2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szekcióelnök

Hosz  |  2004. 02. 01., 12:39

Már értesülhettek róla, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) szerződéses szekciója a közelmúltban ismét Csabainé Hanzi Máriát választotta elnökévé. A régi-új funkcionáriust ez alkalommal a 2004-es esztendő fő tennivalóiról kérdeztük...

– A szerződéses szekció január 14-i ülésén több küldött is sürgette az egységes véleményalkotást és a jól összefogott érdekképviseleti munkát. Ön kikkel képzeli mindezt megvalósítani?

– A megválasztott alelnökkel, valamint elnökségi tagokkal kívánom folytatni a tavaly tavasszal megkezdett munkát. Ezzel a 9 fős kicsi, de annál dinamikusabb csapattal folytatni kell a minél jobb szervezettségre törekvő tevékenységet.

– A megjelentek a helyi parancsnokok és a szakszervezeti tisztségviselők közötti kapcsolatfelvételt, valamint a korrekt együttmüködés fontosságát szintén elsődlegesnek tartották.

– Igen, ez is nagyon fontos cél, hisz az alapszervezeteknél létrehozott csoportok erősítése mellett a helyi parancsnokokkal olyan kontaktust kell kialakítani, mely lehetővé teszi a rendszeres, kétoldalú tájékoztatást.

– Az örök téma, a szerződéses állomány szolgálati- élet- és munkakörülményei, a laktanyai elhelyezési körülmények ismét előtérbe hoznak sürgős tennivalókat…

– Igen, a szekció a HOSZ elnöksége segítségével idén mindenféleképpen eredményt kíván elérni a lakatanyai elhelyezés minőségi javításában. Szeretnénk elérni, hogy a szerződéses legénységi és tisztesi állományt ne a sorállomány kiváltására alkalmazott csapatnak, hanem az önkéntes haderő részének tekintsék, ezáltal pedig a szaktárca, illetve a helyi parancsnokok is tegyék meg a szükséges, elhelyezési körülményeket javító intézkedéseket.

A lakhatás kérdéskörét is rendezni szeretnénk. El kívánjuk érni, hogy szülessen meg a családosok részére történő albérleti hozzájárulás kifizetésének engedélyezéséről szóló intézkedés, illetve az ezzel kapcsolatos törvényi rendelkezések módosítása.

– Sok esetben végeznek a szerződésesek nem a szakmai beosztásukhoz kapcsolódó feladatot…

– A HOSZ kiemelt feladatának tartja, hogy a jövőben elérje a parancsnokoknál, hogy a szerződésesekre vonatkozó szolgálatteljesítési időt tartassák be. Célunk az is, hogy a szerződéses állomány kapja meg a túlszolgálatért járó jogos járandóságát, emellett pedig a beosztási feladataiktól eltérő munkára – költöztetés, raktár pakolás, külső körlet karbantartás – vezénylést ne lehessen megvalósítani.

– Jelentős számú katonanő szolgál szerződésesként, az ők ügyeit is felvállalják?

– Én különösen érzékeny vagyok nőtársaim problémáira, így a válaszom természetesen az, hogy igen. Terveink között szerepel, hogy a szerződéses állomány nő tagja, ha GYES miatt fizetési szabadságot nem igényel, amíg a GYES időszaka le nem jár addig a jogfolytonosságot automatikusan, méltányossági alapon őrizhesse meg.

– Mikor lenne igazán elégedett?

– Akkor, ha sikerülne elérnünk, hogy a speciális jogviszonyból fakadó hátrányokkal történő parancsnoki vezénylések lehetőségét visszaszorítsuk. Szeretnénk, ha legalább 5 év szolgálatteljesítési idővel rendelkező katonát, indoklás nélkül ne bocsáthassák el. Ha írásos indoklást szükséges az elöljárónak készíteni arról, hogy miért nem hosszabbít szerződést, akkor valószínüleg lecsökken az igazságtalan elbocsátások száma.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.