2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A követendõ európai példa: A német parlament törvényt fogadott el a bevetések során megsérült katonák ellátásáról

Hosz  |  2008. 07. 30., 18:04

A megsérült, megrokkant katonákat nem hagyja magára a német állam. A cikk röviden ismerteti annak a német jogszabálynak a tartalmát, amely garantálja a bevetések során megsebesült háborús veteránok továbbfoglalkoztatását. A törvény kezdeményezõje a Katonaszövetségek Európai Szervezete (EUROMIL) német tagszervezete, a Német Bundeswehr Szövetség volt.

Több EUROMIL rendezvényen tájékoztatta a DBwV képviselõje a résztvevõket arról a német törvényrõl, amely biztosítja a jogalapot a megsebesült katonák számára, hogy életük végéig szolgálati viszonyban maradhassanak. Mivel a törvény iránt nagyfokú az érdeklõdés Európa-szerte, szeretném annak tartalmával részletesebben is megismertetni az olvasót.

A törvény 2007 decemberében lépett hatályba, és jelentõs sikernek számít az átalakulóban lévõ haderõben a katonák szociális helyzetének vonatkozásában. A jogszabály kiegészíti azt a 2002-ben elfogadott törvényt, amely financiális támogatást nyújt az elesett, megsebesült katonáknak, illetve családtagjaiknak. (A támogatás/járadék mértéke akár a 250.000 Eurót is elérheti! – a fordító) A DBwV hosszú ideje lobbizott a sebesültek helyzetének további javításáért, ezért nagyon örülünk a sikernek.

A törvény fõbb szabályai:

1. Hatálya kiterjed minden katonára, aki bevetés során megsebesül (kivéve a kisebb sérüléseket, mint pl. vágások, horzsolások). A sérülés kiváltó oka nem lehet a sérült szándékos magatartása, vagy hanyagsága;

2. A sérült számára kezdetben biztosított egy úgynevezett „felépülési idõ”, melynek során lehetõsége van egészségileg olyan állapotba kerülnie, hogy ismételten felvehesse a szolgálatot. Ebben a periódusban a sérült térítésmentes orvosi ellátásra és szakmai át-, továbbképzésre jogosult. Emellett elbocsátási tilalom alatt áll, amely kiterjed a nyugdíjazás tilalmára is, vagyis a munkáltató sérülése miatt nem nyugdíjazhatja;

3. A felépülési idõ legfeljebb 8 évig tarthat. Ha egy szerzõdéses katonának idõközben lejárna a szerzõdése, az automatikusan meghosszabbodik a felépülési idõ végéig. (kivéve, ha az érintett maga kéri leszerelését);

4. A felépülés idõszakában a sérült elõmenetelére (pl. elõléptetésére) ugyanazon szabályok vonatkoznak, mintha teljes értékûen el tudná látni a szolgálatot. Kiindulási alapként a sérülés bekövetkezte elõtti helyzetet kell figyelembe venni, a sérülés miatt az érintett semmilyen joghátrányt nem szenvedhet.

5. Az idõszak végeztével minden sebesült jogosult hivatásos katonaként tovább szolgálni, amennyiben a sebesülés következtében beállott munkaképtelenségi fok eléri legalább az 50%-ot, és sikeresen teljesítik a 6 hónapos próbaidõt. Ez azt jelenti, hogy a (határozott idejû szerzõdéssel rendelkezõ) szerzõdéses katonák is jogosultak ilyen esetben élethosszig a katonai pályán maradni.

6. Alternatív megoldásként a katona jogosult élethosszig tartó polgári alkalmazotti státuszra a hadseregben, vagy közalkalmazotti státuszra bárhol az állami szférában. Az érintett dönthet, hogy mely státuszban kíván szolgálni a továbbiakban.

7. A sebesült – az élethelyzete függvényében – pénzügyi támogatásra is jogosult. (így például a lakhelyéül szolgáló ingatlan akadálymentesítéséhez, átalakításához).

A törvény hatálybalépése elõtt a sebesült katonákat általában nyugdíjazták. A hivatásos állomány kedvezõbb helyzetben volt a szerzõdésesnél, mert magasabb rokkantnyugdíjra volt jogosult. A szerzõdéses katonákat elbocsátották, bármiféle szociális juttatás és jövõbeni foglalkoztatási perspektíva nélkül. A sebesült katonák, akik a társadalom érdekében áldozták fel magukat, rokkantként kerültek ki a civil munkaerõ piacra. Ezért a legfõbb eredmény, amit a törvény elfogadásával elértünk az, hogy ezzel sikerült rendezni a szerzõdéses katonák helyzetét is. További eredmény a 8 éves felépülési idõszak lehetõsége is, mialatt a sérültnek fennmarad a szolgálati jogviszonya, egyben megfelelõ orvosi ellátást is kap annak érdekében, hogy ismét munkába állhasson. Mindez érvényes a sebesülés/sérülés minden fajtájára, beleértve mind a fizikai, mind a pszichikai sérüléseket, függetlenül a rokkantság/munkaképtelenség fokától, mértékétõl. És végül még egyszer: semmilyen különbség nincs abban a tekintetben, hogy a sebesült hivatásos, vagy szerzõdéses katona.

dr. Silke Flemming, a Német Bundeswehr Szövetség (DBwV)jogásza;

Fordította: dr. Heiling Ottó, a Hosz alelnöke

Megjelent: 2008. júliusában, az EUROMIL hírlevelében

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.