2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A holland példa

Hosz  |  2006. 03. 02., 17:50

Tavaly decemberben a holland AFMP katona-szakszervezet elnöke, Wim van den Burg és Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke megegyezett abban, hogy 2006 elején a holland partnerszervezet előadást tart a hollandiai nyugdíjasházakról és a rekonverzióról. A Hosz partnerszervezetének két szakértő tisztségviselője március 2-án már meg is tartotta előadását...  

A rendezvény két előadója Edward Lugthart, a Holland Katonai Rendőrség szakszervezetének alelnöke, az AFMP ügyvezető elnökségi tagja és Gerard Dillerop, az AFMP ügyvezető elnökségi tagja volt. Meghívást kapott az előadásra a Honvédelmi Minisztériumból Garay János Tamás alezredes, Beiszer Tibor alezredes és Jaczó Katalin főhadnagy is. A Honvédszakszervezetet Heiling Ottó alelnök, Besenyei Csaba, Kocsor Sándor, Andor Tamás, Kása László elnökségi tagok, dr. Ujfaludi Zoltán főtitkár, Oláh Gábor és Jáger Tibor ügyvivők képviselték. Az előadás látványosan és színvonalasan mutatta be a holland veteránház alapítását, müködésének feltételeit, finanszírozását. Megtudtuk, hogy a veteránházat 1863-ban alapították, kizárólag katonaviseltek kaphatnak elhelyezést benne, amennyiben nem tisztek, legalább 65 évesek, egyedülállóak és önmagukról gondoskodni tudnak. További feltétel, hogy az elhelyezést megelőzően 15 évig aktív katona vagy nyugdíjas legyen. Az elhelyezetteknek vállalniuk kell, hogy a müködésre nyugdíjuk 60%-át befizetik.

A továbbiakban a rekonverzióról tartottak előadást. Hollandiában már a II. Világháború után közvetlenül megjelent a rekonverzió kezdeti formája, amely akkor még az érdekvédelmi munkában testesült meg. A szervezet magánkezdeményezésre jött létre, mely kiterjesztette a müködését a világháborús áldozatokra is. Később békeidőben, de háborús övezetben szolgálatot teljesítő katonák rekonverziója is bekerült a tevékenységi körbe. A szervezet tevékenysége kiterjed az érdekvédelemre, a segítségnyújtásra, utógondozásra, lakásprobléma megoldására. A tevékenységet alapítvány finanszírozza és érdekes, hogy Hollandiában a lottójáték bevételeit fordítják erre. Az előadók azt is elmondták, hogy Hollandiában a védelmi minisztérium is úgy látja, hogy a rekonverzió egy nem múló és inkább a jövőt érintő kérdéskör, ugyanis számtalan esetben a külföldi missziót követően évek múltán jelennek meg a mentális problémák, melyeket kezelni kell. Kimutatták például, hogy a libanoni missziókból hazatért állomány 70%-a pszichológiai problémákkal tér haza, és elképzelhető, hogy ez csak 15-20 év múlva fog jelentkezni. 

A fentiek miatt Hollandiában a védelmi minisztérium égisze alatt müködik a Veteránok Országos Szövetsége. Kijelölésre került a veteránügyi felügyelő is. 2005- ben először rendezték meg az Éves Nemzeti Veterán Napot. Szintén a minisztérium üzemelteti a Veteránügyi Intézményt, mely a szociális és pszichiátriai sérülteket gondozó szolgálat. A résztvevőkhöz később csatlakozott Mészáros Géza Hosz elnök és Kun Ferenc elnökségi tag. Az előadás végén a résztvevők kérdéseket intézhettek az előadókhoz, ennek során tartalmas szakmai konzultáció alakult ki a magyar és a külföldi érdekvédők, illetve a meghívott vendégek között. Szóba került a létszámleépítés problematikája, a családsegítő rendszer külföldi és tervezett magyarországi modellje is.      

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.