2024. 03. 19. kedd
Bánk, József
: 396 Ft   : 365 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra törvényben a szolgálati idõpótlék

Hosz  |  2008. 01. 05., 08:24

A Parlament 2007. 12. 17-i ülésén a Hjt. módosítására vonatkozó kezdeményezések között elfogadta a szolgálati idõpótlék bevezetésére vonatkozó indítványt. A Hosz több mint 2 éve harcol a szolgálati idõ, a katonák esetében történõ anyagi elismeréséért. Mint emlékezetes, a rendvédelmi szervezetek hivatásos állománya részére (a Hszt. módosítása következtében) 2006. 01. 01. hatállyal kezdõdött a pótlék folyósítása. Mivel akkor a katonák „kimaradtak” ebbõl a juttatásból, sokan méltánytalannak ítélték, diszkriminációként élték meg.

Bár a pótlékot a Tisztelt Ház a Hosz az elõzetes várakozásainál gyengébb kondíciókkal fogadta el, mégis olyan jelentõs eredménynek értékeljük, amely új elemként érdemileg hozzájárulhat a keresetek szinten tartásához. Mindenképpen meg kell említeni, hogy a Szip. bevezetését a tárca vezetõi mindvégig kiemelt ügyként kezelték és aktívan támogatták.

A Hjt. a következõ 110/A. §-al és az azt megelõzõ alcímmel egészül ki:

„Szolgálati idõpótlék

110/A. § (1) Az állomány tagja a szolgálati viszonyban töltött idõ nagyságával arányos, az illetményalap százalékában meghatározott növekvõ mértékû szolgálati idõpótlékra jogosult,

amelynek mértéke:

a) 5 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 10%-a,

b) 10 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 12,5%-a,

c) 15 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 15%-a,

d) 20 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 17,5%-a,

e) 25 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 20%-a,

f) 30 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 22,5%-a,

g) 35 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 25%-a.”

(2) A szolgálati idõpótlékra jogosultság szempontjából kizárólag a kedvezményesen számított szolgálati idõ nélküli, tényleges állományban eltöltött idõ vehetõ figyelembe.”             Sz. Gy.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.

  Háború Művészete magazin

A katonai szövetség védelmi innovációs szervezete, a NATO DIANA bejelentette, hogy sokszorosára bővíti magyarországi jelenlétét: technológiai fejlesztést végző gyorsító- és tesztközpontokat kapcsol be a kutatás-fejlesztési hálózatába.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.