2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a kongresszusi előkészületek és az Egység 2002 Kft.

Hosz  |  2007. 08. 30., 19:30

A Honvédszakszervezet elnökségének - augusztus 21-22-i - Kálban, majd a Hosz tarnamérai üdülõjében megrendezett elnökségi ülésének napirendjén kiemelt témaként a kongresszus elõkészítése és az Egység 2002 Kft. beszámolója szerepelt. Az elnökségi tagok, a kft. ügyvezetõje és a pénzügyi ügyvivõ részvételével lebonyolított ülést Mészáros Géza elnök vezette.

Az elõzõ elnökségi ülés jegyzõkönyvének elfogadása után Mészáros Géza az elmúlt idõszak tevékenységét értékelte, majd a szakszervezet elõtt álló õszi feladatokról szólt. A Hosz elnöke a szervezet elõtt álló kiemelt feladatok között a jelölõgyûlések és a haderõnemi értekezletek megtartását, illetve a Hosz IV. kongresszusát elõkészítõ bizottságok színvonalas munkáját nevezte.

A folyamatban lévõ egyeztetésekrõl Szincsák Gyula tájékoztatott. A Hosz alelnöke - egyebek mellett - az Állami Egészségügyi Központban mûködõ szakszervezetek hatáskörérõl, a szakszervezeti reprezentativitásról, majd a szerzõdéses katonák honvédelmi miniszterhez intézett levelérõl és a Hjt. küszöbönálló módosításáról adott hasznos információkat. A beszámolóban a lakáskoncepcióról szóló 6/1994. számú HM rendeletrõl, a tisztek által igényelhetõ munkáltatói kölcsönnel kapcsolatos lényeges módosításról, vagyis arról is beszélt, hogy a munkáltatói kölcsön bankhitel kiváltására is igénybe vehetõ lesz. Az alelnök beszélt még a repülõnapi belépõk ügyérõl, a kétnapos kecskeméti rendezvény tapasztalatairól, valamint a HM államtitkár-váltással kapcsolatos személycserékrõl és az érdekvédelmi szakreferens személyérõl is.

Ezt követõen az Egység 2002 Kft. beszámolójához fûzött szóbeli kiegészítést Sárkány Ferenc. A kft. ügyvezetõje az aktuális ügyek mellett az üdülõkre fordított beruházásokról, valamint az ingatlanvagyonról is beszélt.

Dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a Hosz által a kft. számára nyújtott támogatást a következõ idõszakban már az eredményes üzleti tevékenységbõl származó bevételekbõl kell kiváltani.

A választmányi határozattervezet elõkészítésekor az Önsegélyezési és szolidáris alap létrehozásáról, valamint a segélyezési rendrõl szóló határozati javaslatot Szincsák Gyula terjesztette elõ. A Hosz alelnöke kiemelte: javuló, bõvebb szolgáltatást kellene nyújtani a segélyezésre szoruló Hosz-tagnak. Szincsák Gyula azt is hozzátette, hogy a tag halála esetén, a kegyeleti aktus, a tisztességes búcsúztatás méltó lehet, emellett annak is pozitív fogadtatása lenne, ha a szülõkre is kiterjeszthetõ lenne a támogatás. A helyszínen megtudtuk, hogy a bevezetés határozott idõre, egy esztendõre történik. Az esetek számát azonban elõre nem lehet kalkulálni. A fogalmi és tartalmi kiegészítésekkel, valamint az élettárs és a szülõ fogalmának pontosítása után az elnökség elfogadta a választmány elé kerülõ határozati javaslatot.

A Hosz által kiírt pályázatra a Békés megyei nyugállományúaktól érkezett jelentkezés. A Hosz alelnöke javaslatára az elnökség elfogadta a benyújtott pályázatot.

Ezt követõen Sárkány Ferenc ügyvezetõ a kft. által bevezetendõ, küszöbön álló szolgáltatásról, így az OTP hitelkártya által nyújtott jogosultságról adott információkat. Ezt követõen az elnökség elfogadta, hogy a kft. ezt a fajta üzleti tevékenységet is beindítsa. 

A Honvédszakszervezet hosszú távú programját és az egyéb kongresszusi határozatokat elõkészítõ bizottság jelentését, a további teendõk meghatározását szintén Szincsák Gyula terjesztette elõ. A Hosz alelnöke kiemelte: a bizottság véleménye alapján az egyes kérdéseken végighaladva kell kialakítani az elnökség állásfoglalását.

A kidolgozott anyag szólt a tagsági kör kibõvítésének lehetõségérõl, majd a tagsági jogviszonyról is. A felvetõdött javaslatok között az etikai bizottság esetleges létrehozásáról, a tisztségviselõk körérõl, az összeférhetetlenségrõl és a kettõs tagság problematikájáról, valamint a tagok jogairól és kötelezettségeirõl is szó esett. Elhangzott, hogy a Hosz struktúrája továbbra is az MH szervezeti felépítését fogja követni. Ezt  követõen az elnökségi tagok képviseleti hatáskörérõl, az MH ÖHP parancsnoka és a Hosz közötti együttmûködési megállapodás aláírásáról, a nyugállományúak helyi és regionális képviseletérõl, a tagozat és a szekciók munkájáról, a nyugállományú tagozatban betöltött tisztségekrõl (a javaslat szerint a tagozat elnöke, illetve a nyugállományúakat képviselõ elnökségi tag ugyanaz a személy lesz - a szerk.) egyeztettek. A Hosz a külföldi missziókban betöltendõ helyi szakszervezeti képviselõi tisztségekre is javaslatot tesz a közeljövõben.

Ezt követõen az alapszervezeti és önálló csoportvezetõk elismerési formájáról, a létszámarányos döntéshozatali módszer bevezetésérõl, a szakszervezet IV. kongresszusán a szavazati, a tanácskozási és a meghívotti részvételrõl tárgyalt az elnökség.   

Az egyebekben Sándor Roland pénzügyi ügyvivõ – az Egység 2002 Kft. ügyvezetõjének javaslatára – az üdültetési tartalék áthelyezésérõl terjesztett be javaslatot. Az elõterjesztést a Hosz elnöksége elfogadta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciusban 1 296 509 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 21,7%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és 10,5%-kal több, mint 2019 márciusában. Ezzel a Budapest Airport több, mint 3,4 millió utas kezelésével zárta az első negyedévet, 10,2%-kal túlszárnyalva a járvány előtti rekordévet.

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.