2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Farkas László reagálása az M1 január 26-i műsorára

Hosz  |  2004. 02. 01., 20:29

Mi mit jelent? A HOSZ elnökének tollából ezzel a címmel olvashatnak írást az Egység című lap 2004. február 6-án megjelent számában…  

Jó néhány olyan mondat, vagy kifejezés értelme vált világossá előttem a közelmúltban, amiket korábban nem értettem, nem tudtam, hogy abban a környezetben, ahol használták őket, mit is jelentettek valójában.

 

Nem tudtam, mit kell érteni azon, amit honvédelmi miniszter néhány hónappal korábban megkötött megállapodásunk felmondásában indoklásként írt. Nevezetesen a tárca „a 2003. évi költségvetésében meglévő feszültségekre való tekintettel” felmondja a megállapodást. Bármennyire igyekeztem, nem tudtam felfogni, hogy a pár millió, amellyel a HM hozzájárul a HOSZ müködéséhez, hogyan fogja helyrebillenteni a megbomlott költségvetési egyensúlyt. Azt gondoltam, ha valóban csak ez hiányzik, akkor kötelességünk ezt szó nélkül tudomásul venni, sőt az is megfogalmazódott bennem, hogy ha esetleg ennek az összegnek a duplájára lenne szükség a feszültségek enyhítésére, akkor azt gavallérosan fel kellene ajánlanunk. Csak most a felbontott és csak a Honvédszakszervezettel vissza nem kötött megállapodás eredményeként a két honvédségi autó elviteléről szóló sajtóhírekből tudtam meg, hogy a felmondásnak valójában a HOSZ-nak tavalyi béremelés elmaradása miatti tevékenysége az oka. Most már értem, hogy a költségvetési nehézségekre való hivatkozás csak átvitt értelmü. Ezt úgy kell érteni, hogy ha a HOSZ nem lép fel a katonák reálbér csökkenésének elkerülése érdekében, ha a szakszervezet a müködési támogatás megvonása után a jövőben nehezebben tud fellépni az állomány jogos járandóságaiért, akkor ez költségvetési megtakarítást eredményez.

 

Nem értettem, amikor olvastam az egyik társszervezetünk a HODOSZ vezető titkárának a Baj-Társ címü újság, májusi számában írt mondatát: „Bízunk abban, hogy a bekövetkező események nem a radikális szakszervezeteket, hanem a kompromisszumokat kereső, tárgyaló érdekvédőket igazolják vissza.” A HÉF decemberi plenáris ülésén, ahol a reálbér kompenzációról szóló előterjesztést  elfogadtuk és a közalkalmazottak központi jutalomban való részesítéséről kaptunk tájékoztatást megértettem, hogy ez a mondat valójában azt vetítette előre, hogy a tárca vezetője nem csak a szakszervezettel, hanem az általunk képviselt állománnyal is felbontotta a megállapodást, mert elnézte, hogy a HOSZ és az FRDÉSZ által kiharcolt 858 millió Ft a lehető leggazdaságtalanabbul kerüljön az egyéni számlákra. A katonákat súlytó folyamatos megvonások mellett a kompromisszumokat kereső tárgyaló érdekvédők által képviselt állományt, központi jutalomban részesítette.

 

Első hallásra nem értettem azt sem, amit a HM Kommunikációs Főigazgató helyettese nyilatkozott november 10-én a Déli Krónika címü müsornak.

„A honvédelmi tárca el szeretne térni attól a gyakorlattól, hogy elsősorban a szakszervezeti vezetőkkel kössön, olyan jellegü kompromisszumokat, amely esetlegesen az ő plusz juttatásairól szólna.”

Ma már tudom, hogy gyakorlattól való eltérés azt jelenti, hogy velünk nem tudnak olyan megállapodásokat kötni, ami a pluszjuttatásainkról és ennek következtén elvárható kompromisszumos érdekvédelmi magatartásunkról szólna. Az érdekegyeztető fórum munkavállalói oldalán kakukktojásként ülünk annak ellenére, hogy a Hjt velünk és kizárólag velünk kötelezi egyeztetésre a tárcát. Kakukktojásként ülünk, vagy ültünk, mert a többi érdekvédelmi szervezet továbbra is élvezi a megállapodásaikban biztosított müködési támogatást, vezetőik kompromisszumkészsége, pedig jutalmazva van a HM által alapított Kht-k Felügyelő bizottságaiban kapott helyekkel, vagy indokolatlan és jogtalan közalkalmazotti státusszal.

 

Jól esik a megvilágosodás örülök, hogy sok mindent megértettem, de félő, hogy örömöm csak átmeneti. Most például azt nem értem, hogy miért állítja a honvédelmi miniszter a Nap TV-ben a tények ellenére, hogy a HOSZ mondta fel a megállapodást. Abban bízom, hogy eljön az idő, amikor ezt is megértem.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.