2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szekcióelnök

Hosz  |  2004. 02. 01., 12:39

Már értesülhettek róla, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) szerződéses szekciója a közelmúltban ismét Csabainé Hanzi Máriát választotta elnökévé. A régi-új funkcionáriust ez alkalommal a 2004-es esztendő fő tennivalóiról kérdeztük...

– A szerződéses szekció január 14-i ülésén több küldött is sürgette az egységes véleményalkotást és a jól összefogott érdekképviseleti munkát. Ön kikkel képzeli mindezt megvalósítani?

– A megválasztott alelnökkel, valamint elnökségi tagokkal kívánom folytatni a tavaly tavasszal megkezdett munkát. Ezzel a 9 fős kicsi, de annál dinamikusabb csapattal folytatni kell a minél jobb szervezettségre törekvő tevékenységet.

– A megjelentek a helyi parancsnokok és a szakszervezeti tisztségviselők közötti kapcsolatfelvételt, valamint a korrekt együttmüködés fontosságát szintén elsődlegesnek tartották.

– Igen, ez is nagyon fontos cél, hisz az alapszervezeteknél létrehozott csoportok erősítése mellett a helyi parancsnokokkal olyan kontaktust kell kialakítani, mely lehetővé teszi a rendszeres, kétoldalú tájékoztatást.

– Az örök téma, a szerződéses állomány szolgálati- élet- és munkakörülményei, a laktanyai elhelyezési körülmények ismét előtérbe hoznak sürgős tennivalókat…

– Igen, a szekció a HOSZ elnöksége segítségével idén mindenféleképpen eredményt kíván elérni a lakatanyai elhelyezés minőségi javításában. Szeretnénk elérni, hogy a szerződéses legénységi és tisztesi állományt ne a sorállomány kiváltására alkalmazott csapatnak, hanem az önkéntes haderő részének tekintsék, ezáltal pedig a szaktárca, illetve a helyi parancsnokok is tegyék meg a szükséges, elhelyezési körülményeket javító intézkedéseket.

A lakhatás kérdéskörét is rendezni szeretnénk. El kívánjuk érni, hogy szülessen meg a családosok részére történő albérleti hozzájárulás kifizetésének engedélyezéséről szóló intézkedés, illetve az ezzel kapcsolatos törvényi rendelkezések módosítása.

– Sok esetben végeznek a szerződésesek nem a szakmai beosztásukhoz kapcsolódó feladatot…

– A HOSZ kiemelt feladatának tartja, hogy a jövőben elérje a parancsnokoknál, hogy a szerződésesekre vonatkozó szolgálatteljesítési időt tartassák be. Célunk az is, hogy a szerződéses állomány kapja meg a túlszolgálatért járó jogos járandóságát, emellett pedig a beosztási feladataiktól eltérő munkára – költöztetés, raktár pakolás, külső körlet karbantartás – vezénylést ne lehessen megvalósítani.

– Jelentős számú katonanő szolgál szerződésesként, az ők ügyeit is felvállalják?

– Én különösen érzékeny vagyok nőtársaim problémáira, így a válaszom természetesen az, hogy igen. Terveink között szerepel, hogy a szerződéses állomány nő tagja, ha GYES miatt fizetési szabadságot nem igényel, amíg a GYES időszaka le nem jár addig a jogfolytonosságot automatikusan, méltányossági alapon őrizhesse meg.

– Mikor lenne igazán elégedett?

– Akkor, ha sikerülne elérnünk, hogy a speciális jogviszonyból fakadó hátrányokkal történő parancsnoki vezénylések lehetőségét visszaszorítsuk. Szeretnénk, ha legalább 5 év szolgálatteljesítési idővel rendelkező katonát, indoklás nélkül ne bocsáthassák el. Ha írásos indoklást szükséges az elöljárónak készíteni arról, hogy miért nem hosszabbít szerződést, akkor valószínüleg lecsökken az igazságtalan elbocsátások száma.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.