság tagjaira (6 plusz 3 fõ) vonatkoztatva alakították ki álláspontjukat a haderõnemek. Az eredmények jegyzõkönyvben történõ rögzítése után a haderõnemi képviselõk mondtak zárszót.

A jegyzõkönyv egy-egy példányát a jelenléti ívvel együtt a Hosz fõtitkárának és a jelölõbizottság elnökének adták le. A jegyzõkönyvet a kongresszusi okmányokkal együtt kezelik és õrzik meg. A jelölõgyûlések után a Szekeres István ny. dandártábornok vezette jelölõbizottság is összeült.

 

*** 

Október 15-én a Magyar Honvédség Támogató Dandár Zách utcai objektumában ül össze a Honvédszakszervezet õszi választmánya. Az ülésen döntenek a kongresszus elé kerülõ határozatokról, a 2008. évi költségvetésrõl, s ezzel összefüggésben megtárgyalják az azt befolyásoló választmányi határozatot. Döntenek még a Hosz 2008. évi fõbb feladatairól, az elnökség jövõ évi üléstervérõl, és programjairól. Amennyiben a grémium elfogadásra alkalmasnak tartja, úgy megváltozik a segélyezés rendje, valamint az elismerés egy új fajtájával bõvülhet a paletta. A választmányi ülés azért is mérföldkõ, mert e napig lehet benyújtani a Hosz alapszabályához módosító indítványt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.