2024. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vadászíjászok és igazlátók Szentesen

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:44

Az idei évben is Szentes környékén rendezte meg a Honvéd Rákóczi Sportegyesület (HRSE) és szakszervezetünk szentesi alapszervezete a 3D-s vadászíjász versenyt. A szeptember 11-i sportesemény elsõsorban az íjászatot kedvelõ katonáknak került megrendezésre, mivel azonban a szervezõk ez alkalommal is nyitottá tették a bajnokságot, számos civil – közöttük 3 hölgyversenyzõ – is megjelent a Tisza-parti gyakorlótéren. Újabb gyõzelme után a II. Rákóczi Ferenc vadászíjász vándorkupát továbbra is a hódmezõvásárhelyi csapat õrizheti.

Annak idején Varga Sándor csoportvezetõ gondolata volt, hogy a vadászíjászok részére versenyt szervezzenek Szentes környékén. A gondolatot tett követte, a Honvédszakszervezet, Varga Árpád, a helyi alapszervezet vezetõje és természetesen a Mûszaki Zászlóalj parancsnoksága is a kezdeményezés mellé állt, s így 2008-ban már az elsõ sportbajnokságot le is bonyolították, a kupa a szomszédváré, a hódmezõvásárhelyi íjászoké lett.

A verseny egyik szervezõjétõl, Lõrincz Gábortól a helyszínen megtudtuk, hogy Szentesen, a Tisza ártér, 2.sz dobató pályán 16 db 3D-s állatcél várt a versenyzõkre. Az immár 5 szakosztállyal rendelkezõ HRSE alelnöke azt is elmondta, hogy a második alkalommal lebonyolított versenyre – az ország szinte mindegyik szegletébõl, Tatától Hódmezõvásárhelyig – mintegy 45 sportíjász érkezett.

A résztvevõk szerint is igazán technikás – mintegy 800 méteres – pályán a fedett, a környezetbe rejtett, élethû célok (vaddisznó, nyúl, róka) komoly próbára tették az íjászokat. Az ideális feltételek között lebonyolított vándorkupát csigás 3D, csigás CU, vadászreflex (stabil használata nem megengedett), tradicionális, ezen belül felnõtt, férfi és nõi bontásban kategorizálták és értékelték.

A II. Rákóczi Ferenc vadászíjász vándorkupa csapatversenyen minden együttes 3 fõbõl (1 csigás (CU vagy 3D), vadászreflex, tradicionális) állt. A csapat összpontszámát az egyéni eredmények összeadásával határozták meg. Amennyiben vitás volt a helyzet, az „igazlátók“ (bíró, döntnök) szavai döntöttek.

Miután az elsõ, 2007-es versenyt a hódmezõvásárhelyi Honvéd Bercsényi sportegyesület (HBSE) íjászai nyerték, nem akartak megválni a kupától és jogutóduk, a HTVSE idén is megõrizte az elsõ helyezést. 1. HTVSE 2. Ásotthalmi Íjászegyesület 3. HRSE. A kategóriánkénti egyéni gyõztesek és helyezettek: Csigás 3D: 1. Gulyás Krisztián 2. Petrecz Zsolt 3. Marosi Zoltán, Csigás CU: 1. Balogh Zoltán 2. Tarjányi Antal 3. Blastyák Mihály, Vadászreflex: 1. Telek Imre 2. Selmeczi Tóth János 3. Szabó Béla, Tradicionális: 1. Buzás Károly 2. Botyánszki Zsolt 3. Péntek Tamás

Varga Árpád szentesi alapszervezeti vezetõ lapunknak elmondta, hogy a vándorkupa fõ támogatói között a Hosz mellett a hódmezõvásárhelyi Les íjászüzlet, a HRSE és a helyi alakulat szerepelt. A szervezõktõl megtudtuk, hogy a megmérettetés tovább folytatódik, 2009-ben tehát újra versenybe lehet szállni a vadászíjász vándorkupáért.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.