2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Áthidaló kölcsön a banki hitel kiváltására

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:55

Miután várakozási idõhöz kötött a magánerõs lakástámogatásnál a munkáltatói kölcsönhöz és a vissza nem térítendõ juttatáshoz történõ hozzáférés, valamilyen áthidaló megoldást kellett alkalmazni, hogy ne essenek el a katonák a lakásszerzés lehetõségétõl. Most a HM és a Hosz szándéka valóra vált, már a Magyar Közlönyben is megjelent az áthidaló kölcsön igénybe vételét szabályozó HM lakásrendelet. A témáról Both István ny. ezredessel, a HM lakásfelügyeleti és építéshatósági osztályvezetõjével készítettünk interjút.

- Osztályvezetõ Úr! Mi a rendelet lényege, illetve hogyan fog mûködni a banki hitel kiváltására vonatkozó áthidaló kölcsön?

- Eddig csak jóval késõbb tudta teljesíteni a HM tárca a támogatáshoz jutást, ezért dolgoztuk ki - a Honvédszakszervezet felvetésére - azt a megoldást, amely módosította a korábbi lakásrendeletet. E szerint (HM 2/2008.01.30.), ha valaki olyan kényszerhelyzetbe kerül, hogy nem tudja kivárni azt az idõt, amit a támogatás nyújtására visszaigazolnak, s ezért banki kölcsönt kénytelen felvenni, akkor 2 éven belül a bankkölcsön kiváltására munkáltatói kölcsönt vehet igénybe. Ez a lehetõség egyébként február 7-ével nyílt meg: aki most várakozó listán van, de határidõhöz kötött a fizetési kötelezettsége, s ezért banki kölcsönt vesz igénybe, igényelheti, hogy a benyújtott dokumentumok alapján a bankkölcsön kiváltására kapja meg a munkáltatói kölcsönt.

- Mekkora az igényelhetõ összeg és mikortól lehet ezzel élni?

- Aki már 2007-ben beadta igényét, annak 4.048.000 Ft, idén viszont nõtt a köztisztviselõi illetményalap, ezért a támogatás összege maximálisan 4. 251. 500 Ft. lehet. Ezzel a lehetõséggel a HM rendelet megjelenésétõl, tehát február 7-tõl lehet élni.

Az osztályvezetõtõl azt is megtudtuk, hogy a vissza nem térítendõ juttatást nem lehet a kölcsön kiváltására igénybe venni, de a munkáltatói kölcsönt igen. Az is fontos, hogy a HM nem automatikusan nyújtja ezt a kölcsönt a banki hitel kiváltására, hanem a kérelmezõnek külön kérnie kell, hogy a banki hitel kiváltására venné igénybe, s csatolni kell a kérelemhez az adott bankkal kötött szerzõdés dokumentumait is.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Hosz-szal kapcsolatban álló ELLA Bank megtette ajánlatát, ez a pénzintézet akar közremûködni az ügylet lebonyolításában. Amennyiben a szakszervezet ezt a vonalat is megerõsíti, akkor ez is a katonák érdekeit fogja hatékonyan szolgálni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.