2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk

Hosz  |  2008. 02. 05., 19:29

Fontos határidõk - Kezdõdik az szja. szezon

Az idén nincs nagy változás a személyi jövedelemadó-bevallásokkal kapcsolatos teendõk terén 2007-hez képest. Az adózók jó része 2008-ban is három lehetõség közül választhat: maga készíti el a bevallását, felkéri erre a munkáltatóját, vagy az adóhatóságot. A munkáltatóknak január 31-ig kell elkészíteniük a munkavállalók összesített igazolását a náluk 2007-ben szerzett jövedelmekrõl, ezek közterheirõl. Persze a törvény 45. §-a idén is lehetõséget ad a magánszemélyeknek arra, hogy a befizetett adó 1%-áról társadalmi szervezet vagy alapítvány javára rendelkezzen. A többi, adózással kapcsolatos fontosabb információt és határidõt az alábbiakban olvashatják...

Január 31. (csütörtök): A munkáltató kiadja az igazolást.

Február 15. (péntek):         - nyilatkozat a munkáltatói adómegállapítás kérelmérõl,

                               - nyilatkozat az adóhatósági adómegállapítás kérelmérõl,

                               - ‑egyéni vállalkozók, áfafizetésre kötelezett magánszemélyek bevallása, az adó befizetése

                               - különadó befizetése

Március 12. (szerda): a munkáltató továbbítja az APEH-nek az adóhatósági adómegállapításhoz szükséges nyilatkozatot.

Március 20. (csütörtök): igazolások átadása a munkáltató részére

Május 10. (szombat): 1+1%-os rendelkezõ nyilatkozatok átadása a munkáltatók részére

Május 20. (kedd):                - ‑az szja bevallása és megfizetése az önállóan bevalló adózóknak,

                               - ‑az utolsó határidõ az 1+1%-os nyilatkozatok feladására

                               - ‑az adóhatósági és munkáltatói adómegállapítás határideje

Június 10. (kedd): a munkáltatói adómegállapítás megküldése az APEH-nak

Június 20. (péntek):           - ‑az adóhatósági adómegállapítás alapján az adó megfizetése vagy visszautalása,

                               - ‑a munkáltatói adómegállapítás alapján az adó levonása, lehetõség szerint

Forrás: APEH

 

Az egészségügyi ellátás járulékfizetési kötelezettségének igazolása

Január 1-jétõl az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH) vizsgálja a járulékellenõrzések keretén belül azt, ha valaki – az OEP jelzése alapján - jogosulatlanul vesz igénybe egészségügyi szolgáltatást.

Mint ismeretes, 2007. április 1-jétõl jogviszony ellenõrzést végeztek a háziorvosok, a szakrendelõk és a kórházak is. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az idei évben 700 ezer értesítést küldött ki a jogviszonnyal nem rendelkezõk felé, valamint adategyeztetést folytatott a bejelentésre kötelezett szervekkel, intézményekkel, foglalkoztatókkal.

2008. január 1-jétõl jogviszony hiányának esetén az OEP átadja a jogviszonnyal nem rendelkezõ beteg adatait az APEH-nak.

Az 1997. LXXX. Törvény 5§ (1) bekezdésének a) pontja alapján biztosítottnak minõsül: „a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagja, a Magyar Honvédség és a Határõrség szerzõdéses állományú tagja, a katonai szolgálatot teljesítõ önkéntes tartalékos katona, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban álló személy, tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidõben történik.”

A honvédelmi tárca az egészségbiztosítási járulékot dolgozói után megfizeti, mégis elõfordult, hogy, hogy a Honvédség állományába tartozó személyek a háziorvosi kezelés során olyan információt kaptak, hogy biztosítási jogviszonyuk nincs rendben.

A Honvédelmi Minisztérium Közgazdasági és Pénzügyi Ügynöksége segítséget nyújt az állomány azon tagjainak, akik az egészségügyi szolgáltatóktól, vagy az adóhatóságtól olyan jelzést kapnak, hogy biztosítási jogviszonyuk rendezetlen.

Ebben az esetben az állomány érintett tagja a mellékelt adatlapot lehetõleg soron kívül küldje meg a HM KPÜ számára, hogy a jogviszony fennállását az Országos Egészségbiztosító Pénztár felé igazolni tudja.          J. I.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.