2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sikeres a LIGA aláírásgyűjtési akciója

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:47

Gaskó István a LIGA Szakszervezetek (LIGA) székházában február 10-én megtartott sajtótájékoztatón – több civil szervezet vezetõjének jelenlétében – bejelentette, hogy példa nélküli eredmény született: a parlamenti végszavazás elõtt összegyûlt a népszavazás kiírásához szükséges aláírás-mennyiség csaknem kétszerese. A LIGA elnöke azt is elmondta, hogy továbbra is minden olyan erõ támogatását elfogadja a konföderáció, amely erõsíti a kezdeményezést, de nem kér érte semmit. Az aláírásgyûjtés április 12-ig folytatódik...

A február 11-i parlamenti szavazás elõtt egy nappal lebonyolított sajtótájékoztatón a kezdeményezõ Albert Zsolt és a LIGA Szakszervezetek vezetõje mellett a TB Mentõk, a Levegõ Munkacsoport, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum Szociális Kerekasztala, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) képviselõi is részt vettek.

A nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselõi elõtt elhangzott, hogy legitim társadalmi akaratot fejez ki a népszavazási kezdeményezésért indított, s eddig mintegy háromszázhatvanezer aláírást összegyûjtõ akció.

Csak a LIGA Szakszervezetek által összegyûjtött mintegy 217 ezer aláírás között több kisebb-nagyobb civil szervezet, de magánemberek, háziasszonyok, diákok is megjelentek a LIGA irodájában. Valóságos népmozgalom alakult ki, feltámadt a civil társadalom, hiszen eddig csak politikai pártok tudtak hasonló eredményt produkálni. Az aláírásgyûjtés április 12-ig folytatódik, jelenleg is több százezer olyan aláírás van összegyûjtve, melyek még nem érkeztek be a LIGA székházába. Szeretnénk, ha az õszi referendumon tovább erõsítené ez a szám a részvételi arányt – hangsúlyozta Gaskó István, a LIGA elnöke.

A LIGA szakszervezetek elnöke elmondta azt is: teljesen mindegy, hogy mi szerepel a törvény preambulumában, ez a törvény – ha életbe lép – a több biztosítós, üzleti alapon mûködõ egészségügy mellett szól(na). A LIGA visszautasítja a Kormány ,,tájékoztató”-nak nevezett kampányát, hiszen a népszavazásról szóló törvény tiltja, hogy a végrehajtó hatalom befolyásolja a szavazókat.

Albert Zsolt, a népszavazást kezdeményezõ házaspár tagja hangsúlyozta: meghatottan állok a nép akarata elõtt, remélhetõleg meg is tudjuk akadályozni a törvény életbe lépését, a társadalom megmozdult, a társadalombiztosítás privatizációját meg fogjuk akadályozni.

Közben az Országgyûlés február 11-én elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt 203 igen, 173 nem szavazattal - jelentette be Szili Katalin házelnök. A törvényjavaslatról a képviselõk a Fidesz kezdeményezésére név szerint nyilvánítottak véleményt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciusban 1 296 509 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 21,7%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és 10,5%-kal több, mint 2019 márciusában. Ezzel a Budapest Airport több, mint 3,4 millió utas kezelésével zárta az első negyedévet, 10,2%-kal túlszárnyalva a járvány előtti rekordévet.

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.