2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Aktuális ügyek és egészségügyi szolgáltatások

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:46

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumának (SZÉF) február 7-i ülésén a munkavállalói oldal ügyvivõje Balázs László, az FRDÉSZ alelnöke volt. Napirend elõtt kérdezte meg a munkavállalói oldal azt, hogy a hivatásos állományban lévõk mely biztosítóhoz fognak tartozni. A kérdésre reflektáló IRM szakállamtitkár kiemelte: amíg az egészségügyi törvény nem jelenik meg, addig nem tudni, a hivatásos jogviszonyban állók melyik biztosítóhoz tartoz(hat)nak!

Ezt követõen - már a napirend szerinti témák megtárgyalása során - dr. József Péter, a HM jogi fõosztályvezetõje az egészségügyi szolgáltatásokról szóló többtárcás rendeletrõl szóló elõterjesztésében - egyebek mellett - elmondta: a HM bevonta az egyeztetésekbe a szaktárcákat, melynek során sokszínû, egymásnak ellentmondó véleményeket fogalmaztak meg. Az IRM azt jelezte, hogy nincs felhatalmazás az együttes rendeletre, mindenki állapodjon meg az ÁEK-val, valamint a HEK-kel, tehát nem támogatták az együttes rendeletet. A HM megkérdezte a MEH jogi koordinációs fõosztályát is, ezt követõen alakították ki azt az álláspontot, hogy HM rendelet szülessen, mely rendezheti az ÁEK és a HEK közötti feladatmegosztást is.

Az elõterjesztés során elhangzott az is, hogy ez (a rendelet) viszont más tárcák részére csak lehetõségként, nem pedig kötelezettségként lenne rögzítve. A lényeg, hogy a készülõ rendelet legyen összhangban a 175/2007-es kormányrendelettel. A fõosztályvezetõ elmondta, hogy a MEH szakállamtitkára sem kifogásolta, hogy HM rendelet legyen, de azt kérte, hogy a rendelet rögzítse a vizsgálatok formáit és rendjét.

Az elkészült rendelettervezet a kapacitások arányában osztja meg a feladatokat az ÁEK és a HEK között. A napi kapacitása 140/fõ/nap a HEK alkalmasság-vizsgálójának. A vizsgálatok ellenértékét (54 millió) viszont eddig még senki nem térítette meg. Szakmapolitikai egyeztetésre január 29-én került sor, a tárcáknak pedig ma ment ki a dokumentum. Óvatos optimizmussal, egy utolsó egyeztetés után kiadható – melléklettel, a fõbb vizsgálati csoporttal, árakkal együtt a rendelet - tette hozzá a HM jogi fõosztályvezetõje. Az elõterjesztésre reagáló Balázs László megfogalmazta:  a munkavállalók is jól tudják, hogy komoly pénzbe fog kerülni mindez, ám írásos tájékoztatást is kérnek e kérdésben.

Dr. Piros Attila: az ÁEK és a HEK részére a feladat átvétele óriási többletmunkát jelentett, de az eltérõ jogviszonyban lévõ kollégák esetében problémákat mindez még nem okozott, ezt követõen õ is megköszönte a HM emberfeletti és kollegális feladatellátását. A kormányzati oldal képviselõi még igen jelentõs viták elõtt állnak – tette hozzá az IRM szakállamtitkára.

Balázs László FRDÉSZ alelnök: Mi is köszönettel tartozunk a gigászi erõfeszítésekkel feladatukat ellátó szakembereknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.