2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A holland példa

Hosz  |  2006. 03. 02., 17:50

Tavaly decemberben a holland AFMP katona-szakszervezet elnöke, Wim van den Burg és Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke megegyezett abban, hogy 2006 elején a holland partnerszervezet előadást tart a hollandiai nyugdíjasházakról és a rekonverzióról. A Hosz partnerszervezetének két szakértő tisztségviselője március 2-án már meg is tartotta előadását...  

A rendezvény két előadója Edward Lugthart, a Holland Katonai Rendőrség szakszervezetének alelnöke, az AFMP ügyvezető elnökségi tagja és Gerard Dillerop, az AFMP ügyvezető elnökségi tagja volt. Meghívást kapott az előadásra a Honvédelmi Minisztériumból Garay János Tamás alezredes, Beiszer Tibor alezredes és Jaczó Katalin főhadnagy is. A Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök, Besenyei Csaba, Kocsor Sándor, Andor Tamás, Kása László elnökségi tagok, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Oláh Gábor és Jáger Tibor ügyvivők képviselték. Az előadás látványosan és színvonalasan mutatta be a holland veteránház alapítását, müködésének feltételeit, finanszírozását. Megtudtuk, hogy a veteránházat 1863-ban alapították, kizárólag katonaviseltek kaphatnak elhelyezést benne, amennyiben nem tisztek, legalább 65 évesek, egyedülállóak és önmagukról gondoskodni tudnak. További feltétel, hogy az elhelyezést megelőzően 15 évig aktív katona vagy nyugdíjas legyen. Az elhelyezetteknek vállalniuk kell, hogy a müködésre nyugdíjuk 60%-át befizetik.

A továbbiakban a rekonverzióról tartottak előadást. Hollandiában már a II. Világháború után közvetlenül megjelent a rekonverzió kezdeti formája, amely akkor még az érdekvédelmi munkában testesült meg. A szervezet magánkezdeményezésre jött létre, mely kiterjesztette a müködését a világháborús áldozatokra is. Később békeidőben, de háborús övezetben szolgálatot teljesítő katonák rekonverziója is bekerült a tevékenységi körbe. A szervezet tevékenysége kiterjed az érdekvédelemre, a segítségnyújtásra, utógondozásra, lakásprobléma megoldására. A tevékenységet alapítvány finanszírozza és érdekes, hogy Hollandiában a lottójáték bevételeit fordítják erre. Az előadók azt is elmondták, hogy Hollandiában a védelmi minisztérium is úgy látja, hogy a rekonverzió egy nem múló és inkább a jövőt érintő kérdéskör, ugyanis számtalan esetben a külföldi missziót követően évek múltán jelennek meg a mentális problémák, melyeket kezelni kell. Kimutatták például, hogy a libanoni missziókból hazatért állomány 70%-a pszichológiai problémákkal tér haza, és elképzelhető, hogy ez csak 15-20 év múlva fog jelentkezni. 

A fentiek miatt Hollandiában a védelmi minisztérium égisze alatt müködik a Veteránok Országos Szövetsége. Kijelölésre került a veteránügyi felügyelő is. 2005- ben először rendezték meg az Éves Nemzeti Veterán Napot. Szintén a minisztérium üzemelteti a Veteránügyi Intézményt, mely a szociális és pszichiátriai sérülteket gondozó szolgálat. A résztvevőkhöz később csatlakozott Mészáros Géza Hosz elnök és Kun Ferenc elnökségi tag. Az előadás végén a résztvevők kérdéseket intézhettek az előadókhoz, ennek során tartalmas szakmai konzultáció alakult ki a magyar és a külföldi érdekvédők, illetve a meghívott vendégek között. Szóba került a létszámleépítés problematikája, a családsegítő rendszer külföldi és tervezett magyarországi modellje is.      

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.