2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szaktárca és a civil szféra határán

Hosz  |  2006. 03. 01., 17:37

A Katonákért Alapítvány február 23-i pártoló tagi rendezvényén a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal (HM BBBH) munkájáról hangzott el aktuális tájékoztató. Szekeres István ny. dandártábornok, kuratóriumi elnök megnyitója után Fekete László ny. ezredes, a hivatal vezérigazgatójának általános helyettese ismertette meg a résztvevőket a hivatal tevékenységével.

A megjelentek - a HM BBBH budapesti, Salgótarjáni úti épületében - tájékoztatást kaptak a hivatal megalakulásáról, korábbi és jelenlegi struktúrájáról, illetve aktuális feladatairól is. A HM BBBH vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a hivatal ma már - nyugodtan kijelenthető - a szaktárca és a civil szféra határán tevékenykedő, a Honvédelmi Minisztérium beszerzéspolitikáját teljes egészében megvalósító intézménye. Fekete László a hivatal alaprendeltetését elemezve hozzátette: olyan magas szintü jogosítványokkal van felruházva a HM BBBH katonai vámügyi és határforgalmi osztálya, mely napjainkban már a VPOP nélkül végezheti a Magyar Honvédséggel kapcsolatos valamennyi határ- és vámforgalmi ügyet. A HM KÁT alá tartozó, de a védelemgazdasági helyettes államtitkár által felügyelt hivatallal a beszerzések lebonyolítása során - egyebek között - a HM Technológiai Hivatal, az MH ÖLTP, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) müködik együtt. Az előadó emellett a közbeszerzési törvény betartásának fontosságáról, a beszerzések jogi hátteréről, a nemzeti és közösségi (EU) közbeszerzési értékhatárokról is szólt. A főbb beszerzési programok között a gépjármü, a híradó-informatikai, az URH harcászati rádió, valamint a JAS-39 EBS HU Gripen vadászrepülőgép bérléssel és a MIG-29 vadászrepülő üzemeltetésével kapcsolatos tendereket említette. Elhangzott:  a HM BBBH 2005.évi 545 szerződési megbízásából - a jogorvoslati kérelmek esetében - egyszer sem hozták ki vesztesnek a hivatalt. A vezérigazgató-helyettes - ezt követően - a NATO biztonsági beruházási feladatok szervezéséről, a hazai beszállítók NATO minősítésének végrehajtásáról, a gerinc légvédelmi radarrendszer kialakításáról és a magyarországi (ferihegyi, kecskeméti, pápai) repülőterek szövetségi minőségüre történő biztonsági átalakításáról is szót ejtett. A kötetlen beszélgetést követően, a rendezvény végén Szekeres István az SzJA 1%-ának gyüjtéséről, illetve az Alapítvány aktuális feladatairól adott tájékoztatást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.