2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

2008: indul az Aktivitás Kupa

Hosz  |  2008. 01. 05., 08:12

A Honvédszakszervezet mûködésének, értékrendjének egyik alapvetõ pillére a tagság jelenléte, azok aktív szereplése, részvétele a szervezet életében. Egyre nagyobb szükség van a tagság bevonására az aktív vélemény-nyilvánítási rendszerbe, valamint olyan rendezvények szervezésébe, melyek javítják a Hosz iránti pozitív megítélést, a tagok, és családtagjaik hangulatát. Az Aktivitás Kupa egy elõre jól meghatározott, objektív, súlyozott pontozási rendszeren keresztül megmutatja az alapszervezetek, csoportok mûködési intenzitását. Fontos, hogy kialakítson egy tisztességes, egészséges versenyhelyzetet, mely izgalmassá teheti az érdekképviseleti tevékenységben a részvételt.

Az Aktivitás Kupa a Honvédszakszervezet életében már 2005. év óta ismert fogalom. Akkor a Hosz által központilag rendezett családi napon, a jelenlévõk részvételi, sport- és vetélkedõ eredményeit kellett értékelni, mintegy lefényképezve az aznapi teljesítményt. Éppen ezért a bevezetõben leírtak szellemében a Hosz elnöksége meghirdette az Aktivitás Kupa 2008 versenyt, mely az alapszervezeteknél, önálló csoportoknál, valamint a nyugállományúaknál a csoportok által egész évben végzett szakszerzeti tevékenységet értékeli, és jutalmazza a Hosz õszi Választmányán.

A meghirdetett kupa egy monitoring rendszer, mely teljesen nyilvánosan megmutatja a helyi szervezetek tevékenységét, annak intenzitását. A kupa tevékenységi és értékelési rendszerében érvényesülni kell azon egyensúlyi elemeknek, hogy minden szervezet egyenlõ esélyekkel vehessen részt, legyen az kis-, illetve nagy-, valamint széttagolt-, vagy egy helyõrségben lévõ szervezet. A kupa bevezetésével a Hosz vezetése támogatja a részvételi akaratot, segíti a helyi szervezetet, illetve annak mûködését, vagy a megítélést pozitívan elõsegítõ, újszerû javaslatokat, kezdeményezéseket. A honlapunkon rendszeres frissítéssel megjelennek az értékelt elemek, feladatok eredményei, így lehetõvé válik, hogy látva más szervezetek szakszervezeti életének eseményeit, azok egymástól tanuljanak. Az egyszerû kapcsolattartás érdekében, a szervezõ egy új email címet, (aktivitaskupa2008@hsz.hu) is létrehozott, ahonnan és ahová a pályázatok, ismertetõk és eredmények elektronikusan érkezhetnek. Azonban az Aktivitás Kupa 2008 egy verseny is, mely a Hosz elnökségének szándéka szerint egy igazságos rendszeren keresztül díjazza, és egyben motiválja a versenyben részt venni akarókat. Ennek értelmében a Hosz vezetése a nyertes szervezet rendelkezésére álló pénzügyi keretét egy jelentõs összeggel megemeli, valamint pénzjutalomban részesíti az elsõ 15 szervezet vezetõjét.

Az alábbiakban az Aktivitás Kupa 2008 összetételének, értékelési egységeinek elemei kerülnek felsorolásra.

A szervezeten belüli szervezettség

A Hosz tagok aránya és annak növekedése a katonai szervezetben feltöltött hivatásos és szerzõdéses katonák tükrében. Nyugállományú csoportoknál a csoport taglétszáma és a létszám növekedése.

Központi, valamint helyi érdekvédelmi tájékoztatók a szervezeten belül

Az Aktivitás Kupába ezen elem beemelés célja, hogy növelje, maximalizálja a szervek, az egyes tagok tájékozottságát az érdekvédelmi tevékenységen belül. Bár a Hosz vezetése széleskörû tájékoztatási rendszert biztosít, az eredmények elemzése alapján kiderült, hogy ezek korántsem elegendõek. Szükség van akár a meglévõ rendszerek fejlesztésére, de új, korszerû, a szakszervezeti tagságot széleskörûen elérõ tájékoztatási formák bevezetésére.

