2018. 01. 24. szerda
Timót
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Természetes jelenség

Hosz  |  2008. 07. 30., 18:11

Tény, hogy nagy megrázkódtatás érte a nyugdíjpénztári szektort, még inkább a pénztártagokat, hiszen a pénztárak az elmúlt negyedévekben negatív átlagos reálhozamot értek el, a vagyonuk tehát a magas infláció következtében veszített értékébõl.

Az elõbbi mondatból két újabb gondolat fakad. Az egyik az, hogy a negatív tendenciák nem a „HONVÉD” Nyugdíjpénztárnál tapasztalhatók, hanem az egész szektorban. A másik pedig arra figyelmeztet, hogy a jelenség nem egyedi, volt ilyen (2000, 2001, 2003), és lesz is ilyen még. A ciklikusság a pénz világának természetes velejárója.

Természetesen, aki 2008 elsõ két negyedévében szembesült vele, hogy akár százezres nagyságrendben is veszített a pénze az értékébõl, azt mindez nem vigasztalja.

De lássuk, mi is történik valójában, s hogyan kerülhetõk el a veszteségek!

Az utóbbi években megszokottá vált, hogy jók a hozamok, nõ a pénztári vagyon és az egyéni számla is gyarapszik. A világ tõlünk nyugatabbra esõ régióiban az emberek pontosan tudják, hogy a hullámhegyet hullámvölgy követi, s nem okoz különösebb megrázkódtatást a mélypont, hiszen ezt újabb fellendülés váltja majd. A gyakorlott tõzsdézõk a hullámvölgyet is rugalmasan kihasználják, hiszen ilyenkor vásárolhatók olcsón részvények vagy befektetési csomagok, amelyek a növekedés után majd jól hoznak a konyhára.

A hosszú távú megtakarítások esetében azonban – a nyugdíjpénztári befizetések is ilyenek – az elsõ helyen a biztonság szerepel. Ezért a piac változásaira nem kezdenek pánikszerû kapkodásba a vagyonkezelõk, mert pontosan tudják, hogy a világgazdaságnak emberemlékezet óta nem volt olyan 15 éves ciklusa – beleértve a világháborúkat és a gazdasági világválságot sem –, amelynek végén negatívak lettek volna a mutatók.

Ennél rövidebb távon sem okozhatnak tragédiát a változások, de azt tudnunk kell, hogy a megtakarításokat nem szabad a mélyponton kivenni! Ha valaki a tíz év letelte után hozzá akarna jutni a pénzéhez, érdeklõdjön a pénztár ügyfélszolgálatánál, hiszen e tekintetben ez a szervezeti egység minden pénztártag ingyenes és jól felkészült pénzügyi tanácsadójaként mûködik.

Az utóbbi hetekben természetesen számtalan aggódó pénztártag hívta az ügyfélszolgálatot. Köztük sajnos olyanok is akadtak, akik úgy vélték, a hozamcsökkenés összefüggésbe hozható az új portfóliós rendszer bevezetésével. Valójában a kettõnek csak idõbeli egybeesése van, közöttük oksági kapcsolat nincs. A hozamok a nemzetközi és hazai befektetési környezet kedvezõtlen változása miatt csökkentek (a mérleg már 2007. IV. negyedévében is negatív volt), amelytõl függetlenül, de azzal egyidõben vezette be a Pénztár a választható portfóliós rendszert. Ennek bevezetése semmilyen negatív hatással nem volt az egyes nyugdíjszolgáltatások kifizetésére, annál is inkább, mivel a nyugdíjhoz közel állókat automatikusan a kiegyensúlyozott portfólióba sorolták be, amely teljes egészében megegyezett a korábbi befektetési gyakorlattal.

Egy szó mint száz: hosszú távú megtakarítások tekintetében pillanatnyi megtorpanásról van szó, amely nem a „HONVÉD” sajátja, hanem az ez egész szektorra elmondható. A megoldás pedig annak, aki ráér, a kivárás, és annak is, aki siet: ha valakinek sürgõsen szüksége van a megtakarításaira, érdeklõdjön az ügyfélszolgálatnál. Lehet, hogy érdemes várni néhány hónapig. A türelem… pénzt teremt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.