2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Értékelés és feladatszabás

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:57

A honvédelmi miniszter éves értékelõ és feladatszabó értekezletén dr. Szekeres Imre - egyebek mellett - kijelentette: 2007-ben korszerû, önkéntes és hivatásos haderõ jött létre. Fegyelmezett és jól képzett, öntudatos katonák alkotják a mai Magyar Honvédséget. Az értékelõ állománygyûlésen Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet.

A HM és a Magyar Honvédség vezetõi állománya elõtt a honvédelmi miniszter - egyebek mellett - kijelentette: hazánk biztonságát az határozza meg, hogy a NATO és az EU tagjaként geopolitikai helyzetünk stabil. Ma már az együttmûködés és a kooperáció jellemzi mindennapjainkat, kiemelkedõen eleget teszünk a szövetségi kihívásoknak, védelmi képességeink a kor színvonalának megfelelõek.

A Magyar Köztársaság katonai stratégiájának kidolgozásával kapcsolatban dr. Szekeres Imre aláhúzta: a fõ veszély nem a hagyományos katonai fenyegetések formájában van jelen. 2007 mérföldkõ volt a Magyar Honvédség történetében, hiszen az októberi Bevetési Irány gyakorlattal szimbolikusan is befejezõdött a 18 éve tartó haderõreform. Végbement a személyi állomány fiatalítása, ma már energikus, kiválóan felkészült tisztek vezetik a szerzõdéses katonákat, akiknek a harckészsége messze meghaladja a volt sorállományú katonák képességeit.

A célokat hiánytalanul sikerült teljesíteni, megszûntek a párhuzamosságok, az MH ÖHP megalakítása is jó döntés volt, a parancsnokság vezetése stabil, új katonai kultúra jött létre. A költségvetési gazdálkodás hatékonysága is biztosítva van, emellett az ügynökségek is maximálisan biztosítják a mûködési feltételeket. Jelenleg 35 hadrendi elemmel látjuk el az ország védelmét. A katonai egészségügyi feladatokat korszerû eszközökkel biztosítjuk, az ÁEK megalakítása igazán nagy kihívás volt, de a HEK is nagy szerepet vállal az egységes és komoly feladatokból - tette hozzá a tárca vezetõje.

A honvédelmi miniszter jelentõs eredménynek nevezte, hogy az Országgyûlés elfogadta a Magyar Honvédség hosszú távú fejlesztésére vonatkozó irányelveket. Elhangzott, hogy az 5 parlamenti képviselõcsoport közös álláspontra, konszenzusra helyezkedett, s ez garancia lehet.

A professzionális haderõvel kapcsolatban a miniszter kiemelte: nagy távolságra bevethetõ önkéntes haderõt alakítunk ki, s ezzel az expedíciós elemeket erõsítjük. Az országgyûlési határozatban egyébként a fejlesztések védelmi háttere is megjelenik, s ma már a NATO tagállamok átlagának megfelelõ arányhoz közelít a magyar védelmi büdzsé. Tavaly a fejlesztésekre fordított költségvetés a teljes honvédelmi költségvetés 22,4%-a volt, idén a GDP 1,2%-át teszi ki ugyanez a tétel, ami fontos, hogy ennek több mint 20%-a idén is a technikai fejlesztésre lesz fordítva.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy átgondoltan és hosszú távra kell tervezni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: fontosnak tartottuk, hogy rögzítsük azok nyugdíját, akik 20 év szolgálati viszonnyal már rendelkeznek, de tovább akarnak szolgálni, ezzel a tapasztalatokat vettük figyelembe, azt honoráltuk. Az új illetményelem, a szolgálati idõpótlék bevezetése, és az érdekképviseletekkel aláírt kereset-megállapodás is ezt rögzíti. Csakis így produkálható a megfelelõ emberi erõforrás biztosítása.

A miniszter beszélt még a toborzási adatokról: úgy kell biztosítani a szükséges utánpótlást, hogy a fiatal katonák maximálisan feleljenek meg az elõírt feltételeknek, vagyis a legjobbak kerüljenek a Magyar Honvédség állományába.

Dr. Szekeres Imre beszélt a missziós szerepvállalásról, a balkáni, a koszovói küldetésrõl, majd az afganisztáni újjáépítési csoport, és a különleges mûveleti feladatokról is.

A feladatok tehát világosak, a stabilitás azonban nem változatlanságot jelent. Hozzá kell járulnunk a hatékony és erõs NATO szerepvállaláshoz. A szervezeti átalakítás véget ért, most a képességek fejlesztésén van a sor. Szükséges módosítani a humán stratégiát is, a katonaállomány jelenlegi színvonalát õrizni, javítani kell - mondta a miniszter.

Ezt követõen a jövõbeni technikai fejlesztés részleteirõl adott áttekintést, majd azt mondta, hogy külön figyelmet fordít a HM vezetése a képességek megóvására és a civil-katonai kapcsolatokra, valamint a lélektani mûveletekre is. A képességfejlesztés kapcsán külön szólt a légierõrõl, - mint mondta - ma már csúcstechnikával biztosítjuk a haza védelmét. A Gripen-program különleges modernizációt jelent, mely 2010-tõl már önmaga biztosíthatja hazánk légterének korszerû védelmét. Ezt követõen a pápai feladatokról és a szállítógépek cseréjének elõkészületeirõl is szólt, majd a költséghatékonyság fontosságát húzta alá.

319,7 milliárdnyi összeg lesz a Magyar Honvédség 2008. évi költségvetése - mondta a miniszter. A többpólusú lakhatási rendszert is tovább fejlesztjük még az idén - tette hozzá. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel kapcsolatban kijelentette: a Bolyai átköltözésével egykampuszos oktatás fog megvalósulni.

A 2008-as esztendõ kiemelt eseményei közül fontosnak tartotta megemlíteni: hazánkban lesz idén a NATO védelmi miniszteri találkozója, de az sem lényegtelen, hogy 2011 elsõ félévében Magyarország lesz az EU soros elnöke, mindkét feladatra fel kell készülni. 2008 középpontjában a hagyományápolás, a szellemi erõ formálása, a társadalmi elfogadottság nívójának emelése, a nemzeti azonosságtudat elmélyítése kerül. Az idei év a fejlesztések és a hagyományok elõtti tisztelgés éve lesz. Lelkiismeretes feladatellátást várok el - fejezte be gondolatait dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Ezt követõen - már zárt ülésen - Havril András vezérezredes, a HM HVK fõnöke értékelte a 2007-es esztendõt, majd feladatot is szabott a 2008-as évre vonatkozólag.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.