2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FRDÉSZ: Fordulópontot jelenthet az új Alapszabály

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:56

A Fegyveres- és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) új, a kor követelményeinek megfelelõ Alapszabályt alkotott. A Fõvárosi Büntetés-végrehajtási Intézet színháztermében - március 27-én - megtartott Küldöttgyûlésen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó alelnök, valamint Jakubik András, Nagy Károly és Takács István területi ügyvivõk képviselték.

A Szövetség történetének legintenzívebb évét tudhatja maga mögött az FRDÉSZ – kezdte szóbeli kiegészítését Kónya Péter. Az FRDÉSZ elnöke – a tervezett infláció mértékének változása miatt – a jelenleg érvényes bérfejlesztés módosítását nevezte a 2008-as esztendõ legfontosabb feladatának.

Változunk, változik a világ, ez a mai nap fordulópontja lehet a Szövetség több mint másfél évtizedes történetének. Ne a hibákat keressük a másik emberben, hanem a közös dolgok hatékony vitelét helyezzük elõtérbe. Olyan év elõtt állunk, amikor nem tehetjük meg, hogy széthúzunk, közösen, együtt gondolkodva kell tovább haladnunk. Mindenki éljen a bizalommal és keresse a partnert a másikban - mondta az FRDÉSZ elnöke.

A beszámolót egyhangú szavazással fogadta el a Küldöttgyûlés.

Az Alapszabály módosításáról szóló napirend elõterjesztõje dr. Heiling Ottó volt. A Hosz alelnöke röviden összefoglalta az új Alapszabályról szóló, hónapokon keresztül végzett, dokumentumszerkesztõ munka egyes pillanatait, majd vezetésével fejezetenként tárgyalták át a beterjesztett Alapszabályt, pontról pontra szavazva a javaslatokról.

Az Alapszabályban bekövetkezett változásokat az elõterjesztõ, dr. Heiling Ottó alelnök foglalta össze lapunknak.

- A szövetségi tagsággal kapcsolatban bevezettük a kettõs tagság lehetõségét, vagyis ezt követõen az FRDÉSZ-nek lehetnek olyan tagjai is, akik egy másik konföderációhoz tartoznak, de az is elõfordulhat, hogy valamelyik tagszervezet csak FRDÉSZ tag. Bekerült az általános szabályok közé, hogy az FRDÉSZ - ezt követõen - folytathat gazdálkodási tevékenységet. A Küldöttgyûlés bevezette a létszámarányos, vagyis a mandátumalapú döntéshozatali rendszert. Ez azt jelenti, hogy minden megkezdett 1000 fõ után 1 mandátummal rendelkezik az adott tagszervezet. Eljárási szabály, hogy a taglétszámról minden évben egy alkalommal, december 15-ig kell nyilatkozni. Minõsített többségnél nem elég a mandátumok 2/3-a, hanem a tagszervezetek 60%-ának is egyet kell érteni, az egyszerû többségnél pedig a mind a mandátumok, mind a szavazásban résztvevõ tagszervezetek 50%-át figyelembe kell venni. A korábbi konszenzusos rendszer helyett felkerült a 2/3-os minõsítésû döntések közé az elnökségi döntéshozatal. De az egyet nem értõ(k)nek - a korábbi konstruktív tartózkodás helyett - lehetõség(ük) van, hogy a különvélemény(üke)t megfogalmazzák! Nagyon sok jogkört pontosítottunk, a GEB helyett - létszám- és feladattal is kibõvült - ellenõrzõ bizottságot hoztunk létre, a gazdasági tevékenység végzésével, az apparátus irányításával kibõvítettük az alelnök jogköreit. A tagdíjat is már az Alapszabály határozza meg: eszerint a mindenkori köztisztviselõi illetményalap 0,04%-át kell befizetni tagonként, havonta.

Az FRDÉSZ Küldöttgyûlése a konszenzusos döntéseket sugalló új Alapszabályt április elsejei hatállyal fogadta el, míg a tagdíjakról szóló határozat január 1-jével viszszamenõleges hatályú. A kettõs tagság intézménye pedig 2009. július 1-jével lép életbe.

Ezt követõen az FRDÉSZ leendõ ellenõrzõ bizottság elnökére és tagjaira Balázs László FRDÉSZ alelnök állított jelölteket. A jelöltállítás és a jelöltek bemutatkozása, valamint a szavazatszámlálás után az FRDÉSZ ellenõrzõ bizottságának elnöke dr. Ese Ferenc (FBVSZOSZ) lett.

A Küldöttgyûlés a bizottság tagjaivá Tajti Istvánt (NBHSZ), Takács Istvánt (Hosz) Szász Margitot (PVDÉSZ), Vincze Tamásnét (BVDOSZ), Barta Ferencet (VPFSZ) választotta. A 2008. évi feladatok meghatározása során Kónya Péter FRDÉSZ elnök – egyebek mellett – elmondta: kemény, rengeteg feladatot tartalmazó esztendõ elé nézünk, szükség van valamennyi tagszervezet együttmûködésére.

A Küldöttgyûlés után, április 15-én - a Honvédszakszervezet székházában - tartotta soros elnökségi ülését az FRDÉSZ. A Kónya Péter elnök vezette szakszervezeti eseményen - egyebek mellett - az OKÉT legutóbbi ülésén elhangzottakról, az FRDÉSZ és az Egység 2002 Kft. közötti szerzõdésrõl, valamint a LIGA regionális irodáinak munkájáról is szó esett. A Honvédszakszervezetet dr. Heiling Ottó alelnök képviselte. Az FRDÉSZ és az EGYSÉG 2002 Kft. közötti szerzõdés-tervezetrõl szóló tárgyalás során Kónya Péter elnök röviden tájékoztatott a székházban zajló munkálatokról, az irodaház technikai felszerelésérõl, berendezéseirõl, valamint a májusi költözés elõkészületeirõl is. Miután elvégezték a vállalkozási szerzõdés szükséges módosításait, többen megfogalmazták, hogy a Gogol utcai székházban mihamarabb kezdje meg mûködését az FRDÉSZ apparátusa. Elhangzott, hogy a további részletekrõl - már az Egység 2002 Kft. ügyvezetõjének részvételével - egy közeli idõpontban megrendezendõ informális elnökségi ülésen tárgyalnak majd tovább. A tagszervezetek felhatalmazták az FRDÉSZ elnökét, hogy kösse meg a szerzõdést az Egység 2002 Kft. ügyvezetõjével.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.