2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Pusztavacsi látogatás

Hosz  |  2008. 03. 30., 09:54

Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke március 11-én a Pusztavacson szolgálatot teljesítõ katonákkal találkozott. A fórumot Besenyei Csaba, a Hosz helyi alapszervezetének vezetõje nyitotta meg, majd átadta a szót az érdekvédelmi szervezet irányítójának. Mészáros Géza az alakulat parancsnokainak, valamint a Honvédszakszervezet regionális és helyi vezetõinek jelenlétében arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a helyõrségben közel 100%-os a szervezettség, s e tény visszaigazolja a szakszervezet eredményes tevékenységét.

Az elnök kitért a „potyautas” szindrómára is: a Hosz által kiharcolt juttatásokat, kedvezményeket ugyanis valamennyi katona élvezheti - nemcsak a szakszervezeti tagok. Az eredmények között sorolta fel a stabil és a jövõt is megalapozó szakszervezeti gazdálkodást. Színes felvételekkel illusztrálva mutatta be a Hajdúszoboszlón megvásárolt közel 100 nm-es, két apartmanból álló ingatlanrészt, amely bõvíti az üdülési lehetõségeket, s egyben remek befektetés is. Foglalkozott a közszférában dolgozók élet-és munkakörülményeivel, akik a konvergencia-program miatt a korábbinál némileg nehezebb helyzetbe kerültek. Elmondta, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács a tizenharmadik havi illetmény részletekben történõ kifizetését fogadta el. A kompromisszum miatt ugyan némi kritika érte a szakszervezeti vezetõket, ám az elnök szerint jó döntést hoztak a fórumon. Mészáros Géza szólt a 2007-es év kereseti elemeirõl: említette a nyugdíj- és egészségpénztárhoz történõ munkáltatói hozzájárulást, s ugyancsak eredményként könyvelte el, hogy az üdülési csekk mellett az elmúlt évben minden katona 20 ezer forintot kapott a ruházati illetmény terhére - tavaly összesen 107 ezer forint plusz kifizetés történt.  A szolgálati idõpótlék idén realizálódik, s örömteli az is, hogy - részben a Hosz hatékony tárgyalásainak köszönhetõen – huszonöt év munkaviszonytól megmaradnak a jubileumi jutalmak. A hûség, az elkötelezettség tehát továbbra is elismerésben részesül, s ez a fizetési listán is érzõdik.   Szintén a szakszervezet érdeme, hogy megmaradt a szolgálati nyugdíj intézménye, s a kereset megállapodások is a Hosz elképzeléseinek megfelelõen alakulnak. Az eddig ismert konkrétumok mellett ugyanis idén szintén várhatók plusz kifizetések. A Hosz áprilisban a ruházati illetményekrõl, júniusban az üdülési csekkrõl tárgyal majd a tárca irányítóival. Ismeretes, hogy a fentieken kívül ebben az évben 5%-os illetményalap emelés is történt a Magyar Honvédség keretén belül. Mészáros Géza felhívta a figyelmet arra is, hogy a Hosz minden tagjának segít, ha anyagi, egzisztenciális vagy szakmai problémáik merülnek fel.

A program további részében Szûcs Károly, az ERSTE Ingatlanlízing Zrt. munkatársa a katonák lakásgondjainak megoldási módozatairól, az ehhez nyújtott pénzügyi forrásokról és kedvezményekrõl tartott tájékoztatót. Jáger Tibor, a Hosz szolgáltatás- és tagszervezõ munkatársa a különbözõ bankokkal kötött megállapodások elõnyeirõl, valamint az üdülési lehetõségekrõl informálta a katonákat.

Mészáros Marika, a helyi alapszervezet vezetõ-helyettese az alakulat katonáit foglalkoztató kérdések között elsõdlegesen az élelmezés problematikáját említette. Elmondta, hogy a táborfalvai konyha az öt különbözõ településen szolgálatot teljesítõ katonák élelmezését, meleg étellel való ellátását is meg tudná oldani. Az immár állandóan visszatérõ gondok élén található a katonai ruházati boltok ellátottsága, amely elsõsorban a katona hölgyek számára minõsíthetõ katasztrofálisnak. A szakszervezeti vezetõ meghatottan mondta el: a férfi kollégák meghitt, kedves programot szerveztek számukra a nõnap alkalmából, melyet kitûnõ hangulatú buli zárt Táborfalván. A közösségi összejöveteleknek itt egyébként is nagy hagyománya van, s a Hosz által kiírt pályázatokon - remélhetõleg - elnyert források jelentõs részét ebben az évben is különbözõ programokra, rendezvényekre kívánják költeni.

Besenyei Csaba alapszervezeti vezetõ a kitûnõ munkahelyi légkört a parancsnokkal való korrekt kapcsolatra vezeti vissza. Bozó Tibor ezredes a közelmúltban lett az alakulat parancsnoka, ám a szakszervezettel korábban megkötött együttmûködési megállapodást azonnal jogfolytonosnak minõsítette, így azt nem kellett újra rögzíteni. A szakszervezeti tagok számára a rendezvényeken való részvétel mindig biztosított, a döntések elõtt pedig igényt tart az érdekvédelmi szervezet vezetõinek véleményére. E hozzáállásból is adódik, hogy a heti vezetõi értekezletek állandó meghívottjai a Hosz helyi képviselõi, ahol lehetõséget kapnak álláspontjuk ismertetésére. Besenyei Csaba a kontaktust minõsítve egyetlen szót hangsúlyozott: példaértékû.

Bozó Tibor ezredes, az alakulat parancsnoka minden munkahelyen kiemelt szerepet szánna a szakszervezetek tevékenységének:

- Az átmeneti társadalmakban megnõ az érdekvédelmi szervezetek szerepe. Nálunk, a Magyar Honvédségnél – s így alakulatomnál is – már nem csak a parancsnok szava fontos: a szakszervezet vezetõi is közremûködhetnek abban, hogy az elöljárói utasításokat maradéktalanul végrehajtsák. Ez az igazi partneri kapcsolat, ez a korrekt kollegális viszony. Országos és helyi szinten is napi, kitûnõ kapcsolatban vagyok az érdekvédelmi szervezet vezetõivel, s ennek köszönhetõen nem csak egy irányban áramlanak az információk. Örömmel tapasztalom, hogy számomra is gyümölcsözõ ez a harmonikus együttmûködés.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.