A Honvédszakszervezet központi rendezvényein részvétel

A Honvédszakszervezet többféle központi rendezvényeket szervez úgy a szakszervezeti tisztségviselõk, mint tagjai, esetleg családtagjai részére. Ezek a rendezvények lehetnek kötelezõ hivatalos-, illetve családi rendezvények, melyeken nem csupán a Hosz központi tisztségviselõi az érintettek. Az „Aktivitás Kupa 2008” programjában meghirdetett e fejezet kimondottan a szakszervezet teljes vertikumát érintõ rendezvényeken való részvételt jelenti. Lehetnek olyan központi rendezvények, melyeket nem csak a Honvédszakszervezet központi vezetése szervez, hanem egy adott alapszervezet, vagy önálló csoport.

Rendezvények szervezése a katonai szervezeten belül

Ezek a programok olyan rendezvények, melyek esetlegesen néhány meghívott vendég tiszteletével, kizárólag a katonai szervezetet érinti. A családi nap, sportnap költségeit az adott Hosz helyi szervezet, a rendelkezésére álló 30%-os keret terhére viseli. A Honvédszakszervezet vezetése a meghirdetett pályázati rendszeren keresztül támogathatja a katonai szervezeteknél megrendezett családi napokat, sportrendezvényeket.

Az állandó és ideiglenes bizottságokba delegált személyek létszáma, azok aktivitása

A fenti munkák elvégzéséhez sokszor szükség van külsõ segítségre. Ezek lehetnek például a jogszabályváltozások véleményezési munkája, központi feladat ellátásában, szekciókban bizottságok, delegált személyek munkája. Ha a fenti körbe sorolható feladatok elvégzésére, bizottsági munkára a helyi szervezet személyt delegál, akkor az az Aktivitás Kupában pontot jelent.

A helyi szervek szociális segélyezésben történõ aktivitása

A Honvédszakszervezet nagy hangsúlyt fektet a nehéz anyagi helyzetben élõk megsegítésére, ezért lehetõséget nyújt a Hosz tagok részére szociális, illetve temetési segély biztosítására. Azon érdekvédelmi szervezet, amely a lehetõség szerint segélyt biztosít, intéz tagjai részére, az Aktivitás Kupában pontokat szerezhet.

A helyi szervek által kitalált egyedi, szakszervezeti jelenségek

Az alapszervezeteknél, csoportoknál lehetnek olyan ötletek, elemek, melyek érdekesebbé, színesebbé, érdemesebbé teszik a Hosz szakszervezeti tagságot, növelik az összetartozást, javítják a tagok szociális helyzetét, kulturális, családi körülményeit. A Hosz az Aktivitás Kupában ezen jelenségeket szeretné külön pontokkal jutalmazni. Minden ilyen egyedi jelenségrõl a szakszervezet vezetése csak akkor vesz, vehet tudomást, ha az adott érdekvédelmi szervezet tájékoztatja a központi szervet. Az „Aktivitás Kupa 2008” programban ezek a jelenségek csak akkor vehetõk figyelembe, ha a Honvédszakszervezet részletes, szakszerû - a Hosz és tagjait a fentiekben meghatározott módon érintõ elemzésekkel - írásos tájékoztatást kap. A tájékoztatás írásos változata nyilvános, az minden esetben felkerülhet a www.hsz.hu weboldalra, hogy a többi szervezet is tájékoztatást kapjon az ötletekrõl, azok értékelésérõl.

A Hosz elnöksége, vezetése, az Aktivitás Kupa 2008 bevezetésével azt reméli, hogy az alapja lesz a szakszervezeti tevékenység tervezésének, annak elvégzésének. Ez a program egy objektív, rugalmas, állandóan az érdekvédelmi tevékenység változásához igazodó rendszer kíván lenni. A nyilvánosság lehetõséget nyújt a helyi szervezetek szakszervezeti életének színesítéséhez, fejlõdéséhez. A jutalmazások kellõ motivációt nyújtanak a részvételi és aktivitási szándékhoz. Remélhetõleg szervezeteink versengése egy izgalmas, érdekes, szórakoztató élményt nyújt, úgy az alapszervezeteknél, az önálló csoportoknál, a nyugállományúaknál a csoportok, valamint azok vezetõi és tagjai részére. Örömöt és sok sikert kíván ehhez a Honvédszakszervezet teljes vezetése, elnöksége!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.