2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szentendrei megállapodás

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:54

Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke 2008. február 6-án együttmûködési megállapodást írt alá dr. Isaszegi János mk. vezérõrnaggyal, az MH Központi Kiképzõ Bázis parancsnokával, valamint dr. Kovács Tibor mk. ezredessel, az MH  Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképzõ Iskola igazgatójával. Az eseményen megjelent Szenes Zoltán, a HONVÉD Önkéntes és Magánnyugdíj-pénztár ügyvezetõ igazgatója is, aki hasonló tartalmú megállapodást szignált a katonai szervezetek vezetõivel.  Az eseményen a Hosz több vezetõ tisztségviselõje – Gáspár Tamásné elnökségi tag, Takács István területi ügyvivõ, valamint Jáger Tibor tag- és szolgáltatásszervezõ – is jelen volt.

Az együttmûködési megállapodások ma is jól mûködõ kapcsolatokat szentesítenek, hiszen eddig is lehetõség nyílt arra, hogy a Honvédszakszervezet - illetve a HONVÉD nyugdíjpénztár vezetõi és munkatársaik – ismertessék a katonák érdekvédelmi szervezetének tevékenységét, a Hosz és a pénztár által nyújtott szolgáltatások elõnyeit. A jövõben mindez még szervezettebb formában történik, s az aláírók meggyõzõdése, hogy az élénkebb, átfogóbb kontaktusoknak köszönhetõen elõsegíthetik a katonák – különös tekintettel a szerzõdéses állomány, valamint a tiszthelyettesek – élet- és munkakörülményeinek minõségi javítását.

A találkozó bevezetõjeként Isaszegi János mk. vezérõrnagy ismertette meg a jelenlévõkkel a bázis létrejöttének körülményeit, szervezeti felépítését. Eszerint a szentendrei szervezet békeidõben a szerzõdéses állomány alapkiképzésével foglalkozik, s hasonló feladatot lát el a katonai szakképzettséggel nem rendelkezõk esetében is. A bázison szolgálatot teljesítõ katonák készenléti feladatot is ellátnak, ezért válságkezelés idején rövidített idejû kiképzést kapnak. A vezérõrnagy kiemelten foglalkozott a szerzõdéses állomány gondjaival: álláspontja szerint az alacsony munkabér és a lakhatás problémája egyaránt csökkenti a honvédség megtartó képességét. A katonák gondjainak megoldása azonban nem lehet csak a parancsnokok feladata, ezért e téren is számít a Honvédszakszervezet partneri együttmûködésére. Az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképzõ Iskola feladatairól Kovács Tibor mk. ezredes tájékoztatta a jelenlévõket – õ egyébként tavaly december 1-jétõl tölti be az intézmény igazgatói tisztét. Mint elmondta, az OKJ-s oktatás keretében normál és keresztféléves képzés zajlik, s az idegen nyelvek elsajátítására nagy gondot fordítanak: ennek haszna a külföldi kiküldetéseknél és a majdani civil életben is jelentkezik. Megtudhattuk többek között, hogy az iskolában elõmeneteli tanfolyamok is vannak: ezek általános vagy szakmai kurzust jelentenek. A szakképzõ iskola irányítója az aláírás kapcsán hangsúlyozta: az együttmûködés mindkét fél számára hasznos és eredményes lesz, s örömmel tesz eleget a megállapodásban rögzített feladatainak.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke tájékoztatójában ismertette az általa irányított szervezet feladatait, struktúráját, a Katonákért Alapítvány eredményeit és az Egység Kft. szolgáltatásait.   Szólt az érdekegyeztetés különbözõ fórumairól - kiemelten a HÉF-rõl - majd ismertette a szövetségi - FRDÉSZ, Liga – kapcsolatokat, ezek jelentõségét. Köszönetét fejezte ki a házigazdáknak azért a lehetõségért, hogy a katonák már a szolgálati idejük megkezdésekor megismerkedhetnek a Honvédszakszervezet tevékenységével, s az itt kapott információk alapján dönthetnek csatlakozási szándékukról. Mészáros Géza elmondta: a Hosz szorgalmazza a szolgálati elõmenetellel kapcsolatos jogszabályok - az érintettek számára kedvezõ - módosítását.

