2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Természetes jelenség

Hosz  |  2008. 07. 30., 18:11

Tény, hogy nagy megrázkódtatás érte a nyugdíjpénztári szektort, még inkább a pénztártagokat, hiszen a pénztárak az elmúlt negyedévekben negatív átlagos reálhozamot értek el, a vagyonuk tehát a magas infláció következtében veszített értékébõl.

Az elõbbi mondatból két újabb gondolat fakad. Az egyik az, hogy a negatív tendenciák nem a „HONVÉD” Nyugdíjpénztárnál tapasztalhatók, hanem az egész szektorban. A másik pedig arra figyelmeztet, hogy a jelenség nem egyedi, volt ilyen (2000, 2001, 2003), és lesz is ilyen még. A ciklikusság a pénz világának természetes velejárója.

Természetesen, aki 2008 elsõ két negyedévében szembesült vele, hogy akár százezres nagyságrendben is veszített a pénze az értékébõl, azt mindez nem vigasztalja.

De lássuk, mi is történik valójában, s hogyan kerülhetõk el a veszteségek!

Az utóbbi években megszokottá vált, hogy jók a hozamok, nõ a pénztári vagyon és az egyéni számla is gyarapszik. A világ tõlünk nyugatabbra esõ régióiban az emberek pontosan tudják, hogy a hullámhegyet hullámvölgy követi, s nem okoz különösebb megrázkódtatást a mélypont, hiszen ezt újabb fellendülés váltja majd. A gyakorlott tõzsdézõk a hullámvölgyet is rugalmasan kihasználják, hiszen ilyenkor vásárolhatók olcsón részvények vagy befektetési csomagok, amelyek a növekedés után majd jól hoznak a konyhára.

A hosszú távú megtakarítások esetében azonban – a nyugdíjpénztári befizetések is ilyenek – az elsõ helyen a biztonság szerepel. Ezért a piac változásaira nem kezdenek pánikszerû kapkodásba a vagyonkezelõk, mert pontosan tudják, hogy a világgazdaságnak emberemlékezet óta nem volt olyan 15 éves ciklusa – beleértve a világháborúkat és a gazdasági világválságot sem –, amelynek végén negatívak lettek volna a mutatók.

Ennél rövidebb távon sem okozhatnak tragédiát a változások, de azt tudnunk kell, hogy a megtakarításokat nem szabad a mélyponton kivenni! Ha valaki a tíz év letelte után hozzá akarna jutni a pénzéhez, érdeklõdjön a pénztár ügyfélszolgálatánál, hiszen e tekintetben ez a szervezeti egység minden pénztártag ingyenes és jól felkészült pénzügyi tanácsadójaként mûködik.

Az utóbbi hetekben természetesen számtalan aggódó pénztártag hívta az ügyfélszolgálatot. Köztük sajnos olyanok is akadtak, akik úgy vélték, a hozamcsökkenés összefüggésbe hozható az új portfóliós rendszer bevezetésével. Valójában a kettõnek csak idõbeli egybeesése van, közöttük oksági kapcsolat nincs. A hozamok a nemzetközi és hazai befektetési környezet kedvezõtlen változása miatt csökkentek (a mérleg már 2007. IV. negyedévében is negatív volt), amelytõl függetlenül, de azzal egyidõben vezette be a Pénztár a választható portfóliós rendszert. Ennek bevezetése semmilyen negatív hatással nem volt az egyes nyugdíjszolgáltatások kifizetésére, annál is inkább, mivel a nyugdíjhoz közel állókat automatikusan a kiegyensúlyozott portfólióba sorolták be, amely teljes egészében megegyezett a korábbi befektetési gyakorlattal.

Egy szó mint száz: hosszú távú megtakarítások tekintetében pillanatnyi megtorpanásról van szó, amely nem a „HONVÉD” sajátja, hanem az ez egész szektorra elmondható. A megoldás pedig annak, aki ráér, a kivárás, és annak is, aki siet: ha valakinek sürgõsen szüksége van a megtakarításaira, érdeklõdjön az ügyfélszolgálatnál. Lehet, hogy érdemes várni néhány hónapig. A türelem… pénzt teremt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.