2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti tagokat avattak tiszthelyettessé

Hosz  |  2008. 07. 30., 18:07

A Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképzõ Iskolán, a 2007/2008-as tanévben kilencvennyolc ifjú tiszthelyettes, köztük hat katonanõ végzett. A híradó, navigációs és katonai informatikai rendszerüzemeltetõ, gépjármû-szerelõ, repülõgép sárkányhajtómû szerelõ, gépesített lövész, légvédelmi rakétás, felderítõ, fegyvermûszerész és élelmezési ellátó szakirányokon tanulmányaikat befejezett tiszthelyettesek augusztus végén állnak szolgálatba a számukra kijelölt alakulatoknál. Az ünnepélyes ceremónián a Honvédszakszervezet képviseletében Besenyei Csaba elnökségi tag vett részt.

Ismeretes, hogy a Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképzõ Iskola a hivatásos tiszthelyettesi pályára jelentkezõk, a szerzõdéses katonák, valamint a már pályán lévõk alap-, át- és továbbképzésével biztosítja a Magyar Honvédség tiszthelyettesi és zászlósi állományának utánpótlását, a pályán történõ elõmenetelét.

Az oktatási rendszerrõl megtudtuk, hogy a hallgatók modul rendszerû képzés keretében sajátították el a szükséges ismereteket. Az elsõ félév egy 13 hetes általános katonai felkészítésbõl és egy 5 hetes vezetõi felkészítésbõl állt, melyet modulzáró vizsga követett. A második félév 80 óra egységes alapozó képzéssel indult, majd 70 óra szakalapozó képzés, 100 óra ágazati alapozó képzés, 340 óra ágazati szakmai képzés, és 40 óra csapatgyakorlat következett. A félév szakmai vizsgákkal zárult. Miután dr. Isaszegi János mérnök vezérõrnagy, iskolaparancsnok köszöntötte a megjelenteket, az avatandókat, valamint a családtagokat és a hozzátartozókat, esküt tettek a fiatal tiszthelyettesek. Ezt követõen Mikita János mérnök altábornagy, a HM HVK fõnökének helyettese mondott beszédet. A katonai vezetõ - miután kiemelkedõ katonaünnepnek nevezte a tiszthelyettes-avatást, a hasznos és eredményes felkészülést - a tantermi és a gyakorlótéri foglalkozások szükségességét méltatta. Az altábornagy az egyes szakterületek mesterének nevezte az ifjakat, majd azt mondta, hogy a báziskiképzés megfelelõ alapokat adott, ám ez csak a kezdet, az igazi kihívások csak ezután következnek.

Az ezt követõ fogadáson Mikita altábornagy és a Honvéd Hagyományõrzõ Egyesület (HOHE) képviselõje a legkiválóbb tanulmányi eredményt elért hallgatónak, az eskü szövegét is elõmondó Tóth András õrmesternek adta át a „Kéri Kálmán vezérezredes dísztõrt”.

Amellett, hogy megkapta elsõ rendfokozatát, már a Honvédszakszervezet tagsága iránt érdeklõdik az Abonyból származó Gönczöl Helga õrmester.

- Az alapkiképzés nagyon kemény volt fizikailag, de most, az avatás után már nagyon büszke vagyok magamra. Igazi kihívás volt nekünk, a hat lány számára a férfiak közötti helytállás, a sok megmérettetés. Nagyon tartalmas elõadáson gyõzõdtem meg arról, hogy a Honvédszakszervezettõl mennyire sokféle szolgáltatást vehetek igénybe, így már ki is töltöttem a belépési nyilatkozatot. Szerintem a Hosz biztonságot nyújt a katonák számára, engem leginkább a jogsegélyszolgálat mûködése érdekel.  

Immár harmincharmadik életévében jár Tóth Gábor õrmester. Az ifjú tiszthelyettes az MH Támogató Dandár állományából most, – hat esztendõ szerzõdéses legénységi szolgálat és a tiszthelyettes iskola sikeres elvégzését követõen – a Budapesti Katonai Közlekedési Központhoz kerül.

- 2003-óta tartozom a Honvédszakszervezet nagy családjához. Azt gondolom, hogy van értelme szakszervezeti tagnak lenni, ha apróságokat is, de sok, hivatásos és szerzõdéses katonának fontos juttatást, kedvezményt elért már a Hosz. Legutóbb az üdülési csekk folyósításának örültem nagyon, remélem, hogy az eredményes tárgyalásoknak köszönhetõen mi, szerzõdéses katonák idén is megkapjuk majd ezt a támogatást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.