2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra törvényben a szolgálati idõpótlék

Hosz  |  2008. 01. 05., 08:24

A Parlament 2007. 12. 17-i ülésén a Hjt. módosítására vonatkozó kezdeményezések között elfogadta a szolgálati idõpótlék bevezetésére vonatkozó indítványt. A Hosz több mint 2 éve harcol a szolgálati idõ, a katonák esetében történõ anyagi elismeréséért. Mint emlékezetes, a rendvédelmi szervezetek hivatásos állománya részére (a Hszt. módosítása következtében) 2006. 01. 01. hatállyal kezdõdött a pótlék folyósítása. Mivel akkor a katonák „kimaradtak” ebbõl a juttatásból, sokan méltánytalannak ítélték, diszkriminációként élték meg.

Bár a pótlékot a Tisztelt Ház a Hosz az elõzetes várakozásainál gyengébb kondíciókkal fogadta el, mégis olyan jelentõs eredménynek értékeljük, amely új elemként érdemileg hozzájárulhat a keresetek szinten tartásához. Mindenképpen meg kell említeni, hogy a Szip. bevezetését a tárca vezetõi mindvégig kiemelt ügyként kezelték és aktívan támogatták.

A Hjt. a következõ 110/A. §-al és az azt megelõzõ alcímmel egészül ki:

„Szolgálati idõpótlék

110/A. § (1) Az állomány tagja a szolgálati viszonyban töltött idõ nagyságával arányos, az illetményalap százalékában meghatározott növekvõ mértékû szolgálati idõpótlékra jogosult,

amelynek mértéke:

a) 5 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 10%-a,

b) 10 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 12,5%-a,

c) 15 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 15%-a,

d) 20 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 17,5%-a,

e) 25 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 20%-a,

f) 30 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 22,5%-a,

g) 35 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 25%-a.”

(2) A szolgálati idõpótlékra jogosultság szempontjából kizárólag a kedvezményesen számított szolgálati idõ nélküli, tényleges állományban eltöltött idõ vehetõ figyelembe.”             Sz. Gy.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendben tovább növeli ázsiai járatainak számát, 96 interkontinentális és 69 európai célállomás lesz elérhető az október végéig tartó időszakban. Budapestre a legtöbb napon öt járat közlekedik majd.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.