2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szaktárca és a civil szféra határán

Hosz  |  2006. 03. 01., 17:37

A Katonákért Alapítvány február 23-i pártoló tagi rendezvényén a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal (HM BBBH) munkájáról hangzott el aktuális tájékoztató. Szekeres István ny. dandártábornok, kuratóriumi elnök megnyitója után Fekete László ny. ezredes, a hivatal vezérigazgatójának általános helyettese ismertette meg a résztvevőket a hivatal tevékenységével.

A megjelentek - a HM BBBH budapesti, Salgótarjáni úti épületében - tájékoztatást kaptak a hivatal megalakulásáról, korábbi és jelenlegi struktúrájáról, illetve aktuális feladatairól is. A HM BBBH vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a hivatal ma már - nyugodtan kijelenthető - a szaktárca és a civil szféra határán tevékenykedő, a Honvédelmi Minisztérium beszerzéspolitikáját teljes egészében megvalósító intézménye. Fekete László a hivatal alaprendeltetését elemezve hozzátette: olyan magas szintü jogosítványokkal van felruházva a HM BBBH katonai vámügyi és határforgalmi osztálya, mely napjainkban már a VPOP nélkül végezheti a Magyar Honvédséggel kapcsolatos valamennyi határ- és vámforgalmi ügyet. A HM KÁT alá tartozó, de a védelemgazdasági helyettes államtitkár által felügyelt hivatallal a beszerzések lebonyolítása során - egyebek között - a HM Technológiai Hivatal, az MH ÖLTP, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) müködik együtt. Az előadó emellett a közbeszerzési törvény betartásának fontosságáról, a beszerzések jogi hátteréről, a nemzeti és közösségi (EU) közbeszerzési értékhatárokról is szólt. A főbb beszerzési programok között a gépjármü, a híradó-informatikai, az URH harcászati rádió, valamint a JAS-39 EBS HU Gripen vadászrepülőgép bérléssel és a MIG-29 vadászrepülő üzemeltetésével kapcsolatos tendereket említette. Elhangzott:  a HM BBBH 2005.évi 545 szerződési megbízásából - a jogorvoslati kérelmek esetében - egyszer sem hozták ki vesztesnek a hivatalt. A vezérigazgató-helyettes - ezt követően - a NATO biztonsági beruházási feladatok szervezéséről, a hazai beszállítók NATO minősítésének végrehajtásáról, a gerinc légvédelmi radarrendszer kialakításáról és a magyarországi (ferihegyi, kecskeméti, pápai) repülőterek szövetségi minőségüre történő biztonsági átalakításáról is szót ejtett. A kötetlen beszélgetést követően, a rendezvény végén Szekeres István az SzJA 1%-ának gyüjtéséről, illetve az Alapítvány aktuális feladatairól adott tájékoztatást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.