2024. 06. 14. péntek
Vazul
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szekcióelnök

Hosz  |  2004. 02. 01., 12:39

Már értesülhettek róla, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) szerződéses szekciója a közelmúltban ismét Csabainé Hanzi Máriát választotta elnökévé. A régi-új funkcionáriust ez alkalommal a 2004-es esztendő fő tennivalóiról kérdeztük...

– A szerződéses szekció január 14-i ülésén több küldött is sürgette az egységes véleményalkotást és a jól összefogott érdekképviseleti munkát. Ön kikkel képzeli mindezt megvalósítani?

– A megválasztott alelnökkel, valamint elnökségi tagokkal kívánom folytatni a tavaly tavasszal megkezdett munkát. Ezzel a 9 fős kicsi, de annál dinamikusabb csapattal folytatni kell a minél jobb szervezettségre törekvő tevékenységet.

– A megjelentek a helyi parancsnokok és a szakszervezeti tisztségviselők közötti kapcsolatfelvételt, valamint a korrekt együttmüködés fontosságát szintén elsődlegesnek tartották.

– Igen, ez is nagyon fontos cél, hisz az alapszervezeteknél létrehozott csoportok erősítése mellett a helyi parancsnokokkal olyan kontaktust kell kialakítani, mely lehetővé teszi a rendszeres, kétoldalú tájékoztatást.

– Az örök téma, a szerződéses állomány szolgálati- élet- és munkakörülményei, a laktanyai elhelyezési körülmények ismét előtérbe hoznak sürgős tennivalókat…

– Igen, a szekció a HOSZ elnöksége segítségével idén mindenféleképpen eredményt kíván elérni a lakatanyai elhelyezés minőségi javításában. Szeretnénk elérni, hogy a szerződéses legénységi és tisztesi állományt ne a sorállomány kiváltására alkalmazott csapatnak, hanem az önkéntes haderő részének tekintsék, ezáltal pedig a szaktárca, illetve a helyi parancsnokok is tegyék meg a szükséges, elhelyezési körülményeket javító intézkedéseket.

A lakhatás kérdéskörét is rendezni szeretnénk. El kívánjuk érni, hogy szülessen meg a családosok részére történő albérleti hozzájárulás kifizetésének engedélyezéséről szóló intézkedés, illetve az ezzel kapcsolatos törvényi rendelkezések módosítása.

– Sok esetben végeznek a szerződésesek nem a szakmai beosztásukhoz kapcsolódó feladatot…

– A HOSZ kiemelt feladatának tartja, hogy a jövőben elérje a parancsnokoknál, hogy a szerződésesekre vonatkozó szolgálatteljesítési időt tartassák be. Célunk az is, hogy a szerződéses állomány kapja meg a túlszolgálatért járó jogos járandóságát, emellett pedig a beosztási feladataiktól eltérő munkára – költöztetés, raktár pakolás, külső körlet karbantartás – vezénylést ne lehessen megvalósítani.

– Jelentős számú katonanő szolgál szerződésesként, az ők ügyeit is felvállalják?

– Én különösen érzékeny vagyok nőtársaim problémáira, így a válaszom természetesen az, hogy igen. Terveink között szerepel, hogy a szerződéses állomány nő tagja, ha GYES miatt fizetési szabadságot nem igényel, amíg a GYES időszaka le nem jár addig a jogfolytonosságot automatikusan, méltányossági alapon őrizhesse meg.

– Mikor lenne igazán elégedett?

– Akkor, ha sikerülne elérnünk, hogy a speciális jogviszonyból fakadó hátrányokkal történő parancsnoki vezénylések lehetőségét visszaszorítsuk. Szeretnénk, ha legalább 5 év szolgálatteljesítési idővel rendelkező katonát, indoklás nélkül ne bocsáthassák el. Ha írásos indoklást szükséges az elöljárónak készíteni arról, hogy miért nem hosszabbít szerződést, akkor valószínüleg lecsökken az igazságtalan elbocsátások száma.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.