2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Választmányi ülés, tisztújítás a nyugállományúaknál

Hosz  |  2008. 02. 05., 19:37

Az új elnök: Sörös István A Honvédszakszervezet alapszabályának megfelelõen a Nyugállományú Tagozat választmánya január közepén tartotta meg tisztújító ülését. Ezen a még hivatalban lévõ elnök, Szoboszlai Endre arról számolt be, hogy a Hosz  2007 novemberi kongresszusára történõ felkészülés jegyében a grémium már értékelte a tagozat elmúlt négy évben végzett munkáját, illetve meghatározta a 2008-as évre, valamint a választási ciklusra szóló feladatokat. Elkészült az idei munkaterv is: eszerint az elnökség egy-másfél havonta ülésezik, a tagozat programjai pedig összhangban vannak az érdekvédelmi szervezet rendezvénytervével - a Honvédszakszervezet választmánya áprilisi ülésén fogadja a Nyugállományú Tagozat munkatervét. 

Szoboszlai Endre beszámolójában elmondta: a tagozat szervezeti és mûködési szabályzatának tervezetét elfogadásra alkalmasnak minõsítette a Hosz elnöksége. A vitában hozzászólók elsõsorban azt szorgalmazták, hogy a tagozat tegyen meg mindent a nyugállományú katonák helyzetének javítása érdekében, s amennyiben lehetséges, lássa el a hozzátartozók érdekeinek képviseletét is. Álláspontjuk szerint célszerûnek tûnik a választmány korábbi javaslatainak megjelenítése a különbözõ dokumentumokban is. A problémák között vetették fel a tagdíjak befizetését, s hangsúlyozták, hogy a hiányzó tagdíjak ügyében a csoportoknak, alapszervezeteknek kell nagyobb aktivitást kifejteni. Fontos az is, hogy a tagok az ország bármely településérõl csatlakozhassanak a Nyugállományú Tagozathoz – ez az érzelmi kötõdésen túl a gyakorlati mûködés szempontjából lehet lényegi kérdés. A választmány - a módosításokkal együtt – végül egyhangúlag fogadta el a tagozat szervezeti és mûködési szabályzatát.

A tisztségviselõk megválasztása elõtt a jelölõ bizottság elnöke arról számolt be, hogy a tagozat 39 csoportjából 37 nyújtotta be javaslatát az elnök és a különbözõ tisztségviselõk személyére. A voksolás után Sörös István fogadhatta a választmányi tagok gratulációit, akit a delegáltak jelentõs fölénnyel választottak meg a tagozat elnökévé.  Az elnökség tagjai között köszönthetjük Rozgonyi Sándort, dr. Oláh Gábort és Pásztor Zsoltot, míg ugyancsak e testület tagja lett Oláh József – alelnöki tisztséggel megerõsítve.

A választmány megtárgyalta a 2007. évi költségvetésérõl szóló beszámolót – ebbõl kiderült, hogy a hárommillió-száznyolcvannégyezer forintos bevételt közel kilencvenezer forinttal lépte túl a tagozat, ám ennek az idei évre nem lesz komoly kihatása. Megtudhattuk, hogy a kiadások jelentõs részét - mintegy harmadát - a csoportok és alapszervezetek saját mûködési költségeik finanszírozására fordították. Ebben az évben hasonló értékû büdzsébõl gazdálkodhat a tagozat, s a hárommillió-háromszázezer forintos bevételt az ezeregyszáz fõs tagság igényeinek megfelelõen használják majd fel. Ebbõl az összegbõl egyébként közel egymillió forintot visszajuttatnak a csoportoknak, alapszervezeteknek, míg segélyezésre háromszázezer forintot irányoztak elõ.

A választmányi ülésen a Honvédszakszervezet vezetõ tisztségviselõ - Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár is megjelentek. Mészáros Géza az ülés végén gratulált az újonnan megválasztott tisztségviselõknek, s megköszönte a tagozat eddigi vezetõinek önzetlen, áldozatkész munkáját. Az elnök szólt a Hosz szövetségi kapcsolatairól is, és ismertette a különbözõ szolgáltatásokban várható pozitív változásokat. A választmányi ülésen korábban felvetett Idõsek Napja rendezvény kapcsán elmondta: az elnökség maximálisan figyelembe veszi az érintettek óhaját, s csak abban az esetben lesz központi rendezvény, ha a nyugállományúak képviselõi jelzik ezen kívánságukat – az anyagi fedezet a szakszervezet költségvetésében biztosított.

Sörös István, a Nyugállományú Tagozat új elnöke megválasztása után elmondta.

- Tudatában vagyok annak, hogy a Honvédszakszervezet Nyugállományú Tagozatának elnöki tisztje nem fõparancsnoki pozíció. Ugyanakkor e minõségemben tagja lehetek a Honvédszakszervezet elnökségének, s így befolyásolni tudom az ott meghozott döntéseket. Úgy gondolom, szakszervezeti múltam során olyan tapasztalatokat tudok a testület munkájába bevinni, melyekkel tovább gazdagíthatom az érdekvédelmi szervezet tevékenységét.

Meggyõzõdésem, hogy a tagozat jelentõsége, súlya is nõ majd a szervezeten belül, s ez egyben azt jelenti, hogy a nyugállományúak által megfogalmazott kéréseket, elvárásokat hatékonyan tudom képviselni. Munkámban természetesen számítok valamennyi korosztály támogatására, hiszen ismeretes, hogy tagozatunkban nem ritka a másfél emberöltõnyi korkülönbség sem. Úgy gondolom: a Honvédszakszervezet súlyával, támogatásával elõbbre léphetünk többek között a nyugdíjas-ház ügyében is, s természetszerûen a nyugdíjak összegének emelésérõl sem mondhatunk le. Hiszem, hogy szükség esetén a különbözõ, jelenleg hatályos jogszabályok módosításánál is szerepet kell kapnunk.

Sörös István elnököt a 06-70/771-0157-es telefonszámon érhetik el - a szerk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.