2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nem ugyanazért tüntettek

Hosz  |  2006. 02. 28., 12:06

Több tízezer tüntető, köztük több tucatnyi magyar szakszervezeti aktivista vonult fel kedd délután Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének alkalmából, hogy az arról folytatott képviselői vitával párhuzamosan tiltakozzon a szolgáltatások uniós liberalizálását célzó jogszabály egyes elemei ellen...

A demonstráció résztvevőinek - egyes becslések szerint 40 ezer ember - nem minden csoportja ugyanaz ellen tüntetett: számos nyugat-európai küldöttség országuk piacának a kelet-európaiak, illetve az unión kívüliek előtti megnyitását utasítja el, míg mások bizonyos ágazatok liberalizálása ellen, megint mások a mind teljesebb piacnyitásért emeltek szót.

A magyar Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az irányelvnek elsősorban azt az elemét kifogásolta, amely a származási ország elvére vonatkozik. Ez ugyanis szerinte azt jelentené, hogy a munkavállalók a jelenleginél bizonytalanabb helyzetbe kerülnének (például egy Magyarországon külföldi cégnél dolgozó alkalmazottra nem a magyar szabályok érvényesülnének), másrészt "káoszt okozhatna a magyar jogrendben, illetve a garanciákat illetően".

Az irányelv preambulum-tervezete szerint "a belső piac egy olyan belső határok nélküli terület, amelyben biztosított a szolgáltatások szabad mozgása és a szabad letelepedés. Európa népei integrációjának erősítése, valamint a kiegyensúlyozott és fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése érdekében kulcsfontosságú a szolgáltatási tevékenységek elé háruló akadályok megszüntetése a tagállamok között". Az EP belső piaci szakbizottsága ezt kiegészítené a következőkkel: "az ilyen akadályok lebontásakor alapvető fontosságú biztosítani azt, hogy a szolgáltatási tevékenységek fejlődése hozzájáruljon (...), hogy a közösség egész területén előmozdítsa a gazdasági tevékenységek harmonikus, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődését, a foglalkoztatottság és a szociális védelem magas szintjét, a férfiak és nők egyenlőségét, a fenntartható és inflációt nem gerjesztő növekedést, a gazdasági teljesítmények nagyfokú versenyképességét és konvergenciáját, a környezet minőségének magas szintü védelmét és javítását, az életszínvonal és életminőség emelését, valamint a tagállamok közötti gazdasági és társadalmi kohéziót és szolidaritást."

A strasbourgi megmozduláson a magyar szövetségek közül a Liga, a Munkástanácsok és az Autonómok is képviseltették magukat. "Azt szeretnénk, hogy a direktíva ne terjedjen ki a munkaügyi törvények alkalmazási körére" - hangoztatta Kerpen Gábor. Olyan, jelenleg nemzeti hatáskörben lévő szolgáltatások, mint a közoktatás, az egészségügy, a szociálisterület, a kultúra ne kerüljön liberalizálásra - tette hozzá.

A bizottsági szinten korábban elfogadott egyik módosító indítvány szerint "ez az irányelv nem vonatkozik az általános gazdasági érdekü szolgáltatások liberalizálására, sem az ilyen szolgáltatásokat nyújtó közjogi szervezetek privatizálására". A jogszabály ezen túl "nem sérti a kulturális vagy nyelvi sokszínüség, illetve a média pluralizmusának védelme vagy előmozdítása érdekében hozott közösségi vagy nemzeti intézkedéseket".

Az EP-frakciók még nem alakították ki végleges álláspontjukat a csütörtöki szavazás előtt, de mivel a múlt héten a két legnagyobb képviselőcsoport ideiglenes kompromisszumot kötött, immár az számítana meglepetésnek, ha a szavazás nemleges eredményt hozna. A kialkudott kompromisszum a származási ország elvét lényegében elvetné, a fogadó országnak a korábbi javaslatokhoz képest több beleszólása lenne a szolgáltatás nyújtásának engedélyezésébe. A megállapodás szerint a tagországok közpolitikai, közbiztonsági, szociálpolitikai, fogyasztó- és környezetvédelmi, valamint közegészségügyi szempontok alapján is mérlegelhetnék, milyen szolgáltató tevékenységéhez járulnak hozzá.

Az irányelv emellett - ha elfogadják a kompromisszumot - nem érintené a szociális jóléti célú szolgáltatásokat, a családok és a fiatalok támogatását célzó gyermekgondozási és családi szolgáltatásokat, valamint "a tipikusan jóléti célokat szolgáló oktatási és kulturális szolgáltatásokat”. Kivennék a jogszabály hatálya alól az ideiglenes munkaközvetítő ügynökségeket, a kikötői, a biztonsági és a közlekedési szolgáltatásokat, utóbbiba beleértve a városi tömegközlekedést, a taxikat és a mentőszolgálatokat.

A magyar EP-tagok közül Herczog Edit (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-ban a versenyképesség javításának és a gazdasági növekedés fokozásának egyik kulcseszköze a szolgáltatási irányelv. Ez lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók könnyebben, szabadabban és gyorsabban jussanak el saját hazájukból a többi tagállam piacaira. Szájer József (Fidesz-MPSZ) jelezte, hogy csak olyan irányelvet szavaznak meg, amely a korlátozásokat nem bővíti, hanem megszünteti.

MTI-információ

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.