2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra törvényben a szolgálati idõpótlék

Hosz  |  2008. 01. 05., 08:24

A Parlament 2007. 12. 17-i ülésén a Hjt. módosítására vonatkozó kezdeményezések között elfogadta a szolgálati idõpótlék bevezetésére vonatkozó indítványt. A Hosz több mint 2 éve harcol a szolgálati idõ, a katonák esetében történõ anyagi elismeréséért. Mint emlékezetes, a rendvédelmi szervezetek hivatásos állománya részére (a Hszt. módosítása következtében) 2006. 01. 01. hatállyal kezdõdött a pótlék folyósítása. Mivel akkor a katonák „kimaradtak” ebbõl a juttatásból, sokan méltánytalannak ítélték, diszkriminációként élték meg.

Bár a pótlékot a Tisztelt Ház a Hosz az elõzetes várakozásainál gyengébb kondíciókkal fogadta el, mégis olyan jelentõs eredménynek értékeljük, amely új elemként érdemileg hozzájárulhat a keresetek szinten tartásához. Mindenképpen meg kell említeni, hogy a Szip. bevezetését a tárca vezetõi mindvégig kiemelt ügyként kezelték és aktívan támogatták.

A Hjt. a következõ 110/A. §-al és az azt megelõzõ alcímmel egészül ki:

„Szolgálati idõpótlék

110/A. § (1) Az állomány tagja a szolgálati viszonyban töltött idõ nagyságával arányos, az illetményalap százalékában meghatározott növekvõ mértékû szolgálati idõpótlékra jogosult,

amelynek mértéke:

a) 5 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 10%-a,

b) 10 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 12,5%-a,

c) 15 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 15%-a,

d) 20 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 17,5%-a,

e) 25 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 20%-a,

f) 30 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 22,5%-a,

g) 35 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 25%-a.”

(2) A szolgálati idõpótlékra jogosultság szempontjából kizárólag a kedvezményesen számított szolgálati idõ nélküli, tényleges állományban eltöltött idõ vehetõ figyelembe.”             Sz. Gy.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.