2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

LIGA: Közös beszélgetés a régiós ügyekrõl

Hosz  |  2008. 08. 27., 17:51

Újabb regionális rendezvényen találkozhattak a LIGA tagszervezetei a dél-alföldi régióban. A Szentesen, dr. Dancsóné dr. Soós Ilona érdekvédelmi tanácsadó által szervezett közös beszélgetésen a LIGA nemzetközi kapcsolatai, a Duna-Kõrös-Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács Alapokmánya, az európai üzemi tanács létrehozásáról szóló 2003. évi XXI. törvény, valamint a hazai szakképzés helyzete és az ezzel kapcsolatos szakszervezeti teendõk volt a téma. Bátor Ferenc elnökségi tag mellett a Honvédszakszervezetet Varga Árpád szentesi- és Marczis András hódmezõvásárhelyi alapszervezeti vezetõk képviselték.

konferenciáról is.

A megjelent tagszervezetek képviselõi elõtt a LIGA dél-alföldi régiójának irodavezetõje, dr. Dancsóné dr. Soós Ilona rövid köszöntõ és bevezetõ szavai után a résztvevõ tagszervezetek képviselõi mutatkoztak be. A Honvédszakszervezet képviseletében elõször Bátor Ferenc mondott el hasznos tudnivalókat szervezetünkrõl, majd a szentesi és a hódmezõvásárhelyi alapszervezetek vezetõi mutatták be helyi tagszervezeteiket.

A bemutatkozást követõen Koller Erika, a Liga Szakszervezetek nemzetközi kapcsolataiért felelõs osztályvezetõje tartott elõadást. A nemzetközi kapcsolatok ismertetése során - egyebek mellett - elhangzott, hogy a LIGA Szakszervezetek szempontjából rendkívüli jelentõséggel bír az Európai Szakszervezeti Szövetségi (ESZSZ) és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségi tagság.

Koller Erika kiemelte: a nemzetközi konföderációk amellett, hogy ENSZ szervezetekkel is együttmûködnek, esélyegyenlõségi feladatokkal, így - egyebek mellett - a hölgyeket és a nyugdíjasokat is érintõ problematikákkal is foglalkoznak. Az 1996-ban alakult Európai Szakszervezeti Szövetségrõl, mint az Európai Unió egyik fõ tárgyaló partnerérõl elhangzott, hogy szinte minden, a munkavállalókat negatívan befolyásoló történésre, döntésre rendkívül gyorsan reagál. Fontos, hogy a jövõben minden ágazati szövetség munkájába bekapcsolódjunk - tette hozzá elõadása végén a LIGA nemzetközi osztályvezetõje.

Ezt követõen a Duna–Kõrös–Maros-Tisza Interregionális Szakszervezeti Tanács (DKMT) Alapokmánya, illetve a DKMT-hez történõ csatlakozás elõnyei a LIGA dél-alföldi szervezetei számára volt a témája dr. Dancsóné dr. Soós Ilona elõadásának. A LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója a mûködési elvek és célok mellett azt hangsúlyozta, hogy az információs rendszerek kiépítésén túl a pályázatokon történõ sikeres részvétel is fontos.

A 250.000 Euró értékû román-szerb-magyar projekt részeként 3 nyelvû, közös szakszervezeti honlapot hoznának létre, melynek részarányos felületén a LIGA Szakszervezetek is helyet kapna - mondta dr. Dancsóné dr. Soós Ilona.

A 2003. évi XXI. törvény az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról, valamint az európai üzemi tanács mûködésérõl dr. Kurunczi Ágnes adott elõ.

A DÉMÁSZ szakszervezeti vezetõje elmondta, hogy az üzemi tanács létrehozatalakor külön is figyelembe kell venni a férfiak és a nõk arányát. Dr. Kurunczi Ágnes az európai üzemi tanács munkacsoportjairól, üléseinek rendjérõl, valamint a témához kapcsolódó részletes joganyagról is beszélt.

A magyarországi szakképzés helyzete, a Ligának, mint munkavállalói érdekképviseleti szervezetnek jövõbeni feladatai a magyar szakképzési rendszer korszerûsítésében volt a címe dr. Szabó Imre elõadásának. A LIGA szakértõje az Országos Érdekegyeztetõ Tanács (OÉT) feladatai, munkája mellett a minap létrehozott Gazdasági Érdekegyeztetõ Fórum jövõbeni munkájáról is szót ejtett.

Lehet-e adócsökkentéssel foglalkoztatást növelni - kérdezte elõadása közben a szakértõ. Ha magasak a terhek, a járulékok, a vállalkozásokat sújtó közterhek, azok nyilvánvalóan negatívan befolyásolják a foglalkoztatást - folytatta dr. Szabó Imre.

338 ezer potenciálisan aktív munkavállaló áll rendelkezésre jelenleg hazánkban. Mivel rengeteg a tartalék, el kell érni, hogy érdemes legyen napi 4, 6 órát, heti 2-4 napot, illetve aratáskor, gyümölcsbetakarításkor is foglalkoztatni a munkavállalókat - emelte ki a szakértõ. Dr. Szabó Imre hozzátette, hogy idéntõl már a Régiós Fejlesztési Képzési Bizottságok döntenek arról, hová, milyen ágazatra, melyik szakmára mennyi fiatalt, munkavállalót iskolázzanak be. Vagyis sok-sok olyan változás indult meg, amely jelentõs átstruktúrálódást ígér.

- A LIGA Szakszervezeteknek van véleménye a magyar gazdaság ügyeirõl, azt szeretnénk, ha nemcsak a LIGA elnöke, hanem ti, a régióban dolgozó szakszervezetisek is egyek lennétek a LIGA Szakszevezetekkel, vagyis ugyanazt az álláspontot, véleményt közvetítenétek, mint mi Budapesten - fejezte be gondolatait dr. Szabó Imre, a LIGA szakértõje.

A rendezvény végén a Hungeritnél kialakult kritikus helyzetrõl, az elbocsátandó kétszáz dolgozó helyzetérõl, illetve az errõl, a Dél-Magyarország címû lapban megjelent cikk tartalmáról is beszélgettek.

Ezt követõen a LIGA dél-alföldi érdekvédelmi tanácsadója fontos és aktuális szakszervezeti híreket osztott meg a megjelent régiós vezetõkkel. Dancsóné beszélt a LIGA Nyugdíjas Tagozatának megalakulásáról, az ifjúsági tagozat szervezésérõl, az esélyegyenlõségi- és nõtagozat szervezõdésérõl, a LIGA „sztrájktanfolyam”-ainak lebonyolításáról, valamint az õszi szakképzési

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.