2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Természetes jelenség

Hosz  |  2008. 07. 30., 18:11

Tény, hogy nagy megrázkódtatás érte a nyugdíjpénztári szektort, még inkább a pénztártagokat, hiszen a pénztárak az elmúlt negyedévekben negatív átlagos reálhozamot értek el, a vagyonuk tehát a magas infláció következtében veszített értékébõl.

Az elõbbi mondatból két újabb gondolat fakad. Az egyik az, hogy a negatív tendenciák nem a „HONVÉD” Nyugdíjpénztárnál tapasztalhatók, hanem az egész szektorban. A másik pedig arra figyelmeztet, hogy a jelenség nem egyedi, volt ilyen (2000, 2001, 2003), és lesz is ilyen még. A ciklikusság a pénz világának természetes velejárója.

Természetesen, aki 2008 elsõ két negyedévében szembesült vele, hogy akár százezres nagyságrendben is veszített a pénze az értékébõl, azt mindez nem vigasztalja.

De lássuk, mi is történik valójában, s hogyan kerülhetõk el a veszteségek!

Az utóbbi években megszokottá vált, hogy jók a hozamok, nõ a pénztári vagyon és az egyéni számla is gyarapszik. A világ tõlünk nyugatabbra esõ régióiban az emberek pontosan tudják, hogy a hullámhegyet hullámvölgy követi, s nem okoz különösebb megrázkódtatást a mélypont, hiszen ezt újabb fellendülés váltja majd. A gyakorlott tõzsdézõk a hullámvölgyet is rugalmasan kihasználják, hiszen ilyenkor vásárolhatók olcsón részvények vagy befektetési csomagok, amelyek a növekedés után majd jól hoznak a konyhára.

A hosszú távú megtakarítások esetében azonban – a nyugdíjpénztári befizetések is ilyenek – az elsõ helyen a biztonság szerepel. Ezért a piac változásaira nem kezdenek pánikszerû kapkodásba a vagyonkezelõk, mert pontosan tudják, hogy a világgazdaságnak emberemlékezet óta nem volt olyan 15 éves ciklusa – beleértve a világháborúkat és a gazdasági világválságot sem –, amelynek végén negatívak lettek volna a mutatók.

Ennél rövidebb távon sem okozhatnak tragédiát a változások, de azt tudnunk kell, hogy a megtakarításokat nem szabad a mélyponton kivenni! Ha valaki a tíz év letelte után hozzá akarna jutni a pénzéhez, érdeklõdjön a pénztár ügyfélszolgálatánál, hiszen e tekintetben ez a szervezeti egység minden pénztártag ingyenes és jól felkészült pénzügyi tanácsadójaként mûködik.

Az utóbbi hetekben természetesen számtalan aggódó pénztártag hívta az ügyfélszolgálatot. Köztük sajnos olyanok is akadtak, akik úgy vélték, a hozamcsökkenés összefüggésbe hozható az új portfóliós rendszer bevezetésével. Valójában a kettõnek csak idõbeli egybeesése van, közöttük oksági kapcsolat nincs. A hozamok a nemzetközi és hazai befektetési környezet kedvezõtlen változása miatt csökkentek (a mérleg már 2007. IV. negyedévében is negatív volt), amelytõl függetlenül, de azzal egyidõben vezette be a Pénztár a választható portfóliós rendszert. Ennek bevezetése semmilyen negatív hatással nem volt az egyes nyugdíjszolgáltatások kifizetésére, annál is inkább, mivel a nyugdíjhoz közel állókat automatikusan a kiegyensúlyozott portfólióba sorolták be, amely teljes egészében megegyezett a korábbi befektetési gyakorlattal.

Egy szó mint száz: hosszú távú megtakarítások tekintetében pillanatnyi megtorpanásról van szó, amely nem a „HONVÉD” sajátja, hanem az ez egész szektorra elmondható. A megoldás pedig annak, aki ráér, a kivárás, és annak is, aki siet: ha valakinek sürgõsen szüksége van a megtakarításaira, érdeklõdjön az ügyfélszolgálatnál. Lehet, hogy érdemes várni néhány hónapig. A türelem… pénzt teremt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.