2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bonyár Zoltán: a Hosz-nak a misszióban is fontos szerepe van

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:51

A határ túloldalán még ropogtak a fegyverek, s bizony nem volt ritka, hogy egy-egy akna szinte karnyújtásnyira robbant attól a baranyai falutól, ahol Bonyár Zoltán gyermekkorát töltötte. Akkor természetesen elsõsorban õt is a játék, a foci érdekelte, s ma már csak foszlányokban emlékezik arra, hogy a felnõttek napi témája a délszláv háborúhoz kötõdött. Valószínûleg örök titok marad, hogy pályaválasztását miként befolyásolták a szomszéd országban zajló események, ám az bizonyos: a Hosz szerzõdéses szekciójának egyik tisztségviselõjét ugyancsak kemény fából faragták. A 2000 óta a Magyar Honvédség állományához tartozó Bonyár Zoltán az elmúlt években több olyan országban teljesített szolgálatot, melyeket a világ legveszélyeztetettebb régióiként tartanak számon, s ahol a fanatizmus semmibe veszi az emberi életet. Az átlagos európai ember számára azonban nem csak ez lehet elrettentõ: a szélsõséges idõjárási- és terepviszonyok, a hazaitól ugyancsak eltérõ, a biztonságot maximálisan elõtérbe helyezõ katonai körletek, s a talán a legelkeserítõbb, a lelket legjobban nyomorító tény – a család távolléte. Bonyár Zoltán azonban valamennyi kihívással megbirkózott eddig: az egyéves boszniai misszió után másfél hónapos iraki szolgálatot vállalt, ahol a konvojok kísérése tartozott kötelmei közé. A válsággócok közül nem maradhatott ki Afganisztán sem, ahol a fõvárosban biztosítási feladata volt egységének – ez konkrétan napi járõrözést jelentett. S most, amikor hét hónapos koszovói misszió után visszatért szolnoki bázisára, azon gondolkodik, hogy újabb afganisztáni feladatot vállal. Mint mondja: a Balkán számára kevésbé érdekes, ám szerb-horvát nyelvtudásának köszönhetõen szinte csak kellemes emlékei maradnak errõl a kiküldetésérõl.

– A döntések helyességét mindig az idõ igazolja vissza, így azt a lépésemet is, amikor felvételemet kértem a Honvédszakszervezetbe. Ennek immár hét éve, így a tagságom gyakorlatilag átszövi egész katonai pályafutásomat, 2004 óta pedig különbözõ tisztségeket is betöltök – legutóbb a koszovói misszió Hosz tagjai csoportvezetõi megbízással ismerték el érdekvédelmi munkámat. Visszatekintve erre az idõszakra, úgy gondolom: eredményesen képviseltem a katonák érdekeit a parancsnok elõtt. Pintér Ferenc õrnaggyal kitûnõ munkakapcsolatot sikerült kialakítanunk, az együttmûködés tehát a Hjt.-ben elõírtaknak megfelelõen alakult. Az elöljáró fontosnak tartotta az érdekképviselettel való rendszeres konzultációt – hajlandó volt a problémák elismerésére, s mindvégig kereste a megoldás lehetõségét. E téren több közös eredményt is elkönyvelhetünk: az Internet kiépítése, a családokkal való kapcsolattartás, a felszerelés hiányosságainak pótlása sorolható elsõsorban ezek közé. Némi hiányérzettel tölt el ugyanakkor, hogy a korrekt együttmûködés ellenére sem sikerült a pihenõnapokat az állomány számára biztosítani – a mûveleti utasítással a Hosz sem tudott érdemben vitatkozni. A kollégák azonban elismerõleg nyilatkoztak arról, hogy a folyamatos kapcsolattartásnak köszönhetõen a Hosz jogászai gyorsan és szakszerûen reagáltak a munkaügyi problémákra. Itt, Koszovóban ugyan közvetlen életveszélyben nem voltunk, de a függetlenség kikiáltása idején meglehetõsen feszült volt a belpolitikai helyzet. Ebben a felajzott légkörben nyugtatólag hatott a Honvédszakszervezet vezetõinek látogatása – állásfoglalásaik, a konkrét ügyekben nyújtott tanácsaik sokat javítottak az állomány hangulatán.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.