2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A pénz és az idő

Hosz  |  2006. 03. 01., 17:51

A magán-nyugdíjpénztárak hőskorában – hazánkban ennek alig egy évtizede – a belépésről bárki szabadon dönthetett. Ma már minden pályakezdő számára kötelező a magán-nyugdíjpénztári tagság. A két helyzet között maradtak olyanok, akik önként sem választották a jobbik megoldást, s a kötelező belépés hatálya alá sem estek. ...

A harminc év alattiak viszont most kaptak egy újabb esélyt: ismét megnyílt a harminc év alattiak számára a magánnyugdíj-pénztárba való önkéntes belépés lehetősége. Az érintetteknek mérlegelniük kell: jobban járnak-e, ha a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékból 8 százalékot a magánnyugdíj-pénztári számlán kamatoztatnak.

Az önkéntes belépés és a pénzügyeinket érintő mérlegelés persze éppen a jelzett korosztályra nem jellemző. Felmérések és a tapasztalatok azt mutatják, általában mi, magyarok keveset foglalkozunk hosszabb távú pénzügyeinkkel, mint a tőlünk nyugatabbra lévő polgári demokráciák állampolgárai. Ennek kézenfekvő oka, hogy történelmünkben hosszú ideig megvetés sújtotta azt, aki pénzének hozamaira spekulált.

Ha a nyugdíj kerül szóba, azzal a legtöbb magyar ember pár évvel a korhatár betöltése előtt kezd el foglalkozni. A mai húsz-harmincéves korosztálynak messze van még ez az időpont, így nem is nagyon rágódik rajta. Pedig a lehetőség adott.

A ”HONVÉD” Nyugdíjpénztár mindent elkövet, hogy megfelelően tájékoztassa az érdekelteket. Például levél útján. A védelmi ágazat területén mintegy 14 ezer főt érint ez a helyzet. A pénztártól mindannyian levelet kaptak, amelyből megtudhatják, miért előnyös, ha magánnyugdíj-pénztári tagok lesznek. A társadalombiztosításban csupán gyüjtik a befizetéseket, a magán-nyugdíjpénztárba befizetett 8 százalékunkat viszont befektetik. (Mi több, a honvédség ezt a 8 százalékot munkáltatói támogatás címén 10 százalékra egészíti ki.) Az évtizedek alatt felhalmozott járulékok itt hozamot is termelnek, így nyilvánvalóan jobban jár, aki él a magánpénztári belépés lehetőségével. További hab a tortán, ha az ügyfél belép az önkéntes nyugdíjpénztárba is, amihez a honvédség, mint munkáltató a bruttó illetmény 4 százalékát támogatásként havonta hozzáteszi.

A leveleket a pénztárral munkáltatói szerződésben álló fegyveres és rendvédelmi szervezetek pénzügyi szolgálatai útján továbbították, így a hadseregben is a pénzügyre érkeztek meg a borítékok.

A pénztár a levélhez belépési nyilatkozatokat és válaszborítékot is mellékelt. Kitöltés és aláírás után a válaszlevelet ugyancsak a pénzügyön kell leadni.

Jóllehet, a fiatalok úgy gondolják, a nyugdíjig van még idõ. Ez igaz is. Csak nem mindegy, hogy az idõ kinek dolgozik. Aki járatos a pénz világában, az tudja, hogy a tõke nem más, mint a pénz és az idõ szorzata. Engedjük hát dolgozni az idõt, no meg a pénzt is!

Emellett az sem árt, ha az érintettek tudják, hogy a sok lehetõség közül a ”HONVÉD” Nyugdíjpénztárral járnak a legjobban. Egy munkáltatói-ágazati pénztárnál nincsenek profitra, osztalékra váró tulajdonosok. Az élvonalbeli hozamokhoz rendkívül alacsony mûködési költség társul. A nyertesek így maguk a pénztártagok.

V.K.Z.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.