2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden a szakközépiskola-ügy, a haderő-átalakítás és a megújuló folyóiratok

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:43

A HÉF-en történt A Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) - február 20-i - ülésén, a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításával kapcsolatban napirend elõtti kérdést fogalmazott meg a Honvédszakszervezet (Hosz). A HM államtitkára jelenlétében lezajlott idei elsõ érdekegyeztetésen a Hosz-t Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök képviselte.

A Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum soros elnöke dr. Alkéri István dandártábornok, a HM fõosztályvezetõje volt, a munkaadói oldal ügyvivõjeként dr. Lakatos László mérnök vezérõrnagy, a HM fõosztályvezetõje, míg a munkavállalói oldal ügyvivõjeként Sipos Géza, a BEOSZ elnöke tevékenykedett. A honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte.

Napirend elõtt a HÉF 2008. évi 1. féléves munkarendjét fogadta el mindkét oldal, majd - ugyancsak napirend elõtt - dr. Vadai Ágnes értékelte a HM feladatszabó és értékelõ értekezletén elhangzottakat és a tárca, valamint a szakszervezetek közötti kereset-megállapodás tartalmát. A legfontosabb bejelentésnek az államtitkár azt tartotta, amikor a Bevetési Irány 2007 gyakorlaton – a miniszterelnök jelenlétében - a honvédelmi miniszter közölte, hogy a haderõ-átalakítás befejezõdött.

A parlamenti pártok között egyezség van a honvédelmi politikát, a fejlesztést illetõen. A külföldi szerepvállalás nagyon fontos, olyan területeken végez munkát, vállal missziót a Magyar Honvédség, ami nem közvetlenül függ össze a térség biztonságpolitikájával, persze továbbra is rendkívül lényeges a balkáni szerepvállalás. A 2008-as esztendõ legfontosabb céljai a humán stratégia, az életpálya-modell megvalósítása, valamint az õszi, Budapesten rendezendõ NATO-találkozó. Ez az év a nehézségek mellett mégis részben az ünnepléssel fog eltelni – mondta az államtitkár.

A HM államtitkára hozzászólásában a személyi állomány kereset-növelésére vonatkozó illetmény-megállapodás részleteit és a szolgálati idõpótlék bevezetésének jelentõségét is kiemelte. További lehetõségek rejlenek még a megállapodásban, további juttatásokkal is lehet még segíteni az állomány életét - az is nagyon fontos, hogy a teljes állományra vonatkozó a szerzõdés, a tárca vezetése pedig mindig nyitott lesz azokra a tárgyalásokra, amelyek a katonák és a közalkalmazottak érdekében zajlanak - tette hozzá a HM államtitkára.

Ezt követõen a soros elnök bejelentette, hogy a honvédségi nõtlenszállókkal és a kedvezményes üdültetéssel kapcsolatos napirendi témákat – az elõzetes tervektõl eltérõen, a munkavállalói oldal kérésére – késõbb tárgyalja a HÉF.

Napirend elõtt a Honvédszakszervezet képviselõje az írásban megfogalmazott, a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámítása kapcsán feltett kérdéssel összefüggésben azt kérte, hogy a HM alakítsa ki a végleges álláspontját. Dr. Heiling Ottó alelnök szerint mindez jelentõsen megkönnyítené az ügyben való eljárást.

A HM jogi fõosztályvezetõje elmondta, hogy a tárca a hatályos jogszabályokat veszi figyelembe, így tudni kell, hogy a közigazgatás egyetlen szervét sem kötelezi az LB döntése, ugyanakkor a jogerõs döntéseket végre fogja hajtani a HM. Cél, hogy minél gyorsabban fel legyen számolva ez a valóban nem kedvezõ helyzet, ennek érdekében pedig a HM megvizsgálja az eddigi jogerõs ítéleteket, s ezt követõen a lehetõ legrövidebb idõn belül kialakítja állásfoglalását - mondta dr. József Péter.

A 2007. évi átszervezések és létszámleépítések összegzett tapasztalatai, kiemelten a személyi állomány létszámának, összetételének alakulására, a humánpolitikai célkitûzések megvalósulására volt a témája dr. Lakatos László mérnök vezérõrnagy tájékoztatójának. A HM tervezési és koordinációs fõosztályvezetõje rövid szóbeli kiegészítést fûzött a napirendhez, majd az oldal véleményét a Honvédszakszervezet elnöke fogalmazta meg: ez az elemzõ anyag alkalmas arra, hogy a következõ idõszakra vonatkozó, elõremutató tapasztalatokat vonjunk le belõle.

Ha az elõmenetellel kapcsolatban elégedetlenek vagyunk, akkor változtatni szükséges, azonnali, illetve átmeneti intézkedéseket kell hozni. Új elõmeneteli rendszer kell – mondta Mészáros Géza. A Hosz elnöke hozzáfûzte: a csapatoknál a legénységi állomány rovására rossz az arány. Akiket drága pénzen kiképeztünk, el fognak menni, ezt meg kell akadályozni, kiszámítható pályaképet kell festeni.

A szerzõdéses legénységi állomány számával kapcsolatban elmondta: a haderõ életkori összetétele mûködési zavarokat okozhat. Különleges juttatásokkal kell alátámasztani a katonai hivatást. Amit a dokumentum rögzít, azt az állapotot legalább meg kell õrizni - tette hozzá Mészáros Géza.

A felvetésekre reagáló dr. Vadai Ágnes elmondta: a nõk magasabb beosztásba helyezésénél az a lényeg, hogy megfeleljen a beosztásra, alkalmas legyen a munka magas színvonalú elvégzésére. Az ,,összetorlódott rendszerrel” ellentétben olyan megoldás kell, amely a kötelezettségeket világosan meghatározó rendszert reálisan, világosan, értelmezhetõen valósítja meg.

A haderõ-átalakítás 2007. évi eseményeirõl Holp György mérnök ezredes adott áttekintést. A HM haderõtervezési fõosztályvezetõ-helyettese szóbeli kiegészítésében a 2118-as Kormányhatározatra is utalt. Ezt követõen dr. Vadai államtitkár arról beszélt, hogy a megváltozott biztonságpolitikai környezetben egy hatékony Magyar Honvédség mûködésének megvalósítása volt a cél.

A 2007-es esztendõ tapasztalatairól szóló írásbeli tájékoztatót kiegészítõ Holp ezredes szerint egyébként a két szervezési feladat végrehajtása során talán a legfontosabb cél az MH ÖHP megalakítása volt. Elhangzott az is, hogy a haderõ-átalakítás befejezõdése után - most már - a stabilizációval kell foglalkozni a katonáknak.

A HÉF elõtt szerepelt a honvédelmi tárca megújuló folyóiratairól és periodikáiról szóló tájékoztató is. Orgovány István, a HM Zrínyi Kommunikációs és Szolgáltató Kht. ügyvezetõje - egyebek mellett - elmondta, hogy a Magyar Honvéd magazin és az Új Honvédségi Szemle helyett létrejövõ tudományos igényû Nemzet és Biztonság címû lap ma már nem egy szûk, befelé kommunikáló lapokként értelmezhetõ periodikák, hanem arculatában, tartalmában is megváltozott, jól olvasható, a fiatal korosztály számára is szórakoztató. Az ügyvezetõ azt is elmondta, hogy a Magyar Honvéd 12.000 példányban, újfajta expediálási rendben jut el az olvasóközönséghez, ebbõl 6.000 példány ingyenesen megy a katonáknak.

A BEOSZ felvetésére reagáló államtitkár kiemelte: a jövõ akkor van, ha a múltat megbecsüljük. A HÉF kiemelt témáiról – ezt követõen is – beszámolhatna a lap. Napirend után - a munkavállalói oldal nevében - a Hosz elnöke megköszönte a HM KPÜ-nek azt a hatékony tevékenységet, amelyet a kereset-megállapodás elõkészítésében kifejtett. A következõ HÉF ülés március 19-én lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.