2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülésezett a Honvédelmi Idősügyi Tanács

Hosz  |  2008. 03. 30., 10:00

Március 5-én tartotta ülését a HIT, amelynek során az elsõ napirend keretében dr. Vadai Ágnes államtitkár ismertette a tárca fõbb feladatait, az idõsgondozással kapcsolatos elképzeléseket és a HIT további mûködésének lehetõségeit.

Az államtitkár asszony ismételten kijelentette, hogy fontosnak tartja az idõsügy kérdéseit, a múlt ismerete nélkül nehéz megérteni a jelent és meghatározni a jövõt. Ezért egyetért az idõs szervezõdések támogatásával.

Az év fontos feladatának említette a HM idõsügyi stratégiájának kidolgozását. E témában a HIT-ban résztvevõ szervezetek jelezték azon igényüket, mely szerint aktívan részt kívánnak venni az idõsügyi stratégia kidolgozásában és nem csak stabilizálni, vagy véleményt kívánnak mondani, hanem alkotói akarnak lenni a dokumentumnak.

Az államtitkár asszony kiemelten foglalkozott még az Állami Egészségügyi Központ és az idõsek elismerésének kérdéseivel. Az ÁEK igénybevétele a nyugállományú katonák részérõl zavartalannak ítélhetõ, ugyanakkor a feleségek igényjogosultságának igazolását felesleges és sértõ megkülönböztetésnek tartják a HIT tagjai, ezért ismételten kezdeményezték a probléma megoldását.

Október 1-jével, az Idõsek Világnapjával kapcsolatban az államtitkár asszony azt hangsúlyozta, hogy ezen a napon az idõsek elismerésére kellene koncentrálni és célszerû lenne kihasználni a rendelkezésre álló széleskörû elismerési lehetõségeket. Itt kívánom megjegyezni, hogy ezt a témát a következõ csoportvezetõ továbbképzésen tervezzük feldolgozni.

A következõ napirendben Dr. József Péter, a HM Jogi Fõosztály fõosztályvezetõje adott tájékoztatót a szakközépiskola szolgálati idõbe történõ beszámítása tárgyában, a Hszt. hatálya alatt nyugállományba helyezett állományra vonatkozóan a Legfelsõbb Bíróság (4/2007 KPJE) jogegységi határozatával kapcsolatban.

A fõosztályvezetõ elmondta, hogy a jogegységi határozat a bíróságokra vonatkozik, az õ számukra kötelezõ érvényû, míg a jogalkalmazókra – így a HM-re – nem vonatkozik. Tekintettel arra, hogy a jogegységi határozat egy sor kérdést nyitva hagyott és alkotmányos aggályok is keletkeztek, ezért a tárca kezdeményezõleg lépett fel a határozat megszületése után azonnal a felvetõdött kérdések tisztázása érdekében. Így került a jogegységi határozat utólagos alkotmánybírósági kontrolljára, amely még várat magára.

Jelenleg az a tárca gyakorlata, hogy az ezirányú kérelmeket elutasítja, bírói útra kerül az ügy és a bíróság határozatát a tárca tiszteletben tartja, végrehajtja.

A fõosztályvezetõ megígérte, hogy az üggyel kapcsolatos fejleményekrõl tájékoztatja a HIT-et.

Tehát a nyugdíjas tagtársainknak - amennyiben érinti õket a szolgálati idõbe való beszámítása a szakközépiskolai éveknek - két út lehetséges, azaz benyújtják a tárcának a kérelmüket, és bírói úton érik el céljukat, vagy megvárják az ügy tisztázását és megelégszenek ügyük késõbbi rendezésével.

A harmadik napirendben Kovács Imre ezds., a HM KTF Kapcsolatszervezõ Osztály osztályvezetõje adott tájékoztatást a nyugállományúak és nyugdíjas szervezetei számára kiírt pályázatokról és a HM 2008. évi fõbb rendezvényeirõl.

A HM a 2008. évi rendezvényeit a reneszánsz jegyében kívánja szervezni és megtartani. Így kerül sor képzõmûvészeti, irodalmi és kulturális pályázatok kiírására és a különbözõ rendezvények megtartására.

A 2008-as év fõbb rendezvényei lesznek

- A 160 éves Magyar Honvédség méltó megünneplése

- A HM estélye május 16-án

- A városligeti Honvéd-majális május 17-én

- Laktanya roadshow-ok

- Nemzetközi repülõnap Kecskeméten aug. 16-17

- A magyar katonai repülés 70. évfordulója

- Katonazenekari fesztivál Debrecenben   jún. 26-29

- Balaton átúszás július-augusztus

- Tiszthelyettes-avatás július

- Nemzeti vágta jún.-aug.

- Tisztavatás aug. 20.

- Megemlékezés a Pákozdi csatáról szept. 29.

- NATO védelmi miniszteri találkozó Budapesten okt. 9-10

Ígéretet kaptunk arra, hogy a tárca keresi a lehetõségét annak, hogy a fenti rendezvényeken a nyugállományú katonák minél nagyobb számban vehessenek részt.

Végezetül Garai Tamás alez., a HIT titkára terjesztette be az elsõ félévi munkatervünket, amely szerint az elsõ félévben még két alkalommal, május 15-én és június 12-én ülésezünk. Ezen kívül új vonás a HIT munkájában, hogy egyre gyakrabban veszünk részt a HÉF azon ülésén, amelyen a nyugállományúakat érintõ napirend is szerepel. Így került és kerül sor ápr. 23-án közös HÉF és HIT ülésre.

Az elsõ félévi munkatervünket a HIT egyhangúlag elfogadta.

Szoboszlai Endre nyá. mk. ezds.

a HIT tagja

 

 Születésnapi köszöntő...

A Nyugállományú Tagozat elnöke, Sörös István, és a budakeszi nyugállományú csoport vezetõje - e cikk írója - február 21-én otthonában, családja körében a Tagozat nevében ajándékkal köszöntötte Szendrõi Imrét 75. születésnapja alkalmából. Volt mire emlékezni, hiszen az elnök úrral egy ideig közeli munkatársként dolgoztak. A hajunk egyre világosabb lehet, de a katona-emlékek sosem fakulnak. A szakszervezet léte számára most is fontos. Létszámunkból adódóan egyértelmû lehetõséget lát a nyugállományúak képviseletére. Csak összefogva érhetünk el sikereket! Ne feledkezzünk el egymásról a hétköznapokon sem, mert kell 1 csapat!

Jó hangulatú délutánt töltöttünk el a Szendrõi családnál. Nyugállományú társaink nevében kívánunk jó egészséget, hosszú, boldog életet, ígérjük hogy, legalább ötévenként nosztalgiázunk…

Csetényi László

Budakeszi csoport vezetõje

 

Aktualitások a Tagozat előtt

A Hosz Nyugállományú Tagozatának - március 14-i - ülésén szó volt az eltelt idõszak történéseirõl, az áprilisi gödi továbbképzés elõkészítésérõl, valamint az idõsügyi stratégiáról is. A Sörös István tagozatelnök által levezetett szakszervezeti eseményen a HM Idõsügyi Tanácsba és az Elõléptetési Bizottságba történõ delegálásról, és az idõközben beérkezett segélykérelmekrõl is tárgyaltak. 

A Nyugállományú Tagozat elnöksége arról döntött, hogy a Tagozat megalakulásának 10. évfordulója alkalmából - június 4-én, az elnökség és alapító tagok részvételével - ünnepi megemlékezést szervez.

Sz. R.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.