2024. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Áthidaló kölcsön a banki hitel kiváltására

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:55

Miután várakozási idõhöz kötött a magánerõs lakástámogatásnál a munkáltatói kölcsönhöz és a vissza nem térítendõ juttatáshoz történõ hozzáférés, valamilyen áthidaló megoldást kellett alkalmazni, hogy ne essenek el a katonák a lakásszerzés lehetõségétõl. Most a HM és a Hosz szándéka valóra vált, már a Magyar Közlönyben is megjelent az áthidaló kölcsön igénybe vételét szabályozó HM lakásrendelet. A témáról Both István ny. ezredessel, a HM lakásfelügyeleti és építéshatósági osztályvezetõjével készítettünk interjút.

- Osztályvezetõ Úr! Mi a rendelet lényege, illetve hogyan fog mûködni a banki hitel kiváltására vonatkozó áthidaló kölcsön?

- Eddig csak jóval késõbb tudta teljesíteni a HM tárca a támogatáshoz jutást, ezért dolgoztuk ki - a Honvédszakszervezet felvetésére - azt a megoldást, amely módosította a korábbi lakásrendeletet. E szerint (HM 2/2008.01.30.), ha valaki olyan kényszerhelyzetbe kerül, hogy nem tudja kivárni azt az idõt, amit a támogatás nyújtására visszaigazolnak, s ezért banki kölcsönt kénytelen felvenni, akkor 2 éven belül a bankkölcsön kiváltására munkáltatói kölcsönt vehet igénybe. Ez a lehetõség egyébként február 7-ével nyílt meg: aki most várakozó listán van, de határidõhöz kötött a fizetési kötelezettsége, s ezért banki kölcsönt vesz igénybe, igényelheti, hogy a benyújtott dokumentumok alapján a bankkölcsön kiváltására kapja meg a munkáltatói kölcsönt.

- Mekkora az igényelhetõ összeg és mikortól lehet ezzel élni?

- Aki már 2007-ben beadta igényét, annak 4.048.000 Ft, idén viszont nõtt a köztisztviselõi illetményalap, ezért a támogatás összege maximálisan 4. 251. 500 Ft. lehet. Ezzel a lehetõséggel a HM rendelet megjelenésétõl, tehát február 7-tõl lehet élni.

Az osztályvezetõtõl azt is megtudtuk, hogy a vissza nem térítendõ juttatást nem lehet a kölcsön kiváltására igénybe venni, de a munkáltatói kölcsönt igen. Az is fontos, hogy a HM nem automatikusan nyújtja ezt a kölcsönt a banki hitel kiváltására, hanem a kérelmezõnek külön kérnie kell, hogy a banki hitel kiváltására venné igénybe, s csatolni kell a kérelemhez az adott bankkal kötött szerzõdés dokumentumait is.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Hosz-szal kapcsolatban álló ELLA Bank megtette ajánlatát, ez a pénzintézet akar közremûködni az ügylet lebonyolításában. Amennyiben a szakszervezet ezt a vonalat is megerõsíti, akkor ez is a katonák érdekeit fogja hatékonyan szolgálni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.