2018. 02. 17. szombat
Donát
: 311 Ft   : 248 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Õ üdült, Te üdülnél

Hosz  |  2008. 08. 27., 17:59

Kedvezményes üdültetés: állni látszék az idõ Így a nyárvégi õszelõn kollégákkal, barátokkal, ismerõsökkel találkozva gyakran hangzik el a kérdés: - Hol voltatok? Mármint nyaralni. A katona, legyen az hivatásos vagy szerzõdéses, a jószándékú érdeklõdésre – mint honfitársai általában - sokféleképpen válaszolhat. Mondhatja: itt és ott, keleten-nyugaton, délen-északon, hegyekben, vízen és vízparton, külföldön, itthon, amit még variálni is lehet, de ettõl most tekintsünk el. Ki hova vágyott, pontosabban kinek mire adott lehetõséget saját és családtagjai elfoglaltsága, de leginkább pénztárcája, oda utazott. Soványkodó számlával azonban csak a vágyak szállnak, a vágyakozó meg nézhet utánuk. Így az elõbbi tudakozódásra jónéhányan azt felelik: otthon töltöttem a szabadságom. Hogyan? Hát a tavaly októberi üdülési csekk - amely mégiscsak jelentõs összeget jelentett – mire ment? Valóban, az utalvány számos családnál besegített a szünidei pihenés, a kikapcsolódás költségeinek elõteremtésében. Sokaknál viszont a színes cédulák már a decemberi gyengébb fagyokat sem érték meg, de ha mégis, akkor tavaszra megette azokat a rezsi, a törlesztés, esetleg valami nem várt kiadás. Végül is kereset- kiegészítés volt, csak nem illetményben. Nem?

Akkor sem kellene otthon ücsörögni, vagy keményen dolgozni! A tapasztalat igazsága egyértelmû: az örökös munkakényszerre a távolság a legjobb gyógyszer. Ott vannak a honvédségi üdülõk, amelyekben az igényjogosultak kedvezményesen pihenhetnek és pihennek, legalább is a statisztikák ezt mutatják. 2007-ben a honvédségi üdülõk szobáinak kihasználtsága 77% körül mozgott, jelezvén: több mint 2100 aktív igényjogosult élhetett családjával együtt a beutaló rendszerû (turnusos) lehetõséggel. A statisztika azonban mást is elbeszél: az aktív igényjogosultak száma (hivatásos-, szerzõdéses katonák, köztisztviselõk, közalkalmazottak, és még sokan mások) hozzávetõleg 24-25 ezer fõ. Az is természetes, hogy a szabadsága jelentõs részét (igazodva az iskolaszünetekhez és a házastárshoz) szinte kivétel nélkül mindenki a fõszezonban (leginkább nyáron!) szeretné élvezni. Elõbbiek nyilvánvaló következményekkel járnak: átlagban 12 évente juthatnánk az említett formájú kedvezményhez, ami már probléma forrása lehetne, hiszen így a juttatás nem válik érdemivé. A valóság mégis más. Vannak, akik évente, illetve néhány év távlatában többször is ellátogatnak egy-egy számukra kellemes helyre, mások meg különbözõ okokból soha nem kívánnak, vagy tudnak élni jogosultságukkal. A következmény ismét elgondolkodtató. A honvédség tulajdonképpen az aktív állomány csupán 25-30%-át támogatja rendszeresen a családi körben történõ nyaralásában, míg vélhetõleg a „maradék” 70-75% igen ritkán, vagy egyáltalán nem kap segítséget. Tehát a képlet egyszerû, aki nem igényel beutalót, nem kap kedvezményt, ha mindenki kérné a lehetõséget, akkor 12 évben egyszer meg is kapná. Az elõbbiek súlyos kérdések, mivel a rendelkezésre álló források indokolatlanul egyenlõtlen elosztására mutatnak rá. Mielõtt bárki kényelmetlenül érezné magát, fontosnak tartom megjegyezni, hogy az elõzõekben említett csoportok egyikének magatartását sem kívánom bírálni, vagy minõsíteni, mert nincs miért.

