2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti tagokat avattak tiszthelyettessé

Hosz  |  2008. 07. 30., 18:07

A Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképzõ Iskolán, a 2007/2008-as tanévben kilencvennyolc ifjú tiszthelyettes, köztük hat katonanõ végzett. A híradó, navigációs és katonai informatikai rendszerüzemeltetõ, gépjármû-szerelõ, repülõgép sárkányhajtómû szerelõ, gépesített lövész, légvédelmi rakétás, felderítõ, fegyvermûszerész és élelmezési ellátó szakirányokon tanulmányaikat befejezett tiszthelyettesek augusztus végén állnak szolgálatba a számukra kijelölt alakulatoknál. Az ünnepélyes ceremónián a Honvédszakszervezet képviseletében Besenyei Csaba elnökségi tag vett részt.

Ismeretes, hogy a Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképzõ Iskola a hivatásos tiszthelyettesi pályára jelentkezõk, a szerzõdéses katonák, valamint a már pályán lévõk alap-, át- és továbbképzésével biztosítja a Magyar Honvédség tiszthelyettesi és zászlósi állományának utánpótlását, a pályán történõ elõmenetelét.

Az oktatási rendszerrõl megtudtuk, hogy a hallgatók modul rendszerû képzés keretében sajátították el a szükséges ismereteket. Az elsõ félév egy 13 hetes általános katonai felkészítésbõl és egy 5 hetes vezetõi felkészítésbõl állt, melyet modulzáró vizsga követett. A második félév 80 óra egységes alapozó képzéssel indult, majd 70 óra szakalapozó képzés, 100 óra ágazati alapozó képzés, 340 óra ágazati szakmai képzés, és 40 óra csapatgyakorlat következett. A félév szakmai vizsgákkal zárult. Miután dr. Isaszegi János mérnök vezérõrnagy, iskolaparancsnok köszöntötte a megjelenteket, az avatandókat, valamint a családtagokat és a hozzátartozókat, esküt tettek a fiatal tiszthelyettesek. Ezt követõen Mikita János mérnök altábornagy, a HM HVK fõnökének helyettese mondott beszédet. A katonai vezetõ - miután kiemelkedõ katonaünnepnek nevezte a tiszthelyettes-avatást, a hasznos és eredményes felkészülést - a tantermi és a gyakorlótéri foglalkozások szükségességét méltatta. Az altábornagy az egyes szakterületek mesterének nevezte az ifjakat, majd azt mondta, hogy a báziskiképzés megfelelõ alapokat adott, ám ez csak a kezdet, az igazi kihívások csak ezután következnek.

Az ezt követõ fogadáson Mikita altábornagy és a Honvéd Hagyományõrzõ Egyesület (HOHE) képviselõje a legkiválóbb tanulmányi eredményt elért hallgatónak, az eskü szövegét is elõmondó Tóth András õrmesternek adta át a „Kéri Kálmán vezérezredes dísztõrt”.

Amellett, hogy megkapta elsõ rendfokozatát, már a Honvédszakszervezet tagsága iránt érdeklõdik az Abonyból származó Gönczöl Helga õrmester.

- Az alapkiképzés nagyon kemény volt fizikailag, de most, az avatás után már nagyon büszke vagyok magamra. Igazi kihívás volt nekünk, a hat lány számára a férfiak közötti helytállás, a sok megmérettetés. Nagyon tartalmas elõadáson gyõzõdtem meg arról, hogy a Honvédszakszervezettõl mennyire sokféle szolgáltatást vehetek igénybe, így már ki is töltöttem a belépési nyilatkozatot. Szerintem a Hosz biztonságot nyújt a katonák számára, engem leginkább a jogsegélyszolgálat mûködése érdekel.  

Immár harmincharmadik életévében jár Tóth Gábor õrmester. Az ifjú tiszthelyettes az MH Támogató Dandár állományából most, – hat esztendõ szerzõdéses legénységi szolgálat és a tiszthelyettes iskola sikeres elvégzését követõen – a Budapesti Katonai Közlekedési Központhoz kerül.

- 2003-óta tartozom a Honvédszakszervezet nagy családjához. Azt gondolom, hogy van értelme szakszervezeti tagnak lenni, ha apróságokat is, de sok, hivatásos és szerzõdéses katonának fontos juttatást, kedvezményt elért már a Hosz. Legutóbb az üdülési csekk folyósításának örültem nagyon, remélem, hogy az eredményes tárgyalásoknak köszönhetõen mi, szerzõdéses katonák idén is megkapjuk majd ezt a támogatást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.