2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Aktuális ügyek és egészségügyi szolgáltatások

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:46

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumának (SZÉF) február 7-i ülésén a munkavállalói oldal ügyvivõje Balázs László, az FRDÉSZ alelnöke volt. Napirend elõtt kérdezte meg a munkavállalói oldal azt, hogy a hivatásos állományban lévõk mely biztosítóhoz fognak tartozni. A kérdésre reflektáló IRM szakállamtitkár kiemelte: amíg az egészségügyi törvény nem jelenik meg, addig nem tudni, a hivatásos jogviszonyban állók melyik biztosítóhoz tartoz(hat)nak!

Ezt követõen - már a napirend szerinti témák megtárgyalása során - dr. József Péter, a HM jogi fõosztályvezetõje az egészségügyi szolgáltatásokról szóló többtárcás rendeletrõl szóló elõterjesztésében - egyebek mellett - elmondta: a HM bevonta az egyeztetésekbe a szaktárcákat, melynek során sokszínû, egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmaztak meg. Az IRM azt jelezte, hogy nincs felhatalmazás az együttes rendeletre, mindenki állapodjon meg az ÁEK-val, valamint a HEK-kel, tehát nem támogatták az együttes rendeletet. A HM megkérdezte a MEH jogi koordinációs fõosztályát is, ezt követõen alakították ki azt az álláspontot, hogy HM rendelet szülessen, mely rendezheti az ÁEK és a HEK közötti feladatmegosztást is.

Az elõterjesztés során elhangzott az is, hogy ez (a rendelet) viszont más tárcák részére csak lehetõségként, nem pedig kötelezettségként lenne rögzítve. A lényeg, hogy a készülõ rendelet legyen összhangban a 175/2007-es kormányrendelettel. A fõosztályvezetõ elmondta, hogy a MEH szakállamtitkára sem kifogásolta, hogy HM rendelet legyen, de azt kérte, hogy a rendelet rögzítse a vizsgálatok formáit és rendjét.

Az elkészült rendelettervezet a kapacitások arányában osztja meg a feladatokat az ÁEK és a HEK között. A napi kapacitása 140/fõ/nap a HEK alkalmasság-vizsgálójának. A vizsgálatok ellenértékét (54 millió) viszont eddig még senki nem térítette meg. Szakmapolitikai egyeztetésre január 29-én került sor, a tárcáknak pedig ma ment ki a dokumentum. Óvatos optimizmussal, egy utolsó egyeztetés után kiadható – melléklettel, a fõbb vizsgálati csoporttal, árakkal együtt a rendelet - tette hozzá a HM jogi fõosztályvezetõje. Az elõterjesztésre reagáló Balázs László megfogalmazta:  a munkavállalók is jól tudják, hogy komoly pénzbe fog kerülni mindez, ám írásos tájékoztatást is kérnek e kérdésben.

Dr. Piros Attila: az ÁEK és a HEK részére a feladat átvétele óriási többletmunkát jelentett, de az eltérõ jogviszonyban lévõ kollégák esetében problémákat mindez még nem okozott, ezt követõen õ is megköszönte a HM emberfeletti és kollegális feladatellátását. A kormányzati oldal képviselõi még igen jelentõs viták elõtt állnak – tette hozzá az IRM szakállamtitkára.

Balázs László FRDÉSZ alelnök: Mi is köszönettel tartozunk a gigászi erõfeszítésekkel feladatukat ellátó szakembereknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.