2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden a szakközépiskola-ügy, a haderő-átalakítás és a megújuló folyóiratok

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:43

A HÉF-en történt A Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) - február 20-i - ülésén, a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításával kapcsolatban napirend elõtti kérdést fogalmazott meg a Honvédszakszervezet (Hosz). A HM államtitkára jelenlétében lezajlott idei elsõ érdekegyeztetésen a Hosz-t Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök képviselte.

A Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum soros elnöke dr. Alkéri István dandártábornok, a HM fõosztályvezetõje volt, a munkaadói oldal ügyvivõjeként dr. Lakatos László mérnök vezérõrnagy, a HM fõosztályvezetõje, míg a munkavállalói oldal ügyvivõjeként Sipos Géza, a BEOSZ elnöke tevékenykedett. A honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte.

Napirend elõtt a HÉF 2008. évi 1. féléves munkarendjét fogadta el mindkét oldal, majd - ugyancsak napirend elõtt - dr. Vadai Ágnes értékelte a HM feladatszabó és értékelõ értekezletén elhangzottakat és a tárca, valamint a szakszervezetek közötti kereset-megállapodás tartalmát. A legfontosabb bejelentésnek az államtitkár azt tartotta, amikor a Bevetési Irány 2007 gyakorlaton – a miniszterelnök jelenlétében - a honvédelmi miniszter közölte, hogy a haderõ-átalakítás befejezõdött.

A parlamenti pártok között egyezség van a honvédelmi politikát, a fejlesztést illetõen. A külföldi szerepvállalás nagyon fontos, olyan területeken végez munkát, vállal missziót a Magyar Honvédség, ami nem közvetlenül függ össze a térség biztonságpolitikájával, persze továbbra is rendkívül lényeges a balkáni szerepvállalás. A 2008-as esztendõ legfontosabb céljai a humán stratégia, az életpálya-modell megvalósítása, valamint az õszi, Budapesten rendezendõ NATO-találkozó. Ez az év a nehézségek mellett mégis részben az ünnepléssel fog eltelni – mondta az államtitkár.

A HM államtitkára hozzászólásában a személyi állomány kereset-növelésére vonatkozó illetmény-megállapodás részleteit és a szolgálati idõpótlék bevezetésének jelentõségét is kiemelte. További lehetõségek rejlenek még a megállapodásban, további juttatásokkal is lehet még segíteni az állomány életét - az is nagyon fontos, hogy a teljes állományra vonatkozó a szerzõdés, a tárca vezetése pedig mindig nyitott lesz azokra a tárgyalásokra, amelyek a katonák és a közalkalmazottak érdekében zajlanak - tette hozzá a HM államtitkára.

Ezt követõen a soros elnök bejelentette, hogy a honvédségi nõtlenszállókkal és a kedvezményes üdültetéssel kapcsolatos napirendi témákat – az elõzetes tervektõl eltérõen, a munkavállalói oldal kérésére – késõbb tárgyalja a HÉF.

Napirend elõtt a Honvédszakszervezet képviselõje az írásban megfogalmazott, a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámítása kapcsán feltett kérdéssel összefüggésben azt kérte, hogy a HM alakítsa ki a végleges álláspontját. Dr. Heiling Ottó alelnök szerint mindez jelentõsen megkönnyítené az ügyben való eljárást.

A HM jogi fõosztályvezetõje elmondta, hogy a tárca a hatályos jogszabályokat veszi figyelembe, így tudni kell, hogy a közigazgatás egyetlen szervét sem kötelezi az LB döntése, ugyanakkor a jogerõs döntéseket végre fogja hajtani a HM. Cél, hogy minél gyorsabban fel legyen számolva ez a valóban nem kedvezõ helyzet, ennek érdekében pedig a HM megvizsgálja az eddigi jogerõs ítéleteket, s ezt követõen a lehetõ legrövidebb idõn belül kialakítja állásfoglalását - mondta dr. József Péter.

A 2007. évi átszervezések és létszámleépítések összegzett tapasztalatai, kiemelten a személyi állomány létszámának, összetételének alakulására, a humánpolitikai célkitûzések megvalósulására volt a témája dr. Lakatos László mérnök vezérõrnagy tájékoztatójának. A HM tervezési és koordinációs fõosztályvezetõje rövid szóbeli kiegészítést fûzött a napirendhez, majd az oldal véleményét a Honvédszakszervezet elnöke fogalmazta meg: ez az elemzõ anyag alkalmas arra, hogy a következõ idõszakra vonatkozó, elõremutató tapasztalatokat vonjunk le belõle.

Ha az elõmenetellel kapcsolatban elégedetlenek vagyunk, akkor változtatni szükséges, azonnali, illetve átmeneti intézkedéseket kell hozni. Új elõmeneteli rendszer kell – mondta Mészáros Géza. A Hosz elnöke hozzáfûzte: a csapatoknál a legénységi állomány rovására rossz az arány. Akiket drága pénzen kiképeztünk, el fognak menni, ezt meg kell akadályozni, kiszámítható pályaképet kell festeni.

A szerzõdéses legénységi állomány számával kapcsolatban elmondta: a haderõ életkori összetétele mûködési zavarokat okozhat. Különleges juttatásokkal kell alátámasztani a katonai hivatást. Amit a dokumentum rögzít, azt az állapotot legalább meg kell õrizni - tette hozzá Mészáros Géza.

A felvetésekre reagáló dr. Vadai Ágnes elmondta: a nõk magasabb beosztásba helyezésénél az a lényeg, hogy megfeleljen a beosztásra, alkalmas legyen a munka magas színvonalú elvégzésére. Az ,,összetorlódott rendszerrel” ellentétben olyan megoldás kell, amely a kötelezettségeket világosan meghatározó rendszert reálisan, világosan, értelmezhetõen valósítja meg.

A haderõ-átalakítás 2007. évi eseményeirõl Holp György mérnök ezredes adott áttekintést. A HM haderõtervezési fõosztályvezetõ-helyettese szóbeli kiegészítésében a 2118-as Kormányhatározatra is utalt. Ezt követõen dr. Vadai államtitkár arról beszélt, hogy a megváltozott biztonságpolitikai környezetben egy hatékony Magyar Honvédség mûködésének megvalósítása volt a cél.

A 2007-es esztendõ tapasztalatairól szóló írásbeli tájékoztatót kiegészítõ Holp ezredes szerint egyébként a két szervezési feladat végrehajtása során talán a legfontosabb cél az MH ÖHP megalakítása volt. Elhangzott az is, hogy a haderõ-átalakítás befejezõdése után - most már - a stabilizációval kell foglalkozni a katonáknak.

A HÉF elõtt szerepelt a honvédelmi tárca megújuló folyóiratairól és periodikáiról szóló tájékoztató is. Orgovány István, a HM Zrínyi Kommunikációs és Szolgáltató Kht. ügyvezetõje - egyebek mellett - elmondta, hogy a Magyar Honvéd magazin és az Új Honvédségi Szemle helyett létrejövõ tudományos igényû Nemzet és Biztonság címû lap ma már nem egy szûk, befelé kommunikáló lapokként értelmezhetõ periodikák, hanem arculatában, tartalmában is megváltozott, jól olvasható, a fiatal korosztály számára is szórakoztató. Az ügyvezetõ azt is elmondta, hogy a Magyar Honvéd 12.000 példányban, újfajta expediálási rendben jut el az olvasóközönséghez, ebbõl 6.000 példány ingyenesen megy a katonáknak.

A BEOSZ felvetésére reagáló államtitkár kiemelte: a jövõ akkor van, ha a múltat megbecsüljük. A HÉF kiemelt témáiról – ezt követõen is – beszámolhatna a lap. Napirend után - a munkavállalói oldal nevében - a Hosz elnöke megköszönte a HM KPÜ-nek azt a hatékony tevékenységet, amelyet a kereset-megállapodás elõkészítésében kifejtett. A következõ HÉF ülés március 19-én lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.