2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Áthidaló kölcsön a banki hitel kiváltására

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:55

Miután várakozási idõhöz kötött a magánerõs lakástámogatásnál a munkáltatói kölcsönhöz és a vissza nem térítendõ juttatáshoz történõ hozzáférés, valamilyen áthidaló megoldást kellett alkalmazni, hogy ne essenek el a katonák a lakásszerzés lehetõségétõl. Most a HM és a Hosz szándéka valóra vált, már a Magyar Közlönyben is megjelent az áthidaló kölcsön igénybe vételét szabályozó HM lakásrendelet. A témáról Both István ny. ezredessel, a HM lakásfelügyeleti és építéshatósági osztályvezetõjével készítettünk interjút.

- Osztályvezetõ Úr! Mi a rendelet lényege, illetve hogyan fog mûködni a banki hitel kiváltására vonatkozó áthidaló kölcsön?

- Eddig csak jóval késõbb tudta teljesíteni a HM tárca a támogatáshoz jutást, ezért dolgoztuk ki - a Honvédszakszervezet felvetésére - azt a megoldást, amely módosította a korábbi lakásrendeletet. E szerint (HM 2/2008.01.30.), ha valaki olyan kényszerhelyzetbe kerül, hogy nem tudja kivárni azt az idõt, amit a támogatás nyújtására visszaigazolnak, s ezért banki kölcsönt kénytelen felvenni, akkor 2 éven belül a bankkölcsön kiváltására munkáltatói kölcsönt vehet igénybe. Ez a lehetõség egyébként február 7-ével nyílt meg: aki most várakozó listán van, de határidõhöz kötött a fizetési kötelezettsége, s ezért banki kölcsönt vesz igénybe, igényelheti, hogy a benyújtott dokumentumok alapján a bankkölcsön kiváltására kapja meg a munkáltatói kölcsönt.

- Mekkora az igényelhetõ összeg és mikortól lehet ezzel élni?

- Aki már 2007-ben beadta igényét, annak 4.048.000 Ft, idén viszont nõtt a köztisztviselõi illetményalap, ezért a támogatás összege maximálisan 4. 251. 500 Ft. lehet. Ezzel a lehetõséggel a HM rendelet megjelenésétõl, tehát február 7-tõl lehet élni.

Az osztályvezetõtõl azt is megtudtuk, hogy a vissza nem térítendõ juttatást nem lehet a kölcsön kiváltására igénybe venni, de a munkáltatói kölcsönt igen. Az is fontos, hogy a HM nem automatikusan nyújtja ezt a kölcsönt a banki hitel kiváltására, hanem a kérelmezõnek külön kérnie kell, hogy a banki hitel kiváltására venné igénybe, s csatolni kell a kérelemhez az adott bankkal kötött szerzõdés dokumentumait is.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Hosz-szal kapcsolatban álló ELLA Bank megtette ajánlatát, ez a pénzintézet akar közremûködni az ügylet lebonyolításában. Amennyiben a szakszervezet ezt a vonalat is megerõsíti, akkor ez is a katonák érdekeit fogja hatékonyan szolgálni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.