2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk

Hosz  |  2008. 01. 05., 08:01

OKÉT-megállapodás

Több mint három hónapi tárgyalás után megszületett a megállapodás a közszféra béreinek 2008. évi alakulásáról. A munkavállalói oldal alapállása a tárgyalásokon az volt, hogy a bérek reálértéke 2008-ban ne csökkenjen, azaz értékük legalább olyan mértékben emelkedjen, mint az infláció. A gazdasági elõrejelzések 4,8 százalékos inflációt jósolnak, a megállapodás szerint  a közszféra bérei átlagosan 5 százalékkal emelkednek majd. Így a köztisztviselõi illetményalap 38.650 forintra emelkedik, a közalkalmazottak illetménytáblájában a garantált illetményminimum átlagosan öt százalékkal, a közalkalmazotti pótlékalap pedig két százalékkal emelkedik 2008. január elsejével. A megegyezés rögzítette, hogy a 2008. évi bérek alakulásában fontos szerepet töltenek be még:...

– ‑a 2007. év után járó 13. havi illetmény és a 2007-ben elõlegszerûen kifizetett havi részletek különbözetének 2008. január 16-án történõ rendezése, a sztrájkmegállapodásban foglaltaknak megfelelõen.

– ‑a 2008. év után járó 13. havi illetmény havi részletekben történõ elõlegszerû kifizetése, a sztrájkmegállapodásban foglaltaknak megfelelõen,

– ‑az illetményrendszerekben szereplõ kötelezõ elõmenetelek megvalósulása,

– ‑a közigazgatás egyes területein a teljesítményértékelési rendszer alapján kifizetésre kerülõ összegek, valamint

– ‑a helyi döntésekkel megvalósítható keresetnövelések.

A megállapodás szerint az OKÉT 2008. szeptemberében értékeli majd a közszféra béreinek alakulását, és a reálszint megõrzésére irányuló célkitûzés megvalósulását. Az egyezség részeként az OKÉT a megállapodásba foglalta, hogy 2009-tõl az eddig tárgyévet követõ év január 16-án fizetendõ 13. havi illetmény kifizetésére – elõször 2009. decemberében – tárgyév decemberében kerüljön sor.

Megállapításra került: az OKÉT szükségesnek tartja, hogy a közszféra szektorális érdekegyeztetõ fórumain további egyeztetésekre kerüljön sor, az FRDÉSZ a tárgyalások során elérte, hogy a fegyveres és rendvédelmi ágazatok érdekegyeztetõ fórumain a felek további kereseteket érintõ intézkedésekrõl állapodhatnak meg.

A LIGA kezdeményezésére a munkavállalói oldal javasolta: az egyezségbe kerüljön be, hogy a 2008. évi közszolgálatot érintõ központi forrásból finanszírozott bérnövekedés nem szolgálhat indokul létszámcsökkentéshez. A kormány ezt a javaslatot elfogadta.

A 2008. évi OKÉT megállapodás tartalmát a munkavállalói oldal üdvözölte, és az önkormányzati oldal is elismerte, hogy az õket elsõsorban érintõ finanszírozási struktúrára vonatkozó megállapodás az utóbbi évek gyakorlatához képest igen kedvezõ. Ennek ellenére az önkormányzati oldal visszautasította a 2007. évi OKÉT megállapodás aláírását.

Az OKÉT alapszabálya azonban lehetõvé teszi, hogy így is érvényes, kétoldalú megállapodás szülessen a kormány és a munkavállalói oldal között, ugyanis az önkormányzatok - bár az aláírást visszautasították -, fenntartást a kétoldalú megállapodáshoz nem fûztek. Így a törvény által elõírt bérfizetési kötelezettségek az önkormányzatokat is, mint munkaadókat teljes mértékben terhelik.

Megalakult az új összetételû Ellenõrzõ Bizottság

Megtartotta - kongresszus utáni - alakuló értekezletét a Hosz Ellenõrzõ Bizottsága (EB). A december 12-i eseményen - miután Nagy Zoltán bizottsági elnök köszöntötte a megjelenteket - dr. Heiling Ottó Hosz alelnök tájékoztatott az aktuális tárgyalások állásáról, illetve a szakszervezet elõtt álló feladatokról.

Nagy Zoltán bizottsági elnök köszöntõ szavai után dr. Heiling Ottó - egyebek mellett - az év végi kifizetések rendjérõl, illetve a 2007-es esztendõ többlet-juttatásairól adott képet.  A Hosz alelnöke tájákoztatott még a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításával kapcsolatos fejleményekrõl, így arról is, hogy december 17-én teszi közzé a Legfelsõbb Bíróság elnöke az ügyben alkotott jogegységi döntést.

Ezt követõen - már a bizottsági  munka során - megalakították az új összetételû EB albizottságait, elkészítették a 2008. évi ülés- és ellenõrzési tervet, valamint a bizottság költségvetését. Az ellenõrzõ bizottság ülésén kiemelkedõ szakszervezeti munkája elismeréséül - a Hosz elnöke nevében - dr. Heiling Ottó alelnök ajándéktárgyat adott át László Imrének, a bizottság volt tagjának.

Tájékoztató Táborfalván

Az MH Bakony Harckiképzõ Központ táborfalvai Kiképzõ Bázis parancsnoka, Bártfai László õrnagy felkérésére aktuális tájékoztatót tartott a Honvédszakszervezet, valamint a Honvéd Egészségügyi Pénztár. A Helyõrségi Mûvelõdési Otthonban - december 5-én - lebonyolított  tájékoztatót Doszpolyné dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezetõ, valamint Takács István budapesti területi ügyvivõ tartotta a Hosz részérõl.

A bázis parancsnokának köszöntése és felvezetése után elõször Takács István az érdekegyeztetés jelenlegi helyzetérõl, eredményeirõl, a Hosz szövetségi rendszerérõl, a IV. Kongresszusról, valamint a közeljövõben várható feladatokról beszélt. Ezt követõen Doszpolyné dr. Mészáros Melinda a 2007. évben elfogadott, valamint a még Parlament elõtt álló Hjt. módosításáról és annak várható hatásairól adott részletes tájékoztatót. A teljesség igénye nélkül szó volt a szolgálati nyugdíjba vonulás feltételeirõl, a rögzített nyugdíjszámításról, a felmentési idõ változásáról, szolgálati viszony létesítése és megszüntetése vonatkozásában a kiemelt munkáltatói jogkör változásáról.

A tájékoztató végén a hallgatók által felmerült kérdésekre válaszoltak az elõadók. E szerint: várható-e szervezeti változás a 2008-ban? Hogyan fog várhatóan változni a 20 év tényleges szolgálati idõvel nem rendelkezõ hivatásos katonák szolgálati nyugdíjba vonulásának feltételei?

A mintegy másfél órás tájékoztató után, helyben lehetõség volt egyéni jogsegélyszolgálat megtartására is.

T. I.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.