- Alapvetõ célunk a katonák élet-és munkakörülményeinek állandó javítása. E feladatunk kapcsán több sikerrõl is beszámolhatok - az elmúlt évben kiosztott üdülési csekk, a ruházati pénzek kifizetése ugyan javított a jövedelmi viszonyokon, ám mégsem lehetünk elégedettek. Magunk is érzékeljük a szerzõdéses katonák gondjait, ezért a már második alkalommal megrendezett hódmezõvásárhelyi találkozón a tárca irányítóit is szembesítettük az állomány ezen részének problémáival. Úgy gondolom egyébként: a vezetõk morális magatartása önmagában is elõsegítheti a katonák közérzetének javulását, a Hosz érdekvédelmi tevékenységének sikerét.

Az aláírási ceremónián jelen volt két helyi Hosz alapszervezeti vezetõ: Weisz Tibor (képünkön jobbra) és Balázs Vilmos (képünkön balra) is, akik ugyancsak a megállapodás fontosságát emelték ki. Elmondták, hogy évtizedes szakszervezeti tevékenységüket koronázta meg ez az esemény, s bár korábban sem voltak konfliktusaik parancsnokaikkal, a jelenlegi helyzetük optimális feltételeket biztosít az érdekvédelmi munkához.

- A Szentendrére érkezõ bajtársak szívesen veszik a szakszervezeti tájékoztatókat, s nem ritka az olyan rendezvényünk, amelynek végén valamennyien aláírják a belépési nyilatkozatot. A napi leterheltség mellett a késõbbiekben ugyan ritkábban fogunk hasonlóan szervezett formában találkozni, de mindig nyitottak vagyunk konzultációra, problémáik meghallgatására. Az egyedi gondok megoldásában sem maradunk magunkra, hiszen a parancsnokok is szívükön viselik a katonák sorsát. Azt azonban mi is érzékeljük, hogy sok a „potyautas”, vagyis az állomány egy része csak haszonélvezõje a szakszervezet által kivívott sikereknek, ám formailag nem kíván hozzánk csatlakozni. A Hosz eredményei ugyanakkor kitûnõ propagandát jelentenek, hiszen szinte minden évben éri valamilyen meglepetés a katonákat:  2007-ben az üdülési csekk juttatása jelentett például plusz bevételt.

Szenes Zoltán, a Honvéd Önkéntes - és Magánnyugdíj Pénztár igazgatója a megállapodás aláírása apropóján elmondta:

- A pénztár számára is rendkívül fontos a most szignált együttmûködési megállapodás, hiszen a szentendrei két bázis kiválóan alkalmas arra, hogy az elsõ – honvédséggel kapcsolatos, ám esetenként a magánszférát is érintõ - információkkal ellássuk a katonákat. Jelenleg hatvanötezer tagunk van: a magánpénztárban huszonkétezer, az önkéntesben pedig negyvenháromezer tag vagyonával rendelkezünk. Az általunk kezelt portfólió értéke meghaladja a hetvenkétmilliárd forintot, melyet három vagyonkezelõ bevonásával vegyes befektetésekben kamatoztatunk. Mint ismeretes, tíz év után a tõkét – kamataival együtt - ki lehet venni a pénztárból, de más kedvezõ konstrukciókkal is rendelkezünk. Talán kevésbé köztudott, hogy tagjainknak igény esetén kölcsönt is biztosítunk. Mûködési költségünk egyébként meglehetõsen alacsony, így az önköltségünk sem éri el a más pénztáraknál megszokott nagyságrendet.

A szentendrei bázis és iskola a Honvédszakszervezetnek és a pénztárnak is fontos partnere – tavaly itt háromszáz belépõt regisztráltunk. A megállapodásnak köszönhetõen a jövõben a pontos tervezés a koordinációt is megkönnyíti. A találkozók gyakorisága intenzív információáramlást tesz majd lehetõvé, s a különbözõ szolgáltatásokat ennek megfelelõen könnyebben tudjuk értékesíteni – részben a Honvédszakszervezet tapasztalatai alapján. A tagszervezésben hasonló munkát, hasonló érdekeltséget vélek felfedezni mindkét szervezetnél, s abban bízom, hogy kölcsönösen erõsíteni tudjuk egymást.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.