2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szekcióelnök

Hosz  |  2004. 02. 01., 12:39

Már értesülhettek róla, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) szerződéses szekciója a közelmúltban ismét Csabainé Hanzi Máriát választotta elnökévé. A régi-új funkcionáriust ez alkalommal a 2004-es esztendő fő tennivalóiról kérdeztük...

– A szerződéses szekció január 14-i ülésén több küldött is sürgette az egységes véleményalkotást és a jól összefogott érdekképviseleti munkát. Ön kikkel képzeli mindezt megvalósítani?

– A megválasztott alelnökkel, valamint elnökségi tagokkal kívánom folytatni a tavaly tavasszal megkezdett munkát. Ezzel a 9 fős kicsi, de annál dinamikusabb csapattal folytatni kell a minél jobb szervezettségre törekvő tevékenységet.

– A megjelentek a helyi parancsnokok és a szakszervezeti tisztségviselők közötti kapcsolatfelvételt, valamint a korrekt együttmüködés fontosságát szintén elsődlegesnek tartották.

– Igen, ez is nagyon fontos cél, hisz az alapszervezeteknél létrehozott csoportok erősítése mellett a helyi parancsnokokkal olyan kontaktust kell kialakítani, mely lehetővé teszi a rendszeres, kétoldalú tájékoztatást.

– Az örök téma, a szerződéses állomány szolgálati- élet- és munkakörülményei, a laktanyai elhelyezési körülmények ismét előtérbe hoznak sürgős tennivalókat…

– Igen, a szekció a HOSZ elnöksége segítségével idén mindenféleképpen eredményt kíván elérni a lakatanyai elhelyezés minőségi javításában. Szeretnénk elérni, hogy a szerződéses legénységi és tisztesi állományt ne a sorállomány kiváltására alkalmazott csapatnak, hanem az önkéntes haderő részének tekintsék, ezáltal pedig a szaktárca, illetve a helyi parancsnokok is tegyék meg a szükséges, elhelyezési körülményeket javító intézkedéseket.

A lakhatás kérdéskörét is rendezni szeretnénk. El kívánjuk érni, hogy szülessen meg a családosok részére történő albérleti hozzájárulás kifizetésének engedélyezéséről szóló intézkedés, illetve az ezzel kapcsolatos törvényi rendelkezések módosítása.

– Sok esetben végeznek a szerződésesek nem a szakmai beosztásukhoz kapcsolódó feladatot…

– A HOSZ kiemelt feladatának tartja, hogy a jövőben elérje a parancsnokoknál, hogy a szerződésesekre vonatkozó szolgálatteljesítési időt tartassák be. Célunk az is, hogy a szerződéses állomány kapja meg a túlszolgálatért járó jogos járandóságát, emellett pedig a beosztási feladataiktól eltérő munkára – költöztetés, raktár pakolás, külső körlet karbantartás – vezénylést ne lehessen megvalósítani.

– Jelentős számú katonanő szolgál szerződésesként, az ők ügyeit is felvállalják?

– Én különösen érzékeny vagyok nőtársaim problémáira, így a válaszom természetesen az, hogy igen. Terveink között szerepel, hogy a szerződéses állomány nő tagja, ha GYES miatt fizetési szabadságot nem igényel, amíg a GYES időszaka le nem jár addig a jogfolytonosságot automatikusan, méltányossági alapon őrizhesse meg.

– Mikor lenne igazán elégedett?

– Akkor, ha sikerülne elérnünk, hogy a speciális jogviszonyból fakadó hátrányokkal történő parancsnoki vezénylések lehetőségét visszaszorítsuk. Szeretnénk, ha legalább 5 év szolgálatteljesítési idővel rendelkező katonát, indoklás nélkül ne bocsáthassák el. Ha írásos indoklást szükséges az elöljárónak készíteni arról, hogy miért nem hosszabbít szerződést, akkor valószínüleg lecsökken az igazságtalan elbocsátások száma.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.