2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a kongresszusi előkészületek és az Egység 2002 Kft.

Hosz  |  2007. 08. 30., 19:30

A Honvédszakszervezet elnökségének - augusztus 21-22-i - Kálban, majd a Hosz tarnamérai üdülõjében megrendezett elnökségi ülésének napirendjén kiemelt témaként a kongresszus elõkészítése és az Egység 2002 Kft. beszámolója szerepelt. Az elnökségi tagok, a kft. ügyvezetõje és a pénzügyi ügyvivõ részvételével lebonyolított ülést Mészáros Géza elnök vezette.

Az elõzõ elnökségi ülés jegyzõkönyvének elfogadása után Mészáros Géza az elmúlt idõszak tevékenységét értékelte, majd a szakszervezet elõtt álló õszi feladatokról szólt. A Hosz elnöke a szervezet elõtt álló kiemelt feladatok között a jelölõgyûlések és a haderõnemi értekezletek megtartását, illetve a Hosz IV. kongresszusát elõkészítõ bizottságok színvonalas munkáját nevezte.

A folyamatban lévõ egyeztetésekrõl Szincsák Gyula tájékoztatott. A Hosz alelnöke - egyebek mellett - az Állami Egészségügyi Központban mûködõ szakszervezetek hatáskörérõl, a szakszervezeti reprezentativitásról, majd a szerzõdéses katonák honvédelmi miniszterhez intézett levelérõl és a Hjt. küszöbönálló módosításáról adott hasznos információkat. A beszámolóban a lakáskoncepcióról szóló 6/1994. számú HM rendeletrõl, a tisztek által igényelhetõ munkáltatói kölcsönnel kapcsolatos lényeges módosításról, vagyis arról is beszélt, hogy a munkáltatói kölcsön bankhitel kiváltására is igénybe vehetõ lesz. Az alelnök beszélt még a repülõnapi belépõk ügyérõl, a kétnapos kecskeméti rendezvény tapasztalatairól, valamint a HM államtitkár-váltással kapcsolatos személycserékrõl és az érdekvédelmi szakreferens személyérõl is.

Ezt követõen az Egység 2002 Kft. beszámolójához fûzött szóbeli kiegészítést Sárkány Ferenc. A kft. ügyvezetõje az aktuális ügyek mellett az üdülõkre fordított beruházásokról, valamint az ingatlanvagyonról is beszélt.

Dr. Heiling Ottó alelnök elmondta, hogy a Hosz által a kft. számára nyújtott támogatást a következõ idõszakban már az eredményes üzleti tevékenységbõl származó bevételekbõl kell kiváltani.

A választmányi határozattervezet elõkészítésekor az Önsegélyezési és szolidáris alap létrehozásáról, valamint a segélyezési rendrõl szóló határozati javaslatot Szincsák Gyula terjesztette elõ. A Hosz alelnöke kiemelte: javuló, bõvebb szolgáltatást kellene nyújtani a segélyezésre szoruló Hosz-tagnak. Szincsák Gyula azt is hozzátette, hogy a tag halála esetén, a kegyeleti aktus, a tisztességes búcsúztatás méltó lehet, emellett annak is pozitív fogadtatása lenne, ha a szülõkre is kiterjeszthetõ lenne a támogatás. A helyszínen megtudtuk, hogy a bevezetés határozott idõre, egy esztendõre történik. Az esetek számát azonban elõre nem lehet kalkulálni. A fogalmi és tartalmi kiegészítésekkel, valamint az élettárs és a szülõ fogalmának pontosítása után az elnökség elfogadta a választmány elé kerülõ határozati javaslatot.

A Hosz által kiírt pályázatra a Békés megyei nyugállományúaktól érkezett jelentkezés. A Hosz alelnöke javaslatára az elnökség elfogadta a benyújtott pályázatot.

Ezt követõen Sárkány Ferenc ügyvezetõ a kft. által bevezetendõ, küszöbön álló szolgáltatásról, így az OTP hitelkártya által nyújtott jogosultságról adott információkat. Ezt követõen az elnökség elfogadta, hogy a kft. ezt a fajta üzleti tevékenységet is beindítsa. 

A Honvédszakszervezet hosszú távú programját és az egyéb kongresszusi határozatokat elõkészítõ bizottság jelentését, a további teendõk meghatározását szintén Szincsák Gyula terjesztette elõ. A Hosz alelnöke kiemelte: a bizottság véleménye alapján az egyes kérdéseken végighaladva kell kialakítani az elnökség állásfoglalását.

A kidolgozott anyag szólt a tagsági kör kibõvítésének lehetõségérõl, majd a tagsági jogviszonyról is. A felvetõdött javaslatok között az etikai bizottság esetleges létrehozásáról, a tisztségviselõk körérõl, az összeférhetetlenségrõl és a kettõs tagság problematikájáról, valamint a tagok jogairól és kötelezettségeirõl is szó esett. Elhangzott, hogy a Hosz struktúrája továbbra is az MH szervezeti felépítését fogja követni. Ezt  követõen az elnökségi tagok képviseleti hatáskörérõl, az MH ÖHP parancsnoka és a Hosz közötti együttmûködési megállapodás aláírásáról, a nyugállományúak helyi és regionális képviseletérõl, a tagozat és a szekciók munkájáról, a nyugállományú tagozatban betöltött tisztségekrõl (a javaslat szerint a tagozat elnöke, illetve a nyugállományúakat képviselõ elnökségi tag ugyanaz a személy lesz - a szerk.) egyeztettek. A Hosz a külföldi missziókban betöltendõ helyi szakszervezeti képviselõi tisztségekre is javaslatot tesz a közeljövõben.

Ezt követõen az alapszervezeti és önálló csoportvezetõk elismerési formájáról, a létszámarányos döntéshozatali módszer bevezetésérõl, a szakszervezet IV. kongresszusán a szavazati, a tanácskozási és a meghívotti részvételrõl tárgyalt az elnökség.   

Az egyebekben Sándor Roland pénzügyi ügyvivõ – az Egység 2002 Kft. ügyvezetõjének javaslatára – az üdültetési tartalék áthelyezésérõl terjesztett be javaslatot. Az elõterjesztést a Hosz elnöksége elfogadta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.