2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A pénz és az idő

Hosz  |  2006. 03. 01., 17:51

A magán-nyugdíjpénztárak hőskorában – hazánkban ennek alig egy évtizede – a belépésről bárki szabadon dönthetett. Ma már minden pályakezdő számára kötelező a magán-nyugdíjpénztári tagság. A két helyzet között maradtak olyanok, akik önként sem választották a jobbik megoldást, s a kötelező belépés hatálya alá sem estek. ...

A harminc év alattiak viszont most kaptak egy újabb esélyt: ismét megnyílt a harminc év alattiak számára a magánnyugdíj-pénztárba való önkéntes belépés lehetősége. Az érintetteknek mérlegelniük kell: jobban járnak-e, ha a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékból 8 százalékot a magánnyugdíj-pénztári számlán kamatoztatnak.

Az önkéntes belépés és a pénzügyeinket érintő mérlegelés persze éppen a jelzett korosztályra nem jellemző. Felmérések és a tapasztalatok azt mutatják, általában mi, magyarok keveset foglalkozunk hosszabb távú pénzügyeinkkel, mint a tőlünk nyugatabbra lévő polgári demokráciák állampolgárai. Ennek kézenfekvő oka, hogy történelmünkben hosszú ideig megvetés sújtotta azt, aki pénzének hozamaira spekulált.

Ha a nyugdíj kerül szóba, azzal a legtöbb magyar ember pár évvel a korhatár betöltése előtt kezd el foglalkozni. A mai húsz-harmincéves korosztálynak messze van még ez az időpont, így nem is nagyon rágódik rajta. Pedig a lehetőség adott.

A ”HONVÉD” Nyugdíjpénztár mindent elkövet, hogy megfelelően tájékoztassa az érdekelteket. Például levél útján. A védelmi ágazat területén mintegy 14 ezer főt érint ez a helyzet. A pénztártól mindannyian levelet kaptak, amelyből megtudhatják, miért előnyös, ha magánnyugdíj-pénztári tagok lesznek. A társadalombiztosításban csupán gyüjtik a befizetéseket, a magán-nyugdíjpénztárba befizetett 8 százalékunkat viszont befektetik. (Mi több, a honvédség ezt a 8 százalékot munkáltatói támogatás címén 10 százalékra egészíti ki.) Az évtizedek alatt felhalmozott járulékok itt hozamot is termelnek, így nyilvánvalóan jobban jár, aki él a magánpénztári belépés lehetőségével. További hab a tortán, ha az ügyfél belép az önkéntes nyugdíjpénztárba is, amihez a honvédség, mint munkáltató a bruttó illetmény 4 százalékát támogatásként havonta hozzáteszi.

A leveleket a pénztárral munkáltatói szerződésben álló fegyveres és rendvédelmi szervezetek pénzügyi szolgálatai útján továbbították, így a hadseregben is a pénzügyre érkeztek meg a borítékok.

A pénztár a levélhez belépési nyilatkozatokat és válaszborítékot is mellékelt. Kitöltés és aláírás után a válaszlevelet ugyancsak a pénzügyön kell leadni.

Jóllehet, a fiatalok úgy gondolják, a nyugdíjig van még idõ. Ez igaz is. Csak nem mindegy, hogy az idõ kinek dolgozik. Aki járatos a pénz világában, az tudja, hogy a tõke nem más, mint a pénz és az idõ szorzata. Engedjük hát dolgozni az idõt, no meg a pénzt is!

Emellett az sem árt, ha az érintettek tudják, hogy a sok lehetõség közül a ”HONVÉD” Nyugdíjpénztárral járnak a legjobban. Egy munkáltatói-ágazati pénztárnál nincsenek profitra, osztalékra váró tulajdonosok. Az élvonalbeli hozamokhoz rendkívül alacsony mûködési költség társul. A nyertesek így maguk a pénztártagok.

V.K.Z.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.