2017. 11. 19.
Erzsébet, Elizabet
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA: Közös beszélgetés a régiós ügyekrõl

Hosz  |  2008. 08. 27., 17:51

Újabb regionális rendezvényen találkozhattak a LIGA tagszervezetei a dél-alföldi régióban. A Szentesen, dr. Dancsóné dr. Soós Ilona érdekvédelmi tanácsadó által szervezett közös beszélgetésen a LIGA nemzetközi kapcsolatai, a Duna-Kõrös-Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács Alapokmánya, az európai üzemi tanács létrehozásáról szóló 2003. évi XXI. törvény, valamint a hazai szakképzés helyzete és az ezzel kapcsolatos szakszervezeti teendõk volt a téma. Bátor Ferenc elnökségi tag mellett a Honvédszakszervezetet Varga Árpád szentesi- és Marczis András hódmezõvásárhelyi alapszervezeti vezetõk képviselték.

konferenciáról is.

A megjelent tagszervezetek képviselõi elõtt a LIGA dél-alföldi régiójának irodavezetõje, dr. Dancsóné dr. Soós Ilona rövid köszöntõ és bevezetõ szavai után a résztvevõ tagszervezetek képviselõi mutatkoztak be. A Honvédszakszervezet képviseletében elõször Bátor Ferenc mondott el hasznos tudnivalókat szervezetünkrõl, majd a szentesi és a hódmezõvásárhelyi alapszervezetek vezetõi mutatták be helyi tagszervezeteiket.

A bemutatkozást követõen Koller Erika, a Liga Szakszervezetek nemzetközi kapcsolataiért felelõs osztályvezetõje tartott elõadást. A nemzetközi kapcsolatok ismertetése során - egyebek mellett - elhangzott, hogy a LIGA Szakszervezetek szempontjából rendkívüli jelentõséggel bír az Európai Szakszervezeti Szövetségi (ESZSZ) és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségi tagság.

Koller Erika kiemelte: a nemzetközi konföderációk amellett, hogy ENSZ szervezetekkel is együttmûködnek, esélyegyenlõségi feladatokkal, így - egyebek mellett - a hölgyeket és a nyugdíjasokat is érintõ problematikákkal is foglalkoznak. Az 1996-ban alakult Európai Szakszervezeti Szövetségrõl, mint az Európai Unió egyik fõ tárgyaló partnerérõl elhangzott, hogy szinte minden, a munkavállalókat negatívan befolyásoló történésre, döntésre rendkívül gyorsan reagál. Fontos, hogy a jövõben minden ágazati szövetség munkájába bekapcsolódjunk - tette hozzá elõadása végén a LIGA nemzetközi osztályvezetõje.

Ezt követõen a Duna–Kõrös–Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács (DKMT) Alapokmánya, illetve a DKMT-hez történõ csatlakozás elõnyei a LIGA dél-alföldi szervezetei számára volt a témája dr. Dancsóné dr. Soós Ilona elõadásának. A LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója a mûködési elvek és célok mellett azt hangsúlyozta, hogy az információs rendszerek kiépítésén túl a pályázatokon történõ sikeres részvétel is fontos.

A 250.000 Euró értékû román-szerb-magyar projekt részeként 3 nyelvû, közös szakszervezeti honlapot hoznának létre, melynek részarányos felületén a LIGA Szakszervezetek is helyet kapna - mondta dr. Dancsóné dr. Soós Ilona.

A 2003. évi XXI. törvény az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról, valamint az európai üzemi tanács mûködésérõl dr. Kurunczi Ágnes adott elõ.

A DÉMÁSZ szakszervezeti vezetõje elmondta, hogy az üzemi tanács létrehozatalakor külön is figyelembe kell venni a férfiak és a nõk arányát. Dr. Kurunczi Ágnes az európai üzemi tanács munkacsoportjairól, üléseinek rendjérõl, valamint a témához kapcsolódó részletes joganyagról is beszélt.

A magyarországi szakképzés helyzete, a Ligának, mint munkavállalói érdekképviseleti szervezetnek jövõbeni feladatai a magyar szakképzési rendszer korszerûsítésében volt a címe dr. Szabó Imre elõadásának. A LIGA szakértõje az Országos Érdekegyeztetõ Tanács (OÉT) feladatai, munkája mellett a minap létrehozott Gazdasági Érdekegyeztetõ Fórum jövõbeni munkájáról is szót ejtett.

Lehet-e adócsökkentéssel foglalkoztatást növelni - kérdezte elõadása közben a szakértõ. Ha magasak a terhek, a járulékok, a vállalkozásokat sújtó közterhek, azok nyilvánvalóan negatívan befolyásolják a foglalkoztatást - folytatta dr. Szabó Imre.

338 ezer potenciálisan aktív munkavállaló áll rendelkezésre jelenleg hazánkban. Mivel rengeteg a tartalék, el kell érni, hogy érdemes legyen napi 4, 6 órát, heti 2-4 napot, illetve aratáskor, gyümölcsbetakarításkor is foglalkoztatni a munkavállalókat - emelte ki a szakértõ. Dr. Szabó Imre hozzátette, hogy idéntõl már a Régiós Fejlesztési Képzési Bizottságok döntenek arról, hová, milyen ágazatra, melyik szakmára mennyi fiatalt, munkavállalót iskolázzanak be. Vagyis sok-sok olyan változás indult meg, amely jelentõs átstruktúrálódást ígér.

- A LIGA Szakszervezeteknek van véleménye a magyar gazdaság ügyeirõl, azt szeretnénk, ha nemcsak a LIGA elnöke, hanem ti, a régióban dolgozó szakszervezetisek is egyek lennétek a LIGA Szakszevezetekkel, vagyis ugyanazt az álláspontot, véleményt közvetítenétek, mint mi Budapesten - fejezte be gondolatait dr. Szabó Imre, a LIGA szakértõje.

A rendezvény végén a Hungeritnél kialakult kritikus helyzetrõl, az elbocsátandó kétszáz dolgozó helyzetérõl, illetve az errõl, a Dél-Magyarország címû lapban megjelent cikk tartalmáról is beszélgettek.

Ezt követõen a LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója fontos és aktuális szakszervezeti híreket osztott meg a megjelent régiós vezetõkkel. Dancsóné beszélt a LIGA Nyugdíjas Tagozatának megalakulásáról, az ifjúsági tagozat szervezésérõl, az esélyegyenlõségi- és nõtagozat szervezõdésérõl, a LIGA „sztrájktanfolyam”-ainak lebonyolításáról, valamint az õszi szakképzési

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.