A következõ kérdés nyomán újabb és újabb gondok vetõdnek fel. Miért nem igényel férõhelyet honvédségi üdülõben az állomány jelentõs része? Vannak, akik nem ismerik ez irányú jogosultságukat, vannak, akik eleve úgy gondolják, úgyis elutasítják kérelmüket. Sokan szolgálati elfoglaltságuk miatt nem tudnak kellõ biztonsággal elõre tervezni, mások jobban kedvelik a szûk, baráti körben való kikapcsolódást, pihenést. Így nem csoda, hogy aki ott és akkor szeretne az nem, de aki nem ott és nem akkor kíván, az ott és akkor fog. A jogosultak egy részét a térítési díjak nagysága riasztja vissza, más részét az elhelyezés tárgyi, anyagi körülményei. Itt megállnék néhány gondolat erejéig, mivel ezek már objektív tényezõk. A valaha jobb napokat látott paloták, lakok, pavilonok jelentõs hányada kívül-belül siralmasan fest, több, korábban kedvelt szolgáltatás vagy megszûnt, vagy díjfizetéssel vehetõ igénybe. Ma már mindenki számára világos, a lehangoló állapotok kialakulását az üdülõk felelõs vezetõinek, munkatársainak lelkiismeretes, elkötelezett munkájával sem lehetett elkerülni, illetve felszámolni. Ugyanis miközben egyre elkerülhetetlenebbé vált a szükséges karbantartások, felújítások végrehajtása, mind nagyobb mértékûvé (milliárdos nagyságrendûvé) váltak a költségvetési elvonások az üdültetést közvetlenül vagy közvetetten biztosító jogcímeken. Eközben az üdülõk száma is csökkent, miközben az igényjogosultak száma lényegileg változatlan maradt.

Az érdekvédelmi oldal, úgy a Hosz felvetései, valamint a tárca részérõl rendszeresen megrendelt és lefolytatott kutatások már évekkel ezelõtt egyaránt és félreérthetetlenül azt jelezték, hogy az üdültetési rendszer átalakítása elkerülhetetlenné vált. Az állománytól érkezõ vélemények és a vizsgálatok eredményei a lehetséges koncepciókat, megoldásokat is elõre vetítették, ennek ellenére minden maradt a régiben. A 2007-ben elvégzett, e tárgyban utolsó vizsgálódás ismét megerõsítette egy olyan új, rugalmasabb szisztéma bevezetésének igényét, amely a jelenleginél egyenletesebb, méltányosabb, rendszeres támogatást képes nyújtani az egész állomány számára. A koncepció egyelõre várat magára...

Azaz valami mégis történt. A HÉF munkavállalói oldala, így a Hosz élénk tiltakozása ellenére a Honvédelmi Közlöny 11. számában (2008. 07. 10.) megjelent a kedvezményes üdülési díjak több mint 20%-os emelésérõl szóló HM rendelet. Az egyeztetések során a tárca képviselõi a rezsiköltségekre, az inflációra és a 3. éve változatlan üdülési árakra hivatkoztak, továbbá abbéli reményüknek adtak hangot, hogy az így befolyó (tízmilliós nagyságrendû) többletbõl megindulhat az elmaradások felszámolása.

Rövidesen újra a keresetek alakulásáról tárgyalunk, reményeink szerint a rezsiköltségek drámai emelkedése, az infláció, az illetmények attól elmaradó emelkedése kellõ érvként szolgálnak, így megindulhat a katonák esetében is az elmaradások felzárkóztatása.

Amikor 1933-ban a Honvédségi Jóléti Alap megbízásából felépített Mátraházai Honvéd Üdülõt Kánya Kálmán miniszter megnyitotta, egy impozáns, részleteiben, berendezésében pompásnak ítélt épület elõtt állt. A köztiszteletben álló idõsödõ diplomata talán évszázadokra gondolt, miközben végigtekintett a láthatóan legnagyobb igényességgel kivitelezett alkotáson... Azóta 75 év telt el - amit bizonyos helyzetekben ünnepre ad okot – de meglesz-e legalább a következõ 25?

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 02. 05., 13:47
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 13:56:44
2018. januártól széles körben módosultak a családokat pénzügyi szempontból segítő rendelkezések. Cikkünkben összeszedtük, hogy milyen változások léptek életbe ettől az évtől.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A mai napon, 2018. február 16-án, pénteken, helyi idő szerint 11 óra körül lezuhant a Török Légierő egyik SF-260D típusú kiképző repülőgépe. A repülőgép kétfős személyzete életét vesztette a katasztrófában.

  Háború Művészete magazin

Brüsszelben tanácskoztak az észak-atlanti katonai szövetség védelmi miniszterei február 14–15-én. A Budapestről kiutazó magyar küldöttséget Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes vezette. A delegációhoz a helyszínen csatlakozott Sztáray Péter, Magyarország NATO-nagykövete.