2018. 01. 23. kedd
Rajmund, Zelma
: 310 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA: Közös beszélgetés a régiós ügyekrõl

Hosz  |  2008. 08. 27., 17:51

Újabb regionális rendezvényen találkozhattak a LIGA tagszervezetei a dél-alföldi régióban. A Szentesen, dr. Dancsóné dr. Soós Ilona érdekvédelmi tanácsadó által szervezett közös beszélgetésen a LIGA nemzetközi kapcsolatai, a Duna-Kõrös-Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács Alapokmánya, az európai üzemi tanács létrehozásáról szóló 2003. évi XXI. törvény, valamint a hazai szakképzés helyzete és az ezzel kapcsolatos szakszervezeti teendõk volt a téma. Bátor Ferenc elnökségi tag mellett a Honvédszakszervezetet Varga Árpád szentesi- és Marczis András hódmezõvásárhelyi alapszervezeti vezetõk képviselték.

konferenciáról is.

A megjelent tagszervezetek képviselõi elõtt a LIGA dél-alföldi régiójának irodavezetõje, dr. Dancsóné dr. Soós Ilona rövid köszöntõ és bevezetõ szavai után a résztvevõ tagszervezetek képviselõi mutatkoztak be. A Honvédszakszervezet képviseletében elõször Bátor Ferenc mondott el hasznos tudnivalókat szervezetünkrõl, majd a szentesi és a hódmezõvásárhelyi alapszervezetek vezetõi mutatták be helyi tagszervezeteiket.

A bemutatkozást követõen Koller Erika, a Liga Szakszervezetek nemzetközi kapcsolataiért felelõs osztályvezetõje tartott elõadást. A nemzetközi kapcsolatok ismertetése során - egyebek mellett - elhangzott, hogy a LIGA Szakszervezetek szempontjából rendkívüli jelentõséggel bír az Európai Szakszervezeti Szövetségi (ESZSZ) és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségi tagság.

Koller Erika kiemelte: a nemzetközi konföderációk amellett, hogy ENSZ szervezetekkel is együttmûködnek, esélyegyenlõségi feladatokkal, így - egyebek mellett - a hölgyeket és a nyugdíjasokat is érintõ problematikákkal is foglalkoznak. Az 1996-ban alakult Európai Szakszervezeti Szövetségrõl, mint az Európai Unió egyik fõ tárgyaló partnerérõl elhangzott, hogy szinte minden, a munkavállalókat negatívan befolyásoló történésre, döntésre rendkívül gyorsan reagál. Fontos, hogy a jövõben minden ágazati szövetség munkájába bekapcsolódjunk - tette hozzá elõadása végén a LIGA nemzetközi osztályvezetõje.

Ezt követõen a Duna–Kõrös–Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács (DKMT) Alapokmánya, illetve a DKMT-hez történõ csatlakozás elõnyei a LIGA dél-alföldi szervezetei számára volt a témája dr. Dancsóné dr. Soós Ilona elõadásának. A LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója a mûködési elvek és célok mellett azt hangsúlyozta, hogy az információs rendszerek kiépítésén túl a pályázatokon történõ sikeres részvétel is fontos.

A 250.000 Euró értékû román-szerb-magyar projekt részeként 3 nyelvû, közös szakszervezeti honlapot hoznának létre, melynek részarányos felületén a LIGA Szakszervezetek is helyet kapna - mondta dr. Dancsóné dr. Soós Ilona.

A 2003. évi XXI. törvény az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról, valamint az európai üzemi tanács mûködésérõl dr. Kurunczi Ágnes adott elõ.

A DÉMÁSZ szakszervezeti vezetõje elmondta, hogy az üzemi tanács létrehozatalakor külön is figyelembe kell venni a férfiak és a nõk arányát. Dr. Kurunczi Ágnes az európai üzemi tanács munkacsoportjairól, üléseinek rendjérõl, valamint a témához kapcsolódó részletes joganyagról is beszélt.

A magyarországi szakképzés helyzete, a Ligának, mint munkavállalói érdekképviseleti szervezetnek jövõbeni feladatai a magyar szakképzési rendszer korszerûsítésében volt a címe dr. Szabó Imre elõadásának. A LIGA szakértõje az Országos Érdekegyeztetõ Tanács (OÉT) feladatai, munkája mellett a minap létrehozott Gazdasági Érdekegyeztetõ Fórum jövõbeni munkájáról is szót ejtett.

Lehet-e adócsökkentéssel foglalkoztatást növelni - kérdezte elõadása közben a szakértõ. Ha magasak a terhek, a járulékok, a vállalkozásokat sújtó közterhek, azok nyilvánvalóan negatívan befolyásolják a foglalkoztatást - folytatta dr. Szabó Imre.

338 ezer potenciálisan aktív munkavállaló áll rendelkezésre jelenleg hazánkban. Mivel rengeteg a tartalék, el kell érni, hogy érdemes legyen napi 4, 6 órát, heti 2-4 napot, illetve aratáskor, gyümölcsbetakarításkor is foglalkoztatni a munkavállalókat - emelte ki a szakértõ. Dr. Szabó Imre hozzátette, hogy idéntõl már a Régiós Fejlesztési Képzési Bizottságok döntenek arról, hová, milyen ágazatra, melyik szakmára mennyi fiatalt, munkavállalót iskolázzanak be. Vagyis sok-sok olyan változás indult meg, amely jelentõs átstruktúrálódást ígér.

- A LIGA Szakszervezeteknek van véleménye a magyar gazdaság ügyeirõl, azt szeretnénk, ha nemcsak a LIGA elnöke, hanem ti, a régióban dolgozó szakszervezetisek is egyek lennétek a LIGA Szakszevezetekkel, vagyis ugyanazt az álláspontot, véleményt közvetítenétek, mint mi Budapesten - fejezte be gondolatait dr. Szabó Imre, a LIGA szakértõje.

A rendezvény végén a Hungeritnél kialakult kritikus helyzetrõl, az elbocsátandó kétszáz dolgozó helyzetérõl, illetve az errõl, a Dél-Magyarország címû lapban megjelent cikk tartalmáról is beszélgettek.

Ezt követõen a LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója fontos és aktuális szakszervezeti híreket osztott meg a megjelent régiós vezetõkkel. Dancsóné beszélt a LIGA Nyugdíjas Tagozatának megalakulásáról, az ifjúsági tagozat szervezésérõl, az esélyegyenlõségi- és nõtagozat szervezõdésérõl, a LIGA „sztrájktanfolyam”-ainak lebonyolításáról, valamint az õszi szakképzési

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 17., 12:31
Idén a személyijövedelemadó-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.
2018. 01. 17., 12:13
2018. január elsejével egy régi szakszervezeti követelés teljesült azzal, hogy a minimálbér nettó értéke végre eléri a létminimumot. Ez az eredmény a 2016. november 24-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában kötött háromoldalú megállapodásnak köszönhető. A megállapodásnak megfelelően 2018-ban a minimálbér 8%-al, 138.000 Ft-ra, a garantált bérminimum pedig 12%-al, 180.500 Ft-ra emelkedik.
2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018-01-17 12:08:49
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018-01-16 15:01:33
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018-01-12 10:11:08
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Indonézia lehet a Szu-35Sz újabb külföldi vásárlója, mivel az elkövetkező hónapokban sor kerülhet a szerződés aláírására, melynek keretein belül 11 darab Szu-35-ös harci repülőgép érkezhet Indonéziába.