2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szekcióelnök

Hosz  |  2004. 02. 01., 12:39

Már értesülhettek róla, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) szerződéses szekciója a közelmúltban ismét Csabainé Hanzi Máriát választotta elnökévé. A régi-új funkcionáriust ez alkalommal a 2004-es esztendő fő tennivalóiról kérdeztük...

– A szerződéses szekció január 14-i ülésén több küldött is sürgette az egységes véleményalkotást és a jól összefogott érdekképviseleti munkát. Ön kikkel képzeli mindezt megvalósítani?

– A megválasztott alelnökkel, valamint elnökségi tagokkal kívánom folytatni a tavaly tavasszal megkezdett munkát. Ezzel a 9 fős kicsi, de annál dinamikusabb csapattal folytatni kell a minél jobb szervezettségre törekvő tevékenységet.

– A megjelentek a helyi parancsnokok és a szakszervezeti tisztségviselők közötti kapcsolatfelvételt, valamint a korrekt együttmüködés fontosságát szintén elsődlegesnek tartották.

– Igen, ez is nagyon fontos cél, hisz az alapszervezeteknél létrehozott csoportok erősítése mellett a helyi parancsnokokkal olyan kontaktust kell kialakítani, mely lehetővé teszi a rendszeres, kétoldalú tájékoztatást.

– Az örök téma, a szerződéses állomány szolgálati- élet- és munkakörülményei, a laktanyai elhelyezési körülmények ismét előtérbe hoznak sürgős tennivalókat…

– Igen, a szekció a HOSZ elnöksége segítségével idén mindenféleképpen eredményt kíván elérni a lakatanyai elhelyezés minőségi javításában. Szeretnénk elérni, hogy a szerződéses legénységi és tisztesi állományt ne a sorállomány kiváltására alkalmazott csapatnak, hanem az önkéntes haderő részének tekintsék, ezáltal pedig a szaktárca, illetve a helyi parancsnokok is tegyék meg a szükséges, elhelyezési körülményeket javító intézkedéseket.

A lakhatás kérdéskörét is rendezni szeretnénk. El kívánjuk érni, hogy szülessen meg a családosok részére történő albérleti hozzájárulás kifizetésének engedélyezéséről szóló intézkedés, illetve az ezzel kapcsolatos törvényi rendelkezések módosítása.

– Sok esetben végeznek a szerződésesek nem a szakmai beosztásukhoz kapcsolódó feladatot…

– A HOSZ kiemelt feladatának tartja, hogy a jövőben elérje a parancsnokoknál, hogy a szerződésesekre vonatkozó szolgálatteljesítési időt tartassák be. Célunk az is, hogy a szerződéses állomány kapja meg a túlszolgálatért járó jogos járandóságát, emellett pedig a beosztási feladataiktól eltérő munkára – költöztetés, raktár pakolás, külső körlet karbantartás – vezénylést ne lehessen megvalósítani.

– Jelentős számú katonanő szolgál szerződésesként, az ők ügyeit is felvállalják?

– Én különösen érzékeny vagyok nőtársaim problémáira, így a válaszom természetesen az, hogy igen. Terveink között szerepel, hogy a szerződéses állomány nő tagja, ha GYES miatt fizetési szabadságot nem igényel, amíg a GYES időszaka le nem jár addig a jogfolytonosságot automatikusan, méltányossági alapon őrizhesse meg.

– Mikor lenne igazán elégedett?

– Akkor, ha sikerülne elérnünk, hogy a speciális jogviszonyból fakadó hátrányokkal történő parancsnoki vezénylések lehetőségét visszaszorítsuk. Szeretnénk, ha legalább 5 év szolgálatteljesítési idővel rendelkező katonát, indoklás nélkül ne bocsáthassák el. Ha írásos indoklást szükséges az elöljárónak készíteni arról, hogy miért nem hosszabbít szerződést, akkor valószínüleg lecsökken az igazságtalan elbocsátások száma.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.