2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FRDÉSZ: Fordulópontot jelenthet az új Alapszabály

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:56

A Fegyveres- és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) új, a kor követelményeinek megfelelõ Alapszabályt alkotott. A Fõvárosi Büntetés-végrehajtási Intézet színháztermében - március 27-én - megtartott Küldöttgyûlésen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó alelnök, valamint Jakubik András, Nagy Károly és Takács István területi ügyvivõk képviselték.

A Szövetség történetének legintenzívebb évét tudhatja maga mögött az FRDÉSZ – kezdte szóbeli kiegészítését Kónya Péter. Az FRDÉSZ elnöke – a tervezett infláció mértékének változása miatt – a jelenleg érvényes bérfejlesztés módosítását nevezte a 2008-as esztendõ legfontosabb feladatának.

Változunk, változik a világ, ez a mai nap fordulópontja lehet a Szövetség több mint másfél évtizedes történetének. Ne a hibákat keressük a másik emberben, hanem a közös dolgok hatékony vitelét helyezzük elõtérbe. Olyan év elõtt állunk, amikor nem tehetjük meg, hogy széthúzunk, közösen, együtt gondolkodva kell tovább haladnunk. Mindenki éljen a bizalommal és keresse a partnert a másikban - mondta az FRDÉSZ elnöke.

A beszámolót egyhangú szavazással fogadta el a Küldöttgyûlés.

Az Alapszabály módosításáról szóló napirend elõterjesztõje dr. Heiling Ottó volt. A Hosz alelnöke röviden összefoglalta az új Alapszabályról szóló, hónapokon keresztül végzett, dokumentumszerkesztõ munka egyes pillanatait, majd vezetésével fejezetenként tárgyalták át a beterjesztett Alapszabályt, pontról pontra szavazva a javaslatokról.

Az Alapszabályban bekövetkezett változásokat az elõterjesztõ, dr. Heiling Ottó alelnök foglalta össze lapunknak.

- A szövetségi tagsággal kapcsolatban bevezettük a kettõs tagság lehetõségét, vagyis ezt követõen az FRDÉSZ-nek lehetnek olyan tagjai is, akik egy másik konföderációhoz tartoznak, de az is elõfordulhat, hogy valamelyik tagszervezet csak FRDÉSZ tag. Bekerült az általános szabályok közé, hogy az FRDÉSZ - ezt követõen - folytathat gazdálkodási tevékenységet. A Küldöttgyûlés bevezette a létszámarányos, vagyis a mandátumalapú döntéshozatali rendszert. Ez azt jelenti, hogy minden megkezdett 1000 fõ után 1 mandátummal rendelkezik az adott tagszervezet. Eljárási szabály, hogy a taglétszámról minden évben egy alkalommal, december 15-ig kell nyilatkozni. Minõsített többségnél nem elég a mandátumok 2/3-a, hanem a tagszervezetek 60%-ának is egyet kell érteni, az egyszerû többségnél pedig a mind a mandátumok, mind a szavazásban résztvevõ tagszervezetek 50%-át figyelembe kell venni. A korábbi konszenzusos rendszer helyett felkerült a 2/3-os minõsítésû döntések közé az elnökségi döntéshozatal. De az egyet nem értõ(k)nek - a korábbi konstruktív tartózkodás helyett - lehetõség(ük) van, hogy a különvélemény(üke)t megfogalmazzák! Nagyon sok jogkört pontosítottunk, a GEB helyett - létszám- és feladattal is kibõvült - ellenõrzõ bizottságot hoztunk létre, a gazdasági tevékenység végzésével, az apparátus irányításával kibõvítettük az alelnök jogköreit. A tagdíjat is már az Alapszabály határozza meg: eszerint a mindenkori köztisztviselõi illetményalap 0,04%-át kell befizetni tagonként, havonta.

Az FRDÉSZ Küldöttgyûlése a konszenzusos döntéseket sugalló új Alapszabályt április elsejei hatállyal fogadta el, míg a tagdíjakról szóló határozat január 1-jével viszszamenõleges hatályú. A kettõs tagság intézménye pedig 2009. július 1-jével lép életbe.

Ezt követõen az FRDÉSZ leendõ ellenõrzõ bizottság elnökére és tagjaira Balázs László FRDÉSZ alelnök állított jelölteket. A jelöltállítás és a jelöltek bemutatkozása, valamint a szavazatszámlálás után az FRDÉSZ ellenõrzõ bizottságának elnöke dr. Ese Ferenc (FBVSZOSZ) lett.

A Küldöttgyûlés a bizottság tagjaivá Tajti Istvánt (NBHSZ), Takács Istvánt (Hosz) Szász Margitot (PVDÉSZ), Vincze Tamásnét (BVDOSZ), Barta Ferencet (VPFSZ) választotta. A 2008. évi feladatok meghatározása során Kónya Péter FRDÉSZ elnök – egyebek mellett – elmondta: kemény, rengeteg feladatot tartalmazó esztendõ elé nézünk, szükség van valamennyi tagszervezet együttmûködésére.

A Küldöttgyûlés után, április 15-én - a Honvédszakszervezet székházában - tartotta soros elnökségi ülését az FRDÉSZ. A Kónya Péter elnök vezette szakszervezeti eseményen - egyebek mellett - az OKÉT legutóbbi ülésén elhangzottakról, az FRDÉSZ és az Egység 2002 Kft. közötti szerzõdésrõl, valamint a LIGA regionális irodáinak munkájáról is szó esett. A Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte. Az FRDÉSZ és az EGYSÉG 2002 Kft. közötti szerzõdés-tervezetrõl szóló tárgyalás során Kónya Péter elnök röviden tájékoztatott a székházban zajló munkálatokról, az irodaház technikai felszerelésérõl, berendezéseirõl, valamint a májusi költözés elõkészületeirõl is. Miután elvégezték a vállalkozási szerzõdés szükséges módosításait, többen megfogalmazták, hogy a Gogol utcai székházban mihamarabb kezdje meg mûködését az FRDÉSZ apparátusa. Elhangzott, hogy a további részletekrõl - már az Egység 2002 Kft. ügyvezetõjének részvételével - egy közeli idõpontban megrendezendõ informális elnökségi ülésen tárgyalnak majd tovább. A tagszervezetek felhatalmazták az FRDÉSZ elnökét, hogy kösse meg a szerzõdést az Egység 2002 Kft. ügyvezetõjével.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Amerikai és magyar katonák részvételével – az előző évhez hasonlóan – az MH 47. Bázisrepülőtéren landolt egy amerikai KC-135 Stratotanker légi utántöltő repülőgép, hogy egy esetleges vészhelyzetet szimuláljanak.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.