2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bonyár Zoltán: a Hosz-nak a misszióban is fontos szerepe van

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:51

A határ túloldalán még ropogtak a fegyverek, s bizony nem volt ritka, hogy egy-egy akna szinte karnyújtásnyira robbant attól a baranyai falutól, ahol Bonyár Zoltán gyermekkorát töltötte. Akkor természetesen elsõsorban õt is a játék, a foci érdekelte, s ma már csak foszlányokban emlékezik arra, hogy a felnõttek napi témája a délszláv háborúhoz kötõdött. Valószínûleg örök titok marad, hogy pályaválasztását miként befolyásolták a szomszéd országban zajló események, ám az bizonyos: a Hosz szerzõdéses szekciójának egyik tisztségviselõjét ugyancsak kemény fából faragták. A 2000 óta a Magyar Honvédség állományához tartozó Bonyár Zoltán az elmúlt években több olyan országban teljesített szolgálatot, melyeket a világ legveszélyeztetettebb régióiként tartanak számon, s ahol a fanatizmus semmibe veszi az emberi életet. Az átlagos európai ember számára azonban nem csak ez lehet elrettentõ: a szélsõséges idõjárási- és terepviszonyok, a hazaitól ugyancsak eltérõ, a biztonságot maximálisan elõtérbe helyezõ katonai körletek, s a talán a legelkeserítõbb, a lelket legjobban nyomorító tény – a család távolléte. Bonyár Zoltán azonban valamennyi kihívással megbirkózott eddig: az egyéves boszniai misszió után másfél hónapos iraki szolgálatot vállalt, ahol a konvojok kísérése tartozott kötelmei közé. A válsággócok közül nem maradhatott ki Afganisztán sem, ahol a fõvárosban biztosítási feladata volt egységének – ez konkrétan napi járõrözést jelentett. S most, amikor hét hónapos koszovói misszió után visszatért szolnoki bázisára, azon gondolkodik, hogy újabb afganisztáni feladatot vállal. Mint mondja: a Balkán számára kevésbé érdekes, ám szerb-horvát nyelvtudásának köszönhetõen szinte csak kellemes emlékei maradnak errõl a kiküldetésérõl.

– A döntések helyességét mindig az idõ igazolja vissza, így azt a lépésemet is, amikor felvételemet kértem a Honvédszakszervezetbe. Ennek immár hét éve, így a tagságom gyakorlatilag átszövi egész katonai pályafutásomat, 2004 óta pedig különbözõ tisztségeket is betöltök – legutóbb a koszovói misszió Hosz tagjai csoportvezetõi megbízással ismerték el érdekvédelmi munkámat. Visszatekintve erre az idõszakra, úgy gondolom: eredményesen képviseltem a katonák érdekeit a parancsnok elõtt. Pintér Ferenc õrnaggyal kitûnõ munkakapcsolatot sikerült kialakítanunk, az együttmûködés tehát a Hjt.-ben elõírtaknak megfelelõen alakult. Az elöljáró fontosnak tartotta az érdekképviselettel való rendszeres konzultációt – hajlandó volt a problémák elismerésére, s mindvégig kereste a megoldás lehetõségét. E téren több közös eredményt is elkönyvelhetünk: az Internet kiépítése, a családokkal való kapcsolattartás, a felszerelés hiányosságainak pótlása sorolható elsõsorban ezek közé. Némi hiányérzettel tölt el ugyanakkor, hogy a korrekt együttmûködés ellenére sem sikerült a pihenõnapokat az állomány számára biztosítani – a mûveleti utasítással a Hosz sem tudott érdemben vitatkozni. A kollégák azonban elismerõleg nyilatkoztak arról, hogy a folyamatos kapcsolattartásnak köszönhetõen a Hosz jogászai gyorsan és szakszerûen reagáltak a munkaügyi problémákra. Itt, Koszovóban ugyan közvetlen életveszélyben nem voltunk, de a függetlenség kikiáltása idején meglehetõsen feszült volt a belpolitikai helyzet. Ebben a felajzott légkörben nyugtatólag hatott a Honvédszakszervezet vezetõinek látogatása – állásfoglalásaik, a konkrét ügyekben nyújtott tanácsaik sokat javítottak az állomány hangulatán.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.