2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bevetésen - negyedszer

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:59

Mintegy ezer hivatásos és szerzõdéses katona – augusztus végén – páncéltörõ üteggel, vegyvédelmi és légvédelmi szakaszokkal kezdte meg a Bevetési Irány 2008 gyakorlatot. A Várpalota melletti ,O’ pont környékén a raj- és szakasz összekovácsoló-, valamint a század harccsoport gyakorlatokat végrehajtva értek el az MH 5. Bocskai István Gépesített Lövészdandár egyenruhásai a zászlóalj éleslövészetig. Az õszies idõben – mintegy háromszáz technikai eszközzel – lebonyolított szeptember 25-i mozzanatot Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök is megtekintette.

A Magyar Honvédség legnagyobb horderejû gyakorlatának látványos mozzanata során a debreceni dandár 62. zászlóaljának harccsoport (ez az a szervezet, amely alapját képezi ugyanúgy az országvédelmi feladatoknak, mint a NATO-nak felajánlott képességnek – a szerk.) éleslövészete gyalogsági kézifegyverek, páncéltörõ eszközök, aknavetõk és páncélozott szállító harcjármûvek toronyfegyvereinek, harckocsijainak együttes alkalmazásával valósult meg.

Ennek a harcászati gyakorlatnak a célja nem más, mint a Magyar Köztársaság határainak védelmét, vagyis az országvédelmi feladatokat gyakorolni – egyebek mellett ezt mondta dr. Böröndi Gábor ezredes, dandárparancsnok-helyettes a zászlóalj harccsoport lövészetérõl tartott általános tájékoztatón.

A helyszínen – Andor Tamás õrnagytól, a sajtóközpont munkatársától, szakszervezetünk elnökségi tagjától – azt is megtudtuk, hogy az eddigi feladatokhoz képest, a missziós felkészítések után, most, a zászlóalj harccsoport egészét hivatott felmérni a gyakorlat. A HM HVK fõnöke által elrendelt éleslövészet során azt is ellenõrízték, hogy az Alkotmányban foglaltaknak meg tud-e felelni a zászlóalj.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett „Bevetési Irány – 2008” harcászati-hadmûveleti szintû, egyoldalú, többfokozatú gyakorlat zászlóalj éleslövészeti mozzanata azzal indult, hogy a képzeletbeli ellenség betört az országhatáron, a biztosítási övben lévõ csapatok megkezdték a visszavonulást, majd terepszakaszról terepszakaszra ún. halogató harcot folytattak. Itt, a peremvonalnál volt a végsõ ellenállási terepszakasz, amikor század harccsoportok alkalmazásával a zászlóaljparancsnok megállította az ellenséget, majd egy korlátozott ellenlökést hajtott végre. Ennek célja az államhatár integritásának visszaállítása volt.

(Folytatás a 10. oldalon)

(Folytatás a 3. oldalról)

A gyakorlat persze arra is lehetõséget adott, hogy a Hosz elnöke és alelnöke elbeszélgessen a résztvevõ katonákkal, illetve az aktuális gondokról, problémákról is szót váltsanak.

A NATO magas készenléti erõibe felajánlott zászlóalj harccsoport éleslövészetét követõen, a gyakorlat – sajtó elõtti – értékelésekor Kovács József dandártábornok, a debreceni dandár parancsnoka elmondta: noha az elmúlt idõszakban kevés ilyen gyakorlás zajlott, a zászlóalj harccsoport képes a feladatát végrehajtani.

A Bevetési Irány 2008 szakmai napját október 7-én, nyílt napját pedig október 8-án tartják.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.