2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Természetes jelenség

Hosz  |  2008. 07. 30., 18:11

Tény, hogy nagy megrázkódtatás érte a nyugdíjpénztári szektort, még inkább a pénztártagokat, hiszen a pénztárak az elmúlt negyedévekben negatív átlagos reálhozamot értek el, a vagyonuk tehát a magas infláció következtében veszített értékébõl.

Az elõbbi mondatból két újabb gondolat fakad. Az egyik az, hogy a negatív tendenciák nem a „HONVÉD” Nyugdíjpénztárnál tapasztalhatók, hanem az egész szektorban. A másik pedig arra figyelmeztet, hogy a jelenség nem egyedi, volt ilyen (2000, 2001, 2003), és lesz is ilyen még. A ciklikusság a pénz világának természetes velejárója.

Természetesen, aki 2008 elsõ két negyedévében szembesült vele, hogy akár százezres nagyságrendben is veszített a pénze az értékébõl, azt mindez nem vigasztalja.

De lássuk, mi is történik valójában, s hogyan kerülhetõk el a veszteségek!

Az utóbbi években megszokottá vált, hogy jók a hozamok, nõ a pénztári vagyon és az egyéni számla is gyarapszik. A világ tõlünk nyugatabbra esõ régióiban az emberek pontosan tudják, hogy a hullámhegyet hullámvölgy követi, s nem okoz különösebb megrázkódtatást a mélypont, hiszen ezt újabb fellendülés váltja majd. A gyakorlott tõzsdézõk a hullámvölgyet is rugalmasan kihasználják, hiszen ilyenkor vásárolhatók olcsón részvények vagy befektetési csomagok, amelyek a növekedés után majd jól hoznak a konyhára.

A hosszú távú megtakarítások esetében azonban – a nyugdíjpénztári befizetések is ilyenek – az elsõ helyen a biztonság szerepel. Ezért a piac változásaira nem kezdenek pánikszerû kapkodásba a vagyonkezelõk, mert pontosan tudják, hogy a világgazdaságnak emberemlékezet óta nem volt olyan 15 éves ciklusa – beleértve a világháborúkat és a gazdasági világválságot sem –, amelynek végén negatívak lettek volna a mutatók.

Ennél rövidebb távon sem okozhatnak tragédiát a változások, de azt tudnunk kell, hogy a megtakarításokat nem szabad a mélyponton kivenni! Ha valaki a tíz év letelte után hozzá akarna jutni a pénzéhez, érdeklõdjön a pénztár ügyfélszolgálatánál, hiszen e tekintetben ez a szervezeti egység minden pénztártag ingyenes és jól felkészült pénzügyi tanácsadójaként mûködik.

Az utóbbi hetekben természetesen számtalan aggódó pénztártag hívta az ügyfélszolgálatot. Köztük sajnos olyanok is akadtak, akik úgy vélték, a hozamcsökkenés összefüggésbe hozható az új portfóliós rendszer bevezetésével. Valójában a kettõnek csak idõbeli egybeesése van, közöttük oksági kapcsolat nincs. A hozamok a nemzetközi és hazai befektetési környezet kedvezõtlen változása miatt csökkentek (a mérleg már 2007. IV. negyedévében is negatív volt), amelytõl függetlenül, de azzal egyidõben vezette be a Pénztár a választható portfóliós rendszert. Ennek bevezetése semmilyen negatív hatással nem volt az egyes nyugdíjszolgáltatások kifizetésére, annál is inkább, mivel a nyugdíjhoz közel állókat automatikusan a kiegyensúlyozott portfólióba sorolták be, amely teljes egészében megegyezett a korábbi befektetési gyakorlattal.

Egy szó mint száz: hosszú távú megtakarítások tekintetében pillanatnyi megtorpanásról van szó, amely nem a „HONVÉD” sajátja, hanem az ez egész szektorra elmondható. A megoldás pedig annak, aki ráér, a kivárás, és annak is, aki siet: ha valakinek sürgõsen szüksége van a megtakarításaira, érdeklõdjön az ügyfélszolgálatnál. Lehet, hogy érdemes várni néhány hónapig. A türelem… pénzt teremt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.