2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Értékelés és feladatszabás

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:57

A honvédelmi miniszter éves értékelõ és feladatszabó értekezletén dr. Szekeres Imre - egyebek mellett - kijelentette: 2007-ben korszerû, önkéntes és hivatásos haderõ jött létre. Fegyelmezett és jól képzett, öntudatos katonák alkotják a mai Magyar Honvédséget. Az értékelõ állománygyûlésen Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet.

A HM és a Magyar Honvédség vezetõi állománya elõtt a honvédelmi miniszter - egyebek mellett - kijelentette: hazánk biztonságát az határozza meg, hogy a NATO és az EU tagjaként geopolitikai helyzetünk stabil. Ma már az együttmûködés és a kooperáció jellemzi mindennapjainkat, kiemelkedõen eleget teszünk a szövetségi kihívásoknak, védelmi képességeink a kor színvonalának megfelelõek.

A Magyar Köztársaság katonai stratégiájának kidolgozásával kapcsolatban dr. Szekeres Imre aláhúzta: a fõ veszély nem a hagyományos katonai fenyegetések formájában van jelen. 2007 mérföldkõ volt a Magyar Honvédség történetében, hiszen az októberi Bevetési Irány gyakorlattal szimbolikusan is befejezõdött a 18 éve tartó haderõreform. Végbement a személyi állomány fiatalítása, ma már energikus, kiválóan felkészült tisztek vezetik a szerzõdéses katonákat, akiknek a harckészsége messze meghaladja a volt sorállományú katonák képességeit.

A célokat hiánytalanul sikerült teljesíteni, megszûntek a párhuzamosságok, az MH ÖHP megalakítása is jó döntés volt, a parancsnokság vezetése stabil, új katonai kultúra jött létre. A költségvetési gazdálkodás hatékonysága is biztosítva van, emellett az ügynökségek is maximálisan biztosítják a mûködési feltételeket. Jelenleg 35 hadrendi elemmel látjuk el az ország védelmét. A katonai egészségügyi feladatokat korszerû eszközökkel biztosítjuk, az ÁEK megalakítása igazán nagy kihívás volt, de a HEK is nagy szerepet vállal az egységes és komoly feladatokból - tette hozzá a tárca vezetõje.

A honvédelmi miniszter jelentõs eredménynek nevezte, hogy az Országgyûlés elfogadta a Magyar Honvédség hosszú távú fejlesztésére vonatkozó irányelveket. Elhangzott, hogy az 5 parlamenti képviselõcsoport közös álláspontra, konszenzusra helyezkedett, s ez garancia lehet.

A professzionális haderõvel kapcsolatban a miniszter kiemelte: nagy távolságra bevethetõ önkéntes haderõt alakítunk ki, s ezzel az expedíciós elemeket erõsítjük. Az országgyûlési határozatban egyébként a fejlesztések védelmi háttere is megjelenik, s ma már a NATO tagállamok átlagának megfelelõ arányhoz közelít a magyar védelmi büdzsé. Tavaly a fejlesztésekre fordított költségvetés a teljes honvédelmi költségvetés 22,4%-a volt, idén a GDP 1,2%-át teszi ki ugyanez a tétel, ami fontos, hogy ennek több mint 20%-a idén is a technikai fejlesztésre lesz fordítva.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy átgondoltan és hosszú távra kell tervezni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: fontosnak tartottuk, hogy rögzítsük azok nyugdíját, akik 20 év szolgálati viszonnyal már rendelkeznek, de tovább akarnak szolgálni, ezzel a tapasztalatokat vettük figyelembe, azt honoráltuk. Az új illetményelem, a szolgálati idõpótlék bevezetése, és az érdekképviseletekkel aláírt kereset-megállapodás is ezt rögzíti. Csakis így produkálható a megfelelõ emberi erõforrás biztosítása.

A miniszter beszélt még a toborzási adatokról: úgy kell biztosítani a szükséges utánpótlást, hogy a fiatal katonák maximálisan feleljenek meg az elõírt feltételeknek, vagyis a legjobbak kerüljenek a Magyar Honvédség állományába.

Dr. Szekeres Imre beszélt a missziós szerepvállalásról, a balkáni, a koszovói küldetésrõl, majd az afganisztáni újjáépítési csoport, és a különleges mûveleti feladatokról is.

A feladatok tehát világosak, a stabilitás azonban nem változatlanságot jelent. Hozzá kell járulnunk a hatékony és erõs NATO szerepvállaláshoz. A szervezeti átalakítás véget ért, most a képességek fejlesztésén van a sor. Szükséges módosítani a humán stratégiát is, a katonaállomány jelenlegi színvonalát õrizni, javítani kell - mondta a miniszter.

Ezt követõen a jövõbeni technikai fejlesztés részleteirõl adott áttekintést, majd azt mondta, hogy külön figyelmet fordít a HM vezetése a képességek megóvására és a civil-katonai kapcsolatokra, valamint a lélektani mûveletekre is. A képességfejlesztés kapcsán külön szólt a légierõrõl, - mint mondta - ma már csúcstechnikával biztosítjuk a haza védelmét. A Gripen-program különleges modernizációt jelent, mely 2010-tõl már önmaga biztosíthatja hazánk légterének korszerû védelmét. Ezt követõen a pápai feladatokról és a szállítógépek cseréjének elõkészületeirõl is szólt, majd a költséghatékonyság fontosságát húzta alá.

319,7 milliárdnyi összeg lesz a Magyar Honvédség 2008. évi költségvetése - mondta a miniszter. A többpólusú lakhatási rendszert is tovább fejlesztjük még az idén - tette hozzá. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel kapcsolatban kijelentette: a Bolyai átköltözésével egykampuszos oktatás fog megvalósulni.

A 2008-as esztendõ kiemelt eseményei közül fontosnak tartotta megemlíteni: hazánkban lesz idén a NATO védelmi miniszteri találkozója, de az sem lényegtelen, hogy 2011 elsõ félévében Magyarország lesz az EU soros elnöke, mindkét feladatra fel kell készülni. 2008 középpontjában a hagyományápolás, a szellemi erõ formálása, a társadalmi elfogadottság nívójának emelése, a nemzeti azonosságtudat elmélyítése kerül. Az idei év a fejlesztések és a hagyományok elõtti tisztelgés éve lesz. Lelkiismeretes feladatellátást várok el - fejezte be gondolatait dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Ezt követõen - már zárt ülésen - Havril András vezérezredes, a HM HVK fõnöke értékelte a 2007-es esztendõt, majd feladatot is szabott a 2008-as évre vonatkozólag.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.