2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vadászíjászok és igazlátók Szentesen

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:44

Az idei évben is Szentes környékén rendezte meg a Honvéd Rákóczi Sportegyesület (HRSE) és szakszervezetünk szentesi alapszervezete a 3D-s vadászíjász versenyt. A szeptember 11-i sportesemény elsõsorban az íjászatot kedvelõ katonáknak került megrendezésre, mivel azonban a szervezõk ez alkalommal is nyitottá tették a bajnokságot, számos civil – közöttük 3 hölgyversenyzõ – is megjelent a Tisza-parti gyakorlótéren. Újabb gyõzelme után a II. Rákóczi Ferenc vadászíjász vándorkupát továbbra is a hódmezõvásárhelyi csapat õrizheti.

Annak idején Varga Sándor csoportvezetõ gondolata volt, hogy a vadászíjászok részére versenyt szervezzenek Szentes környékén. A gondolatot tett követte, a Honvédszakszervezet, Varga Árpád, a helyi alapszervezet vezetõje és természetesen a Mûszaki Zászlóalj parancsnoksága is a kezdeményezés mellé állt, s így 2008-ban már az elsõ sportbajnokságot le is bonyolították, a kupa a szomszédváré, a hódmezõvásárhelyi íjászoké lett.

A verseny egyik szervezõjétõl, Lõrincz Gábortól a helyszínen megtudtuk, hogy Szentesen, a Tisza ártér, 2.sz dobató pályán 16 db 3D-s állatcél várt a versenyzõkre. Az immár 5 szakosztállyal rendelkezõ HRSE alelnöke azt is elmondta, hogy a második alkalommal lebonyolított versenyre – az ország szinte mindegyik szegletébõl, Tatától Hódmezõvásárhelyig – mintegy 45 sportíjász érkezett.

A résztvevõk szerint is igazán technikás – mintegy 800 méteres – pályán a fedett, a környezetbe rejtett, élethû célok (vaddisznó, nyúl, róka) komoly próbára tették az íjászokat. Az ideális feltételek között lebonyolított vándorkupát csigás 3D, csigás CU, vadászreflex (stabil használata nem megengedett), tradicionális, ezen belül felnõtt, férfi és nõi bontásban kategorizálták és értékelték.

A II. Rákóczi Ferenc vadászíjász vándorkupa csapatversenyen minden együttes 3 fõbõl (1 csigás (CU vagy 3D), vadászreflex, tradicionális) állt. A csapat összpontszámát az egyéni eredmények összeadásával határozták meg. Amennyiben vitás volt a helyzet, az „igazlátók“ (bíró, döntnök) szavai döntöttek.

Miután az elsõ, 2007-es versenyt a hódmezõvásárhelyi Honvéd Bercsényi sportegyesület (HBSE) íjászai nyerték, nem akartak megválni a kupától és jogutóduk, a HTVSE idén is megõrizte az elsõ helyezést. 1. HTVSE 2. Ásotthalmi Íjászegyesület 3. HRSE. A kategóriánkénti egyéni gyõztesek és helyezettek: Csigás 3D: 1. Gulyás Krisztián 2. Petrecz Zsolt 3. Marosi Zoltán, Csigás CU: 1. Balogh Zoltán 2. Tarjányi Antal 3. Blastyák Mihály, Vadászreflex: 1. Telek Imre 2. Selmeczi Tóth János 3. Szabó Béla, Tradicionális: 1. Buzás Károly 2. Botyánszki Zsolt 3. Péntek Tamás

Varga Árpád szentesi alapszervezeti vezetõ lapunknak elmondta, hogy a vándorkupa fõ támogatói között a Hosz mellett a hódmezõvásárhelyi Les íjászüzlet, a HRSE és a helyi alakulat szerepelt. A szervezõktõl megtudtuk, hogy a megmérettetés tovább folytatódik, 2009-ben tehát újra versenybe lehet szállni a vadászíjász vándorkupáért.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.