2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Módosult a Honvédszakszervezet legfõbb szabályzója... (2.)

Hosz  |  2008. 02. 05., 19:40

(A Honvédszakszervezet Alapszabályának fontosabb módosításai) Elõzõ számunkban már olvashatták, hogy a IV. kongresszuson, 2007. november 15-16-án Balatonkenesén a szakszervezet alapszabályának több szakasza is módosult. Cikksorozatom második részében is a fontosabb változások tartalmát és célját ismertetem.

Részlet az elõzõ számunkból:

6.) Szigorodtak az összeférhetetlenségi szabályok:

19.§ (2) A szakszervezet tisztségviselõje nem lehet megbízatásának ideje alatt a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség vezetõ beosztású tisztje, politikai párt tisztségviselõje vagy alkalmazottja, más, a katonák érdekképviseletét céljaként megjelölõ, vagy ténylegesen a katonák érdekképviseletét ellátó szervezet tagja, valamint az adott csoport mûködési területén a katonai szervezet parancsnoka (vezetõje) és annak szervezetszerû helyettese. Az a nyugállományú tag, aki más katonai érdekképviseleti szervnek is a tisztségviselõje, választott tisztséget a Honvédszakszervezetnél nem tölthet be.

A módosítás értelmében az az aktív állományú tag, aki valamely tisztséget kíván a szakszervezetben betölteni, illetve valamely tisztségbe választották, köteles megszüntetni tagságát más katonák érdekképviseletét ellátó szervezetben. Nyugállományúak esetében enyhébb a szabályozás, mert nem kell a tagsági jogviszonyt megszüntetni más szervezetben, viszont viselt tisztségérõl köteles a tag lemondani. Az összeférhetetlenségre vonatkozó részletszabályokat, valamint az öszszeférhetetlenség megszüntetésére vonatkozó részletszabályokat az SZMSZ-ben kell rögzíteni. Így például pontosan meg kell határozni a „vezetõ beosztású tiszt”, és a „más érdekképviseleti szervezet” fogalmát is. A szabályozást a 2008 tavaszi választmánynak kell elfogadnia.

7.) Az alapszabály létesített egy új tisztséget (8.§ (4) ) HOSZ helyi megbízottja néven. A tisztség meglehetõsen speciális, ezért gyakorlatilag minden fontosabb szabályt az alapszabály tartalmaz. Természetesen bizonyos részletszabályokról itt is az SZMSZ-ben kell rendelkezni.

19.§ (9) A Hosz helyi megbízottját az elnök javaslatára, az érintett tagok véleményének kikérésével, az Elnökség határozatban jelöli ki. A megbízás határozott idõre, legfeljebb az adott akadály elhárulásáig szólhat. A megbízásra olyan esetekben kerülhet sor, amikor csoport, alapszervezet létrehozása objektív akadályba (például külszolgálat, katonai kontingensek) ütközik és a tagság létszáma, a szolgálati hely, vagy az ellátandó feladat jellege, fontossága, vagy egy már létrehozott és korábban mûködõ szervezet mûködõképességének fenntartása azt indokolja.

(10) A megbízott csak az adott szolgálati helyen szolgálatot teljesítõ szakszervezeti tag lehet. A feladat ellátására az általános szabályok vonatkoznak azzal, hogy a döntéshozó testületek munkájában meghívás alapján vehet részt, illetve tanácskozási joggal rendelkezik. Tevékenységével az Elnökségnek felel.

(11) A tisztségviselõk és a megbízott tevékenységére és összeférhetetlenségére vonatkozó részletszabályokat a szakszervezeti SZMSZ-ben kell rögzíteni.

A tisztség a tagság igénye és a napi mûködési tapasztalatok alapján került létrehozásra. A Hosz vezetõi az elmúlt idõszakban több külföldi kontingensnél is látogatást tettek, és a helyszíneken erõsen felmerült a képviselet igénye. Misszióknál azonban a hagyományos „békebeli” szabályzók sem katonai, sem szakszervezeti értelemben nem alkalmazhatók, ezért döntött a kongresszus e speciális megoldás mellett. A kontingensekben gyakran több alakulattól is vannak tagjaink, a hagyományos képviseleti rendszer nem mûködtethetõ. A tisztség emellett alkalmas olyan hazai helyzetek kezelésére is, amikor valamilyen okból egy helyi szervezet mûködésképtelenné válik, és rövid idõn belül a csoport (alapszervezet) önállóan képtelen gondoskodni a tagok képviseletérõl. Magától értetõdõen csak aktív állományú katonák és szervezetek esetében beszélhetünk a tisztségrõl. Az is magától értetõdõ, hogy a tisztségviselõ az õt megbízó (választó) szervnek köteles elszámolni tevékenységével, ami jelen esetben az elnökség. A megbízás – a feladat jellegébõl eredõen- csak adott feladatra és határozott idõre, illetve legfeljebb az akadály elhárulásáig szólhat. Reméljük, hogy a tisztség mûködõképes lesz, és pozitív fogadtatásra talál tagjaink körében.

Az alapszabályban több, csekélyebb súlyú, illetve technikai jellegû módosítás is végrehajtásra került, azonban jelentõségükbõl ez mit sem von le. Terjedelmi korlátok miatt ezekre most nem tudok kitérni, de minden tisztségviselõnknek és tagunknak javaslom, hogy figyelmesen tanulmányozza át a várhatóan januárban kiadandó és honlapunkra is felkerülõ egységes szerkezetbe foglalt alapszabályt.

A kongresszus által elfogadott módosítások már 2007. november 16-tól élnek, azonban véglegesen a bírósági ellenjegyzés után tudjuk azt tagjaink és tisztségviselõink rendelkezésére bocsátani. Addig is a központi irodában és a haderõnemi irodákban férhetnek hozzá tagjaink a hatályos változathoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.