2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bonyár Zoltán: a Hosz-nak a misszióban is fontos szerepe van

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:51

A határ túloldalán még ropogtak a fegyverek, s bizony nem volt ritka, hogy egy-egy akna szinte karnyújtásnyira robbant attól a baranyai falutól, ahol Bonyár Zoltán gyermekkorát töltötte. Akkor természetesen elsõsorban õt is a játék, a foci érdekelte, s ma már csak foszlányokban emlékezik arra, hogy a felnõttek napi témája a délszláv háborúhoz kötõdött. Valószínûleg örök titok marad, hogy pályaválasztását miként befolyásolták a szomszéd országban zajló események, ám az bizonyos: a Hosz szerzõdéses szekciójának egyik tisztségviselõjét ugyancsak kemény fából faragták. A 2000 óta a Magyar Honvédség állományához tartozó Bonyár Zoltán az elmúlt években több olyan országban teljesített szolgálatot, melyeket a világ legveszélyeztetettebb régióiként tartanak számon, s ahol a fanatizmus semmibe veszi az emberi életet. Az átlagos európai ember számára azonban nem csak ez lehet elrettentõ: a szélsõséges idõjárási- és terepviszonyok, a hazaitól ugyancsak eltérõ, a biztonságot maximálisan elõtérbe helyezõ katonai körletek, s a talán a legelkeserítõbb, a lelket legjobban nyomorító tény – a család távolléte. Bonyár Zoltán azonban valamennyi kihívással megbirkózott eddig: az egyéves boszniai misszió után másfél hónapos iraki szolgálatot vállalt, ahol a konvojok kísérése tartozott kötelmei közé. A válsággócok közül nem maradhatott ki Afganisztán sem, ahol a fõvárosban biztosítási feladata volt egységének – ez konkrétan napi járõrözést jelentett. S most, amikor hét hónapos koszovói misszió után visszatért szolnoki bázisára, azon gondolkodik, hogy újabb afganisztáni feladatot vállal. Mint mondja: a Balkán számára kevésbé érdekes, ám szerb-horvát nyelvtudásának köszönhetõen szinte csak kellemes emlékei maradnak errõl a kiküldetésérõl.

– A döntések helyességét mindig az idõ igazolja vissza, így azt a lépésemet is, amikor felvételemet kértem a Honvédszakszervezetbe. Ennek immár hét éve, így a tagságom gyakorlatilag átszövi egész katonai pályafutásomat, 2004 óta pedig különbözõ tisztségeket is betöltök – legutóbb a koszovói misszió Hosz tagjai csoportvezetõi megbízással ismerték el érdekvédelmi munkámat. Visszatekintve erre az idõszakra, úgy gondolom: eredményesen képviseltem a katonák érdekeit a parancsnok elõtt. Pintér Ferenc õrnaggyal kitûnõ munkakapcsolatot sikerült kialakítanunk, az együttmûködés tehát a Hjt.-ben elõírtaknak megfelelõen alakult. Az elöljáró fontosnak tartotta az érdekképviselettel való rendszeres konzultációt – hajlandó volt a problémák elismerésére, s mindvégig kereste a megoldás lehetõségét. E téren több közös eredményt is elkönyvelhetünk: az Internet kiépítése, a családokkal való kapcsolattartás, a felszerelés hiányosságainak pótlása sorolható elsõsorban ezek közé. Némi hiányérzettel tölt el ugyanakkor, hogy a korrekt együttmûködés ellenére sem sikerült a pihenõnapokat az állomány számára biztosítani – a mûveleti utasítással a Hosz sem tudott érdemben vitatkozni. A kollégák azonban elismerõleg nyilatkoztak arról, hogy a folyamatos kapcsolattartásnak köszönhetõen a Hosz jogászai gyorsan és szakszerûen reagáltak a munkaügyi problémákra. Itt, Koszovóban ugyan közvetlen életveszélyben nem voltunk, de a függetlenség kikiáltása idején meglehetõsen feszült volt a belpolitikai helyzet. Ebben a felajzott légkörben nyugtatólag hatott a Honvédszakszervezet vezetõinek látogatása – állásfoglalásaik, a konkrét ügyekben nyújtott tanácsaik sokat javítottak az állomány hangulatán.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.