2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Középpontban a szerzett jogok, a megbecsülés és az SZMSZ

Hosz  |  2008. 05. 01., 07:04

A Hosz Nyugállományú Tagozata továbbképzéssel egybekötött értekezletének elsõ napján, – április 2-án – dr. Heiling Ottó alelnök és Sándor Roland pénzügyi ügyvivõ elõadásában a 2007. évi költségvetés lényegi pontjai, a Hosz SZMSZ módosításai, az egyéb választmányi anyagokról, valamint a nyugállományú tagozat, illetve a csoportok elszámolásának rendjérõl szóló tájékoztatók hangzottak el. Ezt követõen a Katonákért Alapítvány által szervezett szolgáltatásokról, valamint a nyugállományú katonák támogatásáról Pusztai Lajos, az Alapítvány titkára beszélt. Az Egység 2002 Kft. régi és új szolgáltatásairól, így az üdültetésrõl pedig Sárkány Ferenc ügyvezetõ tájékoztatott. Az alapítványi segélyezési lehetõségekrõl, illetve az eljárások rendjérõl Gyuris Mihály, az MH Szociálpolitikai Közalapítvány titkára és Csetényi László, a Hosz által a kuratóriumba delegált tag adott hasznos információkat.

A továbbképzés második napján, április 3-án a Tagozat elnöksége által végzett eddigi tárgyalásokról, a tagfelvétellel kapcsolatos szabályok értelmezésérõl beszélt Sörös István. A tagozatelnök, a Hosz elnökségi tagja az idén 10 esztendõs tagozat történetérõl és a közelgõ évfordulóval kapcsolatos megemlékezés módjáról is tájékoztatta a megjelenteket. Ezt követõen Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivõ a humán és idõsügyi stratégiáról beszélt. A szakember szólt az idõsek megbecsülésérõl, valamint a szerzett jogok megtartásáról is. Az ügyvivõ kiemelte, hogy az értékeket a továbbiakban is együtt kell megjeleníteni, ezért pedig a katonagenerációknak még jobban össze kell tartaniuk.

,,Hogyan tovább, szövetségesi szerepünk a LIGA és az FRDÉSZ konföderációkban“ címet viselte a Hosz elnökének elõadása. Mészáros Géza beszélt az FRDÉSZ LIGA tagságáról, annak elõzményeirõl, a konföderációban betöltött szerepérõl, de szólt a Hosz EUROMIL rendezvényeken történõ megjelenésekrõl is. Mészáros Géza az FRDÉSZ március 27-én megrendezett Küldöttgyûlésérõl, a szövetség által elfogadott új Alapszabályról is tájékoztatta a megjelenteket. A szakszervezeti vezetõ a HÉF-en képviselt szakszervezeti álláspontról, de a Hosz által a munkavállalói oldalon betöltött szereprõl és a veteránházak megvalósításának kérdésérõl is részletesen szólt. Az elõadást követõen fórumon kérdezhettek az elnöktõl a nyugállományú alapszervezetek és csoportok képviselõi.

A Hosz Nyugálományú Tagozatának Szervezeti és Mûködési Szabályzata alapján - április 17-re - összehívott választmányi ülésén a Hosz tavaszi választmányi ülése dokumentumainak megtárgyalása során feltett kérdésekre és hozzászólásokra dr. Heiling Ottó alelnök és Sándor Roland pénzügyi ügyvivõ adott feleletet. Ezt követõen a tagozat elfogadta a Hosz választmánya elé kerülõ elõterjesztéseket. A Tagozat SZMSZ-ének módosítását Sörös István elõterjesztése után a választmány konszenzussal elfogadta. A Szoboszlai Endre vezette mandátumvizsgáló bizottság amellett, hogy bizonyos csoportok mandátumát legálisnak tartotta, összetételüket viszont megváltoztatni javasolta. A mandátumok igazolása után a választmány döntött a megyei küldöttek személyérõl is.       

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.