2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA: Közös beszélgetés a régiós ügyekrõl

Hosz  |  2008. 08. 27., 17:51

Újabb regionális rendezvényen találkozhattak a LIGA tagszervezetei a dél-alföldi régióban. A Szentesen, dr. Dancsóné dr. Soós Ilona érdekvédelmi tanácsadó által szervezett közös beszélgetésen a LIGA nemzetközi kapcsolatai, a Duna-Kõrös-Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács Alapokmánya, az európai üzemi tanács létrehozásáról szóló 2003. évi XXI. törvény, valamint a hazai szakképzés helyzete és az ezzel kapcsolatos szakszervezeti teendõk volt a téma. Bátor Ferenc elnökségi tag mellett a Honvédszakszervezetet Varga Árpád szentesi- és Marczis András hódmezõvásárhelyi alapszervezeti vezetõk képviselték.

konferenciáról is.

A megjelent tagszervezetek képviselõi elõtt a LIGA dél-alföldi régiójának irodavezetõje, dr. Dancsóné dr. Soós Ilona rövid köszöntõ és bevezetõ szavai után a résztvevõ tagszervezetek képviselõi mutatkoztak be. A Honvédszakszervezet képviseletében elõször Bátor Ferenc mondott el hasznos tudnivalókat szervezetünkrõl, majd a szentesi és a hódmezõvásárhelyi alapszervezetek vezetõi mutatták be helyi tagszervezeteiket.

A bemutatkozást követõen Koller Erika, a Liga Szakszervezetek nemzetközi kapcsolataiért felelõs osztályvezetõje tartott elõadást. A nemzetközi kapcsolatok ismertetése során - egyebek mellett - elhangzott, hogy a LIGA Szakszervezetek szempontjából rendkívüli jelentõséggel bír az Európai Szakszervezeti Szövetségi (ESZSZ) és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségi tagság.

Koller Erika kiemelte: a nemzetközi konföderációk amellett, hogy ENSZ szervezetekkel is együttmûködnek, esélyegyenlõségi feladatokkal, így - egyebek mellett - a hölgyeket és a nyugdíjasokat is érintõ problematikákkal is foglalkoznak. Az 1996-ban alakult Európai Szakszervezeti Szövetségrõl, mint az Európai Unió egyik fõ tárgyaló partnerérõl elhangzott, hogy szinte minden, a munkavállalókat negatívan befolyásoló történésre, döntésre rendkívül gyorsan reagál. Fontos, hogy a jövõben minden ágazati szövetség munkájába bekapcsolódjunk - tette hozzá elõadása végén a LIGA nemzetközi osztályvezetõje.

Ezt követõen a Duna–Kõrös–Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács (DKMT) Alapokmánya, illetve a DKMT-hez történõ csatlakozás elõnyei a LIGA dél-alföldi szervezetei számára volt a témája dr. Dancsóné dr. Soós Ilona elõadásának. A LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója a mûködési elvek és célok mellett azt hangsúlyozta, hogy az információs rendszerek kiépítésén túl a pályázatokon történõ sikeres részvétel is fontos.

A 250.000 Euró értékû román-szerb-magyar projekt részeként 3 nyelvû, közös szakszervezeti honlapot hoznának létre, melynek részarányos felületén a LIGA Szakszervezetek is helyet kapna - mondta dr. Dancsóné dr. Soós Ilona.

A 2003. évi XXI. törvény az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról, valamint az európai üzemi tanács mûködésérõl dr. Kurunczi Ágnes adott elõ.

A DÉMÁSZ szakszervezeti vezetõje elmondta, hogy az üzemi tanács létrehozatalakor külön is figyelembe kell venni a férfiak és a nõk arányát. Dr. Kurunczi Ágnes az európai üzemi tanács munkacsoportjairól, üléseinek rendjérõl, valamint a témához kapcsolódó részletes joganyagról is beszélt.

A magyarországi szakképzés helyzete, a Ligának, mint munkavállalói érdekképviseleti szervezetnek jövõbeni feladatai a magyar szakképzési rendszer korszerûsítésében volt a címe dr. Szabó Imre elõadásának. A LIGA szakértõje az Országos Érdekegyeztetõ Tanács (OÉT) feladatai, munkája mellett a minap létrehozott Gazdasági Érdekegyeztetõ Fórum jövõbeni munkájáról is szót ejtett.

Lehet-e adócsökkentéssel foglalkoztatást növelni - kérdezte elõadása közben a szakértõ. Ha magasak a terhek, a járulékok, a vállalkozásokat sújtó közterhek, azok nyilvánvalóan negatívan befolyásolják a foglalkoztatást - folytatta dr. Szabó Imre.

338 ezer potenciálisan aktív munkavállaló áll rendelkezésre jelenleg hazánkban. Mivel rengeteg a tartalék, el kell érni, hogy érdemes legyen napi 4, 6 órát, heti 2-4 napot, illetve aratáskor, gyümölcsbetakarításkor is foglalkoztatni a munkavállalókat - emelte ki a szakértõ. Dr. Szabó Imre hozzátette, hogy idéntõl már a Régiós Fejlesztési Képzési Bizottságok döntenek arról, hová, milyen ágazatra, melyik szakmára mennyi fiatalt, munkavállalót iskolázzanak be. Vagyis sok-sok olyan változás indult meg, amely jelentõs átstruktúrálódást ígér.

- A LIGA Szakszervezeteknek van véleménye a magyar gazdaság ügyeirõl, azt szeretnénk, ha nemcsak a LIGA elnöke, hanem ti, a régióban dolgozó szakszervezetisek is egyek lennétek a LIGA Szakszevezetekkel, vagyis ugyanazt az álláspontot, véleményt közvetítenétek, mint mi Budapesten - fejezte be gondolatait dr. Szabó Imre, a LIGA szakértõje.

A rendezvény végén a Hungeritnél kialakult kritikus helyzetrõl, az elbocsátandó kétszáz dolgozó helyzetérõl, illetve az errõl, a Dél-Magyarország címû lapban megjelent cikk tartalmáról is beszélgettek.

Ezt követõen a LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója fontos és aktuális szakszervezeti híreket osztott meg a megjelent régiós vezetõkkel. Dancsóné beszélt a LIGA Nyugdíjas Tagozatának megalakulásáról, az ifjúsági tagozat szervezésérõl, az esélyegyenlõségi- és nõtagozat szervezõdésérõl, a LIGA „sztrájktanfolyam”-ainak lebonyolításáról, valamint az õszi szakképzési